Σχετικά άρθρα x

 
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες κάνετε με δίαιτες και στέρηση, δίνουν μόνο προσωρινές λύσεις καθώς ό,σο βάρος χάνετε το ξαναπαίρνετε με ευκολία.

Ενδεχομένως να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας και να ακούτε τη φωνή ενός «εσωτερικού κριτή» που σας κατακεραυνώνει. Αυτός ο «εσωτερικός κριτής» σας κατηγορεί που δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος και κάθε φορά που έχετε ένα επεισόδιο υπερφαγίας, γίνεται ιδιαίτερα σκληρός και σας χλευάζει. Και οι επικρίσεις του δεν αφορούν μόνο τις διατροφικές σας συνήθειες. Μπορεί να σας λέει ότι είστε άχρηστοι και αντιπαθητικοί. Μπορεί να σας λέει για παράδειγμα, «Είσαι τόσο παχιά και τεμπέλα, τόσο ανεπαρκής. Κανείς δεν θα σ’ αγαπήσει ποτέ γιατί δεν αξίζεις να αγαπηθείς.»

Αυτή η στάση του «εσωτερικού κριτή» συνήθως ακολουθεί το πρότυπο ενός από τους γονείς σας (ή και των δύο) που ήταν σκληρός, επικριτικός ή κακός μαζί σας. Πιθανότατα δεν πήρατε αρκετή φροντίδα και αγάπη από τη μητέρα σας (ή το βασικό φροντιστή σας) και ο δεσμός σας μαζί της δεν ήταν ικανοποιητικός, ίσως επειδή είχε ρίξει το βάρος στα άλλα της παιδιά ή αντιμετώπιζε δικά της θέματα. Ίσως «πεινάγατε» για την αγάπη της. Αν ισχύει αυτό, τότε θα υπάρχει ένα «παιδικό μέρος» του εαυτού σας που δεν πήρε ποτέ την αγάπη που χρειαζόταν από τη μητέρα σας και μάλλον προσπαθούσε να καθησυχαστεί τρώγοντας -κατά προτίμηση- μαλακά, γλυκά τρόφιμα. Αυτό είναι το μέρος του εαυτού σας που παραδίνεται στην ευχαρίστηση του φαγητού, προσπαθώντας να αναπληρώσει κάτι άλλο –συνήθως την έλλειψη αγάπης, φροντίδας, δεσμού κοκ.

Τι μπορώ να κάνω;

Χρειάζεται να γνωρίσετε το «μικρό παιδί» μέσα σας που ψάχνει για αγάπη από μια «μαμά». Να νιώσετε βαθιά συμπόνια για αυτό το παιδί και να του τη δείξετε. Αυτό το «μικρό παιδί» θα μπορέσει σταδιακά να εισπράξει την αγάπη που του δίνετε και να νιώσει περισσότερη ικανοποίηση.

Ακολουθώντας το σκεπτικό της προσέγγισης IFS (Internal Family Systems), όπως όλα τα μέρη σας, έτσι και ο «εσωτερικός κριτής» προσπαθεί να σας βοηθήσει. Θέλει να αγαπηθείτε και να νιώσετε συνδεδεμένη. Ίσως πιστεύει ότι αν σας κάνει να χάσετε βάρος και να είστε λεπτή, θα σας αγαπούν περισσότερο. Ωστόσο, αν έρθετε σε επαφή μαζί του και συνδιαλεχθείτε, θα μπορέσετε να τον κάνετε να καταλάβει ότι το να σας επιπλήττει δεν βοηθάει. Όταν σας δει να είστε καλοί με το «μικρό παιδί» μέσα σας, θα μαλακώσει κι αυτός. Έτσι θα μειωθεί το άγχος σας και θα μπορέσετε να κάνετε σιγά-σιγά πιο καλές επιλογές τροφών. Ο «κριτής» θα μπορέσει να χαλαρώσει και να παρακολουθεί τι συμβαίνει και καθώς αναπτύσσετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, σταδιακά θα αρχίσει να σας εμπιστεύεται για να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας μέσα από αγάπη.

Όταν λοιπόν χάσετε βάρος, δεν θα είναι από αυτόν τον «εσωτερικό κριτή» που σας διατάζει, σας επιβάλλει τη στέρηση και σας λέει ότι είστε απαράδεκτοι. Θα είναι από ένα μέρος αγάπης μέσα σας και θα φροντίζετε πραγματικά τον εαυτό σας επιλέγοντας υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Θα προμηθεύεστε τρόφιμα που θα σας κάνουν καλό και θα βρείτε ωραίες συνταγές με αυτά τα τρόφιμα για να φτιάχνετε νόστιμα γεύματα για σας και την οικογένειά σας.

Θα μπορέσετε επίσης να δώσετε προσοχή στο πόσο φαγητό χρειάζεστε πραγματικά και πως είναι η αίσθηση όταν έχετε χορτάσει. Θα τρώτε αρκετά αργά ώστε να μπορείτε πραγματικά να νιώθετε την αίσθηση του κορεσμού.

Επιπλέον θα μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, θα κάνετε περιπάτους στη φύση, θα απολαμβάνετε χαλαρωτικά αφρόλουτρα, θα κάνετε μαθήματα χορού και θα απολαμβάνετε να κινείτε το σώμα σας με αισθησιακό τρόπο. Θα είστε σε θέση να δώσετε στον εαυτό σας ευχαρίστηση με τρόπους που θα μπορείτε πραγματικά να την αφομοιώσετε.

Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσετε να χάνετε βάρος και πλέον θα μπορείτε να το διατηρήσετε. Σταδιακά, θα χαλαρώσει το μέρος σας που «ενδίδει», που χρειάζεται απεγνωσμένα να σας «παραγεμίζει» για να παρηγοριέστε, οπότε θα μπορείτε να τρώτε κυρίως όταν πραγματικά πεινάτε και να σταματάτε όταν νιώθετε ικανοποιημένη.

Ό,σο περισσότερο βάρος χάνετε, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνετε τις σωματικές δραστηριότητές σας (χορό, πεζοπορία κλπ.) και ό,σο μεγαλύτερη ευχαρίστηση παίρνετε από τις δραστηριότητές σας, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να την παίρνετε από το φαγητό. Έτσι. θα αρχίσει να λειτουργεί ένας θετικός κύκλος!

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Νευρική Ορθορεξία, Μια αθώα διατροφική συνήθεια ή μια νέα ψυχική διαταραχή
  • Πέμπτη, 01 Δεκέμβριος 2016
  • Από: ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Υγιεινή διατροφή. Την ακούμε και τη διαβάζουμε συνεχώς, ενίοτε προσπαθούμε να την ακολουθήσουμε για να αποκτήσουμε ένα καλίγραμμο σώμα και να βελτιώσουμε την διάθεση ή την...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
O μητρικός θηλασμός ως ρίζα ζωής
  • Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2016
  • Από: Aντιγόνη Συμεωνίδου

Τεράστια τα ψυχικά και συναισθηματικά οφέλη του μητρικού θηλασμού. Εκπληρώνει βαθιές ψυχικές ανάγκες στο δίδυμο μαμάς-μωρού, ανάγκες που δημιουργούν " Σύνδεση", "Ασφάλεια",...

Εργασιακή Ψυχολογία
Στρες στον εργασιακό χώρο: Αιτίες, Συνέπειες & Τρόποι αντιμετώπισής του
  • Παρασκευή, 04 Νοέμβριος 2016
  • Από: Ελένη Σιαφλιάκη

Στoυς σύγχρονους καιρούς το στρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Η αντίδρασή μας στην καθημερινή έκθεση στο στρες, καθορίζει την ποιότητα της ζωής καθώς και την υγεία μας. Ο...


Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά: Για το ταγκό χρειάζονται δύο!
Παθητική-Επιθετική συμπεριφορά

Όταν η Νατάσα ζητά από το σύζυγό της Πέτρο να κάνει κάποια δουλειά στο σπίτι, εκείνος πάντα συμβιβάζεται και συμφωνεί να το κάνει. Αλλά στην πραγματικότητα σπάνια το φέρνει εις πέρας. Το «ξεχνάει» ή κάνει ένα μικρό μέρος αλλά δεν το ολοκληρώνει. Μερικές φορές κάνει τη δουλειά με έναν τρόπο που δεν είναι όπως εκείνη ήθελε και αυτό την δυσαρεστεί πολύ. Εκείνος αισθάνεται κάπως άβολα γι 'αυτό αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.