Ψυχοθεραπεία

Ποια είναι η δουλειά ενός ψυχοθεραπευτή; Γιατί κάποιος να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία και σε τι αποσκοπεί; Είναι η θεραπευτική σχέση μια σχέση σαν όλες τις άλλες; Τι είναι αυτό τελικά που κάνει τη ψυχοθεραπεία να επιδρά στις ζωές τόσων ανθρώπων;

Υπάρχουν πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις και πολλά θεραπευτικά στυλ που διαφοροποιούν την κάθε ψυχοθεραπευτική εργασία από την άλλη. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πολλοί κοινοί τόποι μεταξύ τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ίδια τη φύση της ψυχοθεραπείας και της θεραπευτικής σχέσης.

Το να φτάσει κάποιος στην πόρτα ενός ειδικού ψυχικής υγείας δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα. Αυτή η δυσκολία κάπως μαλακώνει όταν υπάρχει ένα προσωπικό αίτημα, ένα σύμπτωμα, ένα ερώτημα που κάνει τη διαδικασία κάπως πιο επιτακτική. Ο καθένας ζητά ψυχοθεραπεία για μοναδικούς, πολύ προσωπικούς λόγους και τη χρονική στιγμή που έχει σημασία για εκείνον.

Τα ερωτήματα είναι ποικίλα. Μπορεί να αφορούν σε διαπροσωπικές δυσκολίες, σωματικά συμπτώματα, πένθος, αυτογνωσία, διαχείριση συναισθημάτων, άγχος, θέματα εργασίας και πολλά άλλα.

Η στιγμή που κάποιος αποφασίζει να απευθυνθεί για αυτά τα ζητήματα σε κάποιον ειδικό αποτελεί και το πρώτο βήμα αυτής της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, καθώς είναι η στιγμή που το άτομο αναζητά νοηματοδότηση σε κάτι που τον ταλαιπωρεί στην καθημερινότητά του. Συχνά, το άτομο μπορεί να έχει μια γενική εικόνα ή μια σκέψη για αυτό που του συμβαίνει αλλά δεν φαίνεται να έχει τη γνώση, την οποία επίμονα θα αναζητήσει στην αρχή από το ψυχοθεραπευτή του.

Όλα ξεκινούν από την πιο ιδιωτική και προσωπική στιγμή συνάντησης μεταξύ των δύο ανθρώπων, δύο ψυχισμών, του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, όπου εγγράφονται οι αντίκτυποι του ενός στον άλλον . Ο αντίκτυπος αυτός περιλαμβάνει τις σκέψεις, τις αισθήσεις, τις εικόνες, τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργούνται στην επαφή με τον άλλο άνθρωπο. Η θεραπευτική σχέση λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των δύο ανθρώπων, των δύο χωριστών ψυχολογικών οντοτήτων του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Είναι ένα μοναδικό, αποκλειστικό, ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο δι-υποκειμενικό σύνολο που αναδύεται στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία και λαμβάνει χώρα ως μια διαπροσωπική αλληλεπίδραση.

Συνθετική - Συστημική Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία και δη η συνθετική συστημική ψυχοθεραπεία (οικογενειακή – ψυχοδυναμική - αφηγηματική θεώρηση) είναι μια διαδικασία εξαρτημένη από το διάλογο. Έτσι, το άτομο καλείται να μιλήσει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και λογοκρισία για όσα υπάρχουν μέσα του. Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα χώρο, τόσο φυσικό όσο και συμβολικό, όπου το άτομο μπορεί να ακουστεί εν τω βάθει και παρεμβαίνει με επουλωτικές διαθέσεις για να συγκατασκευάσει την προσωπική ιστορία του ατόμουμέσω μιας συναισθηματικής εμπειρίας και όχι να την ανακαλύψει μαζί του ως μια αισθητηριακή πραγματικότητα. Αυτό το καταφέρνει με το να συνδέσει το τότε με το τώρα, να αποδομήσει το δυσλειτουργικό περιεχόμενο και να φτιάξει νέα νοήματα που θα βοηθήσουν το άτομο να επανατοποθετηθεί στη ζωή του, στις σχέσεις του, στα συναισθήματά του, στον ίδιο του τον εαυτό.

Μέσα στη ψυχοθεραπεία το άτομο μαθαίνει να μπορεί να είναι καλά με τον εαυτό του και με τους άλλους ταυτόχρονα.

Συχνά ο λόγος για τον οποίο προσέρχεται το άτομο στη ψυχοθεραπεία εξελίσσεται και αναδιατυπώνεται όσο τα συμπτώματα υποχωρούν και αποκαλύπτονται βαθύτερες ανάγκες ή ενδοψυχικές διεργασίες.

Οι δύο συμβαλλόμενοι δημιουργούν από κοινού ένα πλαίσιο ψυχοθεραπείας, το οποίο περιλαμβάνει όσα έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο συνεργασίας τους. Αυτά αφορούν τη συχνότητα των συνεδριών, το κόστος, τη χρονική διάρκεια, το απόρρητο, τον τρόπο πληρωμής, την πολιτική ακύρωσης των συνεδριών και την επαφή τους εκτός αυτού του πλαισίου. Αυτές οι παράμετροι – οι οποίες μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκ νέου διαπραγμάτευσης αν χρειαστεί- δεσμεύουν τόσο το θεραπευόμενο όσο και το θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία είναι συνήθως μια διαδικασία που κρατάει στο χρόνο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε γρήγορα ούτε «μαγικά». Απαιτείται χρόνος, ψυχικός και φυσικός, για να γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις και τελικά να ωριμάσει το άτομο ώστε να κάνει καινούργια «συμβόλαια με τη ζωή» και να παίρνει ικανοποίηση μέσα σε αυτή ακόμα και μετά τη λήξη της θεραπείας του. Τέλος, όπως αναφέρει ο Jerome Frank η ψυχοθεραπεία έχει γίνει ένας τόπος ιαματικός, από όπου ο θεραπευόμενος αναδύεται ως θεραπευτής του εαυτού του. 

«Το πιο δύσκολο κατόρθωμα είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου»

Θαλής

Συγγραφή Άρθρου

Παγουλάτου Κατερίνα - Ψυχολόγος

Παγουλάτου Κατερίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος) και εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια στη συνθετική συστημική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία. Η προσέγγισή της στην ψυχοθεραπεία συνδυάζει τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, την αφηγηματική οπτική και την συστημική-οικογενειακή θεώρηση.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Κατάθλιψη

Το καταθλιπτικό άτομο αισθάνεται ένα εσωτερικό κενό, υπαρξιακή...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.