Πάντοτε η επιθυμία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου να ερωτευτεί αντιμετωπίζεται αρνητικά από την οικογένεια του ίδιου αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι γνωστή η κοινωνική κατακραυγή που υφίσταται ο άνθρωπος που ερωτεύεται ή επιθυμεί να βιώσει συντροφική σχέση σε πιο προχωρημένη ηλικία.

 Λόγοι κατάκρισης του έρωτα στην τρίτη ηλικία

Για ποιό λόγο η αγάπη και ο έρωτας στην ώριμη ηλικία αντιμετωπίζεται με επίκριση πολλές φορές; Είναι γνωστή στην κοινωνία η σύνδεση του έρωτα και της συντροφικότητας γενικότερα  με την αναπαραγωγή και τη δημιουργία απογόνων και για αυτό όλοι θεωρούν πως ο έρωτας αφορά κυρίως τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Άρα, από τη στιγμή που μία γυναίκα έχει περάσει πια στη μη αναπαραγωγική της ηλικία, δεν έχει λόγο να ερωτευτεί ή να αγαπήσει και για αυτό είναι πια περιττό για εκείνη να θέλει να έχει συντροφική σχέση. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει, διότι μπορεί το ίδιο το γεγονός, ότι δηλαδή η γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, να τη βοηθήσει να χαρεί απρόσκοπτα την ερωτική της ζωή, αφού δε φοβάται το ενδεχόμενο μίας εγκυμοσύνης(αν μιλάμε για σχέση με ετερόφυλο σύντροφο). Με τον ίδιο τρόπο (ίσως και όχι σε τόσο έντονο βαθμό), μπορεί να εκφράζει δυσαρέσκεια και στον άνδρα μεγάλης ηλικίας που επιθυμεί να ερωτευτεί (παρά το γεγονός ότι η κοινωνία πάντοτε του δείχνει μεγαλύτερη ανοχή σε οποιοδήποτε θέμα αφορά την προσπάθεια κατάκτησης συντρόφου).

Αίτια επιρρέπειας των ηλικιωμένων στον έρωτα

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, βιώνουν τις αλλαγές που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου στο σώμα και την ψυχή τους και βρίσκονται αντιμέτωποι με το γεγονός ότι μεγαλώνουν. Η αίσθηση του γήρατος, η σωματική κόπωση και το πλησίασμα του αναπόφευκτου τέλους, ωθεί τους ίδιους σε μία προσπάθεια να ζήσουν όμορφες στιγμές με αγάπη, ώστε να ξορκίσουν από πάνω τους φόβους και ανασφάλειες που γεννά το πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, η εγκατάλειψη που οι ίδιοι βιώνουν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, η αίσθηση ότι οι δικοί τους άνθρωποι τους συμπεριφέρονται υποτιμητικά και με οίκτο, μπορεί να πληγώσει την αυτοεκτίμησή τους και να τους γεννήσει αισθήματα μοναξιάς. Αυτός ο λόγος μπορεί να δημιουργεί την επιθυμία στους ίδιους να αισθανθούν επιθυμητοί και άξιοι να αγαπηθούν και να ερωτευθούν. Φυσικά, εξίσου σημαντική σε αυτή την ηλικία είναι η σύναψη φιλιών και η ενασχόληση με δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τον ηλικιωμένο άνθρωπο να παραμείνει σε σωματική και πνευματική ετοιμότητα.

Ο έρωτας δεν πρέπει να αφορά ηλικίες, ούτε και να περιορίζεται σε καλούπια. Και ο ηλικιωμένος άνθρωπος ίσως να μην αποζητά την έκφραση της σεξουαλικότητας όσο την αγάπη την καλή κουβέντα και το ενδιαφέρον. 

Κίνδυνοι που εγκυμονεί μια τέτοια περίπτωση

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γραφτεί πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην προσπάθεια ενός ανθρώπου τρίτης ηλικίας για σύναψη συναισθηματικής σχέσης. Δεν είναι λίγες οι φορές που ηλικιωμένοι άνθρωποι εξαιτίας της έντονης ανάγκης που τους διακατέχει για αγάπη, ανοίγονται εύκολα και μοιράζονται στοιχεία που αφορούν την κατάσταση της οικονομικής τους ζωής, σε άτομα που σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν την ευπιστία τους. Για αυτό, ο ηλικιωμένος πρέπει να σκεφτεί διάφορες παραμέτρους, όπως αν μπορεί να συντηρηθεί οικονομικά και αν δύναται να καλύπτει τις ανάγκες του από οικονομικής άποψης, όπως και για το αν έχει τη σωματική και συναισθηματική δύναμη να δεσμευτεί. Σημαντικό είναι επίσης να μη βιαστεί να δώσει προσωπικά στοιχεία που αφορούν το λογαριασμό του ή την κατοχή των αντικειμένων αξίας που μπορεί να έχει στην κατοχή του. Πάντοτε πρέπει να προνοεί για να έχει λίγα χρήματα και να προστατεύει την περιουσία του. 

Ο έρωτας είναι και αυτός ένα δώρο που αν διαχειριστεί με προσοχή από τον ηλικιωμένο άνθρωπο, μπορεί να τον ωφελήσει τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. 

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι αναβάλλουν τον ύπνο τους;
αναβολή ύπνου

Ο ύπνος τόσο ως διαδικασία όσο και ως ανάγκη, είναι μία αξιοθαύμαστη λειτουργία του σώματος με την οποία ο άνθρωπος πραγματικά ξαναγεννιέται και απεγκλωβίζεται από τον κυκεώνα των πληροφοριών με τον οποίο βομβαρδίζεται καθημερινά. Ο ύπνος στην ουσία μας βοηθάει να απελευθερωνόμαστε από τον ατελείωτο αριθμό πληροφοριών που δεχόμαστε διαρκώς, συντελεί στη συγκράτηση μόνο των απαραίτητων πληροφοριών που έχουμε ανάγκη για τη ζωή μας.

Εξιδανικευμένη ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζωή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Διευκολύνουν την επικοινωνία, δίνουν βήμα για πολυμορφία και έκφραση διαφορετικών απόψεων, ενημερώνουν για σημαντικά κοινωνικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά θέματα εκατομμύρια χρήστες.

 

Σκληρες, ναρκισσιστικές, απαιτητικές μητέρες: Πώς μπορεί κάποιος να τις διαχειριστεί;
σκληρές μητέρες

Δυστυχώς, υπάρχουν και οι μητέρες εκείνες που πληγώνουν τα παιδιά τους με τον ναρκισσισμό και τις υπερβολικές τους απαιτήσεις. Μητέρες που κατακρίνουν πάντοτε τα παιδιά τους, που τα συγκρίνουν διαρκώς με τα άλλα παιδιά και που τους ασκούν πάντοτε αυστηρή κριτική. Και όμως, υπάρχουν πάρα πολλές.

Μαθαίνουμε μέσα από τις αποτυχίες μας!
διαχείριση αποτυχίας

Από μικροί διδασκόμαστε πως πρέπει να είμαστε καλοί μαθητές, να πετυχαίνουμε στις εξετάσεις, στον αθλητισμό, στην εργασία. Πάντοτε αυτός που πετυχαίνει επιβραβεύεται και εξυμνείται, ενώ οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν συνήθως μένουν στο σκοτάδι. Ασυναίσθητα και ασυνείδητα, λοιπόν, εμφυτεύεται μέσα μας η πίστη πως μόνο η επιτυχία έχει σημασία και πως μόνο αυτή συνδέεται με την ευτυχία στη ζωή.

Η βία απέναντι στα ζώα
βία, ζώα

Η βία απέναντι στα ζώα είναι ένα θέμα που εγείρει πολλές συζητήσεις και σκέψεις. Ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς, ειδικά αυτές τις ημέρες, για κρούσματα βίας που έχουν ως θύματα μικρά και ανυπεράσπιστα ζώα. Γιατί μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν αυτή την επιθετικότητα; Ας εξετάσουμε, λοιπόν, το θέμα ενδελεχώς.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).