Ακρόαση άρθρου......

Η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. "Γ. Παπανικολάου" - Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους, φορείς και πολίτες, ότι στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, λειτουργούν :

1.Ατομικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για:

· παιδιά προσχολικής ηλικίας με τη συμμετοχή των γονιών τους

· παιδιά σχολικής ηλικίας

· εφήβους

· ενήλικες

2.Ομαδικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για:

· εφήβους

· ενήλικες

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Τα ομαδικά εντατικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για εφήβους και ενήλικες, που υλοποιήθηκαν με επιτυχία τα προηγούμενα έτη (2013, 2014 & 2015) υπό την εποπτεία της Λογοπεδικού, κυρίας Καλαϊτζίδου Κατερίνας, προγραμματίζονται και για το 2016.

Ο εξελικτικός τραυλισμός, ως μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας, εμφανίζεται στο 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, παραμένει όμως μόνο στο 1% από αυτά και στην μετέπειτα ζωή τους.

Το άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να μιλάει με ευχέρεια, μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει τη βλεμματική επαφή κ.ά.

Όταν το άτομο που τραυλίζει αρχίσει να έχει επίγνωση της δυσχέρειας στη ροή της ομιλίας του, μπορεί να αποφεύγει λέξεις ή και τη συμμετοχή του ακόμη σε διάφορες επικοινωνιακές καταστάσεις.

Έτσι, ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να επηρεάσει την σχολική επίδοση και την κοινωνική ζωή του προσώπου που τραυλίζει.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάθε ηλικία τα πρόσωπα που τραυλίζουν. Κατάλληλες παρεμβάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να αποτρέψουν την εδραίωση του τραυλισμού. Η λογοθεραπεία με τις κατάλληλες προσεγγίσεις μπορεί να δώσει απαντήσεις και να βοηθήσει τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τους εφήβους και τους ενηλίκους ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα του τραυλισμού και οι επικοινωνιακές, ψυχολογικές και λειτουργικές συνέπειές του.

Στο πλαίσιο λογοθεραπευτικών προγραμμάτων για πρόσωπα που τραυλίζουν που υλοποιούνται στο Κέντρο ψυχικής υγείας β/δ τομέα προγραμματίζονται οι επόμενες ομαδικές εντατικές θεραπείες εφήβων και ενηλίκων που έρχονται να δώσουν απαντήσεις και λύσεις.

Πρόσωπα που τραυλίζουν και συμμετείχαν σε προηγούμενες ομάδες σχολιάζουν:

Φώτης: Τολμήστε το...

Βασιλική: Μια ελέγξιμη διαταραχή...

Βίκυ ( έξι μήνες μετά): Το ομαδικό πρόγραμμα συνέβαλε στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησής μου......

Θάλεια (ένα χρόνο μετά): Μετά τη θεραπεία νιώθω πιο σίγουρη, έμαθα να τροποποιώ και να ελέγχω καλύτερα την ομιλία μου, δε με απασχολεί τόσο η γνώμη των άλλων, είδα ότι είμαι κάτι περισσότερο από τον τραυλισμό και μαθαίνω να βλέπω τη θετική πλευρά του

Φώτης (ένα χρόνο μετά): Αποδείχτηκε ότι η θεραπεία αποτελεί μια γερή βάση για την τροποποίηση και έλεγχο της ροής της ομιλίας σε μακροχρόνιο επίπεδο υπό την προϋπόθεση της συνεχούς εξάσκησης...

Δημήτρης (έξι μήνες μετά): ...έχω τη σιγουριά ότι κατέχω τα εργαλεία για να τον δαμάσω και να μπορώ να τον διαχειριστώ...

Τα στοιχεία επικοινωνίας του Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ είναι:
3η Υ.ΠΕ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Γ.Ν.Θ. "Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"-Ψ.Ν.Θ.

Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

www.psychothes.gr

Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόρειο-Δυτικού Τομέα

ΣΤ' Παπαδοπούλου 20, Συκιές, Θεσσαλονίκη

Υπεύθυνη προγραμμάτων Λογοθεραπείας

Καλαϊτζίδου Κατερίνα, Λογοπεδικός Mcs

Τηλ. Γραμματείας: 2313-310100

Τηλ. Λογοπεδικού: 2313-310139

Fax: 2310-623940

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Βάσια Σαμαρά

Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας. Επιμέλεια άρθρων, μεταφράσεις.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr