Εφαρμοσμένη Ψυχολογία

Ο όρος εφαρμοσμένη ψυχολογία αναφέρεται στον τρόπο και τους τομείς όπου η ψυχολογική έρευνα μεταφράζεται σε πρακτική εφαρμογή.  Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει τομείς όπως η κλινική ψυχολογία, εκπαιδευτική και σχολική ψυχολογία, δικαστική ψυχολογία, βιομηχανική/οργανωτική ψυχολογία, ψυχολογία υγείας, αθλητική ψυχολογία, περιβαλλοντική ψυχολογία και πολλούς άλλους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν ότι ένας ψυχολόγος ασχολείται με την ψυχική υγεία και τις ψυχολογικές διαταραχές (ως κλινικός ή συμβουλευτικός ψυχολόγος), ότι μπορεί να απασχολείται σε νοσοκομεία, αλλά και σε σχολεία ή γενικότερα στο χώρο της εκπαίδευσης, σε διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες, ή ακόμα και στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε μια επιχείρηση.

Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί ακόμα κλάδοι της εφαρμοσμένης ψυχολογίας που δεν είναι τόσο γνωστοί: 

Για παράδειγμα ο δικαστικός ψυχολόγος μπορεί να εφαρμόσει τις επιστημονικές του γνώσεις και μεθόδους, για να κρίνει την ικανότητα ή την αξιοπιστία των μαρτύρων, ή τη μνήμη των αυτόπτων μαρτύρων.  Μπορεί να προετοιμάσει ψυχολογικά ένα θύμα για την παρουσίαση του στο δικαστήριο, να αξιολογήσει την ευθύνη, την ψυχική κατάσταση και την επικινδυνότητα ενός κατηγορούμενου.  Ο συναφής αλλά διακριτός κλάδος της εγκληματολογικής ψυχολογίας, είναι εκείνος που ασχολείται με το ψυχολογικό προφίλ των υπόπτων και τα κίνητρα ενός εγκλήματος.

Ο αθλητικός ψυχολόγος, μπορεί να βοηθήσει στην νοερή προπόνηση, στην ενίσχυση των κινήτρων, την εξάσκηση ψυχολογικών δεξιοτήτων, τη μεγιστοποίηση της επίδοσης, αλλά και σε πιο «κλασικά» ζητήματα άγχους, αυτοπεποίθησης, δυναμικής ομάδας, μέσα σε ένα αθλητικό περιβάλλον. 

Ο περιβαλλοντικός ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε και να διακοσμήσετε τον χώρο σας με άξονα την ψυχοσωματική σας ευημερία, να μελετήσει την αλληλεπίδραση με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να ασχοληθεί με παράγοντες όπως θόρυβος, συνωστισμός, ρύπανση και την επίδραση τους στη συμπεριφορά.

Σε συνεργασία με τον ψυχολόγο υγείας μπορεί να ασχοληθεί με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος και ενίσχυση των παραγόντων που θα μειώσουν τον πόνο και θα επιταχύνουν την ανάρρωση σε έναν ασθενή.  Ο ψυχολόγος υγείας θα ασχοληθεί περαιτέρω με το πώς βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την υγεία μας.  Οι ασθένειες δεν είναι μόνο σωματικές ή μόνο ψυχικές, αλλά ψυχο-σωματικές και απαιτούν μια πιο ολιστική προσέγγιση. 

Τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη και η εφαρμοσμένη ψυχολογία που ασχολείται με την ψυχολογία του καταναλωτή.  Η δύναμη του συναισθήματος, το προϊόν που «πρέπει» να επιλέξεις για να είσαι σέξι, αποδεκτός, περήφανος, προνομιούχος, ξεχωριστός, ή ασφαλής.  Οι καμπάνιες μπορεί να δίνουν έμφαση σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό (π.χ. ένα σχήμα ή χρώμα), στη δημιουργία αξιοπιστίας κι εμπιστοσύνης, στην «αποκλειστικότητα».  Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι πέρα από την προώθηση ενός προϊόντος, υπάρχουν ψυχολόγοι που ασχολούνται με την εργονομική και τον ανθρώπινο παράγοντα, που βοηθούν ώστε ένα προϊόν να είναι εύχρηστο και ασφαλές και οι άνθρωποι παραγωγικοί και ψυχοσωματικά υγιείς.

Όλοι πάντως οι κλάδοι της εφαρμοσμένης ψυχολογίας έχουν έναν κοινό στόχο: να αξιοποιήσουν την επιστημονική έρευνα, ώστε να αντιμετωπίσουν πρακτικά θέματα της καθημερινότητας.

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Ψυχολογία

Η σύγχρονη ψυχολογία ως επιστήμη, θα μπορούσε να οριστεί ως "η πολύπλευρη...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Μήπως τρέμετε την απόρριψη;
απόρριψη

Μήπως τρέμετε την απόρριψη; Αν ναι, ο φόβος αυτός καθορίζει την ζωή σας και σας εμποδίζει να πετύχετε αυτά που θέλετε. 
Γιατί;  Επειδή δεν τολμάτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.  Ή επειδή αυτό-σαμποτάρεστε: για παράδειγμα, βγάζετε στην επιφάνεια τα αρνητικά σας στοιχεία, φεύγετε πριν δοκιμάσετε, απορρίπτετε για να μην σας απορρίψουν.

Είναι άραγε Κατάθλιψη;
Κατάθλιψη

Για να βεβαιωθεί κανείς ότι πράγματι υπάρχει κατάθλιψη χρειάζεται:
1. Να αποκλείσει

Άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. αναιμία, έλλειψη κάποιων βιταμινών-στοιχείων), χρόνιοι πόνοι ή χρόνια κόπωση, παρενέργειες τυχόν φαρμακευτικής αγωγής (π.χ για καρδιά, πίεση, χοληστερίνη, ορμονικές θεραπείες). Βέβαια μερικά φάρμακα απλά χειροτερεύουν μια προϋπάρχουσα κατάθλιψη. 

Κατάθλιψη σε κοντινό μας πρόσωπο
Κατάθλιψη

Αν έχει κατάθλιψη κάποιος δικός σας άνθρωπος…

Δείξτε κατανόηση στο πώς αισθάνεται, δεν υπάρχουν "σωστά" και "λάθος" συναισθήματα.
Μην κριτικάρετε, προσβάλλετε, ενοχοποιείτε.
Συζητήστε με σοβαρότητα, ήπιο και γλυκό τρόπο για το πώς νιώθει.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας;
εαυτός

Πόσο στ’ αλήθεια ελεύθερες και συνειδητές είναι οι επιλογές μας;  Πόσο είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας; Τι είναι αυτό που πολλές φορές θολώνει τα νερά και νιώθουμε πιεσμένοι, εγκλωβισμένοι, προσποιητοί ή συμβιβασμένοι;
Τις περισσότερες φορές, αυτό που μας δυσκολεύει δεν είναι κάποιος εξωγενής παράγοντας, ή κάποιο γεγονός της ζωής, αλλά οι ίδιες μας οι σκέψεις. 

Από τον έρωτα στην απογοήτευση
έρωτας απογοήτευση

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ενθουσιασμό, έρωτα, ελπίδες για κοινή ευτυχισμένη πορεία.  Τι γίνεται άραγε και αυτό τελικά δεν συμβαίνει; Γιατί από τον έρωτα περνάμε στην απογοήτευση, το θυμό, την αποξένωση; 

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.