Ακρόαση άρθρου......

Εδώ και καιρό έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με το χρόνο που απαιτείται ώστε η ψυχολογική θεραπεία να εκφραστεί και να ολοκληρωθεί. Παρά το γεγονός ότι οι κλασσικές ψυχολογικές προσεγγίσεις προσφέρουν σημαντικά οφέλη, δεν είναι λίγοι οι θεραπευόμενοι οι οποίοι εκφράζουν παράπονα αναφορικά με το μεγάλο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την εμφάνιση των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων.

 

 

Έτσι, σταδιακά διαμορφώνεται ένα αίτημα μεταξύ των θεραπευόμενων για χειροπιαστά και γρήγορα αποτελέσματα.   

Η Μαρία είναι μία γνωστή μου, επιτυχημένη επαγγελματίας (οδοντίατρος) που εργάζεται στη Γλυφάδα στο δικό της ιατρείο. Τα τελευταία 5 χρόνια το άγχος έχει κυριεύσει τη ζωή της και έχει καλύψει όλες τις όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές της. Το στομάχι της είναι συνεχώς σφιγμένο, ενώ πέρυσι διαγνώσθηκε με Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στη συζήτησή μας μου εκμυστηρεύτηκε ότι κατά βάθος πιστεύει πως η ασθένειά της έχει να κάνει περισσότερο με τη ψυχολογία της, παρά με παθολογικά αίτια.

Η αντίδρασή μου ήταν εύλογη:

“Και γιατί δεν κάνεις κάτι για αυτό;” Τη ρώτησα.

Την απάντηση της την ακούω συνέχεια τα τελευταία χρόνια.

“Έχω δοκιμάσει τα πάντα αλλά δεν βλέπω αποτελέσματα. Είμαι πιεσμένη από παντού. Έχω πάει σε ψυχολόγο αλλά δεν έβλεπα κάποια καλυτέρευση και διέκοψα. Τώρα αναγκάζομαι να παίρνω κάτι χάπια για το στομάχι και δεν νιώθω καθόλου άνετα με αυτό.”

Όταν τη ρώτησα πόσο καιρό συνεργάστηκε με τον ψυχολόγο της, μου απάντησε ότι πήγε μόνο 3 φορές. Ακούγεται λίγο; Μπορεί, αλλά σε αυτούς τους χρόνους κινείται σχεδόν ολόκληρη η σύγχρονη εποχή που ζούμε. Όπως άλλωστε και η Μαρία.

Σε 3 επισκέψεις πρέπει να υπάρχουν έμπρακτα και απτά αποτελέσματα στη ψυχολογική θεραπεία. Χρειάζεται να παρέχεται η βοήθεια που ζητείται και να είναι άμεση, ολοκληρωμένη, στοχευμένη και μετρήσιμη. Αν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις ο θεραπευόμενος θα αναζητήσει άλλες λύσεις. Ίσως λίγο πιο αβέβαιες και επιστημονικά αμφίσημες, αλλά πάντως πιο συμβατές με αυτό που ζητάει:  Άμεσα αποτελέσματα.

Το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της επιστήμης της ψυχολογίας είναι ο εναρμονισμός της με τις ταχύτητες και τους ρυθμούς της κοινωνίας. Θα πρέπει να καταστεί ικανή να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου, στον περιορισμένο χρόνο που αυτός διαθέτει. Να του παρέχει το υψηλό επίπεδο πρακτικότητας που απαιτεί η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής του. 

Έχοντας αυτό το θέμα ως σκοπό συνεργαστήκαμε με επιστήμονες και ερευνητές του χώρου της ψυχολογίας και της προσωπικής εξέλιξης για να δημιουργήσουμε μία νέα μέθοδο που θα καταφέρνει να μειώσει το χρόνο της συναισθηματικής θεραπείας σε 3 μόλις συνεδρίες της μίας ώρας. Η μέθοδος που δημιουργήσαμε το 2009 ονομάζεται Expansion Method και τα αποτελέσματά της είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από το τέλος της εφαρμογής.

Είναι αναγκαίο να συμβαδίζουμε με την ταχύτητα της εποχής και να αναβαθμίζουμε διαρκώς την πρακτική μας με νέες τεχνικές και μεθόδους, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ολοκληρωμένη βοήθεια εναρμονισμένη με αυτόν που θα μας το ζητήσει.

Της Γιάννας Φαφαλιού, Ψυχολόγου, Life Coach και πιστοποιημένη σύμβουλος Expansion Method και του Αργύρη Μάρδα Στραβελάκη, Προέδρου του International Council of Expansion Method.

 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων
Προέδρος του International Council of Expansion Method (ICEM), ψυχολογικής μεθόδου άμεσης συναισθηματικής απελευθέρωσης.
Ιστοσελίδα: ExpansionMethod | Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.