Ακρόαση άρθρου......

Η ψυχοθεραπεία είναι μία πρακτική η οποία βασίζεται στη συνεργασία και στη «συμμαχία» μεταξύ ενός θεραπευτή και ενός θεραπευόμενου-πελάτη, προκειμένου να συζητηθούν και να βελτιωθούν σοβαρά θέματα της καθημερινότητας, της προσωπικότητας και της κοινωνικότητας ενός ατόμου.

Με γνώμονα τον διάλογο, δημιουργείται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, στο οποίο ο θεραπευτής παραμένει αντικειμενικός, ουδέτερος και μη επικριτικός.

Ο θεραπευτής και ο πελάτης συνεργάζονται δημιουργώντας και ενισχύοντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ώστε να εντοπιστεί και να αλλάξει το «προβληματικό» μοτίβο σκέψης και συμπεριφοράς που έχει εκδηλωθεί με στόχο την βελτίωση της καθημερινής λειτουργικότητας του.

Στην ψυχοθεραπεία, οι θεραπευτές εφαρμόζουν επιστημονικά τεκμηριωμένες πρακτικές ψυχοθεραπείας, οι οποίες βοηθούν στο να δημιουργηθεί μία βάση ανάπτυξης και διατήρησης (στην καθημερινή ρουτίνα) υγειών, ευέλικτων και αποτελεσματικών συνηθειών. Στόχος της ψυχοθεραπείας δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των τρεχόντων «προβλημάτων-θεμάτων» που αντιμετωπίζει ένα άτομο, αλλά η ενδυνάμωση του τρόπου σκέψης του, με εργαλεία και πρακτικές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να αντεπεξέλθει σε μελλοντικές προκλήσεις που θα εμφανισθούν.

Σε μερικές περιπτώσεις, ο θεραπευτής μπορεί να ρωτήσει τον πελάτη "Γιατί τώρα;" και είτε θα του δοθεί ξεκάθαρη απάντηση είτε όχι. Η ερώτηση αυτή μπορεί να αποδόσει τροφή για αρκετό διάλογο και άλλοτε μπορεί να μην καταλήξει κάπου. Συνήθως, ερωτάται ένας πελάτης "Γιατί τώρα;" ώστε να αξιολογηθεί ο βαθμός δέσμευσης προς την ψυχοθεραπεία, της κατανόησης της ψυχοθεραπεύτικης διαδικασίας ή/και της συνειδητοποίησης της σοβαρότητας ή μη του εν λόγω "θέματος" για τον οποίο ο πελάτης αναζητά βοήθεια.

Οι περισσότεροι πελάτες που έρχονται συνειδητοποιημένοι για την παροχή βοήθειας μέσω ψυχοθεραπείας, είναι εκείνοι οι οποίοι οδηγούνται γρήγορα στους στόχους τους για βελτίωση. Οι άλλοι, λόγω των διαστρεβλωμένων και λανθασμένων ερμηνειών της έννοιας της «ψυχοθεραπείας», αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια, με αποτέλεσμα τα προβλήματά τους να επιδεινώνονται και τελικά να φθάνουν σε αδιέξοδα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η αναζήτηση βοήθειας είναι αρκετά αργότερα απ ότι θα έπρεπε να είναι. Η πρόληψη ή έστω η αναζήτηση βοήθειας σε αρχικό στάδιο αυξάνει τις πιθανότητες για μία πιο άμμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Το δικαίωμα της επιλογής είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου και ουσιαστικά ακόμα και εάν κάποιος έχει απορρίψει την προσφορά βοήθειας, καλό θα ήταν να σκεφθεί πως δεν έχει να χάσει τίποτα με το να δοκιμάσει και έναν διαφορετικό τρόπο παροχής βοήθειας.

Ξεπερνώντας την ανησυχία για την αναζήτηση βοήθειας «Αξίζει»!

Αυτό ισχύει διότι αν κάποια στιγμή η ποιότητα της ζωής σας δεν είναι αυτή που θα θέλατε, τότε η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσή της.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Τα σημάδια που υποδεικνύουν πως η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας ωφελήσει:

• Αισθάνεστε καταβεβλημένοι, αβοήθητοι και θλιμμένοι.
• Τα προβλήματα σας δεν βελτιώνονται, παρ' όλες τις προσπάθειες σας και παρ' όλη τη βοήθεια από το οικογενειακό και φιλικό σας περιβάλλον.
• Σας είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στις υποχρεώσεις σας ή στην καθημερινότητά σας.
• Ανησυχείτε υπερβολικά, αναμένετε τα χειρότερα ή είστε συνεχώς αναστατωμένοι.
•Αναπτύσσονται δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές (κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ουσιών, κλπ) οι οποίες βλάπτουν εσάς και τους γύρω σας.

Η αρχή της ψυχοθεραπείας είναι το ήμισι της αντιμετώπισης ενός θέματος-προβλήματος.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Χρυσάννα Μαστοράκη - Ψυχοθεραπευτής

Χρυσάννα Μαστοράκη: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

MSc. στην Κλινική Ψυχολογία, Λογικό-Θυμική Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια, Σπουδάστρια PhD Ψυχολογίας