βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες κάνετε με δίαιτες και στέρηση, δίνουν μόνο προσωρινές λύσεις καθώς ό,σο βάρος χάνετε το ξαναπαίρνετε με ευκολία.

Ενδεχομένως να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας και να ακούτε τη φωνή ενός «εσωτερικού κριτή» που σας κατακεραυνώνει. Αυτός ο «εσωτερικός κριτής» σας κατηγορεί που δεν καταφέρνετε να χάσετε βάρος και κάθε φορά που έχετε ένα επεισόδιο υπερφαγίας, γίνεται ιδιαίτερα σκληρός και σας χλευάζει. Και οι επικρίσεις του δεν αφορούν μόνο τις διατροφικές σας συνήθειες. Μπορεί να σας λέει ότι είστε άχρηστοι και αντιπαθητικοί. Μπορεί να σας λέει για παράδειγμα, «Είσαι τόσο παχιά και τεμπέλα, τόσο ανεπαρκής. Κανείς δεν θα σ’ αγαπήσει ποτέ γιατί δεν αξίζεις να αγαπηθείς.»

Αυτή η στάση του «εσωτερικού κριτή» συνήθως ακολουθεί το πρότυπο ενός από τους γονείς σας (ή και των δύο) που ήταν σκληρός, επικριτικός ή κακός μαζί σας. Πιθανότατα δεν πήρατε αρκετή φροντίδα και αγάπη από τη μητέρα σας (ή το βασικό φροντιστή σας) και ο δεσμός σας μαζί της δεν ήταν ικανοποιητικός, ίσως επειδή είχε ρίξει το βάρος στα άλλα της παιδιά ή αντιμετώπιζε δικά της θέματα. Ίσως «πεινάγατε» για την αγάπη της. Αν ισχύει αυτό, τότε θα υπάρχει ένα «παιδικό μέρος» του εαυτού σας που δεν πήρε ποτέ την αγάπη που χρειαζόταν από τη μητέρα σας και μάλλον προσπαθούσε να καθησυχαστεί τρώγοντας -κατά προτίμηση- μαλακά, γλυκά τρόφιμα. Αυτό είναι το μέρος του εαυτού σας που παραδίνεται στην ευχαρίστηση του φαγητού, προσπαθώντας να αναπληρώσει κάτι άλλο –συνήθως την έλλειψη αγάπης, φροντίδας, δεσμού κοκ.

Τι μπορώ να κάνω;

Χρειάζεται να γνωρίσετε το «μικρό παιδί» μέσα σας που ψάχνει για αγάπη από μια «μαμά». Να νιώσετε βαθιά συμπόνια για αυτό το παιδί και να του τη δείξετε. Αυτό το «μικρό παιδί» θα μπορέσει σταδιακά να εισπράξει την αγάπη που του δίνετε και να νιώσει περισσότερη ικανοποίηση.

Ακολουθώντας το σκεπτικό της προσέγγισης IFS (Internal Family Systems), όπως όλα τα μέρη σας, έτσι και ο «εσωτερικός κριτής» προσπαθεί να σας βοηθήσει. Θέλει να αγαπηθείτε και να νιώσετε συνδεδεμένη. Ίσως πιστεύει ότι αν σας κάνει να χάσετε βάρος και να είστε λεπτή, θα σας αγαπούν περισσότερο. Ωστόσο, αν έρθετε σε επαφή μαζί του και συνδιαλεχθείτε, θα μπορέσετε να τον κάνετε να καταλάβει ότι το να σας επιπλήττει δεν βοηθάει. Όταν σας δει να είστε καλοί με το «μικρό παιδί» μέσα σας, θα μαλακώσει κι αυτός. Έτσι θα μειωθεί το άγχος σας και θα μπορέσετε να κάνετε σιγά-σιγά πιο καλές επιλογές τροφών. Ο «κριτής» θα μπορέσει να χαλαρώσει και να παρακολουθεί τι συμβαίνει και καθώς αναπτύσσετε καλύτερες διατροφικές συνήθειες, σταδιακά θα αρχίσει να σας εμπιστεύεται για να φροντίζετε καλύτερα τον εαυτό σας μέσα από αγάπη.

Όταν λοιπόν χάσετε βάρος, δεν θα είναι από αυτόν τον «εσωτερικό κριτή» που σας διατάζει, σας επιβάλλει τη στέρηση και σας λέει ότι είστε απαράδεκτοι. Θα είναι από ένα μέρος αγάπης μέσα σας και θα φροντίζετε πραγματικά τον εαυτό σας επιλέγοντας υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες. Θα προμηθεύεστε τρόφιμα που θα σας κάνουν καλό και θα βρείτε ωραίες συνταγές με αυτά τα τρόφιμα για να φτιάχνετε νόστιμα γεύματα για σας και την οικογένειά σας.

Θα μπορέσετε επίσης να δώσετε προσοχή στο πόσο φαγητό χρειάζεστε πραγματικά και πως είναι η αίσθηση όταν έχετε χορτάσει. Θα τρώτε αρκετά αργά ώστε να μπορείτε πραγματικά να νιώθετε την αίσθηση του κορεσμού.

Επιπλέον θα μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, θα κάνετε περιπάτους στη φύση, θα απολαμβάνετε χαλαρωτικά αφρόλουτρα, θα κάνετε μαθήματα χορού και θα απολαμβάνετε να κινείτε το σώμα σας με αισθησιακό τρόπο. Θα είστε σε θέση να δώσετε στον εαυτό σας ευχαρίστηση με τρόπους που θα μπορείτε πραγματικά να την αφομοιώσετε.

Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσετε να χάνετε βάρος και πλέον θα μπορείτε να το διατηρήσετε. Σταδιακά, θα χαλαρώσει το μέρος σας που «ενδίδει», που χρειάζεται απεγνωσμένα να σας «παραγεμίζει» για να παρηγοριέστε, οπότε θα μπορείτε να τρώτε κυρίως όταν πραγματικά πεινάτε και να σταματάτε όταν νιώθετε ικανοποιημένη.

Ό,σο περισσότερο βάρος χάνετε, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνετε τις σωματικές δραστηριότητές σας (χορό, πεζοπορία κλπ.) και ό,σο μεγαλύτερη ευχαρίστηση παίρνετε από τις δραστηριότητές σας, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να την παίρνετε από το φαγητό. Έτσι. θα αρχίσει να λειτουργεί ένας θετικός κύκλος!

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Ψυχογενής βουλιμία: Μια νόσος της εποχής μας
  • Κυριακή, 19 Μάρτιος 2017
  • Από: Ιωάννα Τσαμπαλάτη Βακαλοπούλου

Ως ψυχογενής βουλιμία ορίζεται η επεισοδιακή, μη ελεγχόμενη, καταναγκαστική και ταχεία κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής εντός μικρής χρονικής περιόδου. Το άτομο για να ελέγξει το βάρος του...

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Ο ρόλος της δραματοθεραπείας στην επεξεργασία του τραύματος στον πρωταρχικό δεσμό
  • Δευτέρα, 13 Μάρτιος 2017
  • Από: ΑΝΝΑ ΛΟΥΖΗ

Τι σημαίνει τραύμα στον πρωταρχικό δεσμόΗ λέξη «τραύμα» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα τιτρώσκω που σημαίνει διατρυπώ και φανερώνει μια κάκωση-σημάδι που προέρχεται από εξωτερική βία και διαρρηγνύει το...

Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
7 πρακτικές για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων της κατάθλιψης
  • Πέμπτη, 02 Μάρτιος 2017
  • Από: Μαρτίνα Αθανασίου

Πληθώρα άρθρων ξεχύνεται τον τελευταίο καιρό με θέμα την κατάθλιψη. Με αφετηρία ίσως τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τα ποσοστά επιρροής αυτής της...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως μπορούμε να τιθασεύσουμε τον εσωτερικό κριτή;
εσωτερικός κριτής

Όλοι γνωρίζουμε τη γκρινιάρικη φωνή μέσα μας που λέει ότι είμαστε ανεπαρκείς και μας θυμίζει τις αποτυχίες μας. Μερικές φορές ακούμε μια φωνή που μας προειδοποιεί να μην κάνουμε μεγαλεπήβολα σχέδια, να μη στοχεύουμε πολύ ψηλά ή να μην είμαστε τόσο σίγουροι για τον εαυτό μας.

Η θετικότητα κατευθύνει τους επιγενετικούς μας μηχανισμούς προς την υγεία
θετικότητα και επιγενετική

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι δεν μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε και έτσι χρησιμοποιούν αυτό σαν δικαιολογία για να μην κοιτάξουν πέρα από τις τρέχουσες συνθήκες και την κατάσταση της ζωής τους. Όμως τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε είτε συνειδητοί ή μη συνειδητοί συμμέτοχοι και δημιουργοί στη δική μας εξέλιξη μέσω των διαδικασιών της Επιγενετικής που συνδέονται με τη σωματονοητική μας κατάσταση.

Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε την τελειομανία;
τελειομανία

Α. Αλλαγή του τελειομανούς τρόπου σκέψης
1.Εξασκήσου στο ρεαλιστικό τρόπο σκέψης. Επειδή οι τελειομανείς είναι συχνά πολύ επικριτικοί με τον εαυτό τους, ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ξεπεράσεις την τελειομανία είναι να αντικαταστήσεις τις αυτοκριτικές ή τελειομανείς σκέψεις με πιο ρεαλιστικές και βοηθητικές δηλώσεις.

Γιατί τσακώνονται τα ζευγάρια;
ζευγάρια τσακωμός

Πολύ συχνά, τα ζευγάρια δεν τσακώνονται για αυτό που νομίζουν, δηλαδή για τα χρήματα, το σεξ, την ανατροφή των παιδιών, τα πεθερικά ή τις δουλειές του σπιτιού. Στην πραγματικότητα, οι σύντροφοι τσακώνονται κυρίως όταν πιστεύουν ότι το ταίρι τους δεν ενδιαφέρεται για το πώς αισθάνονται. Τσακώνονται εξαιτίας του πόνου της αποσύνδεσης.

Αναλύοντας το μοτίβο της αναβλητικότητας
αναβλητικότητα

Το μοτίβο της αναβλητικότητας χαρακτηρίζεται από την τάση να αποφεύγουμε ορισμένα είδη δράσης. Μπορεί να αποφεύγουμε καθήκοντα που δεν μας αρέσουν ιδιαίτερα. Μπορεί επίσης να αποφεύγουμε πράγματα που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, ειδικά δραστηριότητες που συνεπάγονται την ανάληψη ρίσκου και την πιθανότητα της αποτυχίας.


Βρείτε ειδικό για Διαταραχές Διατροφής

Ο μοναδικός εξειδικευμένος κατάλογος στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »