Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), δεν υπάρχει συναίνεση για το τι προκαλεί την ομοφυλοφιλία. Όμως έχουν παρατηρηθεί οκτώ προδιαθεσικοί παράγοντες που είναι συνήθεις στο υπόβαθρο των ομοφυλόφιλων ανδρών.

1. Μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες κατά την παιδική ηλικία

Οι γυναίκες μπορεί να «τραυματίσουν» τα νεαρά αγόρια ασκώντας κριτική, έλεγχο, πίεση και μη τηρώντας τα σωστά όρια. Μερικά αγόρια που έχουν βιώσει τέτοιο τραυματισμό, αναπτύσσουν μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες στην ενήλικη ζωή, κρατώντας τες είτε σε μεγάλη απόσταση ή πολύ κοντά τους.

2. Διαστρεβλωμένες απόψεις για το φύλο

Οι μη υγιείς σχέσεις της παιδικής ηλικίας με γυναίκες, μπορούν να στρεβλώσουν την άποψη ενός άντρα για το γυναικείο φύλο, να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του σε σχέση με τις γυναίκες, να βλάψει την αίσθηση της αρρενωπότητάς του και να αποτρέψει τη φυσιολογική ανάπτυξη μιας αίσθησης ταυτότητας φύλου. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο να μην αισθάνεται το αντίθετο φύλο ως συμπληρωματικό και ελκυστικό.

3. Αίσθημα ασυμφωνίας με το φύλο του

Η αίσθηση ότι δεν σου ταιριάζει (δεν είναι συμβατό με σένα) αυτό που πιστεύεις ότι απαιτεί το φύλο σου, μπορεί να δημιουργήσει μια ψυχολογικά ασταθή κατάσταση, με αποτέλεσμα το ασυνείδητο να προκαλεί -ως αντιστάθμισμα- την προσκόλληση ή έλξη προς τους άνδρες και την αρρενωπότητα.

4. Προβλήματα στις σχέσεις με άλλους άντρες

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, κάποια αγόρια αποσυνδέονται από άλλα αρσενικά λόγω αρνητικών εμπειριών (με τους άνδρες), αρνητικών στερεότυπων για τους άνδρες και του φόβου μήπως τους θεωρήσουν παράξενους. Αυτό αφήνει ανεκπλήρωτες τις φυσιολογικές ανάγκες τους για σύνδεση και στενή σχέση με το ίδιο φύλο, με αποτέλεσμα να λαχταρούν και να ποθούν την εγγύτητα με άντρες.

5. Εξαρτημένη μάθηση

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να είναι προϊόν εξαρτημένης μάθησης (conditioning), μέσα από τη σύνδεση συγκεκριμένων ερεθισμάτων με τη σεξουαλική διέγερση. Για κάποια αγόρια, η σεξουαλική κακοποίηση από άντρα και η πρώιμη έκθεση σε αντρική πορνογραφία, μπορεί να δημιουργήσει ή να εντείνει την ομοφυλοφιλική διέγερση.

6. Σεξουαλική κακοποίηση

Εκτός από τον πιθανό ρόλο της στην πρόκληση εξαρτημένης μάθησης σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση, η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να δημιουργήσει ή να εντείνει την αίσθηση δυσαρμονίας με το φύλο του, αποξένωση από άλλα αρσενικά και αν ο θύτης είναι γυναίκα, φόβο ή μίσος προς τις γυναίκες. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενα μοτίβα ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

7. Βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες

Αν και δεν υπάρχουν σαφή ερευνητικά δεδομένα σχετικά με άμεσους βιολογικούς και γενετικούς αιτιολογικούς παράγοντες, εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένοι βιολογικοί παράγοντες μπορεί να έχουν σημαντικό έμμεσο αντίκτυπο, επηρεάζοντας άλλα μέρη της αναπτυξιακής πορείας του ατόμου.

8. Συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα

Ορισμένα συναισθηματικά και ψυχολογικά θέματα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης της ομοφυλοφιλίας. Τα θέματα αυτά κατά πάσα πιθανότητα δεν παίζουν αιτιώδη ρόλο αλλά μπορεί να εντείνουν την επίδραση άλλων προδιαθεσικών παραγόντων: αίσθηση δυσαρμονίας με το φύλο του, αποξένωση από άτομα του ιδίου φύλου, εξαρτημένη μάθηση σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση, σεξουαλική κακοποίηση.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Ποιές ψυχολογικές παγίδες μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση μας;
  • Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017
  • Από: Επταήμερος Μιχάλης

Ακούμε συχνά πολλούς ανθρώπους να αμφισβητούν τον εαυτό τους, να υποτιμούν τις επιτυχίες τους και να επικεντρώνονται στο να ικανοποιούν μόνο τους άλλους, χωρίς να σκέφτονται τα...

Αυτοβοήθεια
Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
  • Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
8 τρόποι που ευνοούν την καλή συναισθηματική υγεία του παιδιού
  • Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Τσιούλου Χριστίνα

Τι είναι η συναισθηματική υγεία του παιδιού; Είναι ο τρόπος που το παιδί σκέφτεται, αισθάνεται, συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά με τον υπόλοιπο κόσμο. Καλή συναισθηματική υγεία σημαίνει ότι το...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
εσωτερικός κριτής

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
θετικότητα και επιγενετική

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.