Ακρόαση άρθρου......

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που ζητούν συμβουλευτική ή ψυχοθεραπευτική βοήθεια,  στέλνοντας μου ένα μήνυμα στο fb ή στο e-mail μου. Είναι συνήθως νέοι άνθρωποι που ζουν στην Αθήνα,  ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μου κάνουν ερωτήσεις για προσωπικά και οικογενειακά θέματα που τους προβληματίζουν και περιμένουν ότι με τις απαντήσεις που θα τους δώσω θα βοηθηθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ή τα προβλήματα τους, τα οποία συνήθως αφορούν τις πολύ στενές τους σχέσεις, την αντιμετώπιση κρίσεων, την θεραπεία της κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων-, και την λήψη σημαντικών για την ζωή τους αποφάσεων.

 Το φαινόμενο αυτό της προσδοκίας δηλαδή θεραπευτικών αποτελεσμάτων μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας- εντείνεται τα τελευταία χρόνια για δύο κυρίως λόγους: σε μια εποχή, όπως η σημερινή, που οι ποιότητες της επικοινωνίας και οι εκδοχές της έχουν συρρικνωθεί στην ανταλλαγή απρόσωπων και γι αυτό περιοριστικών ως προς την ουσία και την αποτελεσματικότητά τους- μηνυμάτων, θεωρείται από μια μεγάλη μειοψηφία παραπληροφορημένων ανθρώπων ότι μπορεί να υπάρξει ψυχοθεραπευτική ?ή έστω και συμβουλευτική- σχέση στο πλαίσιο μια διαδικτυακής ανταλλαγής κι «επικοινωνίας».

Όπως δηλαδή κάποιος παραγγέλνει με e-mail  τα ψώνια του από το super-market, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορεί να «παραγγείλει» και να «παραλάβει» τις «συμβουλές» που χρειάζεται για την επίλυση ενός προσωπικού διλλήματος, την εξομάλυνση της προσωπικής σχέσης του/της με την μητέρα του, ή τον/την σύντροφό του/της, την αντιμετώπιση καταθλιπτικών κι αγχογόνων συμπτωμάτων, ή την θεραπεία  μιας κρίσης πανικού.

Ό άλλος λόγος που συντελεί σ αυτήν την επικίνδυνη παραπληροφόρηση είναι αρκετοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας  που, είτε μεταφέροντας πληροφορίες που αφορούν την περιορισμένη οπτική μιας συγκεκριμένης θεραπευτικής σχολής  συνήθως της γνωσιακής ή της συμπεριφορικής- διαφημίζουν στους ιστοτόπους τους και στα Μ.Μ.Ε. την εκδοχή της «διαδικτυακής συμβουλευτικής» ως αποδεκτής κι επαρκούς ψυχοθεραπευτικής πρακτικής.

Αυτοί οι «επαγγελματίες» -στην καλύτερη περίπτωση- εξαπατούν ευκολόπιστους και γι αυτό εύκολα θυματοποιημένους ανθρώπους, αφού προωθούν ένα σχήμα παροχής βοήθειας στον πολύ ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας, το οποίο ευτελίζει και απαξιώνει τόσο την αληθινή φύση όσο και τις πραγματικές δυνατότητες της ψυχοθεραπευτικής και συμβουλευτικής σχέσης.

Η συμβουλευτική & ψυχοθεραπευτική σχέση δεν είναι μια διαδικασία παροχής πληροφοριών από έναν «ειδικό» δότη σε έναν ανίδεο -ή περιορισμένων γνώσεων- παραλήπτη, ο οποίος μάλιστα παραμένει αμέτοχος σε αυτήν την διαδικασία ανταλλαγής. Τουναντίον, για να υπάρξει αληθινά θεραπευτικό αποτέλεσμα πρέπει να τηρηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Πρέπει ο άνθρωπος που φέρει το θεραπευτικό αίτημα ενσυνείδητα και υπεύθυνα να θέλει να μπει σε μια προσωπική σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρινούς κοινωνίας με έναν θεραπευτή, ο οποίος με τη σειρά του είναι σε θέση πέρα από την επαγγελματική του επάρκεια- να δεσμευτεί στην έντιμη συγκατασκευή μιας νέας ρεαλιστικής και πιο ελπιδοφόρας πραγματικότητας για τον θεραπευόμενο.

Πρέπει  οι δύο άνθρωποι να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, για να έχουν την δυνατότητα βλεμματικής επαφής,  και της ειλικρινούς αυτό-αποκάλυψης που αυτή η επαφή επιτρέπει και προάγει.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Αυτές τις προϋποθέσεις και την βαρύτητά τους, θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να τις γνωρίζει ο υποψήφιος δέκτης συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν αποφασίσει να εμπιστευτεί τα προσωπικά του δεδομένα σε έναν κατ ουσίαν άγνωστο για τον ίδιο επαγγελματία ψυχικής υγείας, στο απρόσωπο κι επικίνδυνο πλαίσιο της επικοινωνίας μέσω e-mails.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει κάποιον επαρκώς εκπαιδευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο κοντά στην περιοχή που ζει, ώστε να έχει την δυνατότητα να μπει μαζί του σε μια τακτική, εμπιστευτική, και μακροχρόνια εάν αυτό χρειαστεί-   θεραπευτική σχέση, εφόσον αποφασίσει ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που ο ίδιος έχει ανάγκη από τον θεραπευτή του.

Σε μια κοινωνική πραγματικότητα που με τις πρακτικές και τις ιδεολογίες της αναπαράγει σήμερα τόση μοναξιά, είναι εύκολο ακόμα και για τον κοινό νου να καταλάβει ότι η θεραπεία της ψυχής δεν μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα μιας αποστασιοποιημένης και απρόσωπης επικοινωνίας δύο ατόμων, η οποία ακόμα δεν έχει αναχθεί σε σχέση.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. Συγγραφέας των Best Sellers: Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι, Για μια ζωή με νόημα, Εξομολογήσεις ενός ψυχοθεραπευτή, Πόσο αντέχεις την αλήθεια