ψυχοθεραπεία

Σήμερα ήταν η δεύτερη του επίσκεψη στο γραφείο μου.
Στην πρώτη είχε έρθει σε απόγνωση. Μου περιέγραψε μια τραυματική και έντονα κακοποιητική σχέση με την πρώην σύζυγο του που και σήμερα τον κάνει να μετράει τις πληγές του. Ήταν πανικόβλητος, φοβισμένος για το μέλλον. Δεν ήξερε πώς να χειριστεί την εσωτερική του ακαταστασία.

Σήμερα, μπαίνοντας μου είπε ανακουφισμένος πως αυτήν την βδομάδα άρχισε να χαλαρώνει. Πως είχε ξεκινήσει να διαβάζει τον βιβλίο μου «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι» και αυτό ίσως να τον βοήθησε να ησυχάσει μέσα του. Είχε βρει και περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με τα δυο του παιδιά.
Μετά, ξαφνικά έπεσε σε σιωπή. Σε μια σιωπή πιο βαθιά απ’ ό,τι περίμενα για μόλις δεύτερη συνεδρία.

Στην αρχή ξεπέρασα την αμηχανία μου απασχολούμενος με δικές μου σκέψεις και μέριμνες.
Σε λίγο όμως, βλέποντας τις φευγαλέες του ματιές που πάσχιζαν να με αντικρύσουν κατάματα αποφεύγοντας ταυτόχρονα την ευθεία αντιπαράθεση, είδα την δική του αμηχανία, ένα κλεφτό του βλέμμα στο ρολόι του τοίχου σημάδι αγωνίας για τον χρόνο που περνάει χωρίς λόγια.

Η σιωπή στην Ψυχοθεραπεία

Είδα το άβολο χαμήλωμα των ματιών του στο πάτωμα, κι άρχισε σιγά σιγά αυτή η σιωπή να χει και για μένα νόημα κι ενδιαφέρον.
Ενώ τον παρατηρούσα, συνέχιζα μέσα μου να φλυαρώ βάζοντας νοερά σε λόγια όλες αυτές τις σκέψεις, τις ερωτήσεις που δεν ήθελα ακόμη να αρθρώσω δυνατά:

«Πως ήταν για σένα η πρώτη μας συνάντηση;», «τι άλλαξε από τότε;», «αν έβαζες αυτά τα λεπτά της σιωπής σε λόγια, ποια θα ήταν αυτά; Τι θα έλεγαν για σένα; Για τον τρόπο που βιώνεις την μεταξύ μας συνάντηση;», «τι λέει το γεγονός πως κοιτάς το ρολόι;», και άλλες.

Ήταν κι αυτός ένας τρόπος να αντέξω κι εγώ αυτήν την σιωπή πριν αποφασίσω ότι δεν την χρειάζεται μόνο εκείνος, αλλά κι εγώ.

Η φωνή της σιωπής. Όταν η παρουσία μιλάει.

Καθώς άρχισα να αναπαύομαι στην απόφαση μου να παραιτηθώ από την πρόκληση κάποιας κουβέντας μεταξύ μας, από ένα βολικό σπάσιμο μιας σιωπής που φανερά ξεβόλευε την ανάγκη μου να φανώ χρήσιμος και βοηθητικός στον θεραπευόμενο, η σιωπή άρχισε να αποχτά άλλη βαθύτητα, και νόημα. Να μετατρέπεται μια γενεσιουργό  στάση παραφύλαξης και διερεύνηση μιας αρχόμενης σχέσης. Της σχέσης μου με έναν άνθρωπο που δεν ξέρω, αλλά μοιάζει -για άγνωστο σε μένα λόγο- να με εμπιστεύεται. Να εμπιστεύεται τον απόηχο των εσωτερικών του διαλόγων που ακόμα δεν έχουν μορφοποιηθεί, την ανάγκη του για εξωλεκτική σωματική παρουσία στην αγκαλιά μιας ομιλούσας μεστής και πρόθυμης σιωπής.

Όσο προσπαθούσα να συναντήσω τα μάτια του, διαπίστωνα με ανακούφιση πως κι εκείνος ξεκουραζόταν στην πολυθρόνα του κι αναπαυόταν σε αυτό που συνέβαινε εκείνη την στιγμή μεταξύ μας. Δυο άντρες αποφασίζουν να συστηθούν, να γνωριστούν με μια επαφή που δεν έχει ανάγκη τα λόγια. Μέσα σ ένα θεραπευτικό δωμάτιο να στηρίζεται ο ένας και να ξεκουράζεται στην σιωπηρή παρουσία του άλλου. Χωρίς την επίταξη των εκπτώσεων που συχνά εισάγει σε μια δυνητικά ουσιαστική σχέση η λεκτική ανταλλαγή και διαπραγμάτευση.

Κι εγώ, μαζί με κείνον, συμφιλιωμένος κι αισιόδοξος για τις δυνατότητες που αυτή η σιωπή εγκυμονεί για την θεραπευτική μας σχέση, της έδωσα χώρο να απλωθεί και να μας κατοικίσει μέχρι το πέρας της συνεδρίας.

Χωρίς βιασύνη, τον κοίταξα κατάματα ρωτώντας τον: «Τα λέμε πάλι την ερχόμενη βδομάδα;». Με προθυμία συμφώνησε και σηκωθήκαμε από τις πολυθρόνες μας ικανοποιημένοι. Εγώ σίγουρα ανυπομονώντας για την συνέχεια της «συνομιλίας» μας…

 

Συγγραφή Άρθρου

Γρηγόρης Βασιλειάδης - Ψυχολόγος

Γρηγόρης Βασιλειάδης: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Συστημική και Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία. O Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής είναι ο συγγραφέας του βιβλίου: «Το Ψυχοθεραπευτικό Ταξίδι: Από τον φόβο της σκιάς, στο φως της επίγνωσης»

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Μαθήματα Ζωής!

Είναι απόγευμα και μόλις έχω φτάσει στο σπίτι. Eίμαι μέσα στο...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συμπερίληψη κακότητας και αθωότητας: Ένας άκρως θεραπευτικός υπαρξιακός στόχος
θύμα και θύτης

Όσο ζω, δεν θα ξεχάσω αυτό που συνέβη όταν –σε διαφορετικές χρονικές στιγμές- πήγα να δω στον κινηματογράφο δυο ταινίες, που τότε συζητήθηκαν πολύ:
Η μια ήταν τα πάθη του Χριστού, του Mel Gibson. Η άλλη, το «Irreversible» με την Monica Bellutzi.

Ομοφοβία & Ομοερωτισμός
Ομοφοβία Ομοερωτισμός

Θυμάμαι για κάποια χρόνια συμμετείχα από την θέση του θεραπευόμενου σε μια αυτογνωστική ομάδα στην οποία συμμετείχαν μόνο άνδρες. Η συμμετοχή μου σε κείνη την θεραπευτική ομάδα υπήρξε σταθμός στην διαμόρφωση του ψυχικού μου χάρτη.

Ο Wilson και η προσευχή
προσευχή

Θυμάμαι τον Αμερικάνο ηθοποιό Tom Hanks, όταν στην ταινία: «Ναυαγός» έκλαιγε με απόγνωση γιατί έχανε μπροστά στα μάτια του, χωρίς να μπορεί να κάνει κάτι για να το αποτρέψει, τον μοναδικό του «φίλο», τον Wilson, την στιγμή που ένα κύμα τον απομάκρυνε από την σχεδία του μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα.

Γιατί οι άνδρες δεν προσέρχονται για ψυχοθεραπεία;
άνδρες ψυχοθεραπεία

Αν είναι κάτι που στα σίγουρα διαπίστωσα πως μια ζωή με κυνηγάει είναι ο φόβος μου. Κι εγώ τρέχω συνεχώς να του ξεφύγω. Τον φοβάμαι λες και ξέρω πως μόλις με φτάσει θα με καταβροχθίσει.
Αυτά πίστευα μέχρι που μπήκα ως θεραπευόμενος μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Τότε άρχισα να συνειδητοποιώ πως κάθε, μικρός και μεγάλος μου, φόβος είναι μια ευκαιρία να με γνωρίσω καλύτερα.

Όταν το άγχος επιλέγει αντί για σένα...

Είχα ένα τεράστιο, ανεξήγητο άγχος. Προσπαθούσα για χρόνια να γίνω μητέρα, και τώρα, μετά από πολλές προσπάθειες επιτέλους τα κατάφερα να μείνω έγκυος! Αλλά αντί να χαρώ, πλημμύρισε ξαφνικά η ζωή μου από άγχος! Η ζωή μου και ο ύπνος μου έγινε ένα μαρτύριο… Υπέφερα γιατί ανησυχούσα συνεχώς μήπως πάει κάτι στραβά με την εγκυμοσύνη μου.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.