Ακρόαση άρθρου......

Αμερικανός θεωρητικός γλωσσολόγος και θεμελιωτής της σύγχρονης γλωσσολογικής θεωρίας. Μέσα από το έργο του κατά τη δεκαετία του 1950, έφερε την επανάσταση στον τομέα της γλωσσολογίας, αντιμετωπίζοντας τη γλώσσα ως μία βιολογικά καθορισμένη γνωσιακή ικανότητα του ανθρώπου.

Έχει ασκήσει έντονη κριτική για τις επιρροές της ιδιωτικής οικονομικής δύναμης στον τρόπο χειρισμού των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προσωπική ζωή

Γεννημένος στις 7 Δεκεμβρίου του 1928 στη Φιλαδέλφεια από Εβραίους γονείς, ο Αβραάμ Νόαμ Τσόμσκι και ο μικρότερος αδελφός του γαλουχήθηκαν σύμφωνα με την εβραϊκή κουλτούρα και παράδοση. Η μητέρα του, με την περισσότερο αριστερή ιδεολογία της, ήταν εκείνη που επηρέασε το ενδιαφέρον του για τα κοινωνικά ζητήματα και για την πολιτική. Επιπλέον, φοίτησε σε ένα πειραματικό δημοτικό σχολείο όπου τον βοήθησαν να ασχοληθεί με τα ενδιαφέροντά του και να καλλιεργήσει τα ταλέντα του μέσω της αυτοκατευθυνόμενης μάθησης.

Παντρεύτηκε την Carol Doris Schatz, την οποία γνώριζε από την παιδική του ηλικία, και απέκτησαν τρία παιδιά. Μέχρι το θάνατό της από καρκίνο το 2008, η σύζυγός του, συμμετείχε ενεργά στη δουλειά του, βοηθώντας κυρίως στον προγραμματισμό των ομιλιών του.

Επαγγελματική διαδρομή του Noam Chomsky

Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο, γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, όπου πήρε το πτυχίο και το μεταπτυχιακό του δίπλωμα, προσανατολίζοντας τις σπουδές του στη γλωσσολογία και στη φιλοσοφία.

Πριν την ολοκλήρωση του διδακτορικού του στο πεδίο της γλωσσολογίας το 1955, πέρασε αρκετό διάστημα στο Χάρβαρντ διεξάγοντας έρευνα για τη διδακτορική του διατριβή. Τα τέσσερα χρόνια που πέρασε εκεί ως Junior Fellow, τον οδήγησαν στη συγγραφή μιας σημαντικής διατριβής αλλά και στη μετέπειτα έκδοση ενός από τα πιο αναγνωρισμένα βιβλία του για τη γλωσσολογία, με τίτλο «Συντακτικές Δομές».

Το 1955 έφυγε από το Χάρβαρντ για να δεχθεί μία θέση στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, αποκτώντας μέσα σε λίγα χρόνια τη βαθμίδα του καθηγητή. Ειδικός στη γλωσσολογία, ο Τσόμσκι εξακολουθεί να ταξιδεύει τακτικά πραγματοποιώντας σεμινάρια, εργαστήρια και ομιλίες.

Όντας ιδιαίτερα ενεργός στην πολιτική, έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή του και έχει προκαλέσει αρκετές διαμάχες εξαιτίας των αντιπολεμικών απόψεών του που έχουν δημοσιευθεί σε πολλά από τα γραπτά του.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Κατά τη δεκαετία του 1960, με τη δημοσίευση των έργων του Aspects of the Theory of Syntax (1965) και Cartesian Linguistics (1966), η τσομσκιανή προσέγγιση για τη μελέτη της γλώσσας και του μυαλού άρχισε να κερδίζει ευρύτερη αποδοχή στο εσωτερικό του κλάδου της γλωσσολογίας.

Συμβολή του Noam Chomsky στην ψυχολογία

Ο Τσόμσκι είναι ιδιαίτερα γνωστός για την επίδραση που άσκησε στον γλωσσολογικό κλάδο και ειδικά για την ανάπτυξη της μετασχηματιστικής γραμματικής. Πίστευε ότι η τυπική γραμματική είναι άμεσα υπεύθυνη για την ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί και να ερμηνεύει απλές εκφράσεις.

Επηρέασε την έρευνα στον τομέα της γνωσιακής ψυχολογίας και καθιέρωσε τον κλάδο της ψυχογλωσσολογίας. Επιπλέον, εισήγαγε τους όρους «γλωσσική ικανότητα» και «γλωσσική επίδοση».

Παρά το γεγονός ότι δεν πίστευε πως η γλώσσα είναι έμφυτη, διατύπωσε τη θεωρία ότι τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι διαθέτουν παρόμοιους τύπους κατανόησης όταν εκτίθενται σε συγκεκριμένες γλωσσικές πληροφορίες, ωστόσο μόνο οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων μέσω μίας διαδικασίας την οποία ονόμασε «μηχανισμό κατάκτησης της γλώσσας».

Ο Τσόμσκι σκέφτηκε ότι αν αυτός ο μηχανισμός κατάκτησης της γλώσσας μπορούσε να ανακαλυφθεί για όλες τις ανθρώπινες γλώσσες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαρακτηριστικά που θα ίσχυαν για όλες τις γλώσσες, θεωρία που είναι γνωστή με την ονομασία «καθολική γραμματική».

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ότι ορισμένες θεμελιώδεις δομές κάθε γλώσσας είναι έμφυτες και καθολικές σε όλες τις ανθρώπινες γλώσσες.

Ο ίδιος επισημαίνει το γεγονός ότι τα παιδιά αναπτύσσουν μία επαρκή χρήση της γλώσσας ακόμα και αν συχνά εκτίθενται σε ελλιπή και ανακριβή γραμματική και μπορεί να μη λάβουν άμεση διδασκαλία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μιλήσουν.

Ανέπτυξε περαιτέρω τις γλωσσολογικές του θεωρίες σε μία σειρά διαλέξεων που είχαν δημοσιευθεί με το όνομα Lectures on Government and Binding: The Pisa Lectures.

Οι διαλέξεις αυτές κάλυπταν την τεχνική των αρχών και των παραμέτρων την οποία ο Τσόμσκι σχημάτισε με βάση την υπόθεση ότι κάθε γλώσσα έχει παρόμοιες παραμέτρους που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, η εκμάθηση μιας γλώσσας θα απαιτούσε μόνο την κατάκτηση μίας σειράς βασικών γλωσσικών αρχών.

Ο Τσόμσκι συνέβαλε επίσης στον τομέα της φωνολογίας και επηρέασε το έργο και άλλων ειδικών, όπως για παράδειγμα του Μάικλ Τομασέλλο και της Ελίζαμπεθ Μπέιτς. Εξερεύνησε την ιεραρχία της γλώσσας, μία μέθοδο ταξινόμησης η οποία έχει επηρεάσει δραματικά τον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών.

Οι γλωσσολογικές ανακαλύψεις του έχουν ωφελήσει με πολλούς τρόπους και το πεδίο της ψυχολογίας. Η ίδια η γλωσσολογία αποτελεί επιστημονικό πεδίο της γνωσιακής ψυχολογίας και προσπαθεί να κατανοήσει πώς η γλώσσα μαθαίνεται και χρησιμοποιείται από τα παιδιά.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από εκατό βιβλία και έχει αναγνωριστεί για το έργο του ως ακτιβιστής, φιλόσοφος, επιστήμονας και καθηγητής με πολυάριθμα τιμητικά πτυχία και βραβεία, όπως το μετάλλιο Benjamin Franklin στην Πληροφορική και στη Γνωσιακή Επιστήμη και το βραβείο Διακεκριμένης Επιστημονικής Προσφοράς του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχολογίας.

Συχνά, περιγράφεται ως πολιτικός διανοητής που έχει υιοθετήσει μία αντιφρονούσα στάση απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης της κρατικής δύναμης, του οποίου το αξιακό σύστημα εδράζεται στις έννοιες της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Είπε: «Δεν πρέπει να ψάχνουμε για ήρωες, πρέπει να ψάχνουμε για καλές ιδέες.»

Βιβλία

  • Syntactic Structures (1957)
  • Language and Mind (1968)
  • Intellectuals and the State (1976)
  • The Culture of Terrorism (1988)
  • Powers and Prospects: Reflections on Human Nature and the Social Order (1996)
  • New Horizons in the Study of Language and Mind (2000)