Ακρόαση άρθρου......

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι η Βιβλιοθήκη ως χώρος ανάγνωσης γιατρεύει την ανθρώπινη ψυχή. Η βιβλιοθεραπεία είναι μία θεραπευτική μέθοδος διαφόρων ψυχοσωματικών ασθενειών, του άγχους, της μελαγχολίας και διαφόρων καθημερινών προβλημάτων. Είναι από τις παλαιότερες θεραπευτικές μεθόδους η οποία αρχίζει να γίνεται πολύ δημοφιλής.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε με τα θεραπευτικά παραμύθια τα οποία θεωρούνται πολύ σημαντικά και συμβάλλουν στη θεραπεία διαφόρων προβλημάτων. Για παράδειγμα, ένα παιδί που φοβάται το σκοτάδι θα μπορούσε να διαβάσει ένα παραμύθι για τους φόβους και να βοηθήσει το παιδί να τους ξεπεράσει έστω και παροδικά. Έτσι θα διευκολυνθεί η καθημερινότητά του. Επίσης, ο γονιός ή ο εκπαιδευτικός που διαβάζει τις ιστορίες, τα παραμύθια μπορεί να ζητήσει από το παιδί να σχολιάσει τους ήρωες και τις επιλογές του. Έτσι, καλλιεργούνται στο παιδί πολλές δεξιότητες όπως η αντίληψη, η κριτική σκέψη και η φαντασία.

Αναφορικά με τους ενήλικες, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί η ανάγνωση πολλών βιβλίων αυτοβοήθειας με ήπια ή μέτρια προβλήματα άγχους και κατάθλιψης. Τα βιβλία αυτοβοήθειας επιτρέπουν στους ασθενείς να πάρουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής και των προβλημάτων τους και να αυτενεργήσουν για την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας, με οδηγό βιβλία αυτοβοήθειας με αναγνωρισμένο επιστημονικό κύρος και αξία.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος

Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.