κατάθλιψη

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια φυσιολογική, εποχιακή μετάπτωση της διάθεσης και στην αρχή και εξέλιξη μιας ψυχικής διαταραχής. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, είναι να παραμείνουμε ενημερωμένοι γύρω από τη διαταραχή της κατάθλιψης, ώστε να ξέρουμε πότε έχει έρθει η ώρα να αναζητήσουμε βοήθεια, και πότε δεν έχουμε να ανησυχούμε για κάτι.

Μετά από προσεκτική αξιολόγηση, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής, συνέταξε την ακόλουθη λίστα επάνω στα συμπτώματα της κατάθλιψης:

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορούν να περιλαμβάνουν:

Επίμονα λυπημένη διάθεση ή αίσθημα κενού.

Έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις καθημερινές ασχολίες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.

Μειωμένη ενέργεια, κόπωση, αργό ρυθμό.

Ανωμαλίες στον ύπνο (αυπνία, πρόωρο ξύπνημα, ή μεγάλη υπνηλία).

Ανωμαλία στην όρεξη (ανορεξία και χάσιμο ή αύξηση βάρους).

Δυσκολία στη συγκέντρωση, στη μνήμη, στη λήψη αποφάσεων.

Αίσθημα ενοχής, αδυναμίας, ευτέλειας.

Σκέψεις γύρω από το θάνατο ή την αυτοκτονία, απόπειρες αυτοκτονίας.

Ευερεθιστότητα.

Ευσυγκινησία.

Χρόνιοι και διάσπαρτοι σωματικοί πόνοι, μη ανταποκρινόμενοι σε θεραπεία.

 

Στο χώρο της εργασίας, τα συμπτώματα της κατάθλιψης πολλές φορές χαρακτηρίζονται από:

Μειωμένη παραγωγικότητα.

Πεσμένο ηθικό.

Έλλειψη συνεργασίας.

Προβλήματα ασφάλειας, ατυχήματα.

Αφηρημάδα.

Συχνές διαμαρτυρίες για αίσθηση διαρκούς κόπωσης.

Παράπονα ανεξήγητων πόνων.

Αλκοολισμό και κατάχρηση φαρμάκων.

 

Τα συμπτώματα της μανιοκατάθλιψης μπορούν να περιλαμβάνουν:

Υπερβολικά καλό κέφι.

Ευερεθιστότητα.

Μειωμένη ανάγκη για ύπνο.

Αυξημένη ενέργεια και δραστηριότητα.

Πολυλογία, υπερκινητικότητα και υπερβολική σεξουαλικότητα.

Σκέψεις ανταγωνιστικές.

Διαταραγμένη ικανότητα στη λήψη αποφάσεων.

Μεγαλομανία.

Ευκολία στην απόσπαση της προσοχής.

Αν τέσσερα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης ή μανιοκατάθλιψης επιμένουν για περισσότερες από δύο εβδομάδες, ή αν παρεμβαίνουν στη δουλειά ή στην οικογενειακή σας ζωή, χρειάζεστε μια πιο λεπτομερή διάγνωση.

Με τη θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί στις μέρες μας, το 80% των ανθρώπων που έχουν σοβαρή κατάθλιψη – ακόμη και όσοι υποφέρουν από τη σοβαρότερη μορφή της – μπορούν να δουν σημαντική βελτίωση.

Τα συμπτώματα συνήθως μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Παρακαλώ μιλήστε στον θεραπευτή σας και ενημερωθείτε.

 

Διαβάστε ακόμη για την κατάθλιψη το άρθρο: Κατάθλιψη και Ψυχοθεραπεία 

Συγγραφή Άρθρου

Μαρτίνα Αθανασίου

athanasiou martinaΨυχολόγος και Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις και τις ψυχοσωματικές παθήσεις.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σχετικά άρθρα
Αυτοέλεγχος

Ο αυτοέλεγχος είναι μία από τις εντυπωσιακότερες λειτουργίες της ανθρώπινης ύπαρξης, καθώς αποτελεί...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εραστής ή σύζυγος; Επιλέγοντας συντρόφους.
εραστής, σύντροφος

Κάθε σχέση φέρει ποιότητες. Ένας άντρας και μια γυναίκα*, όταν έρχονται σε επαφή, αναπτύσσουν σιγά σιγά τον κώδικα επικοινωνίας με τον οποίο θέλουν να ταξιδέψουν ως ζευγάρι. Ο ένας σιγά σιγά ενσωματώνεται μέσα στον άλλο, προσπαθώντας να δημιουργήσει έτσι ένα "όλο", μια μονάδα η οποία θα εξαλείψει με το πέρας του χρόνου το φόβο και τη μελαγχολία που φέρει η μοναξιά.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα. Γιατί πρέπει να τα ευγνωμονούμε;
Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Ο όρος ψυχοσωματική διαταραχή χρησιμοποιείται κυρίως με τον ακόλουθο ορισμό: μια σωματική ασθένεια που πιστεύεται ότι προκαλείται, ή επιδεινώνεται, από ψυχικούς παράγοντες. Μερικές σωματικές ασθένειες που επιδεινώνονται συνήθως από παράγοντες ψυχικής υγείας είναι η ψωρίαση, το έκζεμα, το έλκος στομάχου, η υψηλή πίεση του αίματος, οι καρδιακές παθήσεις και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. 

7 πρακτικές για την αντιμετώπιση των πρώτων συμπτωμάτων της κατάθλιψης
συμπτώματα κατάθλιψης

Πληθώρα άρθρων ξεχύνεται τον τελευταίο καιρό με θέμα την κατάθλιψη. Με αφετηρία ίσως τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, τα ποσοστά επιρροής αυτής της διαταραχής έχουν αυξηθεί δραματικά. Δυστυχώς όμως, η αντιμετώπιση αυτής της πάθησης από την πλειονότητα πραγματοποιείται με τη λήψη φαρμάκων (φαρμακοθεραπεία), εφόσον αποτελούν γρήγορη και φθηνή λύση (σε σχέση με την ψυχοθεραπεία), ενώ αρκετά άτομα μένουν αδιάγνωστα καθώς αποφεύγουν την επαφή με ειδικό.

Τά εν οίκω μή εν δήμω: Μιλώντας για τη σχέση μας σε τρίτους
σχέση

Το πως παρουσιάζουμε τον σύντροφό μας στην οικογένεια μας και τον κύκλο μας, θα είναι αργότερα η άποψη που θα καλλιεργηθεί ως προς το πρόσωπό του. Ας μην αφήσουμε τις δικές μας ερμηνείες και σκαμπανεβάσματα να χαλάσουν την όψη της σχέσης! Ας γίνουμε πιο επιλεκτικοί στο προσωπικό υλικό που μοιραζόμαστε με άτομα εκτός της σχέσης μας.

 

Μήπως τελικά ζούμε στο δικό μας κόσμο;

Η μάχη των 2 κόσμων.
Στη σημερινή κοινωνία όλα μοιάζουν να συμβαίνουν τόσο γρήγορα γύρω μας, που συχνά καταλήγουμε να έχουμε τον έλεγχο μόνο για το 50% αυτών που λέμε και κάνουμε – καμιά φορά ούτε τόσο. Δυστυχώς όμως, αυτοί οι ρυθμοί πολλές φορές κοστίζουν στη σχέση μας, και ως επέκταση και στον εαυτό μας.

 

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).