απάθεια

Σύμφωνα με την κλασική ψυχιατρική, τα ψυχικά υγιή άτομα, τα οποία διαπράττουν φόνο έρχονται σε τραγική θέση μετά το έγκλημα αφού νιώθουν έναν αποτροπιασμό για την πράξη τους. Ωστόσο συμβαίνει το ίδιο με τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια; Η απάθεια είναι μια χαρακτηριστική στάση που υιοθετούν τα άτομα με σχιζοφρένεια μετά το φόνο.

Συχνά εκφράζεται η ολοκληρωτική απουσία συναισθηματικών εκδηλώσεων με τη συνέχιση της καθημερινής ρουτίνας σαν να μη συμβαίνει τίποτα το αξιοσημείωτο που θα δικαιολογούσε κάποια διαφοροποίησή της. 

Πολλοί συγγραφείς που έχουν μελετήσει τους φόνους των σχιζοφρενών τονίζουν αυτή τη χαρακτηριστική αδιαφορία του δράστη μετά την πράξη του. Η παρουσία αυτού του φαινομένου αποτελεί σημείο απόκλισης και διαφοροποίησης του σχιζοφρενούς ανθρωποκτόνου από το μη σχιζοφρενή, ο οποίος νιώθει τύψεις και εκδηλώνει καταθλιπτικές τάσεις, ιδιαίτερα αν το θύμα ανήκει στον οικογενειακό ή φιλικό κύκλο.

Πού οφείλεται όμως αυτή η «αδιαφορία» που εκδηλώνει ο σχιζοφρενής για το αδίκημά του; Η στάση αυτή αποδίδεται σε μια «ψυχοπαθητική έλλειψη ενοχής» και εντάσσεται στα πλαίσια της επιπέδωσης του συναισθήματος που χαρακτηρίζει τα άτομα με σχιζοφρένεια. Ιδιαίτερα το φαινόμενο της απάθειας συνδέεται με μια διαταραγμένη επαφή με την πραγματικότητα και την απουσία αυτοελέγχου στη διάρκεια της εγκληματικής πράξης.

Θα λέγαμε όμως πως δεν επικρατεί απουσία συναισθημάτων αλλά καταστολή συναισθημάτων. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για έναν ασυνείδητο αμυντικό μηχανισμό που προστατεύει το ασυνείδητο «εγώ» από τη διείσδυση στον ψυχισμό τύψεων και ανοχών, οι οποίες θα λειτουργούσαν σαν ένα αβάσταχτο και ανυπέρβλητα ισχυρό φορτίο πίεσης στο εύθραυστο και αδύναμο «εγώ».

Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τι φαινόμενο της αυτονομιμοποίησης της πράξης, αποκαλύπτουν ότι η απάθεια μετά το έγκλημα δεν υποδηλώνει την απουσία συναισθημάτων αλλά το αδύναμο «εγώ» του δράστη. Η απάθεια συνυφαίνεται με την ύπαρξη ενός «ευαλωτοποιημένου» από την ψύχωση εαυτού, ενός εαυτού που σε κάθε περίπτωση δεν είναι σε θέση να αντέξει δίχως περαιτέρω διάλυση τη συνειδητοποίηση της βαρύτητας της πράξης του.

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη-Μαρία Ποπρέλκα
Φοιτήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πολιτισμικά προσδιοριζόμενα σύνδρομα
ψευδαισθήσεις

Ghost sickness: μία επίμονη ενασχόληση με το θάνατο και όσους έχουν πεθάνει, που συχνά παρατηρείται σε μέλη πολλών Αμερικάνικων φυλών Ινδιάνων. Διάφορα συμπτώματα μπορούν να αποδοθούν σε αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των εφιαλτών, της αδυναμίας, του αισθήματος κινδύνου, της απώλειας της όρεξης, της λιποθυμίας, της ζάλης, του φόβου, του άγχους, των ψευδαισθήσεων και της απώλειας της συνείδησης.

Σχιζοφρένεια, Ο ρόλος του εγκλεισμού
Σχιζοφρένεια Ο ρόλος του εγκλεισμού

Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχωτική (ψυχική) διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στη σκέψη, στη διάθεση και στη συμπεριφορά. Οι διαταραχές στη σκέψη εκδηλώνονται μέσω διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις, συνοδευόμενες από κατακερματισμό των συνειρμών, γεγονός που οδηγεί σε αποδιοργανωμένο λόγο.

Πως επιτυγχάνεται η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
μυϊκή χαλάρωση

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια απλή τεχνική αντιμετώπισης του άγχους στην οποία χαλαρώνουμε μία μία τις μυϊκές ομάδες. Αρχικά βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος, καθόμαστε ή ξαπλώνουμε έτσι ώστε να υποστηρίζεται ολόκληρο το σώμα μας και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Νέμο: Εξετάζοντας μια ταινία κινούμενων σχεδίων από ψυχολογική σκοπιά
Νέμο

Είναι ευρέως διαδεδομένο πως η πολυαγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων Νέμο είναι μια ταινία για μικρούς και μεγάλους και είναι ιδιαίτερα διδακτική κυρίως για τους γονείς και την υπερπροστατευτικότητά απέναντι στα παιδιά τους. Είναι γεγονός ότι οι δημιουργοί της ταινίας κατάφεραν να απεικονίσουν ανάγλυφα τη στάση πολλών γονέων, από το πόσο αυστηροί είναι μέχρι πόσο προστατευτικοί μπορούν να γίνουν. Πρόκειται για μια ταινία που περιλαμβάνει πληθώρα ψυχολογικών χαρακτηριστικών ή ακόμα και διαταραχών.

Σύνδρομο Asperger: Αιτιοπαθογένεια της Διαταραχής και Συμπτώματα
Σύνδρομο Asperger

Το σύνδρομο Asperger είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το πώς το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με τα άλλα άτομα. Αποτελεί, όπως και ο κλασσικός αυτισμός, μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.