Όλοι αποδεχόμαστε ότι το να έχουμε καλή και αρμονική σχέση με το σύντροφό μας δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Τουναντίον είναι από τα πιο πολύπλοκα και σύνθετα θέματα, που καλούμαστε να χειριστούμε στη ζωή μας. 
Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα πράγματα που κάνουν οι άντρες και εκνευρίζουν τις γυναίκες και πώς αυτά μπορούν να εκλείψουν ή έστω να βελτιωθούν.

Ένα από τα πιο μεγάλα παράπονα των γυναικών είναι ότι οι άντρες δεν κάνουν τίποτα στο σπίτι, αλλά τα περιμένουν έτοιμα ή αν αναλάβουν να κάνουν κάτι, δεν το υλοποιούν αμέσως, αλλά καθυστερούν τόσο πολύ, που τελικά τις περισσότερες φορές το κάνει η σύντροφός τους, αφού ίσως έχει προηγηθεί καυγάς μεταξύ τους.

Υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουν οι γυναίκες αυτό; Θεωρώ πως ναι. Εάν ο σύντροφός τους έχει συνηθίσει να μην κάνει τίποτα είναι λογικό επόμενο να μην σκεφτεί ότι κι αυτός οφείλει να προσφέρει στο σπίτι. ΄Ετσι, η σύντροφός του αντί να περιμένει να το σκεφτεί μόνος του, είναι προτιμότερο να του ζητήσει να αναλάβει να κάνει κάτι. Και για να μην δημιουργηθεί ένταση λόγω της καθυστέρησης που μπορεί να επιδείξει, χρήσιμο θα είναι να του εξηγήσει μέχρι πότε θα πρέπει να έχει γίνει. Εάν πάλι παρά το ότι είναι ξεκάθαρη σε αυτό που ζητάει και στο πότε πρέπει να γίνει, εκείνος αργεί χαρακτηριστικά η μόνη της επιλογή για να αποφευχθεί ή ένταση είναι να χαλαρώσει και να τον αφήσει να πάρει το χρόνο του.

Επίσης, οι γυναίκες προβληματίζονται γιατί οι άντρες δεν μιλάνε πολύ ή καθόλου για τα προβλήματά τους. Ας έχουν στο μυαλό τους οι γυναίκες ότι το πιθανότερο είναι ότι δεν συμβαίνει κάτι άσχημο απαραίτητα, αλλά απλώς θέλουν την ησυχία τους, οπότε ας παραμείνουν χαλαρές.

Επιπλέον οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι σύντροφοί τους δεν τις καταλαβαίνουν, δεν σκέφτονται από μόνοι τους κάτι που εκείνες το θεωρούν αυτονόητο και στενοχωριούνται ή δεν ικανοποιούνται όταν εκείνοι το κάνουν αφού τους το ζητήσουν. Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να έχουν μαντικές ικανότητες, όποτε ας τους λένε τι συμβαίνει και ας μην περιμένουν να καταλάβουν από μόνοι τους και ιδανικά ας τους υποδεικνύουν τι θα τις έκανε να νιώθουν ότι τους συμπαραστέκονται. Και βέβαια ας βγάλουν από το μυαλό τους ότι αφού δεν το σκέφτηκαν σημαίνει ότι το κάνουν με το ζόρι ή ότι δεν τις νοιάζονται. Τα πράγματα είναι πιο απλά συνήθως.

Άλλη συνήθεια που θεωρείται κακή είναι να αργούν χωρίς να ειδοποιήσουν. Σε αυτή την περίπτωση ας τους εξηγήσουν ότι ανησυχούν και αν δεν το καταλάβουν και συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να το κάνουν κι εκείνες ώστε να τους αναγκάσουν να καταλάβουν, βιωματικά μέσω αντίστοιχης εμπειρίας τι συμβαίνει.

Όταν ένα ζευγάρι αποκτά παιδί τις περισσότερες φορές οι γυναίκες-μαμάδες αφιερώνονται αποκλειστικά σε αυτό και έτσι οι άντρες νιώθουν παραμελημένοι και πολλές φορές φέρονται ανταγωνιστικά απέναντι στα παιδιά. Όσο δύσκολο ή αστείο κι αν φαντάζει οι γυναίκες καλό θα είναι να τους φροντίζουν κι εκείνους και να μην τους κάνουν να νιώθουν ότι τους παραμελούν. Χρήσιμη θα είναι μια κουβέντα για το πώς νιώθουν και πώς έχει αλλάξει η ζωή τους και να ζητήσουν τη συμβολή τους, ώστε να είναι πιο ξεκούραστες και διαθέσιμες για εκείνους.

Επειδή οι άντρες έχουν, επίσης, τη συνήθεια να λειτουργούν σαν να είναι μόνοι τους παρά το γεγονός ότι είναι οικογενειάρχες πια, θα χρειαστεί να τους εξηγήσει η σύντροφός τους το πρόγραμμα όλων των μελών της οικογένειας και να τους υπενθυμίζει όταν δεν θα μπορεί να καλύψει εκείνη κάτι. Με άλλα λόγια να υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία.

Τέλος, οι άντρες στην πλειονότητά τους είναι πιο οξύθυμοι, οπότε οι γυναίκες καλό θα είναι να διατηρούν την ψυχραιμία τους την ώρα του ξεσπάσματός τους και να τους εξηγήσουν όταν είναι πιο ήρεμοι πόσο άσχημα ένιωσαν.

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν είναι απόλυτα ούτε ισχύουν σε όλα ζευγάρια, αλλά είναι αυτά που σε μελέτες αναφέρονται περισσότερο ως λόγοι καυγάδων, εντάσεων και δυσαρεσκειών, οπότε είναι χρήσιμο να τα γνωρίζουμε.

Διαβάστε ακόμη το άρθρο της Β.Κάουλα: Τι εκνευρίζει τους άντρες και πώς οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τη σύγκρουση  καθώς και το άρθρο: Καυγάδες και πώς να τους αποφύγουμε 

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Εσωτερικό παιδί

Βαδίζοντας ανάμεσα στο πλήθος ένιωσα το χέρι ενός περαστικού να με σκουντάει...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις μας;
Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Ποιες είναι οι δεξιότητες των Συμβούλων-Θεραπευτών;
ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Πεποιθήσεις και πώς μας επηρεάζουν

Είναι αναμφίβολο ότι το πώς είμαστε σαν άνθρωποι σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις πεποιθήσεις μας. Οι πεποιθήσεις αρχίζουν να δημιουργούνται από τη στιγμή της γέννησης. Από όταν άνθρωποι μας χαμογελούσαν ή μας φώναζαν όταν ήμασταν νεογέννητα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.