απιστία στο γάμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν την κοινή τους ζωή με τις καλύτερες προδιαγραφές. Όμως επειδή οι σχέσεις είναι μαραθώνιος είναι σημαντικό οι δυο σύζυγοι να προσπαθούν να διατηρούν ισχυρό το δεσμό που υπάρχει μεταξύ τους. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι που απιστούν δεν επιθυμούν συνειδητά να καταστρέψουν τη σχέση με τον αγαπημένο τους.

Σε μερικές περιπτώσεις η σχέση αυτή έχει ήδη διαταραχθεί και η απιστία απλώς φέρνει στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα που προϋπάρχουν. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου ισχυροί γάμοι απειλούνται από την απιστία.

Όταν ανακαλυφθεί μια εξωσυζυγική σχέση η εμπειρία είναι πολύ τραυματική για το άτομο που την εισπράττει. Η πρώτη αντίδραση είναι να κατηγορήσει τον εαυτό του πιστεύοντας ότι με τις λανθασμένες συμπεριφορές του οδήγησε το σύντροφο του σε μια τέτοια περιπέτεια. Όμως είναι σημαντικό να αντιληφθεί ότι το λάθος δεν είναι δικό του αλλά σχετίζεται με την ψυχολογία του ατόμου που απατά. Τις περισσότερες φορές καταλυτικό ρόλο παίζει η εικόνα του εαυτού μας. Κάποιος με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανόν να αναζητά επιβεβαίωση σε εξωσυζυγικές περιπέτειες. Κάποια άλλα άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από το σύντροφο τους μπορεί επίσης να απιστήσουν. Δικαιολογούν την πράξη τους επειδή θεωρούν ότι τους αξίζει να βρεθούν με κάποιον άλλο που είναι ίσος με αυτούς.

Τι οδηγεί τους ανθρώπους να απατήσουν τους αγαπημένους τους;

1) Η έλλειψη συναισθηματικής επαφής είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Οι γυναίκες συνήθως είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να οδηγηθούν σε μια περιπέτεια αν νιώσουν παραμελημένες και μη αποδεκτές σε μια σχέση. Αν λείπει η στοργή και η τρυφερότητα ή αν ένα από τα δύο άτομα δεν είναι διατεθειμένο να αφιερώσει χρόνο στην σχέση τότε το άλλο είναι πιθανόν να απατήσει.

2)  Μερικές φορές κάποια άτομα απιστούν απλά και μόνο για την εμπειρία επειδή τους αρέσει να ζουν στα άκρα και τους εξιτάρει η αίσθηση ότι κάνουν κάτι απαγορευμένο απλά και μόνο για να ξεφύγουν από την μονοτονία της καθημερινότητας.

3) Η υπερβολική εξοικείωση μπορεί να οδηγήσει στην απιστία. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα οι σύζυγοι γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους ώστε το στοιχείο του ενθουσιασμού, της συγκίνησης και της σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να έχει εκλείψει. Σε περίπτωση που νιώσουν αυτά τα συναισθήματα εκτός της σχέσης τους μπορεί να βρεθούν στον πειρασμό να ζήσουν μια περιπέτεια.

4) Μερικές φορές κάποιες αλλαγές όπως ο ερχομός ενός παιδιού μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην σχέση. Αν ο σύζυγος νιώθει παραμελημένος επειδή η μητέρα όπως είναι φυσιολογικό τουλάχιστον τον πρώτο καιρό ασχολείται περισσότερο με το νέο μέλος της οικογένειας και αν οι δυο σύντροφοι δεν προσαρμοστούν στον καινούργιο τρόπο ζωής του και δεν στηρίξουν ο ένας τον άλλον τότε ίσως η απιστία να παραμονεύει κάπου έξω.

5) Όλα τα άτομα δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με το πέρασμα του χρόνου. Όσο λοιπόν μεγαλώνουν αν δεν νιώσουν ότι έχουν την φροντίδα και την συμπαράσταση του συντρόφου τους, μπορεί να οδηγηθούν στην απιστία απλά και μόνο για να νιώσουν επιθυμητοί.

6) Μερικοί άνθρωποι απιστούν απλά και μόνο γιατί θέλουν να δοκιμάσουν διαφορετικές σεξουαλικές εμπειρίες και για αυτό δικαιολογούνται με την φράση « απλά συνέβη, δεν ήταν τίποτα σπουδαίο».

Συνέπειες απιστίας στο γάμο

Και οι δύο σύντροφοί υφίστανται τις επώδυνες συνέπειες της απιστίας. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
1) Το άτομο που έχει απατηθεί νιώθει ότι καταρρέει η αυτοεκτίμηση του και πολλές φορές κατηγορεί τον εαυτό του για αυτό που συνέβη.

2) Μπορεί να εκδηλώσει καταθλιπτικά συμπτώματα και να χάσει τελείως την εμπιστοσύνη του στις ανθρώπινες σχέσεις εξαιτίας της προδοσίας που έχει βιώσει.

3)  Η απιστία μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανασφάλεια και θυμό και χωρίς επαγγελματική βοήθεια το παιχνίδι των κατηγοριών μεταξύ του ζευγαριού είναι πιθανόν να μην σταματήσει.

4)  Όταν εμπλέκονται και παιδιά η ζωή τους μπορεί να διαταραχτεί καθώς θα βιώνουν τις εντάσεις και τις φασαρίες των γονέων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν τελείως παράλογα εναντίον του συντρόφου που έχει απατήσει.

5)  Η απιστία μπορεί να οδηγήσει σε ένα δύσκολο διαζύγιο και σε ατελείωτες δικαστικές διαμάχες.

Μερικές φορές τα αποτελέσματα της απιστίας μπορεί να είναι θετικά. Αν υπάρχουν πραγματικά συναισθήματα, οι σύντροφοι πιθανόν να κάνουν την αυτοκριτική τους, να παραδεχτούν τα λάθη τους και με την βοήθεια του ειδικού να σώσουν το γάμο τους αναπτύσσοντας ένα πιο ισχυρό συναισθηματικό δεσμό.

Συγγραφή Άρθρου

Eπιβατιανού Αντιγόνη - Ψυχολόγος

Eπιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ανησυχείτε υπερβολικά για την υγεία σας;
άγχος υγείας

Είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στην ζωή τους να αισθανθούν αγωνία για την υγεία τους γιατί αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αισθάνονται καθημερινά έντονο άγχος για την υγεία τους με αποτέλεσμα να επηρεάζει την ζωή τους αρνητικά, γιατί νιώθουν έντονη αγωνία, κρίσεις πανικού, σκέφτονται ότι είναι ανίκανοι να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα και έχουν συχνά πεσμένη διάθεση.

Απελευθερώνει η δύναμη της συγχώρεσης;
συγχώρεση

Όλοι σας είναι πιθανόν να έχετε πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια των κοντινών σας ανθρώπων. Μπορεί οι γονείς σας να ήταν επικριτικοί σε κάθε σας προσπάθεια. Μπορεί ο σύντροφος σας να είχε παράλληλη σχέση, μπορεί ακόμα οι συνάδελφοι σας να προσπάθησαν να σαμποτάρουν την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Πώς να ελέγξετε το θυμό σας πριν σας κυριεύσει;
έλεγχος θυμού

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που μπορεί να εκδηλωθεί σαν αντίδραση απέναντι σε μια απειλή, σε μια αποτυχία ή ματαίωση επαγγελματικών ή προσωπικών στόχων καθώς και σε μια αρνητική κριτική. Ακόμη είναι πιθανόν να υποκρύπτονται κάτω από τις εκδηλώσεις θυμού συναισθήματα μοναξιάς, λύπης ή φόβου. Αυτό είναι μια υγιής αντίδραση.

Σχολική άρνηση. Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται.
Σχολική άρνηση

Η άρνηση ενός παιδιού να παρακολουθήσει τα μαθήματα του σχολείου σε τακτά χρονικά διαστήματα και όχι περιστασιακά είναι μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς σε συνεργασία με τους δασκάλους. Παλαιότερα η άρνηση αυτή συνδυάζονταν αποκλειστικά και μόνο με τη φοβία.

Ψυχογενής βουλιμία. Μια επικίνδυνη διατροφική διαταραχή
Ψυχογενής βουλιμία

Τι είναι η βουλιμία;
Η ψυχογενής βουλιμία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από συχνά επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής και συγχρόνως από την προσπάθεια των πασχόντων να διατηρήσουν το βάρος τους καταφεύγοντας σε εμετικά επεισόδια ή σε υπερβολική σωματική άσκηση για κατανάλωση των θερμίδων.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.