Σχετικά άρθρα x

 

Οι άνθρωποι που διοικούνται από τους φόβους τους, χρησιμοποιούν συχνά μια ψυχολογική άμυνα που ονομάζεται προβολή. Η προβολή είναι η διαδικασία κατά την οποία προβάλλουμε στους άλλους δικά μας ασυνείδητα και αποκηρυγμένα χαρακτηριστικά και συναισθήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος άλλος αποτελεί το έναυσμα για να μας υπενθυμίσει μια γονική φιγούρα με την οποία έχουμε ανεπίλυτα θέματα φόβου και θυμού. Δυστυχώς, εκείνος που προβάλλει τα αρνητικά που έχει μέσα του σε ένα άλλο άτομο, συνήθως δεν καταφέρνει να τα εμπεριέξει ως δικά του. Τις περισσότερες φορές πιστεύει ότι πραγματικά αφορούν τον άλλο ενώ αυτό δεν ισχύει ή ισχύει εν μέρει. Αισθάνεται ανασφάλεια, φόβο ή θυμό και γίνεται θύμα του άλλου ατόμου. Τίποτα δεν επιλύεται ποτέ. Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές δυναμικές που αντιμετωπίζουν οι θεραπευτές και πρέπει να διαχειριστούν με τους θεραπευόμενους. Το ίδιο ισχύει και στην καθημερινή ζωή και στις σχέσεις για πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.

Στην ψυχοθεραπεία βοηθάμε τους θεραπευόμενους να έρθουν σε επαφή με τις προβολές τους, να τις συνειδητοποιήσουν, να τις επεξεργαστούν και να τις αποκαταστήσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό για το άτομο, καθώς επιφέρει μεγάλη ανακούφιση, ηρεμία και εξυγίανση στις σχέσεις του. Επίσης, εκπαιδεύουμε το άτομο στο πώς να βάζει όρια, να λέει «όχι» και να αλλάξει τη βασική του άμυνα της θυματοποίησης.

Ειδικότερα, στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, εξετάζουμε κάθε χαρακτηρολογική/αμυντική στάση ολιστικά και στα τρία επίπεδα: σκέψη, συναίσθημα, σώμα, δεδομένου ότι κάθε πεποίθηση συνδέεται με συγκεκριμένα συναισθήματα και αυτός ο συνδυασμός αποτυπώνεται στο σώμα του ατόμου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ενισχύοντας περαιτέρω τη ψυχονοητική του προδιάθεση. Εφόσον τα τρία επίπεδα αλληλοεπηρεάζονται, παράλληλα με τη ψυχαναλυτική επεξεργασία των πεποιθήσεων και συναισθημάτων, δουλεύουμε και με τις σωματικές συνιστώσες που αφορούν κάθε κυρίαρχο χαρακτηρολογικό ζήτημα του ατόμου. Εν προκειμένω, η «θυματοποίηση» περιλαμβάνει ακινητοποίηση, φυγή, κατάρρευση ή αποσύνδεση.

Έτσι, βοηθάμε το άτομο καταρχήν να αποκτήσει γείωση, μαθαίνοντας να ζει στο παρόν, σε ενσώματη κατάσταση επίγνωσης κάθε στιγμή. Μέσω ειδικών βιωματικών ασκήσεων διευκολύνουμε την απελευθέρωση των καταπιεσμένων τραυμάτων στο σώμα. Δουλεύουμε με την ασυνείδητη προδιάθεση στο σώμα και στη μυϊκή στάση, αποκαθιστώντας τες. Με τις βιωματικές ασκήσεις, το άτομο διευκολύνεται να δημιουργήσει όρια μέσα από το σώμα του και να μετακινηθεί από την έντονη σύσπαση της κατάστασης «μάχης ή φυγής», μπαίνοντας σε μια κατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Από την Αυτογνωσία στην Αυτοπραγμάτωση
  • Τετάρτη, 30 Νοέμβριος 2016
  • Από: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Τι είναι η Αυτογνωσία;Αυτογνωσία σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου: τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα κίνητρα.  Είναι σημαντική γιατί μόνο αν γνωρίζω τι θέλω και γιατί το θέλω,...

Αυτοβοήθεια
Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
  • Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2016
  • Από: Παναγιώτα Κυπραίου

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι...

Αυτοβοήθεια
Πείτε αυτό που αισθάνεστε
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μίνα Μπουλέκου

Η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων στηρίζεται στο πως εκφράζεται ο καθένας μας, μέσα στον χώρο που ζει και  βιώνει την δική του πραγματικότητα και αν εξωτερικεύει με τον καταλληλότερο και...


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.