Κατάθλιψη

Για να βεβαιωθεί κανείς ότι πράγματι υπάρχει κατάθλιψη χρειάζεται:
1. Να αποκλείσει

Άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. αναιμία, έλλειψη κάποιων βιταμινών-στοιχείων), χρόνιοι πόνοι ή χρόνια κόπωση, παρενέργειες τυχόν φαρμακευτικής αγωγής (π.χ για καρδιά, πίεση, χοληστερίνη, ορμονικές θεραπείες). Βέβαια μερικά φάρμακα απλά χειροτερεύουν μια προϋπάρχουσα κατάθλιψη. 

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, την περίπτωση άνοιας ή άλλων νευρολογικών παθήσεων που ξεκινούν πολύ ύπουλα και συχνά μοιάζουν με κατάθλιψη. Μια διαφορά είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το άτομο έχει θέματα με την πρόσφατη-βραχυπρόθεσμη μνήμη, με το γράψιμο, την ομιλία ή την κίνηση και τα αντιμετωπίζει με απάθεια.  Ενώ το άτομο που έχει κατάθλιψη ανησυχεί και στενοχωριέται που δεν θυμάται. Πάντως αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια, μια προληπτική επίσκεψη σε νευρολόγο δεν κάνει κακό.

2. Να διαφοροποιήσει: (διαφορική διάγνωση) από άλλες ψυχολογικές διαταραχές ή να εντοπίσει τυχόν συννοσηρότητα.

3.  Να συνυπολογίσει:

Τυχόν χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. διαβήτης, θυρεοειδής, αυτοάνοσα)

Πρόσφατες απώλειες-πένθος, τραυματικά γεγονότα

Πρακτικά προβλήματα / αλλαγές της καθημερινότητας, π.χ. οικονομικά

Πρόσφατες αλλαγές στο κοινωνικό δίκτυο του ατόμου ή προβλήματα των οικείων

Όλα αυτά δημιουργούν άγχος και φόβους που επιδεινώνουν την κατάσταση.

4. Να εξετάσει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τρόπου σκέψης
π.χ. τελειομανία, εξιδανικεύσεις, μη ρεαλιστικές προσδοκίες, εξαρτητικές τάσεις

5. Να δει προσεκτικά τα συμπτώματα και αν πράγματι υπάρχουν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, σχεδόν κάθε ημέρα, για συνεχόμενο χρονικό διάστημα.

Βασικό σύμπτωμα είναι η έλλειψη ευχαρίστησης-ενδιαφέροντος και / ή η καταθλιπτική διάθεση (π.χ. αδιαφορία για συνήθως απολαυστικές δραστηριότητες ή αδυναμία ενθουσιασμού/θετικής συναισθηματικής αντίδρασης σε συνήθως ευχάριστα γεγονότα, απόσυρση από κοινωνικές σχέσεις, συχνή θλίψη, ξεσπάσματα με κλάμα, μείωση κινήτρων, συναίσθημα απελπισίας, μοναξιάς, συχνό άγχος-στενόχωρες σκέψεις).

Αν υπάρχει τουλάχιστον ένα από τα δύο παραπάνω βασικά συμπτώματα, χρειάζεται να υπάρχουν και τουλάχιστον 4 από τα παρακάτω για σοβαρή κατάθλιψη, λιγότερα για πιο ήπιες μορφές:

1. αλλαγές όρεξης-βάρους-λίμπιντο,

2. διαταραχές ύπνου (π.χ. αϋπνίες ή υπνηλία, καθώς και πολύ πρωινό ξύπνημα, νωρίτερα δηλαδή απ’ όσο χρειάζεται π.χ. για δουλειά),

3. εύκολη κούραση ή έλλειψη ενέργειας ή μειωμένη δραστηριότητα,

4. πιο αργές κινήσεις-σκέψεις-αντιδράσεις ή αντίθετα νευρικότητα, ευερεθιστότητα, υπερευαισθησία

5. μειωμένη ικανότητα αυτοσυγκέντρωσης, προσοχής, ή απόδοσης ή αναποφασιστικότητα-αναβλητικότητα ή πολλές σκέψεις χωρίς δράση, ή νοερή επανάληψη-εμμονή σε παρελθοντικά γεγονότα ή δυσάρεστες σκέψεις,

6. συναίσθημα ότι όλα ίδια είναι, ότι τίποτα δεν έχει αξία, αρνητισμός, απαισιοδοξία, δυσπιστία, ηττοπάθεια, χαμηλή αυτοπεποίθηση-αυτοεκτίμηση ή ενοχές,

7. σκέψεις σχετικές με θάνατο κι αυτοκτονία ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές άμεσα ή έμμεσα, π.χ. σε θέματα υγείας, σχέσεων, εργασίας.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το άτομο με κατάθλιψη δεν χαίρεται καθόλου ή δεν είναι λειτουργικό στην καθημερινότητα ή δεν γνωρίζει ποιο είναι το λογικό.  

Μπορεί για παράδειγμα να δείξει ενδιαφέρον για κάτι καινούργιο, αλλά να το χάσει γρήγορα, να απογοητεύεται εύκολα, να δυσκολεύεται να επενδύσει σε προϋπάρχουσες στενές σχέσεις. 

Μπορεί να εκτιμά και να αξιολογεί λογικά, αλλά εγκαταλείπει την προσπάθεια, νιώθει εύκολα κούραση, πίεση. 

Ή μπορεί να μοιάζει αφοσιωμένο σε δραστηριότητες-υποχρεώσεις, να λέει πως ‘όλα θα γίνουν’ αλλά μέσα του να μη νιώθει καλά και να βασανίζεται. 

Ή μπορεί να δίνει συμβουλές για βελτίωση της διάθεσης που όμως τελικά δεν εφαρμόζει.

Γενικά, ενώ χοντρικά όλοι μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος μοιάζει να έχει κατάθλιψη, για τη σωστή αξιολόγηση και κατάλληλη θεραπεία χρειάζεται η συνδρομή ειδικού.

 

Διαβάστε ακόμη το άρθρο: Κατάθλιψη σε κοντινό μας πρόσωπο της Τζ.Χονδρού,Ψυχολόγου & Επιστημονικής Συνεργάτιδας του E-Psychology.gr

Συγγραφή Άρθρου

Τζίνα Χονδρού - Ψυχολόγος

Τζίνα Χονδρού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος - Msc στην Ψυχολογία Υγείας.
Άτομο, Ζευγάρι, Οικογένεια, Ομάδα. Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία, Ψυχοεκπαίδευση.
Γνωσιακή & Συνθετική Θεραπεία.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Μήπως τρέμετε την απόρριψη;
απόρριψη

Μήπως τρέμετε την απόρριψη; Αν ναι, ο φόβος αυτός καθορίζει την ζωή σας και σας εμποδίζει να πετύχετε αυτά που θέλετε. 
Γιατί;  Επειδή δεν τολμάτε να αξιοποιήσετε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.  Ή επειδή αυτό-σαμποτάρεστε: για παράδειγμα, βγάζετε στην επιφάνεια τα αρνητικά σας στοιχεία, φεύγετε πριν δοκιμάσετε, απορρίπτετε για να μην σας απορρίψουν.

Κατάθλιψη σε κοντινό μας πρόσωπο
Κατάθλιψη

Αν έχει κατάθλιψη κάποιος δικός σας άνθρωπος…

Δείξτε κατανόηση στο πώς αισθάνεται, δεν υπάρχουν "σωστά" και "λάθος" συναισθήματα.
Μην κριτικάρετε, προσβάλλετε, ενοχοποιείτε.
Συζητήστε με σοβαρότητα, ήπιο και γλυκό τρόπο για το πώς νιώθει.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είμαστε ο εαυτός μας;
εαυτός

Πόσο στ’ αλήθεια ελεύθερες και συνειδητές είναι οι επιλογές μας;  Πόσο είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας; Τι είναι αυτό που πολλές φορές θολώνει τα νερά και νιώθουμε πιεσμένοι, εγκλωβισμένοι, προσποιητοί ή συμβιβασμένοι;
Τις περισσότερες φορές, αυτό που μας δυσκολεύει δεν είναι κάποιος εξωγενής παράγοντας, ή κάποιο γεγονός της ζωής, αλλά οι ίδιες μας οι σκέψεις. 

Από τον έρωτα στην απογοήτευση
έρωτας απογοήτευση

Οι περισσότερες σχέσεις ξεκινούν με ενθουσιασμό, έρωτα, ελπίδες για κοινή ευτυχισμένη πορεία.  Τι γίνεται άραγε και αυτό τελικά δεν συμβαίνει; Γιατί από τον έρωτα περνάμε στην απογοήτευση, το θυμό, την αποξένωση; 

Σχέσεις μεταξύ αδελφών
αδέλφια καυγάδες

Όταν υπάρχουν αδέλφια σε μια οικογένεια, είναι συνηθισμένες οι ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ τους. Τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ αδελφών υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες και σε όλων των ειδών τις οικογένειες ανά τον κόσμο, έτσι συχνά δυσκολεύουν τους γονείς και αποτελούν πηγή αρνητικών συναισθημάτων για τα παιδιά.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.