Ακρόαση άρθρου......

Γερμανός γιατρός και ψυχολόγος, ήταν ο πρώτος που αποκάλεσε τον εαυτό του ψυχολόγο. Συχνά, περιγράφεται ως ο πατέρας της πειραματικής ψυχολογίας.

Προσωπική ζωή του Βίλχελμ Βουντ

Ο Βίλχελμ Βουντ γεννήθηκε στο Νεκεράου της Γερμανίας στις 16 Αυγούστου του 1832. Ξεκίνησε τις σπουδές του στον κλάδο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1855. Στις 14 Αυγούστου του 1872 παντρεύτηκε τη Σόφι Μάου και απέκτησαν τρία παιδιά. Πέθανε στη Λειψία στις 31 Αυγούστου του 1920 σε ηλικία 88 ετών.

Επαγγελματική διαδρομή του Βίλχελμ Βουντ

Έγινε καθηγητής φυσιολογίας και, στη συνέχεια, οι μελέτες και οι έρευνες που διεξήγαγε τον βοήθησαν να εξελιχθεί σε καθηγητή ψυχολογίας και φιλοσοφίας, αρχικά στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (1864) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (1874) και της Λειψίας (1875).

Στο βιβλίο του «Contributions to the Theory of Sensory Perception» (1862) έκανε πρώτη φορά λόγο για τον κλάδο της πειραματικής ψυχολογίας και λίγο αργότερα άρχισε να εξερευνά το πεδίο της νευροψυχολογίας.

Εναντιώθηκε στη συνειρμική ψυχολογία της εποχής του, κάνοντας λόγο για βουλησιαρχική ψυχολογία και υποστηρίζοντας ότι ορισμένες βασικές ενέργειες είναι εκείνες που καθορίζουν την ψυχική ζωή.

Συμβολή στην ψυχολογία

Η βασικότερη επιστημονική συνεισφορά του ήταν οι προσπάθειές του να καθιερωθεί η ψυχολογία ως ξεχωριστός επιστημονικός κλάδος και όχι να ανήκει στο ευρύτερο πεδίο της ιατρικής ή των κοινωνικών επιστημών.

Ήταν εκείνος που ίδρυσε το πρώτο ερευνητικό εργαστήριο ψυχολογίας το 1879 στη Λειψία, γεγονός που σηματοδοτεί την καθοριστική αλλαγή στην αντιμετώπιση της ψυχολογίας ως ξεχωριστού επιστημονικού πεδίου. Κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι ο κλάδος της ψυχολογίας θα διατηρούσε τον επιστημονικό του χαρακτήρα και, ως εκ τούτου, συχνά, πραγματοποιούσε λεπτομερή πειράματα για τον έλεγχο διάφορων ψυχολογικών θεωριών.

Δημιούργησε το πειραματικό εργαστήριο ψυχολογίας με σκοπό να εξερευνώνται σε αυτό πνευματικές θεωρίες, να εξετάζονται διάφορες αφύσικες συμπεριφορές και να εντοπίζονται και να απομονώνονται συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές. Ανοίγοντας το δρόμο για την αποδοχή της ψυχολογίας ως αυτόνομης επιστήμης, το εργαστήριο του Βουντ εξελίχθηκε σε πρότυπο και για άλλα εργαστήρια ψυχολογίας ανά τον κόσμο. Μέχρι το 1900, βρίσκονταν σε λειτουργία πάνω από εκατό παρόμοια εργαστήρια.

Συνέδραμε στον εμπλουτισμό της ψυχολογικής έρευνας με πολλές μεθόδους και υποστήριζε ότι ο κύριος στόχος της ψυχολογίας πρέπει να αφορά την κατανόηση και την ανάλυση της συνείδησης. Ενδιαφέρθηκε, επίσης, για τη γλωσσολογία και την εσωτερική λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας, είχε υπό την εποπτεία του πάνω από εκατό μεταπτυχιακούς φοιτητές ψυχολογίας, όπως οι Στάνλει Χαλ, Κρέπελιν, Μίνστενμπεργκ, Λιπς, Κίλπε, Μάρμπε, Μόιμαν, Κρίγκερ, κ.ά.· πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έγιναν αργότερα γνωστοί ψυχολόγοι και ερευνητές.

Μετά το θάνατό του, οι μαθητές του άρχισαν να χαρακτηρίζουν ως ολιστική την προσέγγισή του στην επιστήμη της ψυχολογίας, τονίζοντας το ενδιαφέρον του μέντορά τους για την ανάπτυξη καινοτόμων πειραμάτων και την τακτική του να χρησιμοποιεί πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για να ερμηνεύει πλήρως οποιοδήποτε ψυχολογικό γρίφο.

Είπε: Κάνουμε λόγο για έννοιες όπως «αρετή», «τιμή», «λογική», αλλά η σκέψη μας δεν μεταφράζει καμία από αυτές σε ουσία.

Βιβλία

  • The Patterns of Muscular Movement (1858)
  • Contributions on the Theory of Sensory Perception (1862)
  • Lectures about Human and Animal Psychology (1863/64)
  • Handbook of Medical Physics (1867)
  • Researches upon the Mechanisms of Nerves and Nerve-Centres (1876)
  • Social Psychology (10 τόμοι, 1900-1920)
  • Introduction to Psychology (1911)
  • Nations and Their Philosophies (1915)
  • Experience and Realization (1920)