Ακρόαση άρθρου......

Η απώλεια της Νανά Καραγιάννη μας στοίχειωσε όλους, παρόλο που δεν τη γνωρίζαμε προσωπικά, αλλά ίσως λίγο μέσα από τη δουλειά της ή τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση.

Η μοιραία μάχη της με τη Νευρική Ανορεξία μας στοίχισε πολύ, σε όλους εμάς του δικτύου του ΚΕΑΔΔ. Κι αυτό γιατί, έχοντας αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια να κατανοήσουμε αίτια, διαιωνιστικούς παράγοντες, θεραπευτικές μεθόδους και δεξιότητες για το πώς να βοηθάμε συνανθρώπους με διατροφικές διαταραχές και, κυρίως, έχοντας πια πειστεί πως κανείς δε χρειάζεται να ζει με αυτές, μας είναι αδιανόητα επώδυνο σύγχρονος συνάνθρωπός μας να χάνει τη ζωή του από την Ανορεξία. 

Η Νανά έγινε έτσι ξαφνικά ένας δικός μας άνθρωπος, αδελφή ψυχή που ταλαιπωρήθηκε τόσα χρόνια χωρίς να μπορέσει να βρει τη βοήθεια που χρειαζόταν, το χέρι που θα την τραβούσε από το σκοτάδι της διατροφικής διαταραχής. Και είναι ύπουλη νόσος η Νευρική Ανορεξία: ξεκινά με σαγηνευτικές υποσχέσεις ομορφιάς, αποδοχής, τελειότητας κι ελέγχου και αφού σε δέσει σε σκοτεινά μονοπάτια σκέψης και συναισθήματος, σε κατακρυμνίζει σε αβύσσους μοναξιάς, απομόνωσης, αυτοκαταστροφής και παρανόησης. 

Είναι μεγάλο κρίμα να χάνονται ζωές στην εποχή μας από ασθένειες που πια θεραπεύονται, και οι διατροφικές διαταραχές ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Εκ μέρους όλων των συνεργατών του ΚΕΑΔΔ, θέλουμε να εκφράσουμε θερμά συλληπητήρια για την απώλεια της Νανάς και να στείλουμε ηχηρό μήνυμα οτι δεν υπάρχει λόγος να παλεύει μόνος και αβοήθητος κανένας συνάνθρωπός μας που μπερδεύτηκε στα δίχτυα διατροφικής διαταραχής. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας είναι ετοιμοπόλεμοι και με τις φαρέτρες τους γεμάτες.

Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Επ. Σχινά
Κλινική Ψυχολόγος Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ - Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών
 

Διαβάστε σχετικό αναλυτικό άρθρο του E-Psychology με θέμα "Ψυχογενή Ανορεξία: Μία πολυπαραγοντική Διαταραχή"

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Νίκος Μεταξάς

e psy logo twitter2Επιμέλεια & μετάφραση άρθρων, Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr