doctor5Η κύρια θεραπευτική αγωγή της παχυσαρκίας παραμένει η εφαρμογή των κατάλληλων υγιεινοδιαιτητικών κανόνων. Τα φάρμακα που κυκλοφορούν προορίζονται για τις βαριές περιπτώσεις ιδιαίτερα εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μόνη θεραπευτική αγωγή.

Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας διαιρούνται στα κεντρικώς δρώντα (στο ΚΝΣ) και στα περιφερικώς (βασικώς στο πεπτικό σύστημα). Τα πρώτα δρούν είτε αυξάνοντας την έκκριση της νοραδρεναλίνης ή της σεροτονίνης είτε εμποδίζοντας την επαναπρόσληψή τους (φαιντερμίνη, βενζοφεταμίνη, φαινφλουραμίνη). 

Όλα σχεδόν έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία λόγω σοβαρών παρενεργειών.   


ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ: ΟΡΛΙΣΤΑΤΗ - Orlistat

Ενδείξεις:
Αγωγή επί παχυσάρκων ασθενών με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) ίσο ή μεγαλύτερο των 30kg/m2 σε συνδυασμό με ήπια υποθερμιδική δίαιτα και σε ασθενείς με ΒΜΙ 28kg/m2 εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.


Αντενδείξεις:

Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία, σύνδρομο δυσαπορρόφησης, χολόσταση, κύηση και γαλουχία.


Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Αποβολή μαλακών, λιπαρών ή ελαιωδών κοπράνων, μετεωρισμός συνοδευόμενος με κενώσεις, έπειξη προς αφόδευση ή και ακράτεια κοπράνων, κοιλιακά άλγη. Σπανιότερα: κεφαλαλγία, άγχος, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές εμμήνου ρύσεως, ευπάθεια σε λοιμώξεις.


Προσοχή στη χορήγηση:

Η ταυτόχρονη λήψη λιπαρού γεύματος αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών από το πεπτικό. Η απώλεια βάρους είναι μικρότερη σε διαβητικούς ασθενείς από ό,τι σε μη διαβητικούς. Συνιστάται δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ή και συμπληρώματα διατροφής (τα τελευταία δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου).

 

 

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Ένα anti-stress μάθημα χαλάρωσης
  • Δευτέρα, 06 Ιούνιος 2016
  • Από: Γιάννης Ξηντάρας

Διαλογισμός, ασκήσεις, yoga, αγχολυτικά φάρμακα, έλεγχος της αναπνοής, πίστη σε ένα Θεό… είναι μερικοί τρόποι για να ελέγξεις το άγχος σου για τα πράγματα ή για κάτι...

Διάφορα θέματα Ψυχολογίας
Alzheimer νόσος
  • Τρίτη, 09 Φεβρουάριος 2016
  • Από: Ρισβάνη Μαρία

Η άνοια αποτελεί μια πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται ραγδαία. Υπολογίζεται πως 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν με άνοια παγκοσμίως, ένας...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Oι κοινωνικές διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με παχυσαρκία
  • Παρασκευή, 11 Σεπτέμβριος 2015
  • Από: Ελίνα Τσιούλη

Η δημόσια ανησυχία για το θέμα της παχυσαρκίας έχει αλλάξει ουσιαστικά. Στις αρχές του 2000 μόνο το 2-3% του πληθυσμού θεωρούσε την παχυσαρκία ως το πιο σημαντικό θέμα υγείας,...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.