Mantra είναι κάθε ιερή λέξη ή συλλαβή που χρησιμοποιείται ως αντικείμενο συγκέντρωσης και ενσωμάτωσης κάποιου στοιχείου πνευματικής δύναμης. Θα μπορούσαμε να πούμε απλά ότι mantras είναι πράγματα που λέμε στον εαυτό μας για να πάρουμε δύναμη να διαχειριστούμε καταστάσεις.

Κάθε σκέψη και συναίσθημα δημιουργεί μια χημική αντίδραση επειδή αλλάζει άμεσα τους νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν την ψυχική, σωματική και διανοητική υγεία μας. Όταν ενεργοποιείται μια αγχωτική σκέψη, έχουμε τη δύναμη να την ακυρώσουμε μέσω μιας θετικής σκέψης.

Όλοι περνάμε από δύσκολες φάσεις, στις οποίες αδυνατούμε να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό που συμβαίνει. Μπορεί να αναλωθούμε τόσο πολύ στη δυστυχία μας ώστε συχνά επισκιάζουμε κάθε αχτίδα ελπίδας.

Αυτές οι περίοδοι μπορεί να φαίνονται ατελείωτες όσο τις βιώνουμε, ωστόσο είναι μέσα από αυτές τις μίζερες φάσεις που μαθαίνουμε περισσότερο για τους εαυτούς μας και παίρνουμε ορισμένες από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές της ζωής. Αυτό φυσικά το καταλαβαίνουμε μετά....

Όταν επαναλαμβάνουμε ένα mantra ή μια θετική δήλωση κάθε πρωί, επηρεάζουμε τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα στη μέρα. Επίσης, όταν βρισκόμαστε σε μια τεταμένη κατάσταση, μια θετική δήλωση θα μπορούσε να μας αποτρέψει από την είσοδο σε κατάσταση πανικού και να μας επαναφέρει σε ισορροπία.

Το mantra που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι δικό σας - κάτι που κάνει νόημα για σας και σας βοηθά να επανέλθετε στο κέντρο σας άμεσα. Να θυμάστε ότι κάθε άτομο έχει κάτι διαφορετικό που το ηρεμεί. Οπότε επιλέξτε αυτό που λειτουργεί για σας.

Ας δούμε μερικά καθησυχαστικά mantras:

● Και αυτό θα περάσει.
Αν και είναι σημαντικό να ζούμε στην παρούσα στιγμή, είναι επίσης καθησυχαστικό να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι το άγχος που βιώνουμε τώρα είναι προσωρινό.

● Μείνε ήρεμος και προχώρα.
● Αντί να κλάψεις επειδή τέλειωσε, χαμογέλασε επειδή συνέβη.
Αυτά τα λόγια δίνουν μια θετική νότα στην ιδέα ότι «Όλα τα καλά πράγματα κάποτε τελειώνουν.» Πρέπει να θυμόμαστε πόσο τυχεροί είμαστε για όλες τις εμπειρίες που είχαμε, ακόμη και όταν έχουν τελειώσει.

● Αύριο είναι μια άλλη μέρα.
Είναι βοηθητικό να αναγνωρίζουμε ότι αν σήμερα αποτύχαμε, υπάρχει πάντα μια άλλη μέρα για να το κάνουμε σωστά.

● Όλα θα πάρουν το δρόμο τους.
Η ανησυχία το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει το άγχος μας. Στη ζωή πάντα έχουμε κάποια προβλήματα. Όταν ανησυχούμε, τα κάνουμε διπλάσια.

● Θα προστατεύσω τη διάθεσή μου από τα μικρά προβλήματα, ώστε να έχω αποθέματα για τα μεγαλύτερα.
Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να θέσουμε προτεραιότητες στη ζωή μας.

● Θα δεχτώ τα πράγματα που αδυνατώ να αλλάξω.
Το να δίνουμε στον εαυτό μας την άδεια να αποδεχτεί το αναπόφευκτο και να προχωρήσει, είναι πολύ παραγωγικό. Επιλέξτε να αφήσετε τα πράγματα...

● Κράτα το κεφάλι σου ψηλά και την καρδιά σου ανοιχτή.

Επανέλαβε αυτή τη φράση στον εαυτό σου ξανά και ξανά μετά κάποιο χωρισμό, απογοήτευση, ματαίωση, προδοσία, δυσπιστία.

Ξέρω ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει κάποιος μετά από τέτοιες καταστάσεις είναι να παραμείνει ανοιχτός. Ωστόσο, αν εμπιστευτείς τον εαυτό σου, κρατώντας το κεφάλι ψηλά και την καρδιά σου ανοιχτή, θα έρθουν καλά πράγματα στη ζωή σου. Χρησιμοποίησε αυτή τη φράση τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Αν κρατήσεις το κεφάλι ψηλά, χαμογελώντας στους ανθρώπους που συναντάς και διατηρώντας επίγνωση του περιβάλλοντος, μπορεί να παρατηρήσεις κάτι ή να συναντήσεις κάποιον που θα μπορούσε να σου διαφύγει αν είχες σκυμμένο το κεφάλι.

● Πήγαινε αργά.
Επανέλαβε αυτή τη φράση με τα πάντα: καθώς τρως, μιλάς, κάνεις ντους, οδηγείς, κάνεις σεξ.

Όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι, έχουμε την τάση να τρέχουμε σαν κυνηγημένοι, να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, να ξεχνάμε και να είμαστε αφηρημένοι. Μπορεί να κάνουμε μισές δουλειές επειδή απλά βιαζόμαστε να τελειώσουμε.

Κάθε φορά που νιώθεις να βιάζεσαι (να πας κάπου, να τελειώσεις κάτι, να φας, έχεις προθεσμίες ή είσαι σε μποτιλιάρισμα) επιβράδυνε το ρυθμό σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι για οτιδήποτε βιάζεσαι να κάνεις.

Όταν επιβραδύνουμε, μπορούμε να νιώσουμε όλες τις γεύσεις στο φαγητό μας και αφομοιώνουμε καλύτερα την τροφή, είμαστε πιο συνειδητοί σε ό,τι κάνουμε και αποφεύγουμε τα ατυχήματα. Όταν μιλάμε πιο αργά, έχουμε καλύτερη επικοινωνία και γινόμαστε καλύτεροι ακροατές.

● Άσε τον/την ... (π.χ. Μαρία) να είναι ο/η ... (Μαρία) (βάλτε το όνομά σας στη θέση των αποσιωπητικών).
Χρησιμοποίησέ το όταν αμφισβητείς τον εαυτό σου, όταν αισθάνεσαι εξωτερική πίεση για να κάνεις ή να είσαι ή να πεις ή να λειτουργήσεις με έναν τρόπο που είναι ασύμφωνος με την αληθινή σου φύση ή όταν συγκρατείσαι να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις επειδή φοβάσαι την κριτική.

Οι περισσότεροι φοράμε μάσκες και φοβόμαστε να είμαστε αυθεντικοί, γιατί φοβόμαστε την κριτική. Κάνουμε δουλειές που στην πραγματικότητα μας απωθούν, μένουμε σε σχέσεις χωρίς πραγματική αγάπη και προσποιούμαστε ότι είμαστε κάτι διαφορετικό για τους άλλους. Ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι ο εαυτός σου πάντα και παντού, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αν και αρκετά δύσκολο, αυτό που σου δώσει τη μεγαλύτερη διαύγεια και κατεύθυνση στη ζωή.

● Σήμερα θα αναπνέω βαθιά και θα πηγαίνω αργά.
● Είμαι ευγνώμων για ό,τι έχω.
● Εστίασε σ’ αυτό που έχει σημασία.
● Απόλαυσε τα μικρά πράγματα.
● Ζήσε στο παρόν.
● Μείνε θετική/ός.
● Πες ΝΑΙ σε νέες συνήθειες και ανθρώπους.
● Παρέμεινε ταπεινή ακόμη και στην επιτυχία.
● Πάντα μα πάντα υπάρχει κάτι για να νιώθεις ευγνωμοσύνη.
● Γίνε κάποιος με τον οποίο σου αρέσει να κάνεις παρέα.
● Οι προκλήσεις με βοηθούν να εξελιχθώ.
● Μπορώ να δω τις αγχωτικές καταστάσεις ως προκλήσεις.
● Οι προκλήσεις φέρνουν ευκαιρίες.
● Μπορώ να χειριστώ οτιδήποτε έρθει.
● Μπορώ να βρω αγάπη και υποστήριξη.
● Είμαι δυνατός/ή.
● Οι προθέσεις μου δημιουργούν την πραγματικότητά μου.
● ΣΗΜΕΡΑ επιλέγω τη χαρά.
● Μπορώ να κάνω υγιεινές επιλογές.
● Κάνω το καλύτερό μου.
● Είμαι υπεύθυνος για τη ζωή μου.
● Έχω πολλές επιλογές.
● Μπορώ να δημιουργήσω θετική αλλαγή.
● Η ευτυχία μου έρχεται από μέσα.
● Μπορώ να ξεκινήσω υγιεινές συνήθειες.
● Επιλέγω υγιείς ΣΧΕΣΕΙΣ.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Τι είναι η ευτυχία;
  • Τετάρτη, 27 Ιούλιος 2016
  • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Υπό το πρίσμα της θετικής ψυχολογίας η ευτυχία έχει άμεση σχέση με την ικανότητά μας να χαιρόμαστε το δώρο της ζωής, να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας, να έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων μας και να τις χρησιμοποιούμε με...

Σημαντικοί Ψυχολόγοι
Μάσλοου Αβραάμ (Abraham Maslow 1908 - 1970)
  • Πέμπτη, 15 Οκτώβριος 2015
  • Από: Έλλη Γκαλτέμη

Αμερικανός ψυχολόγος ο οποίος ανέπτυξε μία ανθρωπιστική προσέγγιση της ψυχολογίας και έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τη θεωρία της ιεράρχησης των αναγκών. Ο ίδιος χρησιμοποιούσε τον όρο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.

Γνωριμίες μέσω διαδικτύου & μέτρα προστασίας
Γνωριμίες μέσω διαδικτύου

Αν είστε μόνοι και αναζητάτε κάποια γνωριμία μέσω διαδικτύου, δίνουμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μέτρα προστασίας για τη συναισθηματική σας ακεραιότητα.

 

Το δώρο μας στον κόσμο: αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας
νόημα ζωής

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σας; Πέρα από τη φυσική επιδίωξη για ασφάλεια, ευχαρίστηση, αγάπη και αναγνώριση, τι είναι αυτό που δίνει νόημα στη ζωή σας;
Τις στιγμές που πέφτουν οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, για παράδειγμα, καθώς ξεκουράζεστε στη βεράντα του σπιτιού σας ή περπατάτε στη φύση, εκείνες τις ώρες όπου σκέφτεστε βαθύτερα ερωτήματα, τι είναι αυτό που σας συγκινεί;

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.