Σχετικά άρθρα x

 

Πολλές φορές λέμε στα μέλη ενός ζευγαριού να φροντίζουν να διατηρούν τον προσωπικό τους «χώρο», ώστε να μην γίνονται «αυτοκόλλητοι» και χάνεται η ατομική ταυτότητα. Το ζευγάρι δεν είναι δύο μισά που γίνονται ένα ολόκληρο, αλλά δύο άνθρωποι που συνυπάρχουν και συμπορεύονται.

Το πόσα πράγματα θα κάνουν μαζί δύο σύντροφοι, εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους. Από τις αρχές τους, τις πεποιθήσεις και συνήθειες, τις ανάγκες κι επιθυμίες τους.

Εκτός όμως από όσα μοιραζόμαστε, υπάρχουν και αυτά που θεωρούμε αποκλειστικά δικά μας, προσωπικά δεδομένα, ατομικά δικαιώματα, θέματα που ανήκουν στην ιδιωτική σφαίρα. Αυτά αναφέρονται ως Ιδιωτικότητα (privacy).

Για μια σχέση, όχι μόνο δεν είναι βλαπτικό, αλλά αντιθέτως δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, σεβασμού, ενδιαφέροντος, αλλά και για την προσωπική ανάπτυξη.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν ν’ απειλούνται όταν ο σύντροφος έχει κάποια ατομική δραστηριότητα, ή προσωπικούς κωδικούς στο e-mailκαι τα socialmedia. Νομίζουν πως η άνεση κι η ειλικρίνεια ευνοούνται όταν δεν υπάρχει τίποτα «κρυφό».

Στην πραγματικότητα, αυτό που ενθαρρύνεται είναι η ανασφάλεια, οι ελεγκτικές συμπεριφορές, τα μυστικά και τα ψέματα. Είναι πολύ συνηθισμένο άνθρωποι που προφασίζονται απόλυτη «διαφάνεια» να διατηρούν εντελώς κρυφές κι ανώνυμες δραστηριότητες.

Οι ανάγκες που δεν αναγνωρίζουμε, δεν παραδεχόμαστε και δεν σεβόμαστε, δεν παύουν ξαφνικά να υπάρχουν. Αντιθέτως συχνά διογκώνονται. Έτσι ο σύντροφος στον οποίο δεν «επιτρέπεται» να έχει δικό του κωδικό στο facebook, φτιάχνει άλλο προφίλ και περιηγείται κρυφά και συχνά ιδιαίτερα αντιδραστικά κι εμμονικά.

Έτσι μπαίνει ανάμεσα στο ζευγάρι η Μυστικότητα (secrecy). Σε αντίθεση με την ιδιωτικότητα, η μυστικότητα έχει καταστροφική επίδραση στη σχέση.

Η ιδιωτικότητα είναι αυτό που λέμε «ο προσωπικός μας χώρος». Η μυστικότητα σημαίνει πως κρατάμε μυστικά, επειδή πιστεύουμε πως η αποκάλυψη τους θα βλάψει τη σχέση. Αλλά αυτό που μας βλάπτει τελικά, είναι η αδυναμία μας να μοιραστούμε κάτι σημαντικό.

Η μυστικότητα είναι μια κρυφή παράλληλη ζωή που κάνουμε στο παρασκήνιο της σχέσης μας, ενώ στην κεντρική σκηνή υποδυόμαστε κάτι πολύ διαφορετικό, ή απλά εκφράζουμε μία μόνο πλευρά (κρατώντας άλλες πλευρές στη σκιά).

Πολλές φορές μένουν οι άνθρωποι έκπληκτοι από την αποκάλυψη μιας μυστικής ζωής και άλλες τόσες αδυνατούν να φανταστούν πως είναι πολύ πιθανό ο «άμεμπτος» σύντροφος να έχει – κάπου αλλού, με κάποιους άλλους – μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα και συμπεριφορά…

Παραδείγματα μυστικότητας είναι μια εξωσυζυγική – παράλληλη σχέση, άλλου τύπου ερωτικές δραστηριότητες (π.χ. εκπλήρωση ιδιαίτερων προτιμήσεων, ομοφυλοφιλικές δραστηριότητες, cybersex), προβλήματα υγείας ή οικονομικές δοσοληψίες άγνωστες στον σύντροφο (π.χ. δάνεια, τζόγος, αγορές), φιλίες και συγγενικές σχέσεις που συντηρούνται μυστικά (π.χ. ο σύντροφος δεν εγκρίνει τη σχέση με την μητέρα ή μια στενή φίλη και έτσι συναντιόμαστε κρυφά).

Κάποιες ενδείξεις μυστικότητας μπορεί να είναι:

 • «Ανεξήγητα» νεύρα, άγχος, κατάθλιψη, συναισθηματικές μεταπτώσεις.
 • Κακή ή ανύπαρκτη σεξουαλική ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Ατελέσφορες συζητήσεις σχετικά με σημαντικές αποφάσεις.
 • Επιφανειακή επικοινωνία και όχι ουσιαστική αλληλεπίδραση.
 • Μετάθεση του κέντρου ενδιαφέροντος στα παιδιά, την επαγγελματική ζωή, τα χόμπι.

Με τον καιρό η μυστικότητα οδηγεί σε αποξένωση, αδιαφορία και γενικά πάμπολλα αρνητικά συναισθήματα. Η υποκρισία γίνεται δεύτερη φύση μας, οι ενοχές όμως και οι ψυχολογικές συνέπειες (συναισθηματικές & ψυχοσωματικές διαταραχές, αίσθηση ανικανοποίητου) μας υπενθυμίζουν πως ζούμε μια ψεύτικη ζωή. Αν μάλιστα ο σύντροφος δείχνει αμέριμνος στον κόσμο του, προστίθεται και θυμός – υποτίμηση, προς εκείνον (που δεν μας καταλαβαίνει) και προς εμάς (που δεν τολμάμε).

Γι’ αυτό, τολμήστε να συζητήσετε:

 • Τις τωρινές σημαντικές σας ανάγκες κι επιθυμίες.
 • Τις παρελθοντικές εμπειρίες που σας έχουν καθορίσει σαν άτομα, ή που είναι ακόμα σημαντικές για εσάς.

Τέλος μην ξεχνάτε ότι αν με τον σύντροφο δεν συμφωνούμε στο επίπεδο ιδιωτικότητας που επιθυμούμε, αν υποψιαζόμαστε μυστικότητα, ή αν έχουμε μυστική ζωή, τότε χρειάζεται ν’ αναρωτηθούμε για πολλά και κυρίως να μην κρυβόμαστε κι από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Ζευγάρι: Αυτή η εύθραυστη σχέση!
 • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
 • Από: Αικατερίνη Μούτουπα

Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; Ας τα πάρουμε τα...

Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
 • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
 • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις...

Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Μήπως τελικά ζούμε στο δικό μας κόσμο;
 • Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2016
 • Από: Μαρτίνα Αθανασίου

Η μάχη των 2 κόσμων.Στη σημερινή κοινωνία όλα μοιάζουν να συμβαίνουν τόσο γρήγορα γύρω μας, που συχνά καταλήγουμε να έχουμε τον έλεγχο μόνο για το 50% αυτών που λέμε και κάνουμε...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Από την Αυτογνωσία στην Αυτοπραγμάτωση

Τι είναι η Αυτογνωσία;
Αυτογνωσία σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου: τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα κίνητρα.  Είναι σημαντική γιατί μόνο αν γνωρίζω τι θέλω και γιατί το θέλω,  μπορώ να γνωρίσω και να αποδεχτώ τους άλλους.

Ιχνογράφημα

Το ιχνογράφημα των παιδιών δεν είναι μόνο μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα, αλλά και αντικείμενο μελέτης από ειδικούς. 
Τα σχέδια των παιδιών μας παρέχουν πληροφορίες για:

Υπαρξιακή Ψυχολογία

Η υπαρξιακή ψυχολογία βασίζεται στις αρχές της υπαρξιακής θεωρίας και υποθέτει ότι οι άνθρωποι έχουν επίγνωση του εαυτού τους, είναι ικανοί να αποφασίζουν και υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.  Επομένως, η παρούσα κατάσταση της ζωής τους είναι μάλλον αποτέλεσμα προσωπικών επιλογών, παρά εξωγενών επιδράσεων. 

Συνδιαλεκτική Ανάλυση
Συνδιαλεκτική Ανάλυση

Η συνδιαλεκτική ή συναλλακτική ανάλυση (transactional analysis) είναι θεωρία και συμβουλευτική-θεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στην επικοινωνία. Ακριβώς επειδή δίνει έμφαση στην επικοινωνία, βρίσκει πολλές εφαρμογές σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις (π.χ. με συνεργάτες, με σύντροφο, με γονείς και παιδιά).

Αντιμετωπίστε το στρες!

Το stress μπορεί να μας ακινητοποιεί ή να μας κινητοποιεί. Είναι στο χέρι μας! Οι τρόποι αντιμετώπισης του στρες είναι αρκετοί. Οι προσωρινοί (αγχολυτικά, καταχρήσεις, αποφυγή) δεν είναι πολύ βοηθητικοί. Οι μακροπρόθεσμοι (αλλαγές στη ζωή, στη σκέψη, στη διαχείριση προβλημάτων, στον οργανισμό) απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και υπομονή, αλλά αξίζουν τον κόπο!

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.