Σχετικά άρθρα x

 
altzheimer

Η άνοια αποτελεί μια πρόκληση για τη Δημόσια Υγεία καθώς ο αριθμός των περιστατικών αυξάνεται ραγδαία. Υπολογίζεται πως 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζούν με άνοια παγκοσμίως, ένας αριθμός που πρόκειται να διπλασιαστεί άμεσα μέχρι το 2030. Στην Ελλλάδα 200.000 άνθρωποι ζουν με άνοια και σύμφωνα με μελέτες ο αριθμός αυτός θα φθάσει περίπου τις 600.000 το 2050.

Η λέξη άνοια προέρχεται απο το α( στερητικό) + νούς= απώλεια του νου. Μιλάμε για την προοδευτική μείωση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Οι ακριβείς αιτίες της νόσου δεν είναι γνωστές, ενώ παραατηρείται ότι γενετικοί παράγοντες δύναται να έχουν καθοριστικό ρόλο και αν επηρεάζουν άμεσα την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν 3 γονίδια που μεταφέρονται απο τους γονείς στα παιδιά, με πιθανότητα 50%.

Παρολαυτα, τα γονίδια αποτελούν την σπάνια "οικογενή" μορφή της νόσου, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζονται σε πολύ νεαρή ηλικία όπως 50,40 ακόμα και 30 ετών. Πέραν όμως των γενετικών παραγόντων υπάρχουν και άλλοι περιβαλλοντικοί όπως είναι η ηλικία , το φύλο, η καρδιαγγειακοί παράγοντες (όπως διαβήτης, υπέρταση, παχυσαρκία),΄το κάπνισμα, οι διατροφικές συνήθειες, οι τραυματικές κακώσεις στο κεφάλι, η κατάθλιψη , όπως και παράγοντες που επηρεάζουν το νοητικό απόθεμα (IQ, εκπαίδευση, επάγγελμα, φυσική άσκηση κλπ). Ωστόσο, οι διαπιστωμένοι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Alzheimer είναι η γενετική προδιάθεση και η αύξηση της ηλικίας, οι οποίοι είναι μη τροποποιήσιμοι. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες, αν και ο ρόλος τους παραμένει ασαφής ακόμη, οι μελέτες υποστηρίζουν τη σημασία τους στην πρόληψη.

Αποτελεί μια νόσο που έχει συγκεκριμένες νευροανατομικές αλλοιώσεις που εξελίσσεται με ένα συγκεκριμένο νομοτελειακό τρόπο και χαρακτηρίζεται απο κλινική ετερογένεια , περιλαμβάνοντας διαταραχές των νοητικών λειτουργιών αλλά και συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Οι διαταραχές αφορούν σημαντικές νοητικές λειτουργίες όπως είναι η μνήμη, ο λόγος, οι οπτικοχωρικές δεξιότητες, οι εκτελεστικές λειτουργίες.

Στη νόσο Alzheimer λέμε πως έχουμε τα 4 "Α" : Αμνησία, Αφασία, Απραξία, Αγνωσία:

  • Η αμνησία αφορά τόσο τη πρόσφατη ή βραχυπρόθεσμη μνήμη ( το μέρος όπου αποθηκεύονται οι πρόσφατες πληροφορίες ) ενώ η μακροπρόθεσμη μνήμη προσβάλλεται στα τελευταία στάδια.
  • Η αφασία είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς για λεκτική έκφραση και κατανόηση του λόγου. Οι ασθενείς πολλές φορές δεν μπορούν να βρουν τη λέξη και να κατανομάσουν αντικείμενα, πολλές φορές το περιγράφουν, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να βρούν το όνομα της λέξης, χάνουν την έννοια, το συμβολισμό της λέξης.
  • Η απραξία είναι η αδυναμία ή ακόμα η ανικανότητα να ολοκληρώσουν ένα έργο ή πράξεις, ακόμα και για καθημερινές ασχολίες όπως είναι να φορέσουν τα ρούχα τους.
  • Η αγνωσία είναι η αδυναμία αναγνώρισης αντικειμένων και προσώπων.

Στη νόσο Alzheimer κατα μέσο όρο από την έναρξη μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν 10 χρόνια.

Η διάγνωση αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να σχεδιαστεί η ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και να κατανοηθούν οι ανάγκες του ασθενούς, δεδομένου της σοβαρής επίπτωσης που έχει στον ίδιο όσο και στους φροντιστές του. Η διάγνωση είναι ένα πρόβλημα καθώς τις περισσότερες φορές  εκλείπουν σαφή κλινικά διαγνωστικά κριτήρια. Ακόμα, πολλά απο τα πρώιμα συμπτώματα της άνοιας διαγιγνώσκονται ως κατάθλιψη. Ο σκοπός της άμεσης διάγνωσης είναι να μειωθεί ο χρόνος ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων και τη διάγνωση και επίσης η διάγνωση να εμπεριέχει κλινικά κριτήρια που θα επιτρέπουν την αναγνώριση των διαφορετικών ανοιών.

Συγγραφή Άρθρου

Ρισβάνη Μαρία

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Εξαρτήσεις, Ψυχοδρ/κές ουσίες
Internet addiction - Συμπτώματα
  • Κυριακή, 04 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Χρυσανθακοπουλου Μαρία

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι μια μορφή επικοινωνίας των χρηστών τους. Καθώς θα εστιάσουμε στα θετικά των διαδικτυακών παιχνιδιών πολλών παικτών (multiplayer), υπάρχουν και αρνητικά...

Ψυχολογία Υγείας
Νευροψυχολογικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με νόσο Parkinson’s
  • Τετάρτη, 13 Ιούλιος 2016
  • Από: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΕΣΣΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Η νόσος του Parkinson’s είναι μία χρόνια, μη ιάσιμη, νευροεκφυλιστική διαταραχή που σχετίζεται με βλάβη σε μεταιχμιακές και νεοφλοιώδεις εγκεφαλικές περιοχές. Αρχικά, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στις ντοπαμινεργικές ίνες...

Προσωπικότητα
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και συσχέτιση με την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας στην ενήλικη ζωή
  • Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016
  • Από: Μαρίνα Κασσωτάκη

Η Διαταραχή Ελληματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας( ΔΕΠ-Υ) περιλαμβάνει συχνά συμπεριφορικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά. Η συγκεκριμένη παιδοψυχιατρική διάγνωση εξαιτίας των...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Υπερφαγικά επεισόδια

Οι διαταραχές διατροφής αποδίδονται σε σχέση με την ύπαρξη τριών χαρακτηριστικών: την δυσλειτουργική διατροφική συμπεριφορά, την αρνητική εικόνα σώματος και τις προσπάθειες (επιτυχείς ή ανεπιτυχείς) απώλειας βάρους. Πέρα όμως απ' αυτά, τα άτομα με διατροφικές διαταραχές συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης, άγχους, χαμηλής αυτοεκτίμησης, και ίσως κάποια διαταραχή προσωπικότητας.

Σεξουαλικότητα και κατάθλιψη

Η σεξουαλικότητα είναι μια κεντρική πλευρά του ανθρώπου για τη ζωή του, που περιλαμβάνει το φύλο, το κοινωνικό φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ευχαρίστηση, την οικειότητα και την αναπαραγωγή, που επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών, νομικών, ιστορικών, εθμικών, θρησκευτικών και πνευματικών παραγόντων.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.