Ακρόαση άρθρου......

Βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας πολλά γεγονότα και καταστάσεις. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι ευχάριστα, ενώ άλλα δυσάρεστα και οδυνηρά. Τα τελευταία ονομάζονται τραύματα και αποθηκεύονται στο βάθος της μνήμης μας και ασυνείδητα επηρεάζουν την ζωή μας.

Τα τραύματα δηλαδή δημιουργούνται από οδυνηρά βιώματα που έχουμε ζήσει. Αυτά αποτυπώνονται στην μνήμη μας και επηρεάζουν, χωρίς να το γνωρίζουμε, την καθημερινότητά μας. Από την σχέση μας με τον/την σύντροφό μας και το παιδί μας μέχρι την απόδοσή μας στην εργασία μας και την ευχαρίστηση που παίρνουμε από την ζωή. Μας κάνουν να ζούμε και φερόμαστε με τρόπο ακατανόητο, σαν να μην μπορούμε να ελέγξουμε τον εαυτό μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Χάνουμε τον έλεγχο της ζωής μας και τον αναλαμβάνουν τα τραύματά μας.

Ο Freud είχε πει ότι ‘’ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων της παιδική του ηλικίας’’. Θα μπορούσαμε να αναδιατυπώσουμε την παραπάνω φράση ως εξής ‘’ ο άνθρωπος είναι το προϊόν των τραυμάτων του ’’. Δηλαδή είναι προϊόν όχι μόνο των τραυμάτων της παιδικής του ηλικίας αλλά και της ενήλικης.

Σήμερα είναι γνωστό ότι κάθε άνθρωπος επιλέγει το μονοπάτι που θα ακολουθήσει στη ζωή του. Επομένως μπορεί να παραμείνει το προϊόν των τραυμάτων του αλλά μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να αλλάξει την ζωή του. Είναι στο χέρι του καθένα να επιλέξει τι ζωή θέλει να ζήσει, μιας και η ζωή επηρεάζεται από τα τραύματα αλλά μια στιγμή είναι αρκετή για την αλλάξει την ζωή !

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Σταύρος Τζαμτζής
Ψυχολόγος Απόφοιτος ΑΠΘ Συγγραφέας του βιβλίου: «Ο νέος άνθρωπος – Κατακτήστε την απόλυτη ευτυχία».
Μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου
Μέλος του focusinginstitute, της Νέας Υόρκης

Αριστείδου 2, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.
ΤΗΛ 6986610110 Site: stzamtzis.com