Σχετικά άρθρα x

 
ψυχοθεραπεία

Έρευνες δείχνουν ότι οι εμπειρίες της ζωής μας, οι πεποιθήσεις και η ιστορία μας αλλάζουν δυναμικά τη γονιδιακή έκφραση στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας την υγεία μας. Τώρα, πλέον, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι βοηθώντας τους θεραπευόμενους να «ξαναγράψουν» την ιστορία της ζωής και τις πεποιθήσεις τους, μέσω της ψυχοθεραπείας, προκαλούνται επιγενετικές αλλαγές, που σχετίζονται με την κλινική βελτίωση. Η συμπονετική φροντίδα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στην έκβαση της θεραπείας.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή ασθένεια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Σύμφωνα με έρευνες, οι απαισιόδοξοι ασθενείς που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή έχουν τρεις φορές υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με αισιόδοξους ασθενείς. Η εμπειρία των ασθενών σε σχέση με τη φροντίδα που έλαβαν μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ιστορία που εγγράφεται μέσα τους και στις πεποιθήσεις που διαμορφώνουν. Ενώ θυμούνται ελάχιστα πράγματα σχετικά με το τι τους είπαν ή τι τους έκαναν, οι συναισθηματικές αναμνήσεις της φροντίδας μπορεί να διαρκέσουν για μια ζωή!

Γνωρίζουμε ήδη ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης, της χαλάρωσης και της κοινωνικής υποστήριξης, μπορεί να μεταβάλει ριζικά τη γονιδιακή ρύθμιση. Για παράδειγμα, διαβητικοί ασθενείς που τους φρόντισαν γιατροί με ενσυναίσθηση, είχαν πολύ λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο για διαβητικές κρίσεις. Παρόμοια θετική επίδραση παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις ανδρών με καρκίνο του προστάτη, όπου εκατοντάδες ενοχοποιητικά γονίδια του καρκίνου αποδυναμώθηκαν ενώ παράλληλα πολύ περισσότερα καλά γονίδια ενισχύθηκαν και σταμάτησε η εξέλιξη του καρκίνου.

Κάτι που σχετίζεται με τη λήψη φροντίδας, αλλάζει τη βιολογία του θεραπευόμενου με έναν ισχυρό τρόπο. Η επιγενετική αλλαγή φαίνεται να είναι ένας από τους μηχανισμούς. Επιπλέον, αυτές οι θετικές ή αρνητικές αλλαγές των θεραπευόμενων μπορούν να κληρονομηθούν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους!

Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι επιγενετικές αλλαγές, θα εξετάσουμε την περίπτωση του γονιδίου BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) που έχει νευροτροφική δράση για τον εγκέφαλο και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον μεταβολισμό και την ανάπτυξή του. Υπάρχει σε πολλά σημεία ανάπτυξης του σώματος, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στους κινητικούς νευρώνες, στα νεφρά, στον προστάτη και στον αμφιβληστροειδή. Όταν αυτά τα ρυθμιστικά γονίδια δεν λειτουργούν σωστά, προκύπτουν ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, ψυχαναγκαστικές διαταραχές, Alzheimer, σύνδρομο Rett, άνοια, ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία.

Η αποδυνάμωση του BDNF έχει συσχετισθεί με στρεσογόνες εμπειρίες στην πρώιμη ζωή και μπορεί να εξηγήσει την μετέπειτα ψυχοπαθολογία του ενήλικου. Σε μια μελέτη ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας (που συχνά συνδέονταν με παιδική κακοποίηση) μετρήθηκαν τα ποσοστά της μεθυλίωσης BDNF πριν και μετά από τέσσερις εβδομάδες εντατικής ψυχοθεραπείας σε σύγκριση με αυτά μιας ομάδας ελέγχου (υγιή άτομα).

Στις μετρήσεις που έγιναν πριν την έναρξη της ψυχοθεραπείας, τα άτομα με οριακή διαταραχή είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μεθυλίωσης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, όσο περισσότερα ήταν τα παιδικά τραύματα, τόσο υψηλότερη ήταν η κατάσταση μεθυλίωσης.

Μετά την ψυχοθεραπεία, τα οριακά άτομα που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία παρουσίασαν μείωση στην κατάσταση μεθυλίωσης με την πάροδο του χρόνου, που συσχετίστηκε με μείωση στα επίπεδα κατάθλιψης, απελπισίας και παρορμητικότητας.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι αυτά τα επιγενετικά σημάδια μπορούν να αλλάξουν μέσα από ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και ότι οι αλλαγές αυτές υπογραμμίζουν αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Άγχος/Φοβίες
Ψυχοσωματικά Συμπτώματα - Όταν η ψυχή νοσεί, το σώμα πονά
  • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
  • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις όπως «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Νευρική Ορθορεξία, Μια αθώα διατροφική συνήθεια ή μια νέα ψυχική διαταραχή
  • Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016
  • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υγιεινή διατροφή. Την ακούμε και τη διαβάζουμε συνεχώς, ενίοτε προσπαθούμε να την ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε ένα καλίγραμμο σώμα και να βελτιώσουμε την διάθεση ή την...

Προσωπικότητα
Διαταραχές Προσωπικότητας
  • Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016
  • Από: Ρέα Δουμανα

Οι διαταραχές προσωπικότητας οι οποίες περιλαμβάνονται στον διαγνωστικό οδηγό DSMV (APADSMV, 2013), αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι των ψυχικών διαταραχών. Σύμφωνα με τον διαγνωστικό...


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.