Ψυχοθεραπεία

Ποια είναι η δουλειά ενός ψυχοθεραπευτή; Γιατί κάποιος να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία και σε τι αποσκοπεί; Είναι η θεραπευτική σχέση μια σχέση σαν όλες τις άλλες; Τι είναι αυτό τελικά που κάνει τη ψυχοθεραπεία να επιδρά στις ζωές τόσων ανθρώπων;

Υπάρχουν πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις και πολλά θεραπευτικά στυλ που διαφοροποιούν την κάθε ψυχοθεραπευτική εργασία από την άλλη. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν πολλοί κοινοί τόποι μεταξύ τους που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ίδια τη φύση της ψυχοθεραπείας και της θεραπευτικής σχέσης.

Το να φτάσει κάποιος στην πόρτα ενός ειδικού ψυχικής υγείας δεν είναι κάτι που γίνεται εύκολα. Αυτή η δυσκολία κάπως μαλακώνει όταν υπάρχει ένα προσωπικό αίτημα, ένα σύμπτωμα, ένα ερώτημα που κάνει τη διαδικασία κάπως πιο επιτακτική. Ο καθένας ζητά ψυχοθεραπεία για μοναδικούς, πολύ προσωπικούς λόγους και τη χρονική στιγμή που έχει σημασία για εκείνον.

Τα ερωτήματα είναι ποικίλα. Μπορεί να αφορούν σε διαπροσωπικές δυσκολίες, σωματικά συμπτώματα, πένθος, αυτογνωσία, διαχείριση συναισθημάτων, άγχος, θέματα εργασίας και πολλά άλλα.

Η στιγμή που κάποιος αποφασίζει να απευθυνθεί για αυτά τα ζητήματα σε κάποιον ειδικό αποτελεί και το πρώτο βήμα αυτής της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, καθώς είναι η στιγμή που το άτομο αναζητά νοηματοδότηση σε κάτι που τον ταλαιπωρεί στην καθημερινότητά του. Συχνά, το άτομο μπορεί να έχει μια γενική εικόνα ή μια σκέψη για αυτό που του συμβαίνει αλλά δεν φαίνεται να έχει τη γνώση, την οποία επίμονα θα αναζητήσει στην αρχή από το ψυχοθεραπευτή του.

Όλα ξεκινούν από την πιο ιδιωτική και προσωπική στιγμή συνάντησης μεταξύ των δύο ανθρώπων, δύο ψυχισμών, του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, όπου εγγράφονται οι αντίκτυποι του ενός στον άλλον . Ο αντίκτυπος αυτός περιλαμβάνει τις σκέψεις, τις αισθήσεις, τις εικόνες, τα συναισθήματα που μπορεί να δημιουργούνται στην επαφή με τον άλλο άνθρωπο. Η θεραπευτική σχέση λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από το άθροισμα των δύο ανθρώπων, των δύο χωριστών ψυχολογικών οντοτήτων του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Είναι ένα μοναδικό, αποκλειστικό, ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο δι-υποκειμενικό σύνολο που αναδύεται στη ψυχοθεραπευτική διαδικασία και λαμβάνει χώρα ως μια διαπροσωπική αλληλεπίδραση.

Συνθετική - Συστημική Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία και δη η συνθετική συστημική ψυχοθεραπεία (οικογενειακή – ψυχοδυναμική - αφηγηματική θεώρηση) είναι μια διαδικασία εξαρτημένη από το διάλογο. Έτσι, το άτομο καλείται να μιλήσει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και λογοκρισία για όσα υπάρχουν μέσα του. Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα χώρο, τόσο φυσικό όσο και συμβολικό, όπου το άτομο μπορεί να ακουστεί εν τω βάθει και παρεμβαίνει με επουλωτικές διαθέσεις για να συγκατασκευάσει την προσωπική ιστορία του ατόμουμέσω μιας συναισθηματικής εμπειρίας και όχι να την ανακαλύψει μαζί του ως μια αισθητηριακή πραγματικότητα. Αυτό το καταφέρνει με το να συνδέσει το τότε με το τώρα, να αποδομήσει το δυσλειτουργικό περιεχόμενο και να φτιάξει νέα νοήματα που θα βοηθήσουν το άτομο να επανατοποθετηθεί στη ζωή του, στις σχέσεις του, στα συναισθήματά του, στον ίδιο του τον εαυτό.

Μέσα στη ψυχοθεραπεία το άτομο μαθαίνει να μπορεί να είναι καλά με τον εαυτό του και με τους άλλους ταυτόχρονα.

Συχνά ο λόγος για τον οποίο προσέρχεται το άτομο στη ψυχοθεραπεία εξελίσσεται και αναδιατυπώνεται όσο τα συμπτώματα υποχωρούν και αποκαλύπτονται βαθύτερες ανάγκες ή ενδοψυχικές διεργασίες.

Οι δύο συμβαλλόμενοι δημιουργούν από κοινού ένα πλαίσιο ψυχοθεραπείας, το οποίο περιλαμβάνει όσα έχουν συμφωνήσει για τον τρόπο συνεργασίας τους. Αυτά αφορούν τη συχνότητα των συνεδριών, το κόστος, τη χρονική διάρκεια, το απόρρητο, τον τρόπο πληρωμής, την πολιτική ακύρωσης των συνεδριών και την επαφή τους εκτός αυτού του πλαισίου. Αυτές οι παράμετροι – οι οποίες μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκ νέου διαπραγμάτευσης αν χρειαστεί- δεσμεύουν τόσο το θεραπευόμενο όσο και το θεραπευτή. Η ψυχοθεραπεία είναι συνήθως μια διαδικασία που κρατάει στο χρόνο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε γρήγορα ούτε «μαγικά». Απαιτείται χρόνος, ψυχικός και φυσικός, για να γίνουν εσωτερικές μετακινήσεις και τελικά να ωριμάσει το άτομο ώστε να κάνει καινούργια «συμβόλαια με τη ζωή» και να παίρνει ικανοποίηση μέσα σε αυτή ακόμα και μετά τη λήξη της θεραπείας του. Τέλος, όπως αναφέρει ο Jerome Frank η ψυχοθεραπεία έχει γίνει ένας τόπος ιαματικός, από όπου ο θεραπευόμενος αναδύεται ως θεραπευτής του εαυτού του. 

«Το πιο δύσκολο κατόρθωμα είναι να γνωρίσεις τον εαυτό σου»

Θαλής

Συγγραφή Άρθρου

Παγουλάτου Κατερίνα - Ψυχολόγος

Παγουλάτου Κατερίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος) και εκπαιδευόμενη ψυχοθεραπεύτρια στη συνθετική συστημική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία. Η προσέγγισή της στην ψυχοθεραπεία συνδυάζει τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, την αφηγηματική οπτική και την συστημική-οικογενειακή θεώρηση.

Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η θεραπευτική αξία της σιωπής
θεραπευτική αξία σιωπής

Μέσα στο ρεπερτόριο των παρεμβάσεων ενός ψυχοθεραπευτή βρίσκεται μια από τις πιο παράδοξες, υποτιμημένες αλλά και παρεξηγημένες έννοιες. Η σιωπή. Μάλιστα μερικές από τις πιο ισχυρές στιγμές σε μια «ομιλούμενη θεραπεία» μπορεί να μην περιλαμβάνουν καν την ομιλία. Η έννοια της σιωπής έχει αναπτυχθεί και αλλάξει με το χρόνο.

Φαντάσματα από το παρελθόν: διαγενεακές μεταβιβάσεις
διαγενεακές μεταβιβάσεις, παρελθόν

Σε μια οικογένεια, όπως και σε όλα τα συστήματα, οι μεταδόσεις είναι πάντα διαγενεακές, επηρεάζονται από το ιστορικό και το προσωπικό πλαίσιο και μεταφέρονται στο μυαλό και στο σώμα.

Δημιουργικότητα και ψυχική ασθένεια
Δημιουργικότητα ψυχική ασθένεια

Είτε από τη θέση του θεατή είτε από τη θέση του δημιουργού η τέχνη ήταν ανέκαθεν όχι μόνον το μέσον αποτύπωσης και έκφρασης των βαθύτερων σκέψεων και επιθυμιών αλλά και ένα όχημα φαντασίας που έδινε πρόσβαση σε άλλες πραγματικότητες και απόκρυφα συναισθήματα.

Είμαστε οι ιστορίες που λέμε και οι ιστορίες που δεν λέμε
αφηγηματική ψυχοθεραπεία

Η αφηγηματική οπτική στη ψυχοθεραπεία, ένα νέο εξελικτικό εργαλείο από τη συστημική θεραπεία, ήρθε να αναιρέσει τις κατηγορίες προσωπικότητας και τις διαγνωστικές ταμπέλες και να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο το άτομο αφηγείται τη ζωή του ως μια ιστορία, της οποίας τόσο η δομή όσο και το περιεχόμενό έχουν σημασία.

Απεικονίζοντας τους φόβους μας
φόβοι

Το ζήτημα του φόβου είναι από εκείνα που σε όποιο πλαίσιο κι αν αναδυθεί –ακόμα και στο θεραπευτικό- το προσεγγίζουμε με περισσή επιφυλακτικότητα και δισταγμό. Μιλώντας για το φόβο είναι σημαντικό να τον διαχωρίσουμε από τις φοβίες ή λοιπές νευρώσεις, καθώς οι δεύτερες είναι αντιμετωπίσιμες και συχνά αποτελούν εκφράσεις βαθύτερων φόβων, υπαρξιστικής χροιάς, η ρίζα των οποίων δεν έχει να κάνει απλά με παθολογία σε ψυχολογικές διεργασίες αλλά με την ίδια την ανθρώπινη φύση και νομοτέλεια.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).