ψυχοθεραπεία

Ο θεραπευτής ως άτομο είναι όργανο με πρωτογενή επίδραση στο θεραπευτικό εγχείρημα. Οι ακαδημαϊκές ικανότητες των συμβούλων, όπως είχαν αξιολογηθεί όταν σπούδαζαν και η επιτυχία τους ως θεραπευτές δεν έχουν ανάλογη σχέση. Όλοι εφόσον αποφοίτησαν έχουν αποκτήσει τις βασικές πνευματικές ικανότητες για να είναι σύμβουλοι.

Όμως, τα υψηλά ακαδημαϊκά επιτεύγματα δεν εγγυώνται τη μεγάλη συμβουλευτική αποτελεσματικότητα. Ακόμα και σύμβουλοι που έχουν την ίδια κατάρτιση, την ίδια εμπειρία, την ίδια εποπτεία και παρόμοια προφίλ πελατών δε σημαίνει ότι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια επιτυχία στη δουλειά τους.

Η απόφαση για εκπαίδευση στη συμβουλευτική είναι ένα σημαντικό εξελικτικό στάδιο και πολλοί την ξεκινούν σε ώριμη ηλικία, σίγουρα πάντως μετά από ώριμη σκέψη και όχι επιπόλαια. Μπορεί λόγω ενασχόλησης με άλλα επαγγέλματα όπως κοινωνικοί λειτουργοί, νοσοκόμοι, εκπαιδευτικοί  να τους ελκύει το συμβουλευτικό μέρος της δουλειάς τους. Επίσης, άτομα που τα ίδια κάνουν προσωπική θεραπεία μπορεί να αποφασίσουν να εκπαιδευτούν στη συμβουλευτική.

Από τα βασικά προσόντα των συμβούλων είναι εκτός άλλων η αγάπη, το ενδιαφέρον και το νοιάξιμο για τον άνθρωπο, η ικανότητα να είναι παρών παρά τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή του, η δυνατότητα να αποδέχεται τους άλλους και να δείχνει σεβασμό και ευαισθησία στις αξίες του πελάτη, η καλή αντιληπτική ικανότητα και η ικανότητα να μπορεί να αποστασιοποιείται όταν τελειώνει η συνεδρία και να μην παίρνει τα θέματα των πελατών μαζί του.

Πολύ σημαντικό ρόλο κατέχει και η ικανότητα να βιώνουν και να κατανοούν τόσο τα δικά τους συναισθήματα όσο και των πελατών.

Ο στόχος του θεραπευτή είναι να επιτευχθεί «θεραπευτική συμμαχία» με τον πελάτη και βασικά στοιχεία προς αυτό το σκοπό είναι η δημιουργία συναισθηματικού δεσμού μεταξύ συμβούλου και πελάτη, η συμφωνία ως προς το αίτημα και το σκοπό της θεραπείας και η κατανόηση του τρόπου δουλειάς για να επιτευχθεί το έργο και του θεραπευτικού πλαισίου.

Με δεδομένη τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου, ο Σύμβουλος δεν υιοθετεί μια γενικευμένη συμπεριφορά για όλες τις περιπτώσεις. Κάθε θεραπευτής αναπτύσσει το δικό του στυλ και ο θεωρητικός προσανατολισμός πέφτει στο περιθώριο. Αυτό που μένει στην επιφάνεια είναι μια μοναδική προσωπικότητα που συνδυάζει τέχνη και δεξιότητα. 

Συγγραφή Άρθρου

Βίκυ Κάουλα - Σύμβουλος Ψ.Υγείας

Βίκυ Κάουλα: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Η Βίκυ Κάουλα έχει λάβει εκπαίδευση στη Συμβουλευτική, στο Συστημικό Σκέπτεσθαι, στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Προσέγγιση και στο Life & Business Coaching. Eίναι επίσης απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ειδικεύεται στον τομέα των σχέσεων, της επικοινωνίας, της αυτογνωσίας, καθώς και στη χάραξη στόχων σε όλους τους τομείς της ζωής...

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς μπορούμε να μεταβάλουμε τις Περιοριστικές Πεποιθήσεις μας;
Περιοριστικές Πεποιθήσεις

Κατά τη διαδικασία της συμβουλευτικής συμβαίνει πολύ συχνά να συναντάμε εμπόδια και αντιστάσεις από τη μεριά του θεραπευόμενου, που ως βάση έχουν κάποιες πεποιθήσεις, βαθιά ριζωμένες μέσα τους, οι οποίες τους εμποδίζουν να προχωρήσουν και να κάνουν βήματα στη θεραπεία τους. Ο θεραπευόμενος έχει τις δικές του φανταστικές φυλακές και είναι δουλειά του Συμβούλου να του δώσει την ελευθερία του.

Σωστή Διαχείριση Χρόνου

Η ικανότητα καλής διαχείρισης του χρόνου είναι ένα από τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων. Πρόκειται πρακτικά για τεχνικές που βοηθούν σε όλους τους τομείς της ζωής, στο επαγγελματικό, κοινωνικό, προσωπικό κομμάτι.  Πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το πού εστιάζουμε.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες μας;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει τέλειος άνθρωπος. Όλοι έχουμε τρωτά σημεία και κάποιες φορές γινόμαστε ευάλωτοι. Η διαφορά έγκειται στο πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις αδυναμίες μας. Τις αποδεχόμαστε και νιώθουμε άνετα να είναι εμφανείς ή νιώθουμε άβολα που υπάρχουν και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τις κρύψουμε, οπότε κατ’ επέκταση βρισκόμαστε σε διαρκή πίεση και άγχος, προσέχοντας την κάθε μας κίνηση στη λεπτομέρειά της;

Πεποιθήσεις και πώς μας επηρεάζουν

Είναι αναμφίβολο ότι το πώς είμαστε σαν άνθρωποι σχετίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις πεποιθήσεις μας. Οι πεποιθήσεις αρχίζουν να δημιουργούνται από τη στιγμή της γέννησης. Από όταν άνθρωποι μας χαμογελούσαν ή μας φώναζαν όταν ήμασταν νεογέννητα.

Πράγματα που κάνουν οι άντρες και εκνευρίζουν τις γυναίκες και πώς μπορούν να τα αντιμετωπίσουν

Όλοι αποδεχόμαστε ότι το να έχουμε καλή και αρμονική σχέση με το σύντροφό μας δεν είναι και το πιο απλό πράγμα. Τουναντίον είναι από τα πιο πολύπλοκα και σύνθετα θέματα, που καλούμαστε να χειριστούμε στη ζωή μας. 
Ας δούμε, λοιπόν, κάποια από τα πράγματα που κάνουν οι άντρες και εκνευρίζουν τις γυναίκες και πώς αυτά μπορούν να εκλείψουν ή έστω να βελτιωθούν.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.