Σε ένα σύστημα, όπως είναι μια οικογένεια, οι δύο άνθρωποι που αποτελούν τη σχέση, πολλές φορές δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν. Και στην πορεία, συχνά μέσα από τη φθορά του χρόνου και από την απομυθοποίηση του ενός προς τον άλλον, γεννιούνται ασυνείδητα, δύο εχθροί,ή στην καλύτερη περίπτωση δύο μη-φίλοι.

Τα δυναμικά πολύπλοκα που διακινούνται μεταξύ τους. Ο καθένας φέρνει μέσα στη σχέση τα δικά του βιώματα, τις δικές του τάσεις που κουβαλά από ένα άλλο πρωταρχικό σύστημα. Και σιγά σιγά μέσα στο χρόνο, υψώνεται ένας τοίχος ανάμεσά τους.

Μια παύση ουσιαστικής επικοινωνίας. Απο κει και πέρα, ψάχνουν άλλους τρόπους επικοινωνίας που όμως βασίζονται στην καθημερινότητα και όχι στην ουσία της ύπαρξής τους. Για άλλους μπορεί να είναι τα παιδιά, για άλλους μια κοινή δουλειά, για κάποιους οι υποχρεώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Αλλά όλα αυτά δεν είναι επικοινωνία.

Δε μπορούν να θρέψουν την ψυχή και να κάνουν τους δύο ανθρώπους να αισθανθούν ο ένας για τον άλλον, έτσι όπως αισθάνονταν κάποτε στην αρχή της γνωριμίας τους. Και μετά όλο και απομακρύνονται. Και ο τοίχος όλο και υψώνεται. Και βρίσκονται μέσα σε μια σχέση, όπου ο καθένας νοιώθει μόνος του.Για να βρεις όμως το θάρρος να αντιμετωπίσεις τα θέματα μιας σχέσης με ειλικρίνεια, πρέπει να το θέλουν και οι δυο και πάνω από όλα θα πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίζει με θάρρος τη δική του αλήθεια.

Ο τοίχος ανάμεσά τους δε δημιουργήθηκε τυχαία, και τελικά δε μπορεί τυχαία και να εξαφανιστεί. Θέλει προσπάθεια το να θέλεις να ανακαλύψεις την αλήθεια τη δική σου και την αλήθεια του άλλου..γιατί όταν οι αλήθειες δεν ταιριάζουν τελικά, τότε έρχονται οι δυο άνθρωποι μπροστά στο αληθινό πρόβλημα.

Ενώ όταν κρύβονται ο ένας από τον άλλον, όταν κάνουν πως όλα είναι καλά ενώ δεν είναι, μπορεί μεν να συνεχίζουν αλλά η μοναξιά θα μεγαλώνει...χρειάζεται θάρρος.. πρώτα με τον εαυτό μας και μετά με τον άνθρωπό μας και τη σχέση μας μαζί του...

Συγγραφή Άρθρου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Ομοφοβία, κοινωνικές αντιλήψεις, ομόφυλα ζευγάρια και οικογένεια
  • Σάββατο, 11 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η λέξη ομοφοβία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την εχθρική συμπεριφορά, το μίσος και τις κοινωνικές διακρίσεις που δέχονται άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι (επιστημονικά...

Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Αυτοπραγμάτωση: Τι είναι και πώς επιτυγχάνεται σύμφωνα με τον Maslow
  • Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017
  • Από: Έλλη Γκαλτέμη

Σύμφωνα με τον υποστηρικτή της θετικής ψυχολογίας, Αβραάμ Μάσλοου, η ψυχολογία οφείλει να διαθέτει διευρυμένα επιστημονικά όρια και δεν πρέπει να αρκείται μόνο στην εξέταση της συμπτωματολογίας και, κατ’ επέκταση, στην εξεύρεση μεθόδων αντιμετώπισης αυτής.

Σημαντικοί Ψυχολόγοι
Τζέι Χάλευ (Jay Haley 1923-2007)
  • Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017
  • Από: Έλλη Γκαλτέμη

Βοήθησε σημαντικά στη θεμελίωση και ανάπτυξη της οικογενειακής θεραπείας και εισήγαγε το στρατηγικό μοντέλο ψυχοθεραπείας.Προσωπική ζωήΟ Jay Haley γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Το κάθε παιδί είναι μοναδικό

Λειτουργεί ένας γονιός άραγε με τα παιδιά του,όπως θα ήθελε να λειτουργεί,ή απλά μεταφέρει ότι του έχουν μάθει να κάνει? Ο ρόλος του ως γονέα είναι αυτό που τον εκφράζει ή δέχεται μια αφόρητη πίεση από πολλές πλευρές, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει με τρόπους που έχουν βγει από ένα εγχειρίδιο?

Κάθε φορά που λες "δε θα τα καταφέρω", αναρωτήσου πέρα από το προφανές

Κάθε φορά που λες "δε θα τα καταφέρω",αναρωτήσου πέρα από το προφανές. Πέρα από το λογικό και πέρα από το γεγονός της στιγμής. Προσπάθησε να αφαιρέσεις από το μυαλό σου κάθε μικρή και επιφανειακή λεπτομέρεια που σου έχει απορροφήσει την προσοχή.

Είναι η σχέση καταφύγιο ηρεμίας;
σχέση-καταφύγιο-ηρεμίας

Οι ανάγκες των ανθρώπων που αποτελούν μια ερωτική σχέση,συχνά εμπλέκονται με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο,όταν οι ανάγκες αυτές έρχονται σε σύγκρουση.Τα όρια γίνονται δυσδιάκριτα και η διαμάχη δε βγάζει πουθενά μιας και δεν έχει εντοπιστεί η λεπτή εκείνη γραμμή που έχει να κάνει με τα δικαιώματα του καθενός.