Σχετικά άρθρα x

 

Μέχρι πρότινος, τo τραύμα αντιμετωπιζόταν ευρέως ως εγκεφαλική και ψυχική κατάσταση και δινόταν ελάχιστη προσοχή στο ρόλο που έχει το σώμα στην ενεργοποίηση του τραύματος και στην επακόλουθη επαν-ενεργοποίηση του αργότερα. Η ερευνήτρια Pat Ogden (ιδρύτρια της Sensorimotor Psychotherapy) περιγράφει πως μια λειτουργία του τραύματος είναι ότι ο εγκέφαλος αποκηρύσσει το σώμα και τα αισθητηριακά και κινητικά του βιώματα αφού συμβεί το τραύμα.

Η θεραπεία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να ανοίξουν αυτές οι σωματικά μπλοκαρισμένες οδοί, των οποίων η επανένταξη είναι το βασικό μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης τραύματος. Ο Peter Levine, ειδικός στο τραύμα, θεωρεί ότι το τραύμα εκδηλώνει τα βασικά του συμπτώματα τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πώς το μυαλό προσπάθησε να διαχειριστεί το τραύμα και απέτυχε και πώς το άτομο στη συνέχεια, επιβίωσε.

Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος Daniel J. Siegel, πρόσφατες μελέτες Νευροεπιστημών σχετικά με τον εγκέφαλο, υποδεικνύουν τον κεντρικό ρόλο του σώματος στην δημιουργία συναισθήματος και νοήματος. Σύμφωνα με τις μελέτες αυτές, εμείς οι άνθρωποι συνεχώς προσπαθούμε να ενσωματώσουμε τις αισθήσεις, εικόνες, συναισθήματα και μη-λεκτικές αισθήσεις που δημιουργούνται από το σώμα και αφορούν την κατάσταση των μυών μας στα άκρα και στο πρόσωπο, τα εσωτερικά μας όργανα, τις παρορμήσεις για δράση και τη μηχανική αυτής καθαυτής της κίνησης. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Siegel σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι όχι μόνο ο εγκέφαλος ζει στο σώμα αλλά αποτελεί και μέρος του κοινωνικού κόσμου των άλλων εγκεφάλων. Σε αυτό το σκεπτικό, ο εγκέφαλός μας είναι σκόπιμα σχεδιασμένος για να συνδεθεί με τους εγκεφάλους των άλλων, να δημιουργεί εικόνες των συναισθηματικών εκφράσεων και σκοπιμοτήτων των άλλων και αυτό που, με μια ευρύτερη έννοια, ονομάζεται κοινωνική και συναισθηματική συνήχηση, ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη.

Ένα βασικό σημείο είναι ότι ένα τραυματισμένο άτομο χάνει κάποιες από τις δικές του εσωτερικές οδούς πληροφορίας για το σώμα, που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και τη λειτουργία σύνδεσης του εγκεφάλου με τους άλλους, αφήνοντας το άτομο συρρικνωμένο, σε σύγχυση και παρεξηγημένο από τον εαυτό του και τους άλλους. Ο στιγματισμός από τους άλλους και μια συγκεχυμένη αίσθηση του εαυτού, είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός τραυματισμένου ατόμου, σύμφωνα με την PatOgden.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις των νευροεπιστημών, η αρχιτεκτονική του εγκεφάλου μας, μας προδιαθέτει γι’ αυτά τα προβλήματα με βάση τον εξελικτικό μας σχεδιασμό. Με απλά λόγια, έχουμε ένα εγκέφαλο τριών στρωμάτων ή «Τρισυπόστατο Εγκέφαλο». Το πιο πίσω και παλαιότερο μέρος του εγκεφάλου ονομάζεται «ερπετοειδής εγκέφαλος» και έχει πρωταρχικό ρόλο στη διαχείριση του μηχανισμού διέγερσης της ανθρώπινης κατάστασης. Αυτός ο εγκέφαλος συνδέεται στενά με το μέσο «μεταιχμιακό εγκέφαλο» ο οποίος έχει μια βασική λειτουργία συναισθηματικής ερμηνείας και μαζί οργανώνουν το πώς εμείς οι άνθρωποι συντονίζουμε τις απαντήσεις μας σε αισθητήρια ερεθίσματα. Όλες οι απαντήσεις έχουν μια ανάμειξη του σώματος και ένα στοιχείο κίνησης.

Το ψυχικό τραύμα έχει σχέση, δημιουργείται και θεραπεύεται από τους δύο αυτούς εγκεφάλους και όχι από τους πιο πρόσφατους μετωπιαίους λοβούς της λογικής, που ολοκληρώνουν το μοντέλο των τριών εγκεφάλων. Το σύστημα των τριών ξέρουμε πλέον ότι προωθεί πληροφορίες προς τα εμπρός από το σώμα στο παλαιότερο ερπετοειδές τμήμα του εγκεφάλου, μετά στο μεταιχμιακό μεσαίο τμήμα και στη συνέχεια προς τα εμπρός στον μετωπιαίο ορθολογικό εγκέφαλο. Επιβλητικές νευρικές οδοί απλώνονται προς αυτή την κατεύθυνση και ο Seigel σημειώνει ότι υπάρχουν λίγες νευρικές συνδέσεις του πρόσθιου εγκεφάλου που στέλνουν πληροφορίες προς την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή πίσω στο μεταιχμιακό ή ερπετοειδή εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή τραύματος BesselvanderKolk, χρειάζεται να επαναπρογραμματιστούν οι σωματικές αντιδράσεις του ΑΝΣ, χρησιμοποιώντας το σώμα ως ένα βασικό μέσο που έχει ο πάσχοντας για να αποκτήσει επίγνωση των εσωτερικών αισθήσεων και σωματικών σχεδίων δράσης. Η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι μια από τις Δυτικές θεραπευτικές μεθόδους που δεν λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο μέσα από ένα μοντέλο «ομιλητικής θεραπείας» αλλά αντίθετα, λειτουργεί ολιστικά και με τα 3 στρώματα του εγκεφάλου στις διαδικασίες αποκατάστασης.

 

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
  • Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2016
  • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι...

Προσωπικότητα
Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας - Ορισμός και συμπτώματα
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Άννα Αλβανού

Η Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο αστάθειας σε βασικούς τομείς της ζωής...

Αυτοβοήθεια
Πως ξεπερνάμε τις ενοχές
  • Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι πράξεις μας στην πορεία της ζωής πολλές φορές μπορεί να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές άλλων ανθρώπων. Τότε εμφανίζεται αυτό που λέμε υγιής ενοχή, όταν...


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.