Σχετικά άρθρα x

 
Αυτοεκτίμηση και Ναρκισσισμός

Το γεγονός ότι η αυτοαντίληψη του ατόμου γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένη δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει αντικειμενικότητα ή ότι κάποιος θα είναι και πιο ικανοποιημένος με την εικόνα του (αυτοεκτίμηση), καθώς αρχικά μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στο να αποδέχεται τα μειονεκτήματά του και ως εκ τούτου να τα “δουλεύει” με τον εαυτό του.

Όλες οι θεωρίες αυτοεκτίμησης, τείνουν να συγκλίνουν στον άξονα της σημαντικότητας του ρόλου που παίζουν οι σημαντικοί άλλοι και σε μία πιο ενοποιημένη θεωρία όλες οι προσεγγίσεις αντιλαμβάνονται την αυτοεκτίμηση ως την απόσταση που χωρίζει το πραγματικό άτομο από τον ιδανικό του εαυτό. Για παράδειγμα, κάποιος με μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό του ή τους άλλους, θα έχει μεγάλη απόσταση από την ιδανική του κατάσταση ύπαρξης και ως αποτέλεσμα θα έχει αρνητική αυτοεκτίμηση ενώ ένα άλλο άτομο με πιο ρεαλιστικές προσδοκίες, που βιώνει τον εαυτό του πιο κοντά σε μία επιθυμητή κατάσταση, θα αισθάνεται καλύτερα.

Επίσης, ένα άτομο με ανελαστικά στάνταρντ ως προς το τι θέλει, πως το θέλει και όπως το θέλει, θα πληγώνεται διαρκώς από την προσδοκία του αυτή και θα καταλήγει να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του. Για αυτόν τον λόγο, η δυσλειτουργική τελειομανία που αναφέρεται παραπάνω αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ενώ η λειτουργική τελειομανία, χαρακτηρίζεται από αυτοαποδοχή και συνεχή βελτίωση σε ένα κλίμα εαυτού χωρίς μεγάλη αγωνία και αυτο-τιμωρητικότητα κατά τη διάρκεια αναπόφευκτων απογοητεύσεων.

Ο ναρκισσισμός ως όρος συνδέεται με την αρνητική αυτοεκτίμηση διότι το άτομο μέσα από αυτο-προκαλούμενες ψευδαισθήσεις προσπαθεί μάταια να πείσει τον εαυτό του πως έχει ήδη επιτύχει μία ιδανική κατάσταση εαυτού. Ωστόσο, οι άμυνες στις οποίες στηρίζεται, όπως και οι γνωσιακές στρεβλώσεις που διαπράττει για να συνεχίσει να φορά το ναρκισσιστικό μανδύα είναι φοβερά εξαντλητικές για την προσωπικότητά του και ωθούν το άτομο στον εγωκεντρισμό, την αδυναμία κατανόησης και αναγνώρισης των συναισθηματικών καταστάσεων των άλλων, στην κοινωνική απομόνωση, τον θυμό και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητικές μετα-αναλύσεις δείχνουν πως αν και η αυτοεκτίμηση σταδιακά γίνεται σταθερή κατά την ενήλική ζωή και μεταβάλλεται δύσκολα, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση φαίνεται να είναι μία από τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις.

Η μοναδική πρόκληση στη θεραπεία είναι το άτομο με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση να αποκτήσει σταθερότητα στη σχέση με τον ψυχοθεραπευτή και να είναι πρόθυμο έστω πειραματικά να δουλέψει με την τελειομανία, την αυτοκριτική, και την κοινωνική του απομόνωση. Με αυτό τον τρόπο, τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι δυνατόν να γενικευθούν και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής ώστε να επιτευχθεί μία πιο ρεαλιστική και υγιής σχέση του ατόμου με τον εαυτό και τους άλλους.

 

 

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία.
Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. 
Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Από την Αυτογνωσία στην Αυτοπραγμάτωση
  • Τετάρτη, 30 Νοέμβριος 2016
  • Από: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Τι είναι η Αυτογνωσία;Αυτογνωσία σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου: τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα κίνητρα.  Είναι σημαντική γιατί μόνο αν γνωρίζω τι θέλω και γιατί το θέλω,...

Αυτοβοήθεια
Σύγκριση εαυτού με άλλους
  • Τρίτη, 08 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Όλοι μας κατά καιρούς, έχουμε συγκρίνει τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας με άλλων ανθρώπων. Νοιώθουμε μειονεκτικά επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουμε την εμφάνιση, την εξυπνάδα,...

Κακοποίηση
Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας
  • Δευτέρα, 07 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο λυπηρό αλλά, δυστυχώς, ένα υπαρκτό γεγονός που οξύνεται βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος την οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε. Και είναι ένα...


Βρείτε ειδικό Ψ.Υγείας

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος Ψυχολόγων, Συμβούλων Ψ.Υγείας.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Γιατί υπάρχουν τα όρια στην ψυχοθεραπεία;
ψυχοθεραπεία και όρια

Πολύ συχνά, άνθρωποι που προσέρχονται στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή ξαφνιάζονται από τον αριθμό των ορίων που τίθενται προκειμένου να προστατεύσουν την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου. Γιατί χρειάζονται όλα αυτά τα όρια; Γιατί ο θεραπευτής μου δεν αποκαλύπτει προσωπικές του πληροφορίες; Γιατί δε μπορώ να κάλώ τον θεραπευτή μου όσο συχνά θέλω; αναρωτιούνται συχνά.

 

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας (αιτιολογία)
Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η αιτιολογία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι μόνο εν μέρει γνωστή, ωστόσο ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και εξέλιξη της διαταραχής εμφανίζονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

 

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας - Ορισμός και συμπτώματα

Η Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο αστάθειας σε βασικούς τομείς της ζωής όπως είναι η ρύθμιση του συναισθήματος, ο έλεγχος των παρορμήσεων, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η αυτοεικόνα.

 

Διαταραχές της Διάθεσης
Διαταραχές της Διάθεσης

Όλοι οι άνθρωποι, κατά καιρούς, εκδηλώνουμε κάποια αλλαγή στο συναίσθημά μας ως αποτέλεσμα ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός κ.ά. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές η αλλαγή του συναισθήματος ως αντίδραση σε κάποιο δυσάρεστο ή ευχάριστο γεγονός, είναι απόλυτα φυσιολογική και απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Συστηματική Απευαισθητοποίηση

Ως απευαισθητοποίηση οι ψυχολόγοι ορίζουν τη μειωμένη συναισθηματική αντίδραση απέναντι σε ένα αρνητικό ερέθισμα η οποία επέρχεται μετά από έκθεση σε αυτό. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα βιώσει ανησυχία την πρώτη φορά που θα επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο, ωστόσο, μετά την επανάληψη της εμπειρίας αυτής, το παιδί θα μπορέσει να αισθανθεί χαλάρωση κατά την πτήση.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.