Η μεγάλη πλειοψηφία όσων αυτό-αναγνωρίζονται ως «χριστιανοί», συμπεριλαμβανομένων πολλών κληρικών, υποτιμούν και αντιτάσσονται στην ψυχοθεραπεία, στην ψυχολογία και στους ψυχολόγους. Προσωπικά κι εγώ ο ίδιος ενοχλούμαι ιδιαιτέρως από το ήθος, την «γνώση», και τον τρόπο αρκετών ψυχοθεραπευτικών σχολών, «συναδέρφων», και της «ψυχολογίστικης»

νοοτροπίας των διαφόρων θιασωτών της ψυχοθεραπευτικής «ιδεολογίας» και πρακτικής.
Οι λόγοι όμως που οι «για λαντζί» χριστιανοί ενοχλούνται από την ψυχοθεραπεία είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς μου.

Οι λόγοι που είναι πολέμιοι των ψυχοθεραπευτών είναι οι εξής:

1. Η υγιής ψυχοθεραπεία προκαλεί & προσκαλεί την αυτεπίγνωση. Ακριβώς αυτό που αποφεύγουν με «κάθε θυσία» οι «για λαντζί» χριστιανοί.

2. Η επίγνωση των βαθύτερων ψυχολογικών κινήτρων που καθορίζουν τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας είναι ένας από τους στόχους της ψυχοθεραπείας.

Αντίθετα, οι «χριστιανοί» που γεμίζουν τις εκκλησίες, κάνουν αμέτρητες μετάνοιες, και λατρεύουν –όχι τον Χριστό- αλλά την ευλάβεια τους, γίναν -και είναι- οπαδοί της εκκλησίας ακριβώς για να αναπαύσουν την έγνοια της ασυνείδητης ενοχής τους στο μαξιλαράκι της ανάγκη τους για αυτοδικαίωση:

Δηλαδή, επειδή δεν ξέρουν πως ο Χριστός τους αγάπησε μόνο και μόνο επειδή απλά «είναι», κι όχι επειδή είναι, ή θα γίνουν «καλοί», πασχίζουν να βιώσουν τον εαυτό τους ως άμεμπτο, άρα και άξιο να αγαπηθεί. Φυσικά, σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν  -για τους παραπάνω λόγους- να κοιτάξουν σε βάθος τα κίνητρα της συμπεριφοράς τους.

3. Ο βασικός στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η -μέσα από την γνώση των αληθινών ψυχικών ποιοτήτων του θεραπευόμενου- αυτοαποδοχή και το άνοιγμα της ψυχής του σε μεγαλύτερη ποικιλία υπαρξιακών επιλογών ελευθερίας.

Αντίθετα, οι παραπάνω «χριστιανοί», ασυνείδητα, φοβούνται όσο τίποτε άλλο την αυτοαποδοχή. Γι’ αυτό, καθιστούν την καταναγκαστική τους ευλάβεια ως στόχο των πρακτικών τους, και, έχοντας ενδοβάλει τον Θεό ως κριτή και τιμωρό της ανεπίγνωστης εγκληματικότητάς τους, σε καμία περίπτωση δεν θα Του επιτρέψουν να τους αγαπήσει, αφού έτσι θα «αναγκαστούν» να αγαπήσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους, που θεωρούν εκ προοιμίου ασυγχώρητο κι αναξιαγάπητο.

4. Η ψυχοθεραπεία προϋποθέτει την ανάγκη και την ικανότητα του υποψήφιου θεραπευόμενου –σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό- να μπει σε ουσιαστική σχέση με τον ψυχοθεραπευτή του. Το πρόβλημα όμως που αποτρέπει κάποιον από το να κτίσει μια κατ’ ουσίαν σχέση βάθους με έναν άλλον άνθρωπο είναι πως μια τέτοια συνθήκη αναδεικνύει απροκάλυπτα τις σχεσιακές ατέλειες, ανεπάρκειες αλλά και τα ενδοψυχικά ζητήματα του ατόμου.

Επίσης η είσοδος σ’ αυτήν την σχέση φωτίζει τους τρόπους με τους οποίους κανείς βιώνει την βασική ασφάλεια και την εμπιστοσύνη με τους άλλους ανθρώπους. Ο «καλός χριστιανός» φοβάται τις ανθρώπινες σχέσεις και ειδικότερα αυτές που έχουν την δυναμική να ανατρέψουν καίρια την καλή του ψευδο-αυτοεικόνα.

5. Η ψυχοθεραπεία όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και προάγει την αμφισβήτηση και τη ανατροπή. Αντίθετα, ο «καλός χριστιανός» υπαρξιακά σφιχταγκαλιασμένος με την διαστρεβλωμένη και βολική -για τον συγκεκαλυμμένο εγωισμό του- «υπακοή», αρνείται να αμφιβάλλει, υποτασσόμενος σε ένα δικό του, εσωτερικευμένο σύστημα ψυχαναγκασμού, που τον απαλλάσσει από την προσωπική ευθύνη των επιλογών του.

Εμπνεόμενος απ’ αυτό το σύστημα κανόνων που εξυπηρετεί τις ιδεοληψίες του, νιώθει «ασφαλής» πως η ανατροπή της ασθενούς προσωπικότητάς του, και η επακόλουθη αποκατάστασή της με την υγιέστερη αυτεπίγνωση, θα καθυστερήσει, ή θα αποφευχθεί εντελώς.

Για να μην παρεξηγηθώ, στην αντιληπτικό σχήμα του «καλού χριστιανού», όπως εγώ προσωπικά το κατανοώ, αναγνωρίζω συχνά δικά μου ανεπιθύμητα προσωπεία, που δεν προάγουν στην ζωή μου την αυθεντική αναζήτηση του αληθινού Θεού.

 

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πέθανε όσο ζεις για να μην πεθάνεις, όταν πεθάνεις…
προσωπικότητα

Έχουμε την ψευδαίσθηση πως εξαρτιόμαστε από τους άλλους ανθρώπους σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ αυτόν στον οποίο πραγματικά συμβαίνει. Οι άλλοι ασκούν εξουσία κι επιρροή πάνω μας στον βαθμό που εμείς οι ίδιοι είμαστε προσκολλημένοι στους φόβους και τα ψυχικά μας συμπλέγματα.

Τι πενθούμε στον θάνατο του δικού μας νεκρού;
πένθος απώλεια

Πριν χρόνια πήγα στην κηδεία μιας φίλης, πολύ ηλικιωμένης αλλά γεμάτης ζωντάνια, απ αυτήν που έχουν οι νεαρές ψυχές πασχίζοντας να ζουν ενωμένες με την επιθυμία που τις διαπερνά και τις γεμίζει. Μετά την κηδεία έμεινα μόνος και περιδιάβηκα τους τάφους. Νέοι, έφηβοι, παιδιά, βρέφη και γέροι κάτω από το χώμα.  Σκεπασμένοι από το ξύπνημα της ζωής, μακριά από τους ζωντανούς και μαζί τόσο δίπλα τους.

Ψυχοθεραπεία και πνευματικότητα: σκέψεις, διχασμοί και διλήμματα
Ψυχοθεραπεία

Όταν ρωτάω τους ανθρώπους που ζητούν ψυχοθεραπεία, «γιατί διαλέξατε εμένα ως ψυχοθεραπευτή σας;», κάποτε κάποιοι μου απαντούν: «Γιατί καταλάβαμε, απ’ τον τρόπο που γράφετε στα βιβλία σας πως είστε άνθρωπος του Θεού. Πως είστε ψυχολόγος με Χριστό. Επειδή συνδέετε την πνευματικότητα με την ψυχοθεραπεία…».

Κίβδηλη και Αληθινή Ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία

Με ρώτησε κάποιος που ήταν πάντα νέος –ήθελε βλέπεις να είναι συνέχεια μαθητής- «Τι είναι ψυχοθεραπεία;», του είπα: «Εγώ δεν ξέρω… Ρώτησα όμως κάποτε τον σοφό δάσκαλο, που δεν έχει όνομα, κι εκείνος ταπεινά μου είπε»: Να σου πω πρώτα ποια είναι η ψεύτικη ψυχοθεραπεία.

Συμπερίληψη κακότητας και αθωότητας: Ένας άκρως θεραπευτικός υπαρξιακός στόχος
θύμα και θύτης

Όσο ζω, δεν θα ξεχάσω αυτό που συνέβη όταν –σε διαφορετικές χρονικές στιγμές- πήγα να δω στον κινηματογράφο δυο ταινίες, που τότε συζητήθηκαν πολύ:
Η μια ήταν τα πάθη του Χριστού, του Mel Gibson. Η άλλη, το «Irreversible» με την Monica Bellutzi.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.