Ακρόαση άρθρου......

Όλα τα ζευγάρια ζώντας το παραμύθι της αγάπης και του ρομάντζου δεν επιθυμούν τίποτα περισσότερο από ένα ευτυχισμένο γάμο. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η σχέση τους είναι διαφορετική από όλες τις άλλες και μοναδική και  ότι η βαθιά τους αγάπη θα μείνει ζωντανή για πάντα. Όμως, αργά ή γρήγορα τα πολλά ζευγάρια νοιώθουν  απροετοίμαστα  να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις εντάσεις που δημιουργούνται στο γάμο ή σε μία σχέση.

Νοιώθουν απογοητευμένοι, ανήσυχοι, πληγωμένοι χωρίς να μπορούν να καταλάβουν ακριβώς ποιό είναι το πρόβλημα και καθώς η σχέση τους βουλιάζει, αρχίζουν να πιστεύουν ότι ο γάμος τους ήταν λάθος. Φαντάζει παράξενο γιατί τόσοι γάμοι καταρρέουν ενώ υπάρχουν δυνάμεις που μπορούν να κρατήσουν ένα ζευγάρι μαζί. Η αγάπη είναι ασφαλώς μία από τις πιο δυνατές εμπειρίες που βιώνουν οι άνθρωποι. Εάν προστεθούν και τα άλλα στοιχεία μίας σχέσης όπως η συντροφικότητα, αποδοχή, στήριξη, απόκτηση παιδιών, είναι άξιο απορίας πως αυτοί οι ισχυροί δεσμοί δεν θωρακίζουν την σχέση.

Η αγάπη από μόνη της δεν είναι ικανή να κρατήσει ένα ζευγάρι μαζί διότι τυχόν προβλήματα που δημιουργούνται μπορεί να επιφέρουν απογοητεύσεις, παρεξηγήσεις αλλά ακόμα και έλλειψη επικοινωνίας καθώς και αρνητικά συναισθήματα όπως οργή, μνησικακία και πίκρα που μπορεί να διαλύσουν τα θεμέλια ενός δεσμού.

Επειδή στις περισσότερες κοινωνίες η ιδέα του γάμου παρουσιάζεται ως ιδανική, τα ζευγάρια δεν προετοιμάζονται για τις δυσκολίες της συμβίωσης και έτσι πολλές φορές από πρώην εραστές και σύντροφοι μετατρέπονται σε ανταγωνιστές. Πέρα από την αγάπη που αποτελεί την κινητήριο  δύναμη για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, προσωπικές ιδιότητες και ικανότητες είναι σημαντικές για την διατήρηση και ενδυνάμωση μίας σχέσης όπως  δέσμευση, ευαισθησία, μεγαλοθυμία, σεβασμός, πίστη, υπευθυνότητα, αξιοπιστία  και συνέπεια.

Οι σύντροφοι πρέπει να συνεργάζονται, να συμβιβάζονται και να συμφωνούν σε κοινές αποφάσεις. Πρέπει να είναι ανθεκτικοί, προσαρμόσιμοι, να δέχονται την άποψη του άλλου και να είναι επιεικείς απέναντι στα τυχόν λάθη, ελαττώματα και ιδιοτροπίες του συντρόφου τους. Εφόσον αυτές οι αρετές καλλιεργούνται, ο γάμος εξελίσσεται, δυναμώνει και ωριμάζει.. Η σοβαρότητα της σχέσης γεννά ορισμένες ισχυρές προσδοκίες όπως αγάπη άνευ όρων, πίστη, υποστήριξη τις οποίες τα μέρη επιθυμούν να συναντήσουν στους συντρόφους τους. Όταν βιώνουν μία ένταση, πιθανότητα σαν αποτέλεσμα μη επικοινωνίας, συνήθως κατηγορούν ο ένας τον άλλο αντί να αντιμετωπίσουν την τη σύγκρουση σαν ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί.

Στοιχεία μίας ιδανικής σχέσης

1. Χρειάζεται αγώνας για τη δημιουργία μίας στερεής βάσης με στοιχεία πίστης, σεβασμού και ασφάλειας. Ο σύντροφος σας είναι ο πιο κοντινός σας άνθρωπος και δικαιούται να στηρίζεται σε εσάς.

2. Καλλιεργήστε το τρυφερό κομμάτι της σχέσης με ευαισθησία, κατανόηση, φροντίδα και σεβασμό στα συναισθήματα του άλλου. Ο σύντροφος σας είναι και φίλος σας.

3. Ενισχύστε τη σχέση και αναπτύξτε μία αίσθηση συνεργασίας αλλά και συμβιβασμού. Αποφασίστε για κοινά θέματα όπως διαχωρισμός εργασιών και καθηκόντων, διαχείριση του οικογενειακού εισοδήματος, διοργάνωση δραστηριοτήτων κατά τον ελεύθερο χρόνο.

4.Μή προσπαθήσετε να αλλάξετε το σύντροφο σας γιατί στη πραγματικότητα το μόνο πρόσωπο που μπορείτε να αλλάξετε είναι ο εαυτός σας .  Όσο και αν προσπαθήσετε θα αποτύχετε με αποτέλεσμα να οδηγηθείτε σε αρνητικές συμπεριφορές.

5. Μη παγιδεύεστε στο μύθο της ρομαντικής αγάπης. Πολλά ζευγάρια εσφαλμένα νομίζουν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν για τη σχέση εφόσον αγαπιούνται.

6. Ο γάμος ή μία σχέση δεν είναι αυτόνομος οργανισμός. Επηρεάζονται από τις συνεχείς αλλαγές  του κύκλου της ζωής μας και πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούργιες  προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από διάφορες αιτίες, όπως αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον , προβλήματα υγείας, φροντίδα ηλικιωμένων γονέων, γέννηση παιδιών.


Αποτελεί λοιπόν πρόκληση για τα ζευγάρια να αναπτύξουν και να διατηρήσουν μία υγιή σχέση βασισμένη σε ρεαλιστικές προσδοκίες και όχι σε μύθους και διαστρεβλώσεις. Αν δυσκολεύονται να  λύσουν τα προβλήματα μόνοι τους, είναι σημαντικό να απευθυνθούν στους ειδικούς για τη θεραπεία των προβλημάτων τους προκειμένου να διατηρηθεί η σχέση τους.  

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Επιβατιανού Αντιγόνη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκωτίας. Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ( παχυσαρκία, ανορεξία,βουλιμία,υπερφαγικά επεισόδια).