Όλοι μας βιώνουμε ποικίλα συναισθήματα –θετικά και αρνητικά- στις διάφορες φάσεις της ζωής μας. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Κάποιες φορές όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιόδους κρίσεων και σημαντικών αλλαγών στη ζωή μας (όπως ένας θάνατος, ένα διαζύγιο, μια αρρώστια, ένας χωρισμός, μια απόλυση..) που δεν ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε ή μάς κάνουν να νιώθουμε φοβισμένοι και ανήμποροι.  

Κάποιες  άλλες φορές  παρατηρούμε  στις σχέσεις μας  με δικούς μας ανθρώπους ορισμένες επαναλαμβανόμενες δυσκολίες (π.χ. μπλεκόμαστε σε σχέσεις που δεν μας ικανοποιούν ή στις οποίες δεν νιώθουμε κατανόηση... Ή βάζουμε πάντα τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας…) Στις περιπτώσεις αυτές αλλά και γενικότερα, όταν κάποια δύσκολα συναισθήματα (άγχος, θυμός, θλίψη, φόβος, ενοχή…) επιμένουν επί μακρόν και μάς εμποδίζουν να λειτουργήσουμε στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή, τότε καλό θα ήταν να αναζητήσουμε ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.

Οι φίλοι και οι συγγενείς  με τους οποίους μοιραζόμαστε θέματα που μάς απασχολούν ή συναισθήματα που μάς φορτίζουν ενίοτε αποδεικνύονται σημαντική πηγή στήριξης και ανακούφισης. Μερικές φορές όμως είναι δύσκολο και για εκείνους να αφήσουν τη δική τους οπτική γωνία και να αντιληφθούν το πρόβλημα ή το συναίσθημα όπως εμείς το βιώνουμε. Άλλες φορές πάλι ,οι φίλοι και οι συγγενείς, παρά τις καλές προθέσεις τους, έχουν την τάση να στρέφουν τη συζήτηση σε δικά τους προβλήματα ή να σπεύδουν να μάς δώσουν κάποια συμβουλή ή κάποια «μαγική συνταγή»  προτού καν προλάβουμε εμείς καλά-καλά να πούμε τί μάς απασχολεί ή πώς αισθανόμαστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες στιγμές να μένουμε μόνοι με το πρόβλημα μας και να βιώνουμε αισθήματα ντροπής ,αμηχανίας ή ακόμη και απόρριψης κάθε φορά που προσπαθούμε να μιλήσουμε σε κάποιο δικό μας.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να μιλήσουμε με ένα θεραπευτή, ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να βάζει κάθε φορά τη δική του οπτική των πραγμάτων στην άκρη και να μπορεί να εστιάζει την προσοχή του στο πώς ο εκάστοτε θεραπευόμενος βιώνει τη δεδομένη στιγμή τον εαυτό του και το πρόβλημα του. Κάτι τέτοιο συχνά μάς βοηθά να αναπτύξουμε νέα οπτική για τον εαυτό μας και για τα θέματα που μάς απασχολούν.   

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως  δεν είναι ντροπή να ζητάμε βοήθεια, όταν τη χρειαζόμαστε. Η μόνη ντροπή είναι να στερούμε από τον εαυτό μας σημαντικές στιγμές της ζωής μας.

Ειρήνη Κ. Κοτρώτσου
Ψυχολόγος
6976334929
Καλλιθέα Αττικής 

Συγγραφή Άρθρου

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συστέγαση με ψυχολόγο

Δημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2014

Ζητείται ψυχολόγος για συστέγαση με παιδιατρική λογοθεραπεύτρια στο Νέο

Ηράκλειο. Εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και συμβουλευτική γονέων,

επιθυμητή. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945059702.

Ζητείται ψυχολόγος

Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2014

Ζητείται ψυχολόγος ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης από το κέντρο ψυχανάλυσης Margaret Mahler. Αποστείλατε βιογραφικό στο email: paterakismichael@yahoo.gr 

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με ευρεία συμμετοχή Ακαδημαϊκών και Φοιτητών

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με ευρεία συμμετοχή Ακαδημαϊκών και Φοιτητών 

Ενεργή ήταν η συμμετοχή του Mediterranean College στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Ένα συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 6-9 Νοεμβρίου στην Πάτρα με σκοπό την αξιοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της Συμβουλευτικής, στην αναζήτηση σύγχρονων τάσεων, αλλά και μελλοντικών προοπτικών του κλάδου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τη θεωρία, την έρευνα και την πράξη. 

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τις έρευνες τους καθηγητές από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Κολλεγίου καθώς και φοιτητές των Σχολών του. Η εντυπωσιακή  συμμετοχή των εννέα (9) συνολικά ομιλητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, που διαθέτει το Mediterranean College σε αυτόν τον τομέα.  

Η Δρ. Παπαγγελή, επικεφαλής της Σχολής Εκπαίδευσης και η Δρ. Λουκά, επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College, παρουσίασαν έρευνα με τίτλο: «Η Επαγγελματική Εξουθένωση στους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα». 

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: στο τέλος και στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με περισσότερα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σημείωσαν μεγαλύτερη ΕΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κατά συνέπεια φαίνεται ότι τα χρόνια προϋπηρεσίας αυξάνουν την επαγγελματική εξουθένωση. Δεν υπήρχε διαφορά στην μέτρηση της ΕΕ στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς, καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα των διακοπών στον εκπαιδευτικό κλάδο. 

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι υπόλοιπες θεματολογίες των συμμετεχόντων ομιλητών:

Συμπόσιο με θέμα « Η ταυτότητα του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου: Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε» - Με ομιλητές την Κα Αποστολοπούλου Αγγέλικα (καθηγήτρια του Mediterranean Professional Studies), τον Κο Στεφάνου Γιώργο (καθηγητή του Mediterranean Professional Studies), την Δρ Σκουρτέλη Μαρίνα, την  Δρ Σταμογιάννου Ηλιάνα και την Δρ Μαραγκού Λία (υπεύθυνη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ψυχολογίας του Mediterranean College).    

Έρευνα με θέμα «Η επίδραση της θεωρίας δεσμού στην ανάπτυξη του σχολικού εκφοβισμού» - Με ομιλητές την Κα  Νίκη Δρακούλη, τον Κο Καπρουσιούτη  Κωνσταντίνο  και τη Κα  Μιντζαρίδη Μαρία (τελειόφοιτους MSc ICP)

«Καλλιεργώντας μια θετική στάση σε περίοδο κρίσης: Η σχέση της βίωσης θετικών συναισθημάτων και της ύπαρξης νοήματος με την υποκειμενική ευτυχία του ατόμου»- Με ομιλητή την Κα Ζαπανδιώτου Λεμονιά (καθηγήτρια του Mediterranean College)

«Ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική»- Από την Κα Παντελέων Ελίνα (εισηγήτρια Cinematherapy)

«Περιγραφή ατομικής περίπτωσης έλληνα άνδρα με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό και στυτική δυσλειτουργία» - Με ομιλητή την Κα Αθανασοπούλου-Κυπρίου Σπυριδούλα (φοιτήτρια 3ου έτους MSc ICP).

Μετά το πέρας της ομιλιών και των ενοτήτων, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις. 

Συστέγαση με ψυχολόγο

Δημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2014

Ζητείται θεραπευτής για συστέγαση με ψυχολόγο σε έτοιμο γραφείο στους Αμπελόκηπους (πλησίον μετρό Αμπελοκήπων).Πολύ όμορφος χώρος, λίγα λειτουργικά έξοδα.

Τηλεφωνική Επικοινωνία: 6983382746

Συνάντηση με θέμα την αλαζονεία από την ψυχολόγο κ. Νέλη Βυζαντιάδου

Αφού ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το δεύτερο ραντεβού της Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα με το κοινό της Θεσσαλονίκης αναμένεται η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση με θέμα την αλαζονεία. 

Ερωτήματα όπως ‘Πότε είναι δικαίωμα κάποιου να είναι περήφανος για τον εαυτό του και πότε γίνεται αλαζόνας;’, ‘Τι σημαίνει τελικά αλαζονεία και από πού πηγάζει;’, ‘Τι κρύβεται πίσω από την αλαζονεία αλλά και γιατί επιτρέπουμε σε κάποιον να φέρεται αλαζονικά απέναντί μας;’ είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, που θα κυριαρχήσουν στην ομιλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου και ώρα 12.00.  

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια 

Η Νέλη Βυζαντιάδου – Παρίντα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων. Εφαρμόζει το ψυχοδυναμικό ψυχόδραμα και τη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους αλλά, ως ομιλήτρια, βάζει πάντα το πολύ δικό της χρώμα στις βιωματικές και διαδραστικές ομιλίες της. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της πόλης μας και παράλληλα συνεργάζεται με διάφορους φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ άλλα δύο πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Αγαπά πολύ αυτό, που κάνει και, όπως η ίδια τονίζει, φιλοδοξεί να προβληματίσει και να ‘αναστατώσει’ δημιουργικά και ουσιαστικά το κοινό των ομιλιών της. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Χώρος διεξαγωγής: αίθουσα εκδηλώσεων ιερού ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδας), Εγνατίας 138 – Π.Π.Γερμανού 41 

Πληροφορίες: 2310 223009, 2310 209777 

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.