Οι άνθρωποι που διοικούνται από τους φόβους τους, χρησιμοποιούν συχνά μια ψυχολογική άμυνα που ονομάζεται προβολή. Η προβολή είναι η διαδικασία κατά την οποία προβάλλουμε στους άλλους δικά μας ασυνείδητα και αποκηρυγμένα χαρακτηριστικά και συναισθήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος άλλος αποτελεί το έναυσμα για να μας υπενθυμίσει μια γονική φιγούρα με την οποία έχουμε ανεπίλυτα θέματα φόβου και θυμού. Δυστυχώς, εκείνος που προβάλλει τα αρνητικά που έχει μέσα του σε ένα άλλο άτομο, συνήθως δεν καταφέρνει να τα εμπεριέξει ως δικά του. Τις περισσότερες φορές πιστεύει ότι πραγματικά αφορούν τον άλλο ενώ αυτό δεν ισχύει ή ισχύει εν μέρει. Αισθάνεται ανασφάλεια, φόβο ή θυμό και γίνεται θύμα του άλλου ατόμου. Τίποτα δεν επιλύεται ποτέ. Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές δυναμικές που αντιμετωπίζουν οι θεραπευτές και πρέπει να διαχειριστούν με τους θεραπευόμενους. Το ίδιο ισχύει και στην καθημερινή ζωή και στις σχέσεις για πολλούς ανθρώπους και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους.

Στην ψυχοθεραπεία βοηθάμε τους θεραπευόμενους να έρθουν σε επαφή με τις προβολές τους, να τις συνειδητοποιήσουν, να τις επεξεργαστούν και να τις αποκαταστήσουν. Αυτό είναι ιδιαίτερα θεραπευτικό για το άτομο, καθώς επιφέρει μεγάλη ανακούφιση, ηρεμία και εξυγίανση στις σχέσεις του. Επίσης, εκπαιδεύουμε το άτομο στο πώς να βάζει όρια, να λέει «όχι» και να αλλάξει τη βασική του άμυνα της θυματοποίησης.

Ειδικότερα, στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, εξετάζουμε κάθε χαρακτηρολογική/αμυντική στάση ολιστικά και στα τρία επίπεδα: σκέψη, συναίσθημα, σώμα, δεδομένου ότι κάθε πεποίθηση συνδέεται με συγκεκριμένα συναισθήματα και αυτός ο συνδυασμός αποτυπώνεται στο σώμα του ατόμου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, ενισχύοντας περαιτέρω τη ψυχονοητική του προδιάθεση. Εφόσον τα τρία επίπεδα αλληλοεπηρεάζονται, παράλληλα με τη ψυχαναλυτική επεξεργασία των πεποιθήσεων και συναισθημάτων, δουλεύουμε και με τις σωματικές συνιστώσες που αφορούν κάθε κυρίαρχο χαρακτηρολογικό ζήτημα του ατόμου. Εν προκειμένω, η «θυματοποίηση» περιλαμβάνει ακινητοποίηση, φυγή, κατάρρευση ή αποσύνδεση.

Έτσι, βοηθάμε το άτομο καταρχήν να αποκτήσει γείωση, μαθαίνοντας να ζει στο παρόν, σε ενσώματη κατάσταση επίγνωσης κάθε στιγμή. Μέσω ειδικών βιωματικών ασκήσεων διευκολύνουμε την απελευθέρωση των καταπιεσμένων τραυμάτων στο σώμα. Δουλεύουμε με την ασυνείδητη προδιάθεση στο σώμα και στη μυϊκή στάση, αποκαθιστώντας τες. Με τις βιωματικές ασκήσεις, το άτομο διευκολύνεται να δημιουργήσει όρια μέσα από το σώμα του και να μετακινηθεί από την έντονη σύσπαση της κατάστασης «μάχης ή φυγής», μπαίνοντας σε μια κατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Το νόημα στη ζωή
  • Παρασκευή, 10 Μάρτιος 2017
  • Από: Λέντζου Βασιλική

Ο Victor Frankl (1963) ήταν από τους ιδρυτές της έννοιας του νοήματος ζωής στην επιστήμη της ψυχολογίας. Υποστήριξε ότι οι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα όταν αντιλαμβάνονται την αίσθηση του νοήματος και διαθέτουν ένα σκοπό ζωής,...

Άγχος/Φοβίες
Όταν το σώμα εμφανίζεται, ο φόβος φεύγει
  • Πέμπτη, 09 Μάρτιος 2017
  • Από: Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου

Πολλά εκατομύρια ανθρώπων παλεύουν καθημερινά να ξεφύγουν  έστω και για λίγα λεπτά απο το φόβο τους. Ο φόβος αίσθημα με έντονες ψυχοσωματικές αντιδράσεις, πυροδοτεί με μεγάλη ταχύτητα την λειτουργία της σκέψης. Η...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Ένας πιο λειτουρικός τρόπος επικοινωνίας με το παιδί
  • Κυριακή, 19 Φεβρουάριος 2017
  • Από: ΕΛΕΝΗ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ

Ένα παιδί μεγαλώνει νιώθοντας ασφάλεια με τους γονείς του όταν εκείνοι του μιλούν με τρυφερότητα. Πολλές φορές οι γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να κατηγορούν ή να διατάζουν το...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
εσωτερικός κριτής

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
θετικότητα και επιγενετική

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.