Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί μερικές φορές κρυολογείτε χωρίς να έχετε κάνει κάτι ανθυγιεινό ενώ άλλες φορές δεν αρρωσταίνετε ακόμα κι αν κάνατε πράγματα που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν κρυολόγημα;
Έχετε ποτέ παρατηρήσει τις περιόδους που αρρωσταίνετε; Αν το κάνετε, τότε πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι συνήθως αρρωσταίνετε μετά από κάποια συναισθηματική διαταραχή, για παράδειγμα, μετά από απογοήτευση ή αίσθημα ενοχής.

Τα συναισθήματα μας επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η ευτυχία και οι χαρούμενες σκέψεις έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα ενώ η θλίψη και οι στενάχωρες σκέψεις έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, αρρωσταίνουμε μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε ευχαριστημένοι ή επειδή το σώμα μας θέλει να εκφράσει τα καταπιεσμένα συναισθήματά μας. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διαφυγή από τα προβλήματα τους ή το να είναι συνεχώς απασχολημένοι με κάτι, θα τους βοηθήσει να νιώσουν καλύτερα αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί πάντα εις βάρος τους.

Όταν αδιαφορούμε, αποφεύγουμε ή καταπιέζουμε τα προβλήματά μας, μπορεί να οδηγηθούμε σε σωματική ασθένεια ή σοβαρή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, περίπου το 80% των ασθενειών οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Έτσι, δεν παθαίνουμε κρυολόγημα επειδή ένας ιός ή βακτήριο εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά αλλά επειδή εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε βαθμό που επιτρέπει στους υπάρχοντες ιούς και βακτήρια να «προσγειωθούν» στο σώμα μας.

Ένας ψυχολογικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια είναι η ενοχή. Αν νιώθεις ένοχος επειδή έκανες κάτι κακό και δεν κατάφερες να συγχωρήσεις τον εαυτό σου, το υποσυνείδητό σου μπορεί να αναγκάσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να εξασθενίσει ώστε να σε αφήσει να αρρωστήσεις. Με αυτόν τον τρόπο αποσκοπεί στο να σου δώσει κάποια ανακούφιση από την ενοχή μέσω της αυτοτιμωρίας.

Επίσης, η ασθένεια μπορεί να συμβολίζει μια κραυγή για βοήθεια. Αν ένα άτομο χρειάζεται απαραίτητα βοήθεια και κανείς δεν του δίνει προσοχή, το υποσυνείδητό του μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό του για να τον κάνει να αρρωστήσει, ώστε να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων γύρω του. Μερικοί άνθρωποι αυτοτραυματίζονται προκειμένου να δουν οι άλλοι τα σημάδια και να τους δώσουν κάποια φροντίδα και προσοχή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες, προκειμένου να προσελκύσουν έντονη προσοχή. Ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το τραύλισμα μπορεί.

Σε άλλες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να συμβολίζει μια απόπειρα αυτοκτονίας. Λόγω της πίεσης στην οποία υποβάλλεται ένα άτομο που σκέφτεται την αυτοκτονία, το υποσυνείδητό του μερικές φορές προσπαθεί να εκπληρώσει την επιθυμία κάνοντάς τον να αρρωστήσει και έτσι να ξεφύγει από το φταίξιμο...

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι εάν ένα άτομο δεν καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους του ή να φτάσει στην αυτοπραγμάτωση, μπορεί να αναπτύξει κάποια «αναπηρία», προκειμένου να κατηγορήσει αυτήν παρά τον εαυτό του για την αποτυχία του. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύει το εγώ του και ξεφεύγει από την ενοχή.

Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των συναισθημάτων μας και να τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα. Διαφορετικά αυτά μας στοιχειώνουν και μετασχηματίζονται σε -λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά- σωματικά συμπτώματα.

Χρειάζεται να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα διάφορα αρνητικά συναισθήματα, έτσι ώστε να μην παρακινούμε το υποσυνείδητό μας να αναλάβει δράση με αρνητικούς τρόπους που αναφέραμε παραπάνω.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Πως θα ξεπεράσω την ερωτική απογοήτευση;
  • Δευτέρα, 06 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πόνος, ματαίωση, αισθήματα αποτυχίας και μοναξιάς. Συναισθήματα που συναντώνται σε ερωτικές απογοητεύσεις, συναισθήματα που ο κάθε άνθρωπος τα έχει βιώσει μοναδικά, άλλος σε...

Αυτοβοήθεια
Κλεπτομανία...
  • Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2017
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η κλεπτομανία ορίζεται ως μία συναισθηματική διαταραχή του ελέγχου των παρορμήσεων στην οποία εμφανίζεται στο άτομο μία ακατανίκητη επιθυμία να κλέψει. Η κλεπτομανία έχει σημαντικές επιπτώσεις...

Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή: Η μελαγχολία του χειμώνα
  • Πέμπτη, 03 Νοέμβριος 2016
  • Από: Θεογνωσία Μεϊτανή

Το καλοκαίρι έχει φύγει και ίσως έχετε παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στη διάθεση σας. Μήπως νοιώθετε πιο κουρασμένοι, κακόκεφοι και δεν έχετε όρεξη να διεκπεραιώσετε τις...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ


Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
εσωτερικός κριτής

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
θετικότητα και επιγενετική

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.