Αυτοεκτίμηση και Ναρκισσισμός

Το γεγονός ότι η αυτοαντίληψη του ατόμου γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένη δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει αντικειμενικότητα ή ότι κάποιος θα είναι και πιο ικανοποιημένος με την εικόνα του (αυτοεκτίμηση), καθώς αρχικά μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στο να αποδέχεται τα μειονεκτήματά του και ως εκ τούτου να τα “δουλεύει” με τον εαυτό του.

Όλες οι θεωρίες αυτοεκτίμησης, τείνουν να συγκλίνουν στον άξονα της σημαντικότητας του ρόλου που παίζουν οι σημαντικοί άλλοι και σε μία πιο ενοποιημένη θεωρία όλες οι προσεγγίσεις αντιλαμβάνονται την αυτοεκτίμηση ως την απόσταση που χωρίζει το πραγματικό άτομο από τον ιδανικό του εαυτό. Για παράδειγμα, κάποιος με μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό του ή τους άλλους, θα έχει μεγάλη απόσταση από την ιδανική του κατάσταση ύπαρξης και ως αποτέλεσμα θα έχει αρνητική αυτοεκτίμηση ενώ ένα άλλο άτομο με πιο ρεαλιστικές προσδοκίες, που βιώνει τον εαυτό του πιο κοντά σε μία επιθυμητή κατάσταση, θα αισθάνεται καλύτερα.

Επίσης, ένα άτομο με ανελαστικά στάνταρντ ως προς το τι θέλει, πως το θέλει και όπως το θέλει, θα πληγώνεται διαρκώς από την προσδοκία του αυτή και θα καταλήγει να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του. Για αυτόν τον λόγο, η δυσλειτουργική τελειομανία που αναφέρεται παραπάνω αποτελεί ένα από τα κυριότερα αίτια της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Ενώ η λειτουργική τελειομανία, χαρακτηρίζεται από αυτοαποδοχή και συνεχή βελτίωση σε ένα κλίμα εαυτού χωρίς μεγάλη αγωνία και αυτο-τιμωρητικότητα κατά τη διάρκεια αναπόφευκτων απογοητεύσεων.

Ο ναρκισσισμός ως όρος συνδέεται με την αρνητική αυτοεκτίμηση διότι το άτομο μέσα από αυτο-προκαλούμενες ψευδαισθήσεις προσπαθεί μάταια να πείσει τον εαυτό του πως έχει ήδη επιτύχει μία ιδανική κατάσταση εαυτού. Ωστόσο, οι άμυνες στις οποίες στηρίζεται, όπως και οι γνωσιακές στρεβλώσεις που διαπράττει για να συνεχίσει να φορά το ναρκισσιστικό μανδύα είναι φοβερά εξαντλητικές για την προσωπικότητά του και ωθούν το άτομο στον εγωκεντρισμό, την αδυναμία κατανόησης και αναγνώρισης των συναισθηματικών καταστάσεων των άλλων, στην κοινωνική απομόνωση, τον θυμό και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητικές μετα-αναλύσεις δείχνουν πως αν και η αυτοεκτίμηση σταδιακά γίνεται σταθερή κατά την ενήλική ζωή και μεταβάλλεται δύσκολα, η ψυχοθεραπευτική παρέμβαση φαίνεται να είναι μία από τις καλύτερες διαθέσιμες λύσεις.

Η μοναδική πρόκληση στη θεραπεία είναι το άτομο με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση να αποκτήσει σταθερότητα στη σχέση με τον ψυχοθεραπευτή και να είναι πρόθυμο έστω πειραματικά να δουλέψει με την τελειομανία, την αυτοκριτική, και την κοινωνική του απομόνωση. Με αυτό τον τρόπο, τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι δυνατόν να γενικευθούν και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής ώστε να επιτευχθεί μία πιο ρεαλιστική και υγιής σχέση του ατόμου με τον εαυτό και τους άλλους.

 

 

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία.
Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. 
Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Φυσιολογική ζωηρότητα και ΔΕΠ-Υ
  • Τετάρτη, 15 Μάρτιος 2017
  • Από: Ευαγγελία Κουτράκου

Οι γονείς, οι νηπιαγωγοί και οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται συχνά να διακρίνουν πότε πρόκειται για μία φυσιολογική ή αποκλίνουσα συμπεριφορά των παιδιών ανάλογα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Πάρα...

Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Η ιεραρχική απεικόνιση των αναγκών του ανθρώπου κατά τον Μάσλοου
  • Τετάρτη, 08 Μάρτιος 2017
  • Από: Έλλη Γκαλτέμη

Ξεκινώντας από μία διαφορετική θεώρηση της επιστήμης του, ο Μάσλοου διατύπωσε την άποψη ότι η ψυχολογία δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στον εντοπισμό και τη θεραπεία των συμπτωμάτων, αλλά να αντιμετωπίζει παράλληλα τον...

Αυτοβοήθεια
Σκέψεις που κάνουν τη ζωή καλύτερη
  • Τρίτη, 07 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Σταμάτα να προσπαθείς να αποδείξεις την αξία σου στους άλλους. Ο μόνος άνθρωπος από τον οποίο πρέπει να γίνεις καλύτερος,...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε ειδικό Ψ.Υγείας

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος Ψυχολόγων, Συμβούλων Ψ.Υγείας.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Όταν φοβόμαστε για την υγεία μας
φόβος υγείας

Όλοι οι άνθρωποι, είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας, να έχουμε νιώσει ανησυχία σχετικά με ένα σωματικό σύμπτωμα που εντοπίσαμε ή σε σχέση με το ενδεχόμενο να νοσήσουμε από κάποια ασθένεια. Είναι πιθανό, το σωματικό σύμπτωμα να μας ενεργοποίησε τόσο, ώστε αναζητήσαμε την πηγή του προβλήματος στο διαδίκτυο ή επισκεφτήκαμε κάποιο γιατρό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, συνειδητοποιήσαμε πως η ανησυχία μας ήταν πιο έντονη από όσο απαιτούσε η περίσταση.

Πως συνδέεται η ερωτική σχέση με τη σχέση που συνάπτουμε με τον ψυχοθεραπευτή
ψυχοθεραπευτική σχέση

Ο Φρόυντ σε μία από τις πρώτες του παρατηρήσεις εντός της ψυχοθεραπευτικής συνθήκης, αναγνώρισε πως οι αναλυόμενοι συχνά ένιωθαν έντονα συναισθήματα για εκείνον που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν μέσα από την αποστασιοποιημένη σχέση που είχε μοιραστεί ο αναλυτής με τον αναλυόμενο.

Γιατί υπάρχουν τα όρια στην ψυχοθεραπεία;
ψυχοθεραπεία και όρια

Πολύ συχνά, άνθρωποι που προσέρχονται στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή ξαφνιάζονται από τον αριθμό των ορίων που τίθενται προκειμένου να προστατεύσουν την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου. Γιατί χρειάζονται όλα αυτά τα όρια; Γιατί ο θεραπευτής μου δεν αποκαλύπτει προσωπικές του πληροφορίες; Γιατί δε μπορώ να κάλώ τον θεραπευτή μου όσο συχνά θέλω; αναρωτιούνται συχνά.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας (αιτιολογία)
Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η αιτιολογία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι μόνο εν μέρει γνωστή, ωστόσο ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και εξέλιξη της διαταραχής εμφανίζονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

 

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας - Ορισμός και συμπτώματα

Η Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο αστάθειας σε βασικούς τομείς της ζωής όπως είναι η ρύθμιση του συναισθήματος, ο έλεγχος των παρορμήσεων, οι διαπροσωπικές σχέσεις και η αυτοεικόνα.