Η μεγάλη πλειοψηφία όσων αυτό-αναγνωρίζονται ως «χριστιανοί», συμπεριλαμβανομένων πολλών κληρικών, υποτιμούν και αντιτάσσονται στην ψυχοθεραπεία, στην ψυχολογία και στους ψυχολόγους. Προσωπικά κι εγώ ο ίδιος ενοχλούμαι ιδιαιτέρως από το ήθος, την «γνώση», και τον τρόπο αρκετών ψυχοθεραπευτικών σχολών, «συναδέρφων», και της «ψυχολογίστικης»

νοοτροπίας των διαφόρων θιασωτών της ψυχοθεραπευτικής «ιδεολογίας» και πρακτικής.
Οι λόγοι όμως που οι «για λαντζί» χριστιανοί ενοχλούνται από την ψυχοθεραπεία είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς μου.

Οι λόγοι που είναι πολέμιοι των ψυχοθεραπευτών είναι οι εξής:

1. Η υγιής ψυχοθεραπεία προκαλεί & προσκαλεί την αυτεπίγνωση. Ακριβώς αυτό που αποφεύγουν με «κάθε θυσία» οι «για λαντζί» χριστιανοί.

2. Η επίγνωση των βαθύτερων ψυχολογικών κινήτρων που καθορίζουν τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας είναι ένας από τους στόχους της ψυχοθεραπείας.

Αντίθετα, οι «χριστιανοί» που γεμίζουν τις εκκλησίες, κάνουν αμέτρητες μετάνοιες, και λατρεύουν –όχι τον Χριστό- αλλά την ευλάβεια τους, γίναν -και είναι- οπαδοί της εκκλησίας ακριβώς για να αναπαύσουν την έγνοια της ασυνείδητης ενοχής τους στο μαξιλαράκι της ανάγκη τους για αυτοδικαίωση:

Δηλαδή, επειδή δεν ξέρουν πως ο Χριστός τους αγάπησε μόνο και μόνο επειδή απλά «είναι», κι όχι επειδή είναι, ή θα γίνουν «καλοί», πασχίζουν να βιώσουν τον εαυτό τους ως άμεμπτο, άρα και άξιο να αγαπηθεί. Φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν  -για τους παραπάνω λόγους- να κοιτάξουν σε βάθος τα κίνητρα της συμπεριφοράς τους.

3. Ο βασικός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η -μέσα από την γνώση των αληθινών ψυχικών ποιοτήτων του θεραπευόμενου- αυτοαποδοχή και το άνοιγμα της ψυχής του σε μεγαλύτερη ποικιλία υπαρξιακών επιλογών ελευθερίας.

Αντίθετα, οι παραπάνω «χριστιανοί», ασυνείδητα, φοβούνται όσο τίποτε άλλο την αυτοαποδοχή. Γι’ αυτό, καθιστούν την καταναγκαστική τους ευλάβεια ως στόχο των πρακτικών τους, και, έχοντας ενδοβάλει τον Θεό ως κριτή και τιμωρό της ανεπίγνωστης εγκληματικότητάς τους, σε καμία περίπτωση δεν θα Του επιτρέψουν να τους αγαπήσει, αφού έτσι θα «αναγκαστούν» να αγαπήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, που θεωρούν εκ προοιμίου ασυγχώρητο κι αναξιαγάπητο.

4. Η ψυχοθεραπεία προϋποθέτει την ανάγκη και την ικανότητα του υποψήφιου θεραπευόμενου –σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό- να μπει σε ουσιαστική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή του. Το πρόβλημα όμως που αποτρέπει κάποιον από το να κτίσει μια κατ’ ουσίαν σχέση βάθους με έναν άλλον άνθρωπο είναι πως μια τέτοια συνθήκη αναδεικνύει απροκάλυπτα τις σχεσιακές ατέλειες, ανεπάρκειες αλλά και τα ενδοψυχικά ζητήματα του ατόμου.

Επίσης η είσοδος σ’ αυτήν την σχέση φωτίζει τους τρόπους με τους οποίους κανείς βιώνει την βασική ασφάλεια και την εμπιστοσύνη με τους άλλους ανθρώπους. Ο «καλός χριστιανός» φοβάται τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα αυτές που έχουν την δυναμική να ανατρέψουν καίρια την καλή του ψευδο-αυτοεικόνα.

5. Η ψυχοθεραπεία όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και προάγει την αμφισβήτηση και τη ανατροπή. Αντίθετα, ο «καλός χριστιανός» υπαρξιακά σφιχταγκαλιασμένος με την διαστρεβλωμένη και βολική -για τον συγκεκαλυμμένο εγωισμό του- «υπακοή», αρνείται να αμφιβάλλει, υποτασσόμενος σε ένα δικό του, εσωτερικευμένο σύστημα ψυχαναγκασμού, που τον απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη των επιλογών του.

Εμπνεόμενος απ’ αυτό το σύστημα κανόνων που εξυπηρετεί τις ιδεοληψίες του, νιώθει «ασφαλής» πως η ανατροπή της ασθενούς προσωπικότητάς του, και η επακόλουθη αποκατάστασή της με την υγιέστερη αυτεπίγνωση, θα καθυστερήσει, ή θα αποφευχθεί εντελώς.

Για να μην παρεξηγηθώ, στην αντιληπτικό σχήμα του «καλού χριστιανού», όπως εγώ προσωπικά το κατανοώ, αναγνωρίζω συχνά δικά μου ανεπιθύμητα προσωπεία, που δεν προάγουν στην ζωή μου την αυθεντική αναζήτηση του αληθινού Θεού.

 

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Ο άνθρωπος και το παιγνίδι. Η θεραπευτική δύναμη του θεάτρου.
  • Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017
  • Από: Μακρογιάννη Ελένη

Αξίζει να θυμόμαστε πάντα, πως o Ολλανδός ιστορικός του πολιτισμού Johan Huizinga, μίλησε 80 χρόνια πίσω, το 1938, για τον Homo Ludens, τον Παίζοντα Ανθρωπο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η...

Αυτοβοήθεια
Πώς να αντιμετωπίσω μία απόρριψη;
  • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η απόρριψη είναι συναισθηματικά επώδυνη, ακόμα περισσότερο όταν αγαπάμε τον άνθρωπο που μας απορρίπτει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μέσα στη φύση μας η ανάγκη για...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Η θεραπευτική σχέση στη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία
  • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
  • Από: Έλλη Γκαλτέμη

Έχει υποστηριχθεί ότι η θεραπευτική σχέση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ψυχοθεραπεία. Επί του παρόντος, η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και η αξία της θεραπευτικής σχέσης λαμβάνουν ολοένα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν το άγχος επιλέγει αντί για σένα...

Είχα ένα τεράστιο, ανεξήγητο άγχος. Προσπαθούσα για χρόνια να γίνω μητέρα, και τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες επιτέλους τα κατάφερα να μείνω έγκυος! Αλλά αντί να χαρώ, πλημμύρισε ξαφνικά η ζωή μου από άγχος! Η ζωή μου και ο ύπνος μου έγινε ένα μαρτύριο… Υπέφερα γιατί ανησυχούσα συνεχώς μήπως πάει κάτι στραβά με την εγκυμοσύνη μου.

Όταν το ελατήριο πιέζεται μαζεύει δύναμη

Από τότε που ήμουν πολύ μικρό παιδί θυμάμαι τη μάνα μου να με θεωρεί πολύ όμορφο. Θαύμαζε την εξωτερική μου ομορφιά και ήταν περήφανη που έχει ένα όμορφο αγόρι. Αντίθετα, διαλαλούσε σε μένα και στις φίλες της, πως, επειδή, όπως κι εκείνη, δεν ήμουν καθόλου καλός στην αριθμητική κι αργότερα στα μαθηματικά, δεν ήμουν έξυπνος. Πίστευε και μου το έλεγε συχνά πως ήμουν κατά την γνώμη της ένα μέτριο μυαλό που φιλότιμα προσπαθεί, αν και δεν μπορεί πολλά…

Η συμβολική εκδραμάτιση ως εργαλείο υπέρβασης του φόβου και της επιθυμίας
συμβολική εκδραμάτιση

Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική συνταγή για την αποτυχία του αιτήματος της αυτοπραγμάτωσης από την μεθοδική αλλά ανεπαίσθητη καλλιέργεια της ενοχικής στάσης. Της ενοχικής στάσης που πατάει πάνω σε ηθικίστικες εντολές, οι οποίες εγγυώνται μια άνυδρη και χωρίς προοπτική ανάκαμψης ορθοπραξία.

Πως να βοηθήσω το παιδί μου;

Κυρίως οι γονείς με ρωτάνε συχνά στο γραφείο: «Πώς να συμπεριφερθώ στο παιδί μου για να μπορέσω να το βοηθήσω;».
Η απάντηση είναι: Να θέλεις το παιδί σου! Γιατί αν το θες, θα του το δείχνεις. Κι αν του το δείχνεις, εκείνο θα το ξέρει.
Θα χει τον αέρα της αυταξίας του σημαντικού, την γεύση και την δύναμη του -από τον πιο σημαντικό της ζωής του- επιθυμητού.

Άσε τους γονείς σου να γίνουν επιτέλους... γονείς!

Πως να βοηθήσεις αν πρώτα δεν βοηθηθείς ο ίδιος; Αν δεν γίνεις παιδί, πως να μεγαλώσεις; Αν δεν δεις καθαρά τα πράγματα, πως να μην έχεις αποκλειστικό κίνητρο της "αγαθοεργίας" σου την ενοχή...;
Συχνά σ’ ακούω να μου λες ή να το υπονοείς στις συνεδρίες: «Μα πως ν’ αφήσω τους γονείς μου αβοήθητους…!;», εννοώντας πως νιώθεις ένοχος επειδή θέλεις να ζήσεις ανεξάρτητα από τις δικές τους επιταγές ζωής κι ευτυχίας, προτροπές και κατευθύνσεις.