altzheimer

Η άνοια αποτελεί μια πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται ραγδαία. Υπολογίζεται πως 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν με άνοια παγκοσμίως, ένας αριθμός που πρόκειται να διπλασιαστεί άμεσα μέχρι το 2030. Στην Ελλλάδα 200.000 άνθρωποι ζουν με άνοια και σύμφωνα με μελέτες ο αριθμός αυτός θα φθάσει περίπου τις 600.000 το 2050.

Η λέξη άνοια προέρχεται απο το α( στερητικό) + νούς= απώλεια του νου. Μιλάμε για την προοδευτική μείωση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Οι ακριβείς αιτίες της νόσου δεν είναι γνωστές, ενώ παραατηρείται ότι γενετικοί παράγοντες δύναται να έχουν καθοριστικό ρόλο και αν επηρεάζουν άμεσα την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν 3 γονίδια που μεταφέρονται απο τους γονείς στα παιδιά, με πιθανότητα 50%.

Παρολαυτα, τα γονίδια αποτελούν την σπάνια "οικογενή" μορφή της νόσου, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία όπως 50,40 ακόμα και 30 ετών. Πέραν όμως των γενετικών παραγόντων υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί όπως είναι η ηλικία , το φύλο, η καρδιαγγειακοί παράγοντες (όπως διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία),΄το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, οι τραυματικές κακώσεις στο κεφάλι, η κατάθλιψη , όπως και παράγοντες που επηρεάζουν το νοητικό απόθεμα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, φυσική άσκηση κλπ). Ωστόσο, οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, οι οποίοι είναι μη τροποποιήσιμοι. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες, αν και ο ρόλος τους παραμένει ασαφής ακόμη, οι μελέτες υποστηρίζουν τη σημασία τους στην πρόληψη.

Αποτελεί μια νόσο που έχει συγκεκριμένες νευροανατομικές αλλοιώσεις που εξελίσσεται με ένα συγκεκριμένο νομοτελειακό τρόπο και χαρακτηρίζεται απο κλινική ετερογένεια , περιλαμβάνοντας διαταραχές των νοητικών λειτουργιών αλλά και συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Οι διαταραχές αφορούν σημαντικές νοητικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη, ο λόγος, οι οπτικοχωρικές δεξιότητες, οι εκτελεστικές λειτουργίες.

Στη νόσο Alzheimer λέμε πως έχουμε τα 4 "Α" : Αμνησία, Αφασία, Απραξία, Αγνωσία:

 • Η αμνησία αφορά τόσο τη πρόσφατη ή βραχυπρόθεσμη μνήμη ( το μέρος όπου αποθηκεύονται οι πρόσφατες πληροφορίες ) ενώ η μακροπρόθεσμη μνήμη προσβάλλεται στα τελευταία στάδια.
 • Η αφασία είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς για λεκτική έκφραση και κατανόηση του λόγου. Οι ασθενείς πολλές φορές δεν μπορούν να βρουν τη λέξη και να κατανομάσουν αντικείμενα, πολλές φορές το περιγράφουν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βρούν το όνομα της λέξης, χάνουν την έννοια, το συμβολισμό της λέξης.
 • Η απραξία είναι η αδυναμία ή ακόμα η ανικανότητα να ολοκληρώσουν ένα έργο ή πράξεις, ακόμα και για καθημερινές ασχολίες όπως είναι να φορέσουν τα ρούχα τους.
 • Η αγνωσία είναι η αδυναμία αναγνώρισης αντικειμένων και προσώπων.

Στη νόσο Alzheimer κατα μέσο όρο από την έναρξη μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν 10 χρόνια.

Η διάγνωση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να σχεδιαστεί η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και να κατανοηθούν οι ανάγκες του ασθενούς, δεδομένου της σοβαρής επίπτωσης που έχει στον ίδιο όσο και στους φροντιστές του. Η διάγνωση είναι ένα πρόβλημα καθώς τις περισσότερες φορές  εκλείπουν σαφή κλινικά διαγνωστικά κριτήρια. Ακόμα, πολλά απο τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας διαγιγνώσκονται ως κατάθλιψη. Ο σκοπός της άμεσης διάγνωσης είναι να μειωθεί ο χρόνος ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και τη διάγνωση και επίσης η διάγνωση να εμπεριέχει κλινικά κριτήρια που θα επιτρέπουν την αναγνώριση των διαφορετικών ανοιών.

Συγγραφή Άρθρου

Ρισβάνη Μαρία - Ψυχολόγος

Ρισβάνη Μαρία: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Παρέχονται υπηρεσίες όπως: ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων για κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, κρίσεις πανικού,αγοραφοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.α . Επίσης γίνονται συνεδρίες ψυχοθεραπείας για ζευγάρια.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Επιλεκτική αλαλία
 • Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017
 • Από: Βαλεντίνα Θεοδώρου

Η επιλεκτική αλαλία θεωρείται από τον επιστημονικό κόσμο της ψυχικής υγείας ως μια κατεξοχήν παιδική διαταραχή που δεν συναντάται σε ευρεία κλίμακα. Η διαταραχή αυτή πρωτο-προσδιορίστηκε το...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Η διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών και το συναισθηματικό πένθος των γονέων
 • Τετάρτη, 15 Φεβρουάριος 2017
 • Από: Βαλεντίνα Θεοδώρου

Η γέννηση ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να φέρει τα «πάνω κάτω» στην ζωή των γονέων και της ευρύτερης οικογένειας, θεωρώντας τους εαυτούς τους ως ανάπηρους. Η κρίση που προκαλείται...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Πεινάς διαρκώς; Μάθε τι μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σου.
 • Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2017
 • Από: Ελίνα Τσιούλη

Η υπερφαγία και η παχυσαρκία εκθέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Για την κατανόηση της φύσης του προβλήματος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν τρώμε υπερβολικά μόνο όταν το...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Υπερφαγικά επεισόδια

Οι διαταραχές διατροφής αποδίδονται σε σχέση με την ύπαρξη τριών χαρακτηριστικών: την δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά, την αρνητική εικόνα σώματος και τις προσπάθειες (επιτυχείς ή ανεπιτυχείς) απώλειας βάρους. Πέρα όμως απ' αυτά, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης, και ίσως κάποια διαταραχή προσωπικότητας.

Σεξουαλικότητα και κατάθλιψη

Η σεξουαλικότητα είναι μια κεντρική πλευρά του ανθρώπου για τη ζωή του, που περιλαμβάνει το φύλο, το κοινωνικό φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ευχαρίστηση, την οικειότητα και την αναπαραγωγή, που επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, νομικών, ιστορικών, εθμικών, θρησκευτικών και πνευματικών παραγόντων.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.