στάση προς τον θάνατο

Δεν υπάρχει κανένα άλλο γεγονός που να έχει απασχολήσει, φοβίσει, τρομοκρατήσει περισσότερο έναν άνθρωπο από το θάνατο. Είναι βέβαιος ο θάνατος για εκείνους που γεννιούνται και η γέννηση για εκείνους που πεθαίνουν, μας αναφέρει ένα ρητό της Κινέζικης φιλοσοφίας. 

Με τη λέξη θάνατος, εννοούμε κάθε παύση λειτουργίας που είναι απαραίτητη για τη διατήρησή μας στη ζωή. Με την έλευση του θανάτου, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει στους 20°C, η καρδιά σταματάει να λειτουργεί και το δέρμα κιτρινίζει. Έτσι, το ανθρώπινο σώμα καταλήγει στην αποσύνθεση.

Ο θάνατος είναι η κατάληξη κάθε έμβιου όντος και η ύπαρξή του υπήρξε πηγή αστείρευτης έμπνευσης για κάθε σπουδαίο φιλόσοφο και άνθρωπο του πνεύματος που πέρασε από την ανθρωπότητα. Η Ιστορία βρίθει από παραδείγματα σπουδαίων προσώπων που όχι μόνο δε φοβήθηκαν μπροστά στο θάνατο, αλλά αντιθέτως, τον αντιμετώπισαν με σθένος και αφοβία. Με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων το σπουδαίο Σωκράτη ο οποίος ως προάγγελος της χριστιανικής αντίληψης, θεωρούσε το σώμα φθαρτό ενώ την ψυχή αθάνατη.

Ο μεγάλος Επίκουρος συμπυκνώνει σε μία φράση, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει όλοι να σκεφτόμαστε για το θάνατο:

"δε φοβάμαι το θάνατο. Όσο ζω είναι μακριά από εμένα, όταν έρθει εγώ δε θα βρίσκομαι εκεί".

Ο μεγάλος Πλάτων χαρακτηρίζει ως πραγματική φιλοσοφία τη μελέτη του θανάτου μου. Όχι απλώς του θανάτου ως φαινομένου, αλλά τον δικό μου κιόλας. Η έλευση του Χριστιανισμού θεώρησε το θάνατο ως έναν δρόμο που οδηγεί στην αθανασία της ψυχής. 

Ο θάνατος είναι η γενεσιουργός αιτία κάθε φιλοσοφικής σκέψης, κάθε θρησκείας και ιδεολογίας. Η προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει τι συμβαίνει μετά από εκείνον, να αποκωδικοποιήσει το μυστήριο που φέρει και να ξεπεράσει τη θνητότητά του είναι τελικά συναισθήματα σύμφυτα με την ανθρώπινη ύπαρξη.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο θάνατος πληγώνει τους ανθρώπους που μένουν και όχι εκείνους που φεύγουν. Επειδή δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι υπάρχει μετά το θάνατο και αν αυτό είναι καλύτερο από τη δική μας γεμάτη άγχη και αγωνίες ζωή, δε μπορούμε να πούμε αν είναι πράγματι κάτι κακό για τους ανθρώπους που φεύγουν. Είναι όμως μία οδυνηρή, σίγουρα, κατάσταση για εμάς να χάνουμε πλέον οποιαδήποτε φυσική επαφή με το αγαπημένο μας πρόσωπο που :φεύγει". Ο θάνατος μας καλεί να συνηθίσουμε μία νέα πραγματικότητα, φέρνει επώδυνες και σοβαρές αλλαγές στη ζωή μας. Όταν κληθούμε να τον αντιμετωπίσουμε σε ένα κοντινό μας πρόσωπο, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήνουμε τα συναισθήματά μας ελεύθερα και να ζητάμε στήριξη όταν αισθανόμαστε πως μας είναι απαραίτητη.

Και είναι γεγονός πως κανένας δε μπορεί να μας απαντήσει με βεβαιότητα τι μέλει γενέσθαι μετά από εκείνον, διότι κανένας δεν έχει επιστρέψει.

Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να απαντήσουμε όμως είναι πως μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή, να την κάνουμε όσο πιο όμορφη και μοναδική γίνεται. Ο θάνατος δεν μπορεί να αποφθευχθεί, αλλά μπορεί να επιτευχτεί μία ευτυχισμένη ζωή και αυτό πρέπει να είναι η επιθυμία μας.

Η ύπαρξη του θανάτου μας δείχνει ότι τη ζωή πρέπει να αποφασίσουμε να ζήσουμε ελεύθεροι από κακίες, μιζέρια, μεμψιμοιρία. Πρέπει να τη ζήσουμε αληθινά, βιώνοντας τη δική μας αλήθεια. Γιατί τελικά, το γεγονός ότι τελειώνει την κάνει και τόσο όμορφη και μοναδική!

Ας μη φοβόμαστε το θάνατο, ας αγαπήσουμε περισσότερο τη ζωή.  Ας μη σκεφτόμαστε το τέλος, ας κάνουμε κάθε ημέρα μία καινούργια αρχή. Ας σταματήσουμε να τον φοβόμαστε. Ας τον δούμε ως ένα απαραίτητο κομμάτι που υπάρχει σε κάθε έμβιο ον, ας αισθανθούμε πως είμαστε μέρος ενός κόσμου που γεννιέται και επιστρέφει ξανά στην πηγή προέλευσής του!

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Σχετικά άρθρα
Σχέσεις (Μέρος 2ο)

Μορφές προσκόλλησης και σεξ Η ασφαλής σύνδεση διευκολύνει τη «χαλαρή και ευχάριστη»...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι αναβάλλουν τον ύπνο τους;
αναβολή ύπνου

Ο ύπνος τόσο ως διαδικασία όσο και ως ανάγκη, είναι μία αξιοθαύμαστη λειτουργία του σώματος με την οποία ο άνθρωπος πραγματικά ξαναγεννιέται και απεγκλωβίζεται από τον κυκεώνα των πληροφοριών με τον οποίο βομβαρδίζεται καθημερινά. Ο ύπνος στην ουσία μας βοηθάει να απελευθερωνόμαστε από τον ατελείωτο αριθμό πληροφοριών που δεχόμαστε διαρκώς, συντελεί στη συγκράτηση μόνο των απαραίτητων πληροφοριών που έχουμε ανάγκη για τη ζωή μας.

Εξιδανικευμένη ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζωή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Διευκολύνουν την επικοινωνία, δίνουν βήμα για πολυμορφία και έκφραση διαφορετικών απόψεων, ενημερώνουν για σημαντικά κοινωνικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά θέματα εκατομμύρια χρήστες.

 

Σκληρες, ναρκισσιστικές, απαιτητικές μητέρες: Πώς μπορεί κάποιος να τις διαχειριστεί;
σκληρές μητέρες

Δυστυχώς, υπάρχουν και οι μητέρες εκείνες που πληγώνουν τα παιδιά τους με τον ναρκισσισμό και τις υπερβολικές τους απαιτήσεις. Μητέρες που κατακρίνουν πάντοτε τα παιδιά τους, που τα συγκρίνουν διαρκώς με τα άλλα παιδιά και που τους ασκούν πάντοτε αυστηρή κριτική. Και όμως, υπάρχουν πάρα πολλές.

Μαθαίνουμε μέσα από τις αποτυχίες μας!
διαχείριση αποτυχίας

Από μικροί διδασκόμαστε πως πρέπει να είμαστε καλοί μαθητές, να πετυχαίνουμε στις εξετάσεις, στον αθλητισμό, στην εργασία. Πάντοτε αυτός που πετυχαίνει επιβραβεύεται και εξυμνείται, ενώ οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν συνήθως μένουν στο σκοτάδι. Ασυναίσθητα και ασυνείδητα, λοιπόν, εμφυτεύεται μέσα μας η πίστη πως μόνο η επιτυχία έχει σημασία και πως μόνο αυτή συνδέεται με την ευτυχία στη ζωή.

Η βία απέναντι στα ζώα
βία, ζώα

Η βία απέναντι στα ζώα είναι ένα θέμα που εγείρει πολλές συζητήσεις και σκέψεις. Ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς, ειδικά αυτές τις ημέρες, για κρούσματα βίας που έχουν ως θύματα μικρά και ανυπεράσπιστα ζώα. Γιατί μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν αυτή την επιθετικότητα; Ας εξετάσουμε, λοιπόν, το θέμα ενδελεχώς.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).