όρια σχέσεις

Όλες μας οι σχέσεις εμφανίζουν διάφορα προβλήματα κατά καιρούς. Αδυναμία επικοινωνίας, διαφορετικά θέλω, μη κάλυψη βασικών αναγκών κάνουν αργά ή γρήγορα την εμφάνισή τους. Ο κυριότερος λόγος  που αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, τις περισσότερες φορές είναι η έλλειψη θεσμοθέτησης ορίων. 

Τι είναι τα όρια

Τα όρια είναι ο τρόπος με τον οποίο δείχνουμε στους ανθρώπους με ποιο τρόπο επιθυμούμε να μας φέρονται και πως δεν είμαστε δεδομένοι ή πως δεν επιθυμούμε την κακομεταχείριση και την ασέβεια εις βάρος μας. Με τα όρια, προστατεύουμε την ιδιωτική ζωή μας και τονίζουμε στους άλλους μέχρι ποιο βαθμό έχουν οικειότητα και θάρρος μαζί μας. 

Πολλοί άνθρωποι επιθυμούν διαρκώς να θυσιάζουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους για τους άλλους, επειδή θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα κερδίσουν ευκολότερα την αγάπη τους. Όμως, η κατάχρηση της καλοσύνης δεν αργεί να έρθει, οι απαιτήσεις και η εκμετάλλευση των άλλων μεγαλώνουν  διαρκώς, φτάνοντας σε ασφυκτικό βαθμό, και  έτσι το άτομο οδηγείται στην απώλεια της καλής του ψυχολογίας αλλά και του ίδιου του εαυτού του. 

Όλες μας οι σχέσεις – οικογενειακές, φιλικές, εργασιακές, συναισθηματικές – χρειάζονται όρια. Με τη θεσμοθέτηση ορίων δινόμαστε μεν, αλλά δε σκορπιζόμαστε. 

Ο κάθε άνθρωπος διατηρεί το δικαίωμα να περνάει χρόνο με τον εαυτό του και να παίρνει αποφάσεις για τη ζωή του. Το γεγονός, πχ, ότι έχω στενές φιλίες δε σημαίνει ότι επιβάλλεται να μοιράζομαι μαζί τους τα πάντα ή να τους λέω τα καθετί με λεπτομέρεια, όταν αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμώ. Διατηρώ το δικαίωμα να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου, να κρατάω πράγματα για εμένα ακόμα και να θέλω να περάσω μία δική μου κατάσταση εντελώς μόνος. Δεν είσαι υποχρεωμένος να ξεγυμνώνεις τελείως την ψυχή σου, η υποχρέωσή σου απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάς είναι να τους στηρίζεις στις δυσκολίες, να τους βοηθάς και να τους στηρίξεις στο να ξεπεράσουν μία άσχημη κατάσταση. Αλλά ναι, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως πρέπει να ανοίγεις την ψυχή σου σα τριαντάφυλλο ή να μοιράζεσαι τα πάντα με τις φιλίες σου, ακόμα και τις πιο στενές. Έχεις το δικαίωμα να κρατάς τα αυστηρά προσωπικά σου θέματα για τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που μας αγαπούν πραγματικά, οφείλουν να σέβονται τις επιθυμίες μας και να μην παίρνουν εγωιστικά το γεγονός πως δε θέλουμε να τους λέμε τα πάντα. 

Ευθύνη προς τον εαυτό και ευθύνη προς τους άλλους

Τα όρια στις σχέσεις διαχωρίζουν τις ευθύνες μας απέναντι στους άλλους από τις υποχρεώσεις απέναντι στον εαυτό μας. Όλοι μας μέσα στη ζωή έχουν κληθεί να συμβιβαστούμε με καταστάσεις χωρίς να είναι αυτό που επιθυμούμε πραγματικά – όμως, το να καταπιέζει κάποιος τελείως τον εαυτό του και τις επιθυμίες του πάντοτε ακόμα και για χρόνια ολόκληρα, αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Πρέπει να υπάρξει η χρυσή τομή που θα μας επιτρέψει να καλύπτουμε τις ανάγκες των δικών μας ανθρώπων, χωρίς όμως να αμελούμε και εμάς. Αν εμείς δεν αγαπάμε εμάς, τότε ποιος θα το κάνει; Δεν είναι εγωισμός, αλλά η αγάπη προς εμάς θα μας οδηγήσει στο να αγαπήσουμε με μεγαλύτερη πληρότητα και ειλικρίνεια και τους άλλους.

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τους πραγματικούς φίλους από τους απλά περίεργους. Είναι σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι πως λίγοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για εμάς.

Το να έχεις τον εαυτό σου προτεραιότητα και να σέβεσαι τις ανάγκες και τα θέλω σου είναι ένα κλειδί που θα σου ανοίξει την πόρτα της ευτυχίας και θα σε οδηγήσει στην προσωπική ευδοκίμηση.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η παγίδα του να δίνεις συμβουλες
παγίδα, συμβουλές

Όλοι μας σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας είτε δεχθήκαμε συμβουλές είτε επιχειρήσαμε εμείς οι ίδιοι να δώσουμε. Με τη συμβουλή μας επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον άνθρωπο που βρίσκεται σε μία στενάχωρη κατάσταση να απεγκλωβιστεί από το πρόβλημά του και να βρει έναν τρόπο να το αντιμετωπίσει.

Αμφιφυλοφιλία- Υφίσταται ως σεξουαλικός προσανατολισμός;
αμφιφυλοφιλία

Τελικά, πόσο υφίσταται η αμφιφυλοφιλία στους ανθρώπους; Υπάρχει στα αλήθεια ως ένας ξεχωριστός σεξουαλικός προσανατολισμός ή απλώς είναι μία δίοδος, ώστε κάποιος να μην αισθάνεται εντελώς διαφορετικός από τη σεξουαλική νόρμα της πλειοψηφίας; 

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι αναβάλλουν τον ύπνο τους;
αναβολή ύπνου

Ο ύπνος τόσο ως διαδικασία όσο και ως ανάγκη, είναι μία αξιοθαύμαστη λειτουργία του σώματος με την οποία ο άνθρωπος πραγματικά ξαναγεννιέται και απεγκλωβίζεται από τον κυκεώνα των πληροφοριών με τον οποίο βομβαρδίζεται καθημερινά. Ο ύπνος στην ουσία μας βοηθάει να απελευθερωνόμαστε από τον ατελείωτο αριθμό πληροφοριών που δεχόμαστε διαρκώς, συντελεί στη συγκράτηση μόνο των απαραίτητων πληροφοριών που έχουμε ανάγκη για τη ζωή μας.

Εξιδανικευμένη ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζωή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Διευκολύνουν την επικοινωνία, δίνουν βήμα για πολυμορφία και έκφραση διαφορετικών απόψεων, ενημερώνουν για σημαντικά κοινωνικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά θέματα εκατομμύρια χρήστες.

 

Σκληρες, ναρκισσιστικές, απαιτητικές μητέρες: Πώς μπορεί κάποιος να τις διαχειριστεί;
σκληρές μητέρες

Δυστυχώς, υπάρχουν και οι μητέρες εκείνες που πληγώνουν τα παιδιά τους με τον ναρκισσισμό και τις υπερβολικές τους απαιτήσεις. Μητέρες που κατακρίνουν πάντοτε τα παιδιά τους, που τα συγκρίνουν διαρκώς με τα άλλα παιδιά και που τους ασκούν πάντοτε αυστηρή κριτική. Και όμως, υπάρχουν πάρα πολλές.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).