ψυχοθεραπεία

Έρευνες δείχνουν ότι οι εμπειρίες της ζωής μας, οι πεποιθήσεις και η ιστορία μας αλλάζουν δυναμικά τη γονιδιακή έκφραση στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας την υγεία μας. Τώρα, πλέον, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι βοηθώντας τους θεραπευόμενους να «ξαναγράψουν» την ιστορία της ζωής και τις πεποιθήσεις τους, μέσω της ψυχοθεραπείας, προκαλούνται επιγενετικές αλλαγές, που σχετίζονται με την κλινική βελτίωση. Η συμπονετική φροντίδα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στην έκβαση της θεραπείας.

Τα άτομα που αντιμετωπίζουν κάποια σοβαρή ασθένεια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Σύμφωνα με έρευνες, οι απαισιόδοξοι ασθενείς που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή έχουν τρεις φορές υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σύγκριση με αισιόδοξους ασθενείς. Η εμπειρία των ασθενών σε σχέση με τη φροντίδα που έλαβαν μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην ιστορία που εγγράφεται μέσα τους και στις πεποιθήσεις που διαμορφώνουν. Ενώ θυμούνται ελάχιστα πράγματα σχετικά με το τι τους είπαν ή τι τους έκαναν, οι συναισθηματικές αναμνήσεις της φροντίδας μπορεί να διαρκέσουν για μια ζωή!

Γνωρίζουμε ήδη ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης, της χαλάρωσης και της κοινωνικής υποστήριξης, μπορεί να μεταβάλει ριζικά τη γονιδιακή ρύθμιση. Για παράδειγμα, διαβητικοί ασθενείς που τους φρόντισαν γιατροί με ενσυναίσθηση, είχαν πολύ λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο για διαβητικές κρίσεις. Παρόμοια θετική επίδραση παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις ανδρών με καρκίνο του προστάτη, όπου εκατοντάδες ενοχοποιητικά γονίδια του καρκίνου αποδυναμώθηκαν ενώ παράλληλα πολύ περισσότερα καλά γονίδια ενισχύθηκαν και σταμάτησε η εξέλιξη του καρκίνου.

Κάτι που σχετίζεται με τη λήψη φροντίδας, αλλάζει τη βιολογία του θεραπευόμενου με έναν ισχυρό τρόπο. Η επιγενετική αλλαγή φαίνεται να είναι ένας από τους μηχανισμούς. Επιπλέον, αυτές οι θετικές ή αρνητικές αλλαγές των θεραπευόμενων μπορούν να κληρονομηθούν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους!

Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικές είναι οι επιγενετικές αλλαγές, θα εξετάσουμε την περίπτωση του γονιδίου BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) που έχει νευροτροφική δράση για τον εγκέφαλο και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον μεταβολισμό και την ανάπτυξή του. Υπάρχει σε πολλά σημεία ανάπτυξης του σώματος, στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στους κινητικούς νευρώνες, στα νεφρά, στον προστάτη και στον αμφιβληστροειδή. Όταν αυτά τα ρυθμιστικά γονίδια δεν λειτουργούν σωστά, προκύπτουν ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, ψυχαναγκαστικές διαταραχές, Alzheimer, σύνδρομο Rett, άνοια, ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία.

Η αποδυνάμωση του BDNF έχει συσχετισθεί με στρεσογόνες εμπειρίες στην πρώιμη ζωή και μπορεί να εξηγήσει την μετέπειτα ψυχοπαθολογία του ενήλικου. Σε μια μελέτη ατόμων με οριακή διαταραχή προσωπικότητας (που συχνά συνδέονταν με παιδική κακοποίηση) μετρήθηκαν τα ποσοστά της μεθυλίωσης BDNF πριν και μετά από τέσσερις εβδομάδες εντατικής ψυχοθεραπείας σε σύγκριση με αυτά μιας ομάδας ελέγχου (υγιή άτομα).

Στις μετρήσεις που έγιναν πριν την έναρξη της ψυχοθεραπείας, τα άτομα με οριακή διαταραχή είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μεθυλίωσης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, όσο περισσότερα ήταν τα παιδικά τραύματα, τόσο υψηλότερη ήταν η κατάσταση μεθυλίωσης.

Μετά την ψυχοθεραπεία, τα οριακά άτομα που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία παρουσίασαν μείωση στην κατάσταση μεθυλίωσης με την πάροδο του χρόνου, που συσχετίστηκε με μείωση στα επίπεδα κατάθλιψης, απελπισίας και παρορμητικότητας.

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την ιδέα ότι αυτά τα επιγενετικά σημάδια μπορούν να αλλάξουν μέσα από ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και ότι οι αλλαγές αυτές υπογραμμίζουν αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Ο άνθρωπος και το παιγνίδι. Η θεραπευτική δύναμη του θεάτρου.
  • Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017
  • Από: Μακρογιάννη Ελένη

Αξίζει να θυμόμαστε πάντα, πως o Ολλανδός ιστορικός του πολιτισμού Johan Huizinga, μίλησε 80 χρόνια πίσω, το 1938, για τον Homo Ludens, τον Παίζοντα Ανθρωπο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Ενσυναίσθηση: Τι είναι και πώς επιτυγχάνεται στη θεραπευτική σχέση
  • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
  • Από: Έλλη Γκαλτέμη

Οι θεραπευτές καλούνται μέσα στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής διαδικασίας να έρθουν σε επαφή με άτομα τα οποία προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κόσμους. Οι διαφορές μπορεί να...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Όταν κάποιος χρειάζεται ψυχολόγο αλλά το αρνείται...
  • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
  • Από: Δήμητρα Σταύρου

Μάρλον Μπράντο και Βίβιαν Λη, ως "Στάνλευ" και "Μπλανς" στο "Λεωφορείο ο Πόθος". Οι περισσότερες ηρωίδες του Τέννεσση Ουίλλιαμς καταλήγουν με την βία στο ψυχιατρείο.... Είναι...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
εσωτερικός κριτής

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
θετικότητα και επιγενετική

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.