απόρριψη

Μήπως τρέμετε την απόρριψη; Αν ναι, ο φόβος αυτός καθορίζει την ζωή σας και σας εμποδίζει να πετύχετε αυτά που θέλετε. 
Γιατί;  Επειδή δεν τολμάτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.  Ή επειδή αυτό-σαμποτάρεστε: για παράδειγμα, βγάζετε στην επιφάνεια τα αρνητικά σας στοιχεία, φεύγετε πριν δοκιμάσετε, απορρίπτετε για να μην σας απορρίψουν.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει στις προσωπικές σας σχέσεις ή στην εργασία σας.

Τέτοιες στιγμές, υπάρχει μια φωνούλα μέσα σας που λέει πράγματα όπως:

  • μπα δεν είναι αυτό για μένα,
  • σιγά μην πετύχω εγώ σε αυτό – τόσοι απέτυχαν,
  • δεν μπορεί να είναι τόσο καλό, μάλλον δεν είναι αληθινό
  • σιγά μην σταθώ τόσο τυχερός.

Η κλινική ψυχολόγος Δρ. Jonice Webb, συγγραφέας του «Running on Empty: Overcome Your Childhood Emotional Neglect», μας λέει από πού προέρχεται αυτός ο φόβος και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε:

Προέλευση του φόβου:

Μεγαλώσατε με απόρριψη.  Από τους γονείς για παράδειγμα.  Δημιουργεί ανασφάλεια και τραύματα. Στην ενήλικη ζωή μας, περιμένουμε την απόρριψη κι όχι την αποδοχή, γιατί έτσι μάθαμε.  Έτσι δεν εμπιστευόμαστε τους άλλους, ούτε θέλουμε να ξαναπληγωθούμε.

Δεν εμπιστεύεστε και δεν αγαπάτε αρκετά τον εαυτό σας.  Πώς λοιπόν να πιστέψετε ότι θα σας αγαπήσει ή εμπιστευτεί κάποιος άλλος;

Έχετε μια βαθιά ριζωμένη πεποίθηση πως έχετε κάποιο σημαντικό έλλειμμα ή ελάττωμα.  Π.χ. "δεν είμαι όμορφος, έξυπνος, μορφωμένος, ταλαντούχος κ.λπ. … όπως οι άλλοι, και γι’ αυτό θα αποτύχω".

5 τρόποι να αντιμετωπίσετε τον φόβο της απόρριψης:

1.  Αποκτήστε επίγνωση του φόβου σας.  Αναγνωρίστε τον σαν σημαντικό πρόβλημα και πείτε ότι δεν θα τον αφήσετε να σας ελέγχει.

2.  Κατανοήστε την προέλευση του.  Έτσι χάνει λίγο ακόμα από τη δύναμη του επάνω σας. 

3.  Αρχίστε να σκέφτεστε διαφορετικά την απόρριψη: η απόρριψη δεν σημαίνει κάτι για εσάς.  Σημαίνει πολλά για αυτόν που σας απορρίπτει.  Δείχνει τι εκείνος έχει στο μυαλό του, όχι ότι εσείς είστε ανεπαρκείς.  Πολλές φορές όσα έχει ο άλλος στο μυαλό του είναι πολύπλοκα, μπερδεμένα, ή και αβάσιμα.

4.  Η απόρριψη είναι μια ένδειξη ότι ρισκάρετε.  Το πραγματικό δείγμα δύναμης και θάρρους είναι η προσπάθεια και η πίεση που νιώθετε όταν ρισκάρετε.

5.  Γνωρίστε κι αγαπήστε τον εαυτό σας: αξιολογείστε τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες σας, αναγνωρίστε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας, μην είστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό σας.

Σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη. Αλλά είναι μέρος της ζωής. Η υπερβολική προσπάθεια να την αποφύγουμε, μας κρατά όχι ασφαλείς, αλλά αδρανείς κι ανικανοποίητους, ή αιώνια εγκλωβισμένους σε έναν φαύλο κύκλο και την επανάληψη των ίδιων λαθών.

Πείτε λοιπόν στον εαυτό σας: «χρειάζεται να τολμήσω να δεσμευτώ, να αποφασίσω, να κάνω το βήμα που φοβάμαι, ή να ρισκάρω». Καλύτερα να στενοχωρηθείτε για κάτι που πραγματικά ζήσατε, αντί να νιώθετε πικρία για όσα δεν τολμήσατε.

 

Πηγή άρθρου

Webb PhD, J. (2016). Is Fear of Rejection Ruling Your Life?. Psych Central. Retrieved on February 1, 2018, from blogs.psychcentral.com

 

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Είναι άραγε Κατάθλιψη;
Κατάθλιψη

Για να βεβαιωθεί κανείς ότι πράγματι υπάρχει κατάθλιψη χρειάζεται:
1. Να αποκλείσει

Άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. αναιμία, έλλειψη κάποιων βιταμινών-στοιχείων), χρόνιοι πόνοι ή χρόνια κόπωση, παρενέργειες τυχόν φαρμακευτικής αγωγής (π.χ για καρδιά, πίεση, χοληστερίνη, ορμονικές θεραπείες). Βέβαια μερικά φάρμακα απλά χειροτερεύουν μια προϋπάρχουσα κατάθλιψη. 

Κατάθλιψη σε κοντινό μας πρόσωπο
Κατάθλιψη

Αν έχει κατάθλιψη κάποιος δικός σας άνθρωπος…

Δείξτε κατανόηση στο πώς αισθάνεται, δεν υπάρχουν "σωστά" και "λάθος" συναισθήματα.
Μην κριτικάρετε, προσβάλλετε, ενοχοποιείτε.
Συζητήστε με σοβαρότητα, ήπιο και γλυκό τρόπο για το πώς νιώθει.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας;
εαυτός

Πόσο στ’ αλήθεια ελεύθερες και συνειδητές είναι οι επιλογές μας;  Πόσο είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας; Τι είναι αυτό που πολλές φορές θολώνει τα νερά και νιώθουμε πιεσμένοι, εγκλωβισμένοι, προσποιητοί ή συμβιβασμένοι;
Τις περισσότερες φορές, αυτό που μας δυσκολεύει δεν είναι κάποιος εξωγενής παράγοντας, ή κάποιο γεγονός της ζωής, αλλά οι ίδιες μας οι σκέψεις. 

Από τον έρωτα στην απογοήτευση
έρωτας απογοήτευση

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ενθουσιασμό, έρωτα, ελπίδες για κοινή ευτυχισμένη πορεία.  Τι γίνεται άραγε και αυτό τελικά δεν συμβαίνει; Γιατί από τον έρωτα περνάμε στην απογοήτευση, το θυμό, την αποξένωση; 

Σχέσεις μεταξύ αδελφών
αδέλφια καυγάδες

Όταν υπάρχουν αδέλφια σε μια οικογένεια, είναι συνηθισμένες οι ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους. Τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ αδελφών υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες και σε όλων των ειδών τις οικογένειες ανά τον κόσμο, έτσι συχνά δυσκολεύουν τους γονείς και αποτελούν πηγή αρνητικών συναισθημάτων για τα παιδιά.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.