νομοθεσία, σεξουαλική παρενόχληση

Την περασμένη Κυριακή θεσπίστηκε στη Σουηδία το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων και θεωρεί ως βιασμό οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη γίνεται χωρίς σαφή συναίνεση από την άλλη πλευρά, ακόμη κι αν δεν έχει γίνει χρήση βίας ή απειλής.

Μέχρι πρότινος νομικά γινόταν λόγος για βιασμό στην περίπτωση χρήσης βίας στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης ή αν αυτή έγινε υπό απειλή. Τα δικαστήρια, πλέον, θα πρέπει να ελέγχουν «αν η συναίνεση έχει εκφραστεί με λέξεις, με κινήσεις ή με άλλο τρόπο».

Το νομοσχέδιο στοχοποιήθηκε τόσο από τους δικηγόρους όσο και από το Συμβούλιο των Νόμων, του οργάνου, δηλαδή, που κρίνει τη νομική εγκυρότητα των νομοσχεδίων, αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του. Μάλιστα, πιστεύεται ότι θα οδηγήσει τα δικαστήρια να κάνουν αυθαίρετες εκτιμήσεις για την ύπαρξη ή μη συναίνεσης, μιας και θα είναι εκείνα που θα κρίνουν αν η ερωτική επαφή έγινε με την εκπεφρασμένη συναίνεση των δύο ή χωρίς αυτήν. Προφανώς, το δικαστήριο πρέπει να έχει όλα τα υπάρχοντα στοιχεία, προκειμένου να αποφανθεί. 

Η κυβέρνηση απάντησε ότι ο νόμος στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, ενώ χθες αποφάσισε να δαπανήσει 11,5 εκ. ευρώ για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας.

Η εκστρατεία #MeToo στη Σουηδία που κατέδειξε ότι ο δρόμος για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της βίας στον εργασιακό χώρο και στην υπόλοιπη κοινωνία παρότι μακρύς, είναι προδιαγεγραμμένος. Το κίνημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία με το hashtag Allavi («όλες μας») συγκεντρώνοντας περισσότερες από 57.000 γυναίκες σε μια ομάδα στο Facebook, πολλές από τις οποίες μοιράζονται τις εμπειρίες τους ως επιζήσασες από σεξουαλική βία για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Μετά την Ισλανδία, η Σουηδία έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, εφαρμόζοντας το νέο νόμο που συμμορφώνει το Σουηδικό Ποινικό Κώδικα με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι κινητοποιήσεις πυροδοτούνται ολοένα και περισσότερο και στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία από ακτιβιστές και οργανώσεις.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Σχετικά άρθρα

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).