Θα ήθελα να αρχίσουμε το σύντομο αυτό άρθρο εξηγώντας το τι εννοούμε λέγοντας «Σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Άλγους». Στην Ιατρική επιστήμη λοιπόν  ως χρόνιο πυελικό άλγος ορίζεται «ο πόνος διάρκειας 6 μηνών ή παραπάνω, ο οποίος εντοπίζεται στην περιοχή της πυέλου, και είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε να απαιτείται θεραπεία με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση».

Το πυελικό άλγος δηλαδή είναι το άλγος που εντοπίζεται από το επίπεδο του ομφαλού μέχρι το άνω μέρος των κάτω άκρων, δηλαδή στη "λεκάνη" και στη περιοχή γύρω από αυτή.

Με λίγα λόγια αν κάποιος υποφέρει από πόνους στα γεννητικά όργανα είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα τότε μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο ασθενής πάσχει από το σύνδρομο του Χρόνιου Πυελικού Άλγους.
Στην περιοχή της πυέλου συγκεντρώνονται σημαντικά τμήματα του ουροποιητικού, γεννητικού, πεπτικού, μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, τα οποία συχνά  αλληλεπιδρούν για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, αλλά αυτό κάποιες φορές  έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία πόνου, για τον οποίο είναι συχνά δύσκολο να απομονωθεί η αιτία.

Το Χρόνιο Πυελικό Άλγος ανάλογα με τον ασθενή, μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας νόσου ή να αποτελεί αυτό κάθε αυτό μια νόσο ξεχωριστή.

Ποιες όμως μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτού του είδους του πόνου στο ψυχισμό του ανθρώπου?
Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα , θα ήθελα να θυμηθείτε πως την τελευταία φορά που είχατε πόνο άλλου είδους. Ας πούμε πονόδοντο. Θυμηθείτε τώρα πως σας είχε επηρεάσει την καθημερινότητα σας, ακόμα και  καμιά φορά και τις σκέψεις σας. Σκεφτείτε να έχετε τώρα αυτό τον πόνο (άλλες φορές λιγότερο, και άλλες φορές περισσότερο ισχυρό) στα γεννητικά σας όργανα η στην περιοχή γύρω από αυτά(πχ βουβωνικές περιοχές, πρωκτό, στην περιοχή της ουροδόχου κύστης και αλλού).
Το σύνδρομο του πυελικού άλγους λοιπόν δεν είναι περιλαμβάνει απλά το δυσάρεστο αίσθημα του πόνου, αλλά είναι αυτό κάθε αυτό ένα είδος « αναπηρίας»( αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη) γιατί τα συστήματα που δημιουργούν το άλγος είναι αυτά που επιτρέπουν την σεξουαλική λειτουργία, την ούρηση, την αφόδευση ακόμα και την κίνηση του ασθενούς.

Είναι λοιπόν ένας φαύλος κύκλος σωματικού άλγους, σωματικής δυσλειτουργίας που αυτή με την σειρά του οδηγεί σε σημαντική ψυχολογική καταπόνηση.

Η νόσος είναι πολυπαραγοντική, και ως εκ του και η αντιμετώπιση οφείλει να είναι πολυπαραγοντική.
Ο θεράπων ιατρός ο εξειδικευμένος στο σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους μπορεί να έχει το πρώτο λόγο, αλλά η αντιμετώπιση δεν είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς την παρέμβαση του ψυχολόγου  οποίος θα βοηθήσει τα μέγιστα με τις γνώσεις του και το ενδιαφέρον του στο σπάσιμο του φαύλου κύκλου, και κατ? επέκταση στην ουσιαστική θεραπεία της νόσου.
Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε στο επόμενο άρθρο μας.

 

Κωνσταντίνος Καλύβας MSc, FEBU - Χειρουργός Ουρολόγος
Κέντρο Χρόνιου Πυελικού Άλγους
Τηλέφωνο: 6944-836 815
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Websitewww.pelvicpaincenter.gr

 

Συγγραφή Άρθρου

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Υποτίμηση, συγκρούσεις, σύγχυση ορίων, εξάρτηση: Πως εξηγούνται αυτά τα χαρακτηριστικά στις ερωτικές σχέσεις
  • Πέμπτη, 09 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Μαρία Λαΐου

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει ακροατές διαφόρων ερωτικών ιστοριών που κατέληξαν άδοξα. Οι πρωταγωνιστές συνήθως, υποτιμούν τον πρώην σύντροφο τους, παραπονιούνται οτι...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Πώς μπορώ να μιλήσω στο παιδί μου για την οικονομική κρίση;
  • Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2016
  • Από: Αντιγόνη Επιβατιανού

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η ανεργία, οι μειώσεις μισθών, συντάξεων και η οικονομική στενότητα προκαλούν απόγνωση και σύγχυση στην...

Δικαστική Ψυχολογία
Δικαστική Ψυχολογία: Τα πεδία της και οι πολλαπλοί ρόλοι ενός Δικαστικού Ψυχολόγου
  • Πέμπτη, 27 Οκτώβριος 2016
  • Από: Λυδία Μυλωνάκη

Η Δικαστική ψυχολογία αφορά στη συσχέτιση της Ψυχολογίας με το νόμο και διακρίνεται σε διάφορα πεδία δράσης του δικαστικού ψυχολόγου με βάση τα οποία διαφοροποιείται ο ρόλος του, οι βασικές του αρμοδιότητες καθώς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.