Σχετικά άρθρα x

 

Τα ονειρικά σύμβολα και η ερμηνεία των ονείρων: Ο Ελβετός ψυχίατρος Carl Jung βρήκε πειστικά αποδεικτικά στοιχεία για το βαθύ επίπεδο του ασυνείδητου νου, το οποίο θεώρησε ότι προέρχεται από μια γνήσια πνευματική πραγματικότητα. Σε αυτό το επίπεδο, το οποίο αποκάλεσε «συλλογικό ασυνείδητο», όλα τα μυαλά μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω της χρήσης οικουμενικών συμβόλων -εικόνων που φαίνεται να έχουν μια κοινή σημασία για όλους τους ανθρώπους στον κόσμο.

Για παράδειγμα, ένα σύμβολο όπως το λιοντάρι ή μια μεγάλη γάτα, έχει μια οικουμενική ή αρχετυπική έννοια δύναμης και ζωτικότητας. Τα πουλιά συχνά συμβολίζουν διάφορα είδη αγάπης ή ενδιαφέροντος, το νερό συχνά υποδηλώνει το ίδιο το Πνεύμα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα ή ένας γέρος μπορεί να συμβολίζει το δικό μας «Ανώτερο Εαυτό» ή τη δική μας εσωτερική σοφία.

Οι μύθοι ή τα παραμύθια συχνά έχουν ομοιότητες ανάμεσα στους διάφορους πολιτισμούς και αυτές οι ομοιότητες φαίνονται μέσα από τα οικουμενικά τους σύμβολα και θέματα. Μερικές φορές τα δικά μας όνειρα μπορεί να περιέχουν αυτά τα είδη συμβόλων.
Φυσικά, δεν αντιπροσωπεύουν όλα τα σύμβολα και οι εικόνες στα όνειρά μας κάτι οικουμενικό ή αρχετυπικό. Πολλά απ’ αυτά ερμηνεύονται καλύτερα όταν ο ενδιαφερόμενος ανακαλύψει τις προσωπικές συσχετίσεις που έχει με το εν λόγω σύμβολο. Για παράδειγμα, ένα τουφέκι μπορεί να σημαίνει ένα πράγμα για έναν οπλουργό και κάτι εντελώς διαφορετικό για ένα θύμα πολέμου.

Δεν υπάρχει «κακό» όνειρο γιατί όλα τα όνειρα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν το άτομο που ονειρεύεται. Όνειρα καταστροφικών γεγονότων μπορεί απλά να είναι συμβουλές σε μας για να αλλάξουμε τη διατροφή μας ή τη στάση μας ή μπορεί να είναι συναισθηματική απελευθέρωση από διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας. Μπορούν να γίνουν πολύτιμα εργαλεία για καθοδήγηση αν αρχίσουμε να εργαζόμαστε μ’ αυτά.

Κάποιες φορές, το νόημα ενός ονείρου μπορεί να είναι κατά βάση κυριολεκτικό. Για παράδειγμα, αν βλέπουμε τον εαυτό μας να τρώει σαλάτα σε ένα όνειρο, αυτό μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη να αλλάξουμε τη διατροφή μας και να ενσωματώσουμε περισσότερες σαλάτες. Μπορεί να ονειρευτούμε κάποιον που δεν έχουμε δει ή μάθει νέα του για μεγάλο χρονικό διάστημα κι έπειτα από λίγο καιρό να συναντήσουμε αυτό το άτομο. Σε άλλες περιπτώσεις, η δράση μπορεί να είναι περισσότερο συμβολική για το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, αν ονειρεύεσαι διαφορετικά δωμάτια που δεν έχεις ακόμη εξερευνήσει, μπορεί να υποδηλώνει τις κλειστές πόρτες της δικής σου προσωπικότητας. Ένα αυτοκίνητο συμβολίζει συχνά το φυσικό μας σώμα και την ανάγκη να κάνουμε μια αλλαγή ή να διορθώσουμε τη φυσική μας κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, τα όνειρα γέννησης και θανάτου είναι συνήθως περισσότερο συμβολικά, καθώς υποδηλώνουν νέα ξεκινήματα, νέες καταστάσεις, νέες ιδέες τις οποίες θα γεννήσουμε ή το θάνατο ενός μέρους της προσωπικότητάς μας, το τέλος μιας παλιάς συμπεριφοράς κοκ.

Ωστόσο, αν και μπορεί να υπάρχει κάποιο οικουμενικό νόημα για ορισμένα σύμβολα, το κλειδί είναι να καταλάβεις τι σημαίνει το όνειρο για σένα. Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν κάποια πανανθρώπινα στοιχεία, τα σύμβολα έχουν διαφορετικό νόημα για διαφορετικούς ανθρώπους. Είμαστε όλοι μοναδικοί και έχουμε πολύ προσωπικές ιστορίες που επηρεάζουν τα σύμβολα, τα αντικείμενα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές που έχουμε συνδέσει με μια συγκεκριμένη ιστορία ονείρου ή κάποιο γεγονός.

Οπότε δεν υπάρχουν συνταγές σχετικά με την ανάλυση των ονείρων. Τα όνειρα ερμηνεύονται στο ευρύτερο πλαίσιο της εξέλιξης του ατόμου και των ανακαλύψεων που κάνει για τον εαυτό του. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε το βαθύτερο νόημα των ονείρων σας, τις οποίες παραθέτουμε στη συνέχεια.

Καταγράψτε τα όνειρά σας.
Αυτό είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στην ανάλυση των ονείρων σας. Σημειώνοντας έστω και μερικές φράσεις που αποδίδουν περιληπτικά το όνειρο, ουσιαστικά μεταφέρετε το περιεχόμενο του ασυνείδητου στη σφαίρα του συγκεκριμένου.

Αν νομίζετε ότι δεν ονειρεύεστε ή δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα όνειρά σας, μπορείτε απλά να κρατάτε ένα σημειωματάριο κοντά στο κρεβάτι σας και να γράφετε «Δεν έχω κανένα όνειρο να καταγράψω» κάθε πρωί. Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, μέσα σε μερικές εβδομάδες θα αρχίσετε να θυμάστε τα όνειρά σας.

Προσδιορίστε πώς αισθανόσασταν στο όνειρο.
Για παράδειγμα, αναρωτηθείτε: «Ήμουν τρομαγμένος, θυμωμένος, μετανιωμένος κλπ; Εξακολουθώ να έχω αυτά τα συναισθήματα το πρωί; Πόσο άνετα νιώθω με αυτά τα συναισθήματα;»

Σύμφωνα με τον Jung, τα όνειρα είναι συναισθηματικά τονισμένα συμπλέγματα ιδεών. Το ασυνείδητο μας καλεί να «αισθανθούμε» τις ιδέες, τις σκέψεις και τις δράσεις μας, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη αίσθηση του ποιοι είμαστε και πού πάμε στη ζωή μας.

Προσδιορίστε επαναλαμβανόμενες σκέψεις στα όνειρά σας και στην καθημερινή ζωή.
Παραδείγματα επαναλαμβανόμενων σκέψεων: "Θα με σκοτώσουν.» «Δεν καταλαβαίνω» ή «Δεν θα τα καταφέρω". Στη συνέχεια, ρωτήστε τον εαυτό σας αν είχατε αυτές τις σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις είχατε αυτές τις σκέψεις;

Λάβετε υπόψη όλα τα στοιχεία ενός ονείρου.
Μπορείτε να εμφανίζεστε στα όνειρά σας με διάφορους τρόπους. Ο εαυτός μας, η προσωπικότητά μας μπορεί να υπάρχει σε πολλά στοιχεία ενός ονείρου, ακόμα και αν υπάρχει σαφής διάκριση ανάμεσα σε εμάς και έναν άλλο χαρακτήρα στο όνειρο.

Μπορείτε να αναρωτηθείτε: «Πως είναι να είσαι ο κακός στο όνειρο; Πως είναι να είσαι ο θύτης ή να είσαι παθητικός;

Πάντα υπάρχει κάτι να μάθουμε για τον εαυτό μας σε ένα όνειρο.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Συνδιαλεκτική Ανάλυση
  • Παρασκευή, 07 Οκτώβριος 2016
  • Από: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Η συνδιαλεκτική ή συναλλακτική ανάλυση (transactional analysis) είναι θεωρία και συμβουλευτική-θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην επικοινωνία. Ακριβώς επειδή δίνει έμφαση στην επικοινωνία, βρίσκει πολλές εφαρμογές σε όλες τις...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Θέλω να κάνω ψυχοθεραπεία. Αλλά ποια ψυχοθεραπεία μου ταιριάζει και πως θα επιλέξω έναν καλό ψυχοθεραπευτή
  • Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Μπάιμπας Αθανάσιος

Από την εποχή που ο Sigmund Freud ξεκίνησε να διαμορφώνει την θεωρία της ψυχανάλυσης έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας. Στην αρχή υπήρχε μόνο ένας δάσκαλος και πολλοί μαθητές. Στην συνέχεια...


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Η θετική επίδραση της ψυχοθεραπείας αλλάζει τη γονιδιακή έκφραση
ψυχοθεραπεία

Έρευνες δείχνουν ότι οι εμπειρίες της ζωής μας, οι πεποιθήσεις και η ιστορία μας αλλάζουν δυναμικά τη γονιδιακή έκφραση στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας την υγεία μας. Τώρα, πλέον, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι βοηθώντας τους θεραπευόμενους να «ξαναγράψουν» την ιστορία της ζωής και τις πεποιθήσεις τους, μέσω της ψυχοθεραπείας, προκαλούνται επιγενετικές αλλαγές, που σχετίζονται με την κλινική βελτίωση. Η συμπονετική φροντίδα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στην έκβαση της θεραπείας.

Επιγενετική και Ευ Ζην
αυτοβοήθεια,αυτοεκτίμηση

Επιγενετική είναι η μελέτη των αλλαγών που συμβαίνουν στη γονιδιακή έκφραση χωρίς να μεταβάλλεται το γενετικό υλικό (DNA). Δηλαδή, της διαδικασίας με την οποία παράγοντες εξωτερικοί του DNA, επηρεάζουν τη δράση ενός γονίδιου χωρίς να αλλάζει το ίδιο το DNA του γονιδίου.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.