Ο όρος «γείωση» στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, σημαίνει το να είσαι παρών στο εδώ και τώρα και να έχεις ροή ενέργειας στο σώμα. Η πλήρης γείωση του ατόμου είναι ένας συνδυασμός πνευματικής γείωσης, γείωσης του εγώ και γείωσης του σώματος. Ροή ενέργειας υπάρχει όταν το σύστημα της ενέργειας κινείται ελεύθερα πάνω-κάτω, κατακόρυφα και οριζόντια, παρόμοια με την αρχή της διπλής ελικοειδούς σπείρας.

Είδη γείωσης

Σωματική γείωση
Η γείωση μας προσανατολίζει στο χρόνο και στο χώρο και μας συνδέει με το περιβάλλον. Παρέχει μια πηγή δύναμης μέσω της σύνδεσης με το σώμα και το περιβάλλον μας.

Σωματικά, αυτό συμβαίνει από τα πόδια και τα πέλματά μας μέσω των οποίων η διέγερση περνά μέσα στο σώμα και η περίσσεια εκφορτίζεται προς τα κάτω στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να προχωρήσουμε στη ζωή.

Μόνο αντλώντας ενέργεια από τη βάση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια απελευθερωτική ροή. Η γείωση φέρνει επίγνωση στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση υγιών ορίων. Όταν ένα άτομο είναι γειωμένο, νιώθει ασφάλεια στον κόσμο.

Ενισχύοντας την επαφή του ατόμου με τα πόδια και το ανάστημά του, μπορούμε να επηρεάσουμε και τη λειτουργία των ματιών συνολικά. Κάθε δραστηριότητα ή άσκηση που αυξάνει το αίσθημα της γείωσης, αυξάνει την φόρτιση στα μάτια.

Όταν ένα άτομο δεν έχει και τα δύο πόδια στο έδαφος, δεν μπορεί να αντιληφθεί καθαρά τι συμβαίνει γύρω του - είναι τυφλωμένος από τις ψευδαισθήσεις του.

Σεξουαλική γείωση
Σύμφωνα με τον Alexander Lowen που δημιούργησε τη Βιοενεργητική Ανάλυση, το να ταυτίζεσαι με τη σεξουαλικότητά σου είναι μια πτυχή της γείωσης.

Σε ένα άτομο με υγιή σεξουαλική ταυτότητα, η λεκάνη είναι τραβηγμένη προς τα πίσω και χαλαρή και κινείται ελεύθερα με τις κινήσεις του σώματος. Μια λεκάνη τραβηγμένη προς τα εμπρός, προκαλεί μια κατάρρευση στάσης στο σώμα και συχνά σηματοδοτεί σεξουαλικότητα που βασίζεται στη ντροπή.

Μία από τις συνήθεις ασκήσεις βιοενεργητικής είναι η θέση «τόξο» που βοηθά ένα άτομο να νιώσει τη θέση της λεκάνης του και να μειώσει κάποιες από τις χρόνιες μυϊκές εντάσεις που περιορίζουν την χαλαρή κινητικότητα της.

Συναισθηματική γείωση
Ακριβώς όπως ένα δέντρο μπορεί να ξεριζωθεί, έτσι και ένα άτομο μπορεί να ξεριζωθεί. Οι ανεμοθύελλες ξεριζώνουν δέντρα και οι συναισθηματικές θύελλες ξεριζώνουν τους ανθρώπους.. Ο AlexanderLowen σημειώνει ότι η σύνδεση με το βιολογικό μας έδαφος, μας επιτρέπει να μπορούμε να αντέξουμε και να περιέξουμε την κυκλοφορία της ζωτικότητας, της οργής, του άγχους και του θανάτου.

Ο John Pierrakos, ιδρυτής της Ενεργητικής του Πυρήνα, δήλωσε ότι τα συναισθήματα ταξιδεύουν στο ενεργειακό πεδίο και όταν η ενέργεια απελευθερωθεί, τότε τα συναισθήματα ρέουν. Όταν κάποιος συνδέσει τις κινήσεις των συναισθημάτων μέσα από το σώμα, τότε μπορεί να αποκατασταθεί η εσωτερική πραγματικότητα.

Η απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων - θυμού, οργής, εχθρότητας – καταλήγει σε κλάμα και πόνο. Η απελευθέρωση του πόνου αποκαθιστά τη φυσική κίνηση της ενέργειας της ζωής. Οποιαδήποτε απελευθέρωση πόνου προσφέρει ανακούφιση σε οποιαδήποτε χρόνια σύσπαση και οδηγεί το άτομο σε μια επέκταση.

Όταν τα συναισθήματα γειώνονται, τότε απλά ρέουν και μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα σε συναισθήματα που είναι πραγματικά και σε συναισθήματα που είναι παραμορφωμένα και βασίζονται το παρελθόν.

Θεραπευτικές τεχνικές γείωσης
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι γείωσης, άλλες ενεργητικές και άλλες παθητικές. Το κλειδί για την γείωση και την αξιοπρέπειά μας είναι η αίσθηση ότι τα πόδια μας είναι «ριζωμένα» σταθερά στο έδαφος.

Τα πόδια και τα πέλματά μας είναι σαν τις ρίζες ενός δέντρου που μας στερεώνουν στην πραγματικότητά μας και παρέχουν τα θεμέλια για την αίσθηση του εαυτού μας. Όταν έχουμε την αίσθηση επαφής με το έδαφος μέσα από τα πόδια και τα πέλματα, τότε είμαστε συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα του σώματός μας ως μια «ενσωμάτιση» της ύπαρξής μας.

Οι άνθρωποι που στερούνται αυτή την επαφή, θεωρούνται «μη γειωμένοι» και έτσι ζουν εγκεφαλικά, σε μια διαρκή αίσθηση «πάλης ή φυγής» του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ) -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σχετίζονται με τη ζωή μέσα από τις εννοιολογικές νοητικές εικόνες του διανοητικού πεδίο που μπορεί να αποτελούν μια εξιδανικευμένη ή διαστρεβλωμένη μορφή της εικόνας του εαυτού τους.

Υπάρχουν αρκετές ασκήσεις βιοενεργητικής που βοηθούν το άτομο να αποκτήσει αίσθηση των ποδιών και των πελμάτων και γείωση:

● η κλασσική θέση όρθιας γείωσης,
● περπάτημα με γυμνά πόδια,
● μασάζ της καμάρας του πέλματος με μικρή μπάλα (του γκολφ),
● στήριξη στα δάχτυλα των ποδιών,
● θέση οκλαδόν,
● θέση «καταρράκτης/αψίδα»
● θέση τόξο προς τα πίσω κλπ.

Προσοχή: Οι ασκήσεις που αναφέρουμε είναι καλό να πραγματοποιούνται αρχικά με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου σωματικού ψυχοθεραπευτή .

Αυτές οι ασκήσεις προάγουν τη γείωση, τη βαθύτερη αναπνοή και μειώνουν την ένταση στο σώμα, επιφέροντας μια βιωμένη αίσθηση του εαυτού μας ως ζωντανού και χαλαρού. Μας κάνουν να δείχνουμε και να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας και τη ζωή.

Οι ασκήσεις χρησιμοποιούν τις αρχές της φόρτισης και εκφόρτισης. Βοηθούν ένα υπερ-ενεργητικό (συχνά αγχώδες) άτομο να εκφορτίσει ενέργεια και να επιστρέψει σε μια χαλαρή κατάσταση ύπαρξης (παρασυμπαθητικοτονία) και ένα υποτονικό ενεργειακά (συχνά καταθλιπτικό) άτομο να ανεβάσει την ενέργειά του (φόρτιση) τόσο ώστε να είναι σε θέση να έρθει σε επαφή και να σχετιστεί με το περιβάλλον του.

Εάν ένα άτομο υιοθετήσει αυτές τις ασκήσεις σε τακτική βάση, θα βελτιώσει τη σωματονοητική του υγεία. Η χαλαρή παρασυμπαθητική κατάσταση δημιουργεί μια θετική επίδραση και στη σωματονοητική μας υγεία και στο ηλεκτρομαγνητικό μας πεδίο.

Η γείωση είναι μια δημιουργική κινητοποίηση και επέκταση ολόκληρης της ύπαρξης. Μας επιτρέπει να είμαστε δεμένοι με τη γη, πιο ανθρώπινοι και απόλυτα παρόντες. Μας επιτρέπει να συνδεόμαστε βαθύτερα ο ένας με τον άλλο.

Μας φέρνει σε επαφή με το εσωτερικό μας παιδί. Επιταχύνει την θεραπεία και επιτρέπει περισσότερη οικειότητα.

Η πραγματική γείωση περιλαμβάνει όχι μόνο ολόκληρο το φυσικό σώμα αλλά επηρεάζει και τα συναισθηματικά, διανοητικά, ενεργητικά και πνευματικά συστατικά της ζωής μας. Γι’ αυτό το λόγο η διαδικασία είναι ενωτική και δημιουργεί πληρότητα.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Ο άνθρωπος και το παιγνίδι. Η θεραπευτική δύναμη του θεάτρου.
  • Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017
  • Από: Μακρογιάννη Ελένη

Αξίζει να θυμόμαστε πάντα, πως o Ολλανδός ιστορικός του πολιτισμού Johan Huizinga, μίλησε 80 χρόνια πίσω, το 1938, για τον Homo Ludens, τον Παίζοντα Ανθρωπο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Όταν κάποιος χρειάζεται ψυχολόγο αλλά το αρνείται...
  • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
  • Από: Δήμητρα Σταύρου

Μάρλον Μπράντο και Βίβιαν Λη, ως "Στάνλευ" και "Μπλανς" στο "Λεωφορείο ο Πόθος". Οι περισσότερες ηρωίδες του Τέννεσση Ουίλλιαμς καταλήγουν με την βία στο ψυχιατρείο.... Είναι...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Πώς να πειθαρχήσετε τα παιδιά σας μέσω του περιγραφικού επαίνου
  • Τρίτη, 14 Μάρτιος 2017
  • Από: Βαλεντίνα Θεοδώρου

Η συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα βαρύ και δύσκολο στοίχημα για τους γονείς. Μέσα σε μια δυσβάσταχτη και γεμάτη απαιτήσεις καθημερινότητα, οι γονείς καλούνται να πειθαρχήσουν και να...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
εσωτερικός κριτής

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
θετικότητα και επιγενετική

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.