Σχετικά άρθρα x

 

Ας δούμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά μιας υγιούς σχέσης. Αν κατανοήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας ή να φτιάξουμε νέες σχέσεις πάνω σ’ αυτή τη βάση.

Σεβασμός
Όλοι έχουμε προσδοκίες που κάποιες φορές δεν εκπληρώνονται. Σε μια σχέση μπορεί να υπάρχουν αντίθετες απόψεις πάνω σ’ ένα θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να χαλάσει η σχέση. Αντίθετα, σε μια υγιή σχέση, τα άτομα μαθαίνουν να σέβονται ο ένας τις ιδέες και τις απόψεις του άλλου.

Εμπιστοσύνη & Ειλικρίνεια
Τα άτομα σε μια υγιή σχέση είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς. Δεν κρύβουν σημαντικά πράγματα ό ένας απ’ τον άλλο, ακόμη κι αν αυτό τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Τα ψέματα και η συγκάλυψη υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που είναι το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης.

Υποστήριξη/πιστότητα
Στα δύσκολα, οι καλοί φίλοι ή σύντροφοι, στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Τηρούν το λόγο τους και φέρνουν εις πέρας αυτά που έχουν υποσχεθεί ότι θα κάνουν. Η πιστότητα σε μια σχέση είναι επιτακτική ειδικά σε δύσκολες περιόδους της ζωής.

Είσαι ο εαυτός σου
Ο φίλος ή ο σύντροφος θα πρέπει να σ’ εκτιμά γι’ αυτό που είσαι. Δεν πρέπει να χρειάζεται να αλλάξεις κάτι από το στυλ ή την προσωπικότητά σου για να αρέσεις στον άλλο.

Ισορροπία
Υπάρχει ισορροπία και αμοιβαιότητα στο δούναι και λαβείν μεταξύ των ατόμων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπολογίζεις καθετί που δίνεις και περιμένεις αντίστοιχη ανταπόδοση από τον άλλο. Τα άτομα σε μια υγιή σχέση ευχαριστιούνται να προσφέρουν στον άλλο χωρίς να περιμένουν ανταπόδοση και αυτό γίνεται και από τις δύο μεριές.

Ανοιχτή επικοινωνία
Τα άτομα μιλούν μεταξύ τους ανοιχτά και για τα προσωπικά τους θέματα.

Συμπόνια
Ενδιαφέρεσαι πραγματικά για τις ανάγκες του άλλου όπως ενδιαφέρεσαι και για τις δικές σου.

Επίλυση συγκρούσεων
Η υγιής διαδικασία αντιμετώπισης των διαφορών είναι να ακούς τον άλλον και να επικοινωνείς ουσιαστικά μαζί του. Να ακούς προσεκτικά, να κάνεις διευκρινιστικές ερωτήσεις και να μιλάς για το πώς νιώθεις εσύ όταν σ’ ενοχλεί κάτι παρά να κατηγορείς τον άλλο. Για παράδειγμα, «Πληγώνομαι όταν συμβαίνει αυτό γιατί …» ή «Νιώθω ότι δεν μετράει η γνώμη μου όταν …». Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αντίληψη και τα συναισθήματά σου.

Διασκέδαση
Σε μια καλή σχέση, τα άτομα μπορούν να συνεργάζονται για να φέρουν εις πέρας κάποιο έργο αλλά επίσης ξέρουν και πότε να βάζουν στην άκρη τη δουλειά. Τους αρέσει να κάνουν ευχάριστες δραστηριότητες μαζί ή απλά να γελάνε μαζί.

Συγχώρεση
Σε μια καλή σχέση μπορείς να βάζεις πίσω το παρελθόν και να ελπίζεις ότι θα έρθουν καλύτερα πράγματα στο μέλλον. Αν ο ένας συνεχίζει να προσβάλλει σκόπιμα τον άλλο, περιμένοντας κάθε φορά ο άλλος να τον συγχωρήσει, τότε μπορεί να είναι καιρός να τερματιστεί η σχέση.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Ζευγάρι: Αυτή η εύθραυστη σχέση!
  • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Αικατερίνη Μούτουπα

Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; Ας τα πάρουμε τα...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
4 λόγοι που βάζουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη των παιδιών
  • Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Γιάννης Ξηντάρας

Πολλές φορές οι γονείς θέλοντας να κάνουν καλό στα παιδιά τους, συμπεριφέρονται με έναν τρόπο που επιτυγχάνουν δυστυχώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Συνήθως αυτός ο τρόπος αφορά διάφορες υπερβολικές μορφές διαπαιδαγώγησης κι όχι τις προθέσεις καθ'αυτές. Οι προθέσεις...

Αυτοβοήθεια
Θρησκεία και Πολεμικές Τέχνες
  • Παρασκευή, 25 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι πολεμικές τέχνες είναι διάφορες μορφές πάλης που αναπτύχθηκαν σε χώρες της Ανατολής, ως ένα μέσο προστασίας των μοναστηριών από τις επιθέσεις των ληστών, αλλά και γιατί οι...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.