όρια σχέσεις

Όλες μας οι σχέσεις εμφανίζουν διάφορα προβλήματα κατά καιρούς. Αδυναμία επικοινωνίας, διαφορετικά θέλω, μη κάλυψη βασικών αναγκών κάνουν αργά ή γρήγορα την εμφάνισή τους. Ο κυριότερος λόγος  που αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, τις περισσότερες φορές είναι η έλλειψη θεσμοθέτησης ορίων. 

Τι είναι τα όρια

Τα όρια είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνουμε στους ανθρώπους με ποιο τρόπο επιθυμούμε να μας φέρονται και πως δεν είμαστε δεδομένοι ή πως δεν επιθυμούμε την κακομεταχείριση και την ασέβεια εις βάρος μας. Με τα όρια, προστατεύουμε την ιδιωτική ζωή μας και τονίζουμε στους άλλους μέχρι ποιο βαθμό έχουν οικειότητα και θάρρος μαζί μας. 

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν διαρκώς να θυσιάζουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους για τους άλλους, επειδή θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν ευκολότερα την αγάπη τους. Όμως, η κατάχρηση της καλοσύνης δεν αργεί να έρθει, οι απαιτήσεις και η εκμετάλλευση των άλλων μεγαλώνουν  διαρκώς, φτάνοντας σε ασφυκτικό βαθμό, και  έτσι το άτομο οδηγείται στην απώλεια της καλής του ψυχολογίας αλλά και του ίδιου του εαυτού του. 

Όλες μας οι σχέσεις – οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές, συναισθηματικές – χρειάζονται όρια. Με τη θεσμοθέτηση ορίων δινόμαστε μεν, αλλά δε σκορπιζόμαστε. 

Ο κάθε άνθρωπος διατηρεί το δικαίωμα να περνάει χρόνο με τον εαυτό του και να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του. Το γεγονός, πχ, ότι έχω στενές φιλίες δε σημαίνει ότι επιβάλλεται να μοιράζομαι μαζί τους τα πάντα ή να τους λέω τα καθετί με λεπτομέρεια, όταν αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμώ. Διατηρώ το δικαίωμα να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου, να κρατάω πράγματα για εμένα ακόμα και να θέλω να περάσω μία δική μου κατάσταση εντελώς μόνος. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξεγυμνώνεις τελείως την ψυχή σου, η υποχρέωσή σου απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάς είναι να τους στηρίζεις στις δυσκολίες, να τους βοηθάς και να τους στηρίξεις στο να ξεπεράσουν μία άσχημη κατάσταση. Αλλά ναι, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να ανοίγεις την ψυχή σου σα τριαντάφυλλο ή να μοιράζεσαι τα πάντα με τις φιλίες σου, ακόμα και τις πιο στενές. Έχεις το δικαίωμα να κρατάς τα αυστηρά προσωπικά σου θέματα για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν πραγματικά, οφείλουν να σέβονται τις επιθυμίες μας και να μην παίρνουν εγωιστικά το γεγονός πως δε θέλουμε να τους λέμε τα πάντα. 

Ευθύνη προς τον εαυτό και ευθύνη προς τους άλλους

Τα όρια στις σχέσεις διαχωρίζουν τις ευθύνες μας απέναντι στους άλλους από τις υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό μας. Όλοι μας μέσα στη ζωή έχουν κληθεί να συμβιβαστούμε με καταστάσεις χωρίς να είναι αυτό που επιθυμούμε πραγματικά – όμως, το να καταπιέζει κάποιος τελείως τον εαυτό του και τις επιθυμίες του πάντοτε ακόμα και για χρόνια ολόκληρα, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Πρέπει να υπάρξει η χρυσή τομή που θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε τις ανάγκες των δικών μας ανθρώπων, χωρίς όμως να αμελούμε και εμάς. Αν εμείς δεν αγαπάμε εμάς, τότε ποιος θα το κάνει; Δεν είναι εγωισμός, αλλά η αγάπη προς εμάς θα μας οδηγήσει στο να αγαπήσουμε με μεγαλύτερη πληρότητα και ειλικρίνεια και τους άλλους.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τους πραγματικούς φίλους από τους απλά περίεργους. Είναι σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι πως λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς.

Το να έχεις τον εαυτό σου προτεραιότητα και να σέβεσαι τις ανάγκες και τα θέλω σου είναι ένα κλειδί που θα σου ανοίξει την πόρτα της ευτυχίας και θα σε οδηγήσει στην προσωπική ευδοκίμηση.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Σχετικά άρθρα
Παιδικό άγχος

Το άγχος μπορεί γενικά να οριστεί ως ένα δυσάρεστο αίσθημα...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο έρωτας στην τρίτη ηλικία και η ώριμη αγάπη

Πάντοτε η επιθυμία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου να ερωτευτεί αντιμετωπίζεται αρνητικά από την οικογένεια του ίδιου αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι γνωστή η κοινωνική κατακραυγή που υφίσταται ο άνθρωπος που ερωτεύεται ή επιθυμεί να βιώσει συντροφική σχέση σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Αλκοόλ και υγεία
αλκοολισμός, επιπτώσεις στην υγεία

Ως επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ ορίζουμε την ποσότητα εκείνη που είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του χρήστη. 

Διαχείριση Απογοήτευσης
διαχείριση απογοήτευσης, τρόποι

Είναι βέβαιο πως στη ζωή αυτή αργά ή γρήγορα θα απογοητευτούμε από ανθρώπους. Ένας φίλος που δε μας στάθηκε σε μία δύσκολη στιγμή, ένας γονιός που δεν ήταν στο πλευρό μας, ένας σύντροφος που μας απάτησε ή μας εγκατέλειψε. Η απογοήτευση είναι αναμφίβολα ένα πολύ αρνητικό, θα έλεγα οδυνηρό συναίσθημα, που εκείνη τη στιγμή που βιώνεται οδηγεί στην αποδόμηση του ανθρώπου επάνω στον οποίο στηριχθήκαμε συναισθηματικά και πιστέψαμε.

Η διαφορετικότητα αφορά τον κάθε άνθρωπο!
διαφορετικότητα

Διαφορετικότητα. Μία λέξη που την ακούμε διαρκώς, μία λέξη που τη χρησιμοποιούμε όλοι συνεχώς. Συνήθως αναφερόμαστε σε αυτή όταν μιλάμε για διάφορες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι διαφοροποιούνται σε ένα βασικό στοιχείο που ίσως να ανήκει στην πλειοψηφία (πχ, σεξουαλικός προσανατολισμός, ύπαρξη κάποιας πάθησης ή αναπηρία).

Διάλογος, η βάση για τις υγιείς σχέσεις
Διάλογος

Πολλές φορές θυμώνω με εμάς τους ανθρώπους. Γιατί προτιμάμε να αφήσουμε τον εγωισμό μας να κυριαρχήσει και να μας φέρει μακριά με δικούς μας αγαπημένους ανθρώπους. Προτιμάμε να μένουμε μαλωμένοι παρά να αξιοποιήσουμε αυτό το σπουδαίο δώρο που έχουμε, το διάλογο και τη συζήτηση. 

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.