Σχετικά άρθρα x

 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), δεν υπάρχει συναίνεση για το τι προκαλεί την ομοφυλοφιλία. Όμως έχουν παρατηρηθεί οκτώ προδιαθεσικοί παράγοντες που είναι συνήθεις στο υπόβαθρο των ομοφυλόφιλων ανδρών.

1. Μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες κατά την παιδική ηλικία

Οι γυναίκες μπορεί να «τραυματίσουν» τα νεαρά αγόρια ασκώντας κριτική, έλεγχο, πίεση και μη τηρώντας τα σωστά όρια. Μερικά αγόρια που έχουν βιώσει τέτοιο τραυματισμό, αναπτύσσουν μη υγιείς σχέσεις με γυναίκες στην ενήλικη ζωή, κρατώντας τες είτε σε μεγάλη απόσταση ή πολύ κοντά τους.

2. Διαστρεβλωμένες απόψεις για το φύλο

Οι μη υγιείς σχέσεις της παιδικής ηλικίας με γυναίκες, μπορούν να στρεβλώσουν την άποψη ενός άντρα για το γυναικείο φύλο, να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπει τον εαυτό του σε σχέση με τις γυναίκες, να βλάψει την αίσθηση της αρρενωπότητάς του και να αποτρέψει τη φυσιολογική ανάπτυξη μιας αίσθησης ταυτότητας φύλου. Αυτό μπορεί να κάνει το άτομο να μην αισθάνεται το αντίθετο φύλο ως συμπληρωματικό και ελκυστικό.

3. Αίσθημα ασυμφωνίας με το φύλο του

Η αίσθηση ότι δεν σου ταιριάζει (δεν είναι συμβατό με σένα) αυτό που πιστεύεις ότι απαιτεί το φύλο σου, μπορεί να δημιουργήσει μια ψυχολογικά ασταθή κατάσταση, με αποτέλεσμα το ασυνείδητο να προκαλεί -ως αντιστάθμισμα- την προσκόλληση ή έλξη προς τους άνδρες και την αρρενωπότητα.

4. Προβλήματα στις σχέσεις με άλλους άντρες

Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, κάποια αγόρια αποσυνδέονται από άλλα αρσενικά λόγω αρνητικών εμπειριών (με τους άνδρες), αρνητικών στερεότυπων για τους άνδρες και του φόβου μήπως τους θεωρήσουν παράξενους. Αυτό αφήνει ανεκπλήρωτες τις φυσιολογικές ανάγκες τους για σύνδεση και στενή σχέση με το ίδιο φύλο, με αποτέλεσμα να λαχταρούν και να ποθούν την εγγύτητα με άντρες.

5. Εξαρτημένη μάθηση

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να είναι προϊόν εξαρτημένης μάθησης (conditioning), μέσα από τη σύνδεση συγκεκριμένων ερεθισμάτων με τη σεξουαλική διέγερση. Για κάποια αγόρια, η σεξουαλική κακοποίηση από άντρα και η πρώιμη έκθεση σε αντρική πορνογραφία, μπορεί να δημιουργήσει ή να εντείνει την ομοφυλοφιλική διέγερση.

6. Σεξουαλική κακοποίηση

Εκτός από τον πιθανό ρόλο της στην πρόκληση εξαρτημένης μάθησης σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση, η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να δημιουργήσει ή να εντείνει την αίσθηση δυσαρμονίας με το φύλο του, αποξένωση από άλλα αρσενικά και αν ο θύτης είναι γυναίκα, φόβο ή μίσος προς τις γυναίκες. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει επαναλαμβανόμενα μοτίβα ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς.

7. Βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες

Αν και δεν υπάρχουν σαφή ερευνητικά δεδομένα σχετικά με άμεσους βιολογικούς και γενετικούς αιτιολογικούς παράγοντες, εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένοι βιολογικοί παράγοντες μπορεί να έχουν σημαντικό έμμεσο αντίκτυπο, επηρεάζοντας άλλα μέρη της αναπτυξιακής πορείας του ατόμου.

8. Συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα

Ορισμένα συναισθηματικά και ψυχολογικά θέματα μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης της ομοφυλοφιλίας. Τα θέματα αυτά κατά πάσα πιθανότητα δεν παίζουν αιτιώδη ρόλο αλλά μπορεί να εντείνουν την επίδραση άλλων προδιαθεσικών παραγόντων: αίσθηση δυσαρμονίας με το φύλο του, αποξένωση από άτομα του ιδίου φύλου, εξαρτημένη μάθηση σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση, σεξουαλική κακοποίηση.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Προσωπικότητα
Οριακή διαταραχή προσωπικότητας (αιτιολογία)
  • Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2016
  • Από: Άννα Αλβανού

Η αιτιολογία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι μόνο εν μέρει γνωστή, ωστόσο ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και εξέλιξη της διαταραχής εμφανίζονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί...

Προσωπικότητα
Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας - Ορισμός και συμπτώματα
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Άννα Αλβανού

Η Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο αστάθειας σε βασικούς τομείς της ζωής...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.