Σχετικά άρθρα x

 

Ο όρος «γείωση» στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, σημαίνει το να είσαι παρών στο εδώ και τώρα και να έχεις ροή ενέργειας στο σώμα. Η πλήρης γείωση του ατόμου είναι ένας συνδυασμός πνευματικής γείωσης, γείωσης του εγώ και γείωσης του σώματος. Ροή ενέργειας υπάρχει όταν το σύστημα της ενέργειας κινείται ελεύθερα πάνω-κάτω, κατακόρυφα και οριζόντια, παρόμοια με την αρχή της διπλής ελικοειδούς σπείρας.

Είδη γείωσης

Σωματική γείωση
Η γείωση μας προσανατολίζει στο χρόνο και στο χώρο και μας συνδέει με το περιβάλλον. Παρέχει μια πηγή δύναμης μέσω της σύνδεσης με το σώμα και το περιβάλλον μας.

Σωματικά, αυτό συμβαίνει από τα πόδια και τα πέλματά μας μέσω των οποίων η διέγερση περνά μέσα στο σώμα και η περίσσεια εκφορτίζεται προς τα κάτω στο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια και να προχωρήσουμε στη ζωή.

Μόνο αντλώντας ενέργεια από τη βάση μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια απελευθερωτική ροή. Η γείωση φέρνει επίγνωση στο σώμα και είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση υγιών ορίων. Όταν ένα άτομο είναι γειωμένο, νιώθει ασφάλεια στον κόσμο.

Ενισχύοντας την επαφή του ατόμου με τα πόδια και το ανάστημά του, μπορούμε να επηρεάσουμε και τη λειτουργία των ματιών συνολικά. Κάθε δραστηριότητα ή άσκηση που αυξάνει το αίσθημα της γείωσης, αυξάνει την φόρτιση στα μάτια.

Όταν ένα άτομο δεν έχει και τα δύο πόδια στο έδαφος, δεν μπορεί να αντιληφθεί καθαρά τι συμβαίνει γύρω του - είναι τυφλωμένος από τις ψευδαισθήσεις του.

Σεξουαλική γείωση
Σύμφωνα με τον Alexander Lowen που δημιούργησε τη Βιοενεργητική Ανάλυση, το να ταυτίζεσαι με τη σεξουαλικότητά σου είναι μια πτυχή της γείωσης.

Σε ένα άτομο με υγιή σεξουαλική ταυτότητα, η λεκάνη είναι τραβηγμένη προς τα πίσω και χαλαρή και κινείται ελεύθερα με τις κινήσεις του σώματος. Μια λεκάνη τραβηγμένη προς τα εμπρός, προκαλεί μια κατάρρευση στάσης στο σώμα και συχνά σηματοδοτεί σεξουαλικότητα που βασίζεται στη ντροπή.

Μία από τις συνήθεις ασκήσεις βιοενεργητικής είναι η θέση «τόξο» που βοηθά ένα άτομο να νιώσει τη θέση της λεκάνης του και να μειώσει κάποιες από τις χρόνιες μυϊκές εντάσεις που περιορίζουν την χαλαρή κινητικότητα της.

Συναισθηματική γείωση
Ακριβώς όπως ένα δέντρο μπορεί να ξεριζωθεί, έτσι και ένα άτομο μπορεί να ξεριζωθεί. Οι ανεμοθύελλες ξεριζώνουν δέντρα και οι συναισθηματικές θύελλες ξεριζώνουν τους ανθρώπους.. Ο AlexanderLowen σημειώνει ότι η σύνδεση με το βιολογικό μας έδαφος, μας επιτρέπει να μπορούμε να αντέξουμε και να περιέξουμε την κυκλοφορία της ζωτικότητας, της οργής, του άγχους και του θανάτου.

Ο John Pierrakos, ιδρυτής της Ενεργητικής του Πυρήνα, δήλωσε ότι τα συναισθήματα ταξιδεύουν στο ενεργειακό πεδίο και όταν η ενέργεια απελευθερωθεί, τότε τα συναισθήματα ρέουν. Όταν κάποιος συνδέσει τις κινήσεις των συναισθημάτων μέσα από το σώμα, τότε μπορεί να αποκατασταθεί η εσωτερική πραγματικότητα.

Η απελευθέρωση των αρνητικών συναισθημάτων - θυμού, οργής, εχθρότητας – καταλήγει σε κλάμα και πόνο. Η απελευθέρωση του πόνου αποκαθιστά τη φυσική κίνηση της ενέργειας της ζωής. Οποιαδήποτε απελευθέρωση πόνου προσφέρει ανακούφιση σε οποιαδήποτε χρόνια σύσπαση και οδηγεί το άτομο σε μια επέκταση.

Όταν τα συναισθήματα γειώνονται, τότε απλά ρέουν και μπορεί κανείς να δει τη διαφορά ανάμεσα σε συναισθήματα που είναι πραγματικά και σε συναισθήματα που είναι παραμορφωμένα και βασίζονται το παρελθόν.

Θεραπευτικές τεχνικές γείωσης
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι γείωσης, άλλες ενεργητικές και άλλες παθητικές. Το κλειδί για την γείωση και την αξιοπρέπειά μας είναι η αίσθηση ότι τα πόδια μας είναι «ριζωμένα» σταθερά στο έδαφος.

Τα πόδια και τα πέλματά μας είναι σαν τις ρίζες ενός δέντρου που μας στερεώνουν στην πραγματικότητά μας και παρέχουν τα θεμέλια για την αίσθηση του εαυτού μας. Όταν έχουμε την αίσθηση επαφής με το έδαφος μέσα από τα πόδια και τα πέλματα, τότε είμαστε συνδεδεμένοι με την πραγματικότητα του σώματός μας ως μια «ενσωμάτιση» της ύπαρξής μας.

Οι άνθρωποι που στερούνται αυτή την επαφή, θεωρούνται «μη γειωμένοι» και έτσι ζουν εγκεφαλικά, σε μια διαρκή αίσθηση «πάλης ή φυγής» του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος (ΑΝΣ) -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σχετίζονται με τη ζωή μέσα από τις εννοιολογικές νοητικές εικόνες του διανοητικού πεδίο που μπορεί να αποτελούν μια εξιδανικευμένη ή διαστρεβλωμένη μορφή της εικόνας του εαυτού τους.

Υπάρχουν αρκετές ασκήσεις βιοενεργητικής που βοηθούν το άτομο να αποκτήσει αίσθηση των ποδιών και των πελμάτων και γείωση:

● η κλασσική θέση όρθιας γείωσης,
● περπάτημα με γυμνά πόδια,
● μασάζ της καμάρας του πέλματος με μικρή μπάλα (του γκολφ),
● στήριξη στα δάχτυλα των ποδιών,
● θέση οκλαδόν,
● θέση «καταρράκτης/αψίδα»
● θέση τόξο προς τα πίσω κλπ.

Προσοχή: Οι ασκήσεις που αναφέρουμε είναι καλό να πραγματοποιούνται αρχικά με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου σωματικού ψυχοθεραπευτή .

Αυτές οι ασκήσεις προάγουν τη γείωση, τη βαθύτερη αναπνοή και μειώνουν την ένταση στο σώμα, επιφέροντας μια βιωμένη αίσθηση του εαυτού μας ως ζωντανού και χαλαρού. Μας κάνουν να δείχνουμε και να νιώθουμε καλύτερα για τον εαυτό μας και τη ζωή.

Οι ασκήσεις χρησιμοποιούν τις αρχές της φόρτισης και εκφόρτισης. Βοηθούν ένα υπερ-ενεργητικό (συχνά αγχώδες) άτομο να εκφορτίσει ενέργεια και να επιστρέψει σε μια χαλαρή κατάσταση ύπαρξης (παρασυμπαθητικοτονία) και ένα υποτονικό ενεργειακά (συχνά καταθλιπτικό) άτομο να ανεβάσει την ενέργειά του (φόρτιση) τόσο ώστε να είναι σε θέση να έρθει σε επαφή και να σχετιστεί με το περιβάλλον του.

Εάν ένα άτομο υιοθετήσει αυτές τις ασκήσεις σε τακτική βάση, θα βελτιώσει τη σωματονοητική του υγεία. Η χαλαρή παρασυμπαθητική κατάσταση δημιουργεί μια θετική επίδραση και στη σωματονοητική μας υγεία και στο ηλεκτρομαγνητικό μας πεδίο.

Η γείωση είναι μια δημιουργική κινητοποίηση και επέκταση ολόκληρης της ύπαρξης. Μας επιτρέπει να είμαστε δεμένοι με τη γη, πιο ανθρώπινοι και απόλυτα παρόντες. Μας επιτρέπει να συνδεόμαστε βαθύτερα ο ένας με τον άλλο.

Μας φέρνει σε επαφή με το εσωτερικό μας παιδί. Επιταχύνει την θεραπεία και επιτρέπει περισσότερη οικειότητα.

Η πραγματική γείωση περιλαμβάνει όχι μόνο ολόκληρο το φυσικό σώμα αλλά επηρεάζει και τα συναισθηματικά, διανοητικά, ενεργητικά και πνευματικά συστατικά της ζωής μας. Γι’ αυτό το λόγο η διαδικασία είναι ενωτική και δημιουργεί πληρότητα.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Άγχος/Φοβίες
Ψυχοσωματικά Συμπτώματα - Όταν η ψυχή νοσεί, το σώμα πονά
  • Παρασκευή, 02 Δεκέμβριος 2016
  • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε νιώσει δυσφορία, έντονη ενόχληση ή σωματικό πόνο χωρίς να ξέρουμε πού οφείλεται. Εκφράσεις όπως «έχω έναν κόμπο στο στομάχι» ή «η...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Νευρική Ορθορεξία, Μια αθώα διατροφική συνήθεια ή μια νέα ψυχική διαταραχή
  • Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016
  • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υγιεινή διατροφή. Την ακούμε και τη διαβάζουμε συνεχώς, ενίοτε προσπαθούμε να την ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε ένα καλίγραμμο σώμα και να βελτιώσουμε την διάθεση ή την...

Προσωπικότητα
Διαταραχές Προσωπικότητας
  • Δευτέρα, 28 Νοέμβριος 2016
  • Από: Ρέα Δουμανα

Οι διαταραχές προσωπικότητας οι οποίες περιλαμβάνονται στον διαγνωστικό οδηγό DSMV (APADSMV, 2013), αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι των ψυχικών διαταραχών. Σύμφωνα με τον διαγνωστικό...


Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.