Επιλόχειος κατάθλιψη

Η γονεϊκότητα, ανεξάρτητα από το φύλο, μέσα σε όλη την ομορφιά της έχει στοιχεία απαιτητικά και δύσκολα. Η μέλλουσα μητέρα βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και αλλαγές, που αρχικά έχουν και οργανική αιτιολογία. Η συνεχής παραγωγή ορμονών και οι σωματικές αλλαγές που απαιτούνται κατά τη διάρκεια (κι όχι μόνο) της κύησης, καλούν τη γυναίκα να ανταποκριθεί σε αυτή την τεράστια αλλαγή και ζητούν ταυτόχρονα ηρεμία και ξεκούραση για το καλό του εμβρύου.

Δοκιμασία δύσκολη. Όση εμπειρία και αν έχει στο ιστορικό της η μέλλουσα μητέρα, από προηγούμενες κυήσεις ή από κοντινά πρόσωπα, κάθε φορά καλείται να ανταποκριθεί στα δεδομένα της εποχής, τα οποία αποκλείεται να είναι ίδια με τα προηγούμενα.

Το πιο σημαντικό, πέρα από τις σωματικές αλλαγές που είναι οι πιο εμφανείς, είναι η συναισθηματική και ψυχολογική μετακίνηση που απαιτείται προκειμένου η μητέρα να εμπεριέξει τα νέα δεδομένα.

Ο ερχομός κάθε παιδιού καλεί το σύστημα της οικογένειας να «ανοίξει» και δημιουργεί επιπλέον ρόλους, σχέσεις, υποσυστήματα, άρα γίνεται πιο σύμπλοκο.

Η επιλόχειος κατάθλιψη έρχεται συνήθως λίγο μετά τον ερχομό του παιδιού στον κόσμο. Η νέα μητέρα αισθάνεται ότι αδυνατεί να χαρεί, ενώ το επιθυμεί, και αυτό το συναίσθημα τη γεμίζει ενοχές. Συναισθήματα έντονης θλίψης, φόβου, θυμού, κλάματα και διάθεση απομόνωσης παίρνουν χώρο από τη χαρά της καθημερινότητας. Συνήθως, λόγω της ενοχής που προανέφερα, η μητέρα προτιμά να το αποσιωπήσει για να μην κατηγορηθεί για τα συναισθήματά της, παρά να το επεξεργαστεί.  Το μοίρασμα, το νοιάξιμο και η εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι είναι που θα οδηγήσει στην απάντηση. Πλήθος θεμάτων που έχουν να επαναδιαπραγματευθούν έρχονται στην επιφάνεια. Η καλή σχέση, η επεξεργασία και η αμοιβαία κατανόηση για τη νέα φάση ζωής χρειάζονται σαν καλή βάση για να χτιστεί στη συνέχεια το οικοδόμημα της κάθε οικογένειας. Με άλλα λόγια ξαναδεσμεύεται το ζευγάρι στο μεταξύ τους ή ψάχνει λύση σε θέματα που έχουν προκύψει.

Τα ερωτήματα που μπορεί να προκύπτουν στον καθένα είναι πολλά και αφορούν τη θέση και το ρόλο του. Ποιος είπε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη αφορά μόνο τη μητέρα; Κάθε μέλος του ζευγαριού βιώνει πολύ έντονα συναισθήματα και ζητά απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα του, κάνοντας και τους δύο το ίδιο ευάλωτους. Για να ξεπεραστεί το δύσκολο στάδιο αυτό χρειάζεται υποστήριξη και καλή δουλειά από το ζευγάρι. Επειδή με τον ερχομό κάθε παιδιού οι γονείς συνηθίζουν να αφήνουν τους εαυτούς τους και τη σχέση τους στην άκρη, διοχετεύοντας όλη τους την ενέργεια στο μεγάλωμα του παιδιού, θα πω στο τέλος αλλά υπογραμμίζοντάς το, ότι η φροντίδα των γονέων είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά.

Δεν τα φροντίζετε απλά, τους διδάσκετε μέσα από το παράδειγμά σας, να αγαπούν και να φροντίζουν τον εαυτό τους και τις σχέσεις τους…

Συγγραφή Άρθρου

Ρομίνα Σαλούστρου Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Ιστοσελίδα:www.rominasaloustrou.gr Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Σχέσεις - Σεξουαλικότητα
Δυσλειτουργικές σχέσεις και ο φόβος της μοναξιάς
  • Παρασκευή, 06 Ιανουάριος 2017
  • Από: Αικατερίνη Μούτουπα

Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να εξοικειωθούν με τη δυστυχία στη σχέση παρά να μείνουν μόνοι τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;Αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να παραμείνουν σε μια...

Αυτοβοήθεια
Η παιδαγωγική σημασία και χρησιμότητα της απόρριψης
  • Τετάρτη, 21 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η απόρριψη, κοινώς η αδιαφορία για τα προβλήματα και τις ανάγκες μας από άτομα σημαντικά για εμάς, αλλά και γενικότερα από τον κοινώνικό μας περίγυρο, είναι μία από τις πιο...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Παππούδες: Η σύγχρονη σοφία των παιδιών
  • Δευτέρα, 12 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Βαλεντίνα Θεοδώρου

Πόσα συναισθήματα δημιουργούνται όταν λέμε τις λέξεις παππού και γιαγιά! Τόσο σημαντικές και μεγάλες φιγούρες στη ζωή των παιδιών. Όσοι τους είχαν στη ζωή τους νιώθουν τυχεροί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Χαμηλή αυτοεκτίμηση σε τρεις φάσεις…
αυτοεκτίμηση

Η διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο όπου ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία και μας ακολουθεί ως την ενήλικη ζωή.

Τα παιδιά, από την προσχολική ακόμη ηλικία, παρατηρούν τις αντιδράσεις των «σημαντικών άλλων» προσώπων προκειμένου να εσωτερικεύσουν την εικόνα του εαυτού τους.

Κατάθλιψη, η μάστιγα της εποχής;

Κατάθλιψη, ένας ορισμός, μια διάγνωση που στις μέρες μας ακούγεται πολύ. Ένας γνωστός, ένας φίλος, ένας συγγενής, ένας γείτονας. Ο πληθυσμός της ομάδας αυτής ολοένα και αυξάνει. Συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται «Μήπως έχω κατάθλιψη;», ακόμα συχνότερα όμως το δηλώνουν με βεβαιότητα «Έχω κατάθλιψη».

 

Το τραπέζι των εορτών ή το εορταστικό τραπέζι;
Χριστούγεννα σχέσεις

Χριστούγεννα... Αλλαγή της χρονιάς! Μία περίοδος που από πολλούς θεωρείται η ομορφότερη της χρονιάς. Ίσως γιατί το κλείσιμο της κάποιους τους ανακουφίζει σαν κάτι που πέρασε ή σαν ένα νέο άνοιγμα που θα ευοδωθούν οι κόποι του παρελθόντος. Ίσως γιατί κάνοντας ανασκόπηση στη χρονιά που πέρασε κάποιος νιώθει ικανοποίηση και λαχτάρα για να προχωρήσει, και κάποιος απογοήτευση και θέλει να προσπεράσει.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.