Διαταραχές της Διάθεσης

Όλοι οι άνθρωποι, κατά καιρούς, εκδηλώνουμε κάποια αλλαγή στο συναίσθημά μας ως αποτέλεσμα ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός κ.ά. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές η αλλαγή του συναισθήματος ως αντίδραση σε κάποιο δυσάρεστο ή ευχάριστο γεγονός, είναι απόλυτα φυσιολογική και απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να είναι πιο έντονες και παρατεταμένες σε διάρκεια, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρή έκπτωση στη λειτουργικότητα.

Ο όρος συναισθηματικές διαταραχές που εισήχθη από τον Άγγλο ψυχίατρο Henry Maudsley αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τον όρο διαταραχές της διάθεσης καθώς προτάθηκε ότι ο πρώτος περιγράφει την εξωτερική εκδήλωση του συναισθήματος που μπορεί να παρατηρηθεί από τρίτους εν αντιθέσει με το δεύτερο όρο που ορίζει την κυρίαρχη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

Τι είναι οι Διαταραχές Διάθεσης

Οι διαταραχές της διάθεσης αποτελούν ένα σύνολο διαταραχών στα ταξινομικά συστήματα (DSM, ICD) των οποίων κοινό χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η διατάρραξη του συναισθήματος του ατόμου.

Ανάλογα με το κυρίαρχο συναίσθημα, οι διαταραχές της διάθεσης ταξινομούνται στις εξής κατηγορίες:

Καταθλιπτικές Διαταραχές - Μείζον Καταθλιπτική Διαταραχή

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται η Μείζων Καταθλιπτική Διαταραχή (MDD)γνωστή και ως κλινική ή μονοπολική κατάθλιψη κατά την οποία το άτομο εμφανίζει ένα ή περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια και παρουσιάζεται έντονη έκπτωση στη λειτουργικότητα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταθλιπτική διάθεση, απώλεια της ευχαρίστησης σε δραστηριότητες της καθημερινότητας, σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους, αϋπνία ή υπερυπνία, νευρικότητα, κόπωση, αίσθημα ενοχής ή αναξιότητας, προβλήματα στην εστίαση της προσοχής, σκέψεις θανάτου και αυτοκτονικός ιδεασμός.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ελλάτωση της σεξουαλικής διάθεσης ή σωματικα συμπτώματα. Στα άτομα με μείζων κατάθλιψη, είναι πιθανό το ενδεχόμενοαπόπειρας αυτοκτονίας και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και η κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

Η μη διαγνωσμένη μείζων κατάθλιψη είναι δυνατόν να καθυστερήσει την ανάρρωση ή να δυσχεράνει την πρόγνωση κάποιας σωματικής ασθένειας και γι’ αυτό χρήζει ιατρικής προσοχής.

Διπολικές Διαταραχές - Μανιοκατάθλιψη

Η Διπολική Διαταραχή (Βipolar Disorder) γνωστή ως μανιοκατάθλιψη περιλαμβάνει μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια που χαρακτηρίζονται κυρίως από έντονη συναισθηματική αστάθεια (ευφορία ή ευερεθιστότητα), διογκωμένη αυτοεκτίμηση, υπερκινητικότητα, ιδεοφυγή, μειωμένη ανάγκη για ύπνο, διάσπαση της προσοχής και υπερβολική εμπλοκή σε δραστηριότητες που επιφέρουν ευφορία. Τα μανιακά ή υπομανιακά επεισόδια εναλλάσσονται με κύκλους καταθλιπτικών επεισοδίων επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα του ατόμου σε όλους τους τομείς.

Ακόμα, εμφανίζονται υπότυποι των διαταραχών που περιλαμβάνουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα όπως είναι η Δυσθυμική Διαταραχή και η Κυκλοθυμική Διαταραχή. Οι διαταραχές της διάθεσης είναι πιθανό να προέρχονται από χρήση ουσιών ή να αποτελούν συμπτώματα μιας γενικής ιατρικής κατάστασης.

 

Θεραπεία Διαταραχών Διάθεσης

Είναι μεγάλης σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των Διαταραχών της Διάθεσης προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα του ατόμου και να μειωθούν σημαντικά τα συμπτώματα.

Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καθώς επίσης αναντικατάστατος είναι ο ρόλος της ψυχοθεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις προτείνεται παρέμβαση σε οικογενειακό πλαίσιο και ψυχοεκπαίδευση τόσο του ασθενούς όσο και των μελών της οικογένειας σχετικά με τη φύση της διαταραχής και των συμπτωμάτων.

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία.
Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. 
Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.


Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
Κατάθλιψη, η μάστιγα της εποχής;
  • Τετάρτη, 28 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Ρομίνα Σαλούστρου

Κατάθλιψη, ένας ορισμός, μια διάγνωση που στις μέρες μας ακούγεται πολύ. Ένας γνωστός, ένας φίλος, ένας συγγενής, ένας γείτονας. Ο πληθυσμός της ομάδας αυτής ολοένα και αυξάνει....

Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
Μη λεκτική επικοινωνία και κατάθλιψη
  • Παρασκευή, 09 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Μαρία Λαΐου

Η μη λεκτική συμπεριφορά στην κατάθλιψη.Η μη λεκτική ή εξωλεκτική επικοινωνία, είναι η διαδικασία μέσα απο την οποία επικοινωνούμε, δηλαδή επηρεάζουμε την συμπεριφορά, την...

Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
Κατάθλιψη - Ορισμός, Αιτιολογία, Συμπτώματα, Θεραπεία
  • Τετάρτη, 14 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Αμανατίδου Φωστηρία

Η κατάθλιψη αποτελεί διαταραχή της διάθεσης όπου το άτομο αποκτά αρνητική οπτική για τον εαυτό του π.χ. ότι είναι άχρηστο, ανάξιο, ανεπαρκές, για τον κόσμο π.χ. ότι είναι απορριπτικοί απέναντί...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εργασιακή εξουθένωση (burnout) και επιλογή επαγγέλματος
Εργασιακή εξουθένωση

Σύμφωνα με την υπαρξιακή προσέγγιση, η ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν νόημα στη ζωή τους μέσω της εργασίας συμβάλλει στην άρνηση της παραδοχής ότι ως θνητά όντα, καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός του θανάτου. Μάλιστα, προκειμένου να αρνηθούμε τον θάνατο, επιθυμούμε να αισθανόμαστε πως ζούμε μια ζωή γεμάτη νόημα, πως με τις πράξεις και τις επιλογές μας έχουμε επιρροή στο άπειρο σύμπαν.

Όταν φοβόμαστε για την υγεία μας
φόβος υγείας

Όλοι οι άνθρωποι, είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας, να έχουμε νιώσει ανησυχία σχετικά με ένα σωματικό σύμπτωμα που εντοπίσαμε ή σε σχέση με το ενδεχόμενο να νοσήσουμε από κάποια ασθένεια. Είναι πιθανό, το σωματικό σύμπτωμα να μας ενεργοποίησε τόσο, ώστε αναζητήσαμε την πηγή του προβλήματος στο διαδίκτυο ή επισκεφτήκαμε κάποιο γιατρό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, συνειδητοποιήσαμε πως η ανησυχία μας ήταν πιο έντονη από όσο απαιτούσε η περίσταση.

Πως συνδέεται η ερωτική σχέση με τη σχέση που συνάπτουμε με τον ψυχοθεραπευτή
ψυχοθεραπευτική σχέση

Ο Φρόυντ σε μία από τις πρώτες του παρατηρήσεις εντός της ψυχοθεραπευτικής συνθήκης, αναγνώρισε πως οι αναλυόμενοι συχνά ένιωθαν έντονα συναισθήματα για εκείνον που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν μέσα από την αποστασιοποιημένη σχέση που είχε μοιραστεί ο αναλυτής με τον αναλυόμενο.

Γιατί υπάρχουν τα όρια στην ψυχοθεραπεία;
ψυχοθεραπεία και όρια

Πολύ συχνά, άνθρωποι που προσέρχονται στο γραφείο ενός ψυχοθεραπευτή ξαφνιάζονται από τον αριθμό των ορίων που τίθενται προκειμένου να προστατεύσουν την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή- θεραπευόμενου. Γιατί χρειάζονται όλα αυτά τα όρια; Γιατί ο θεραπευτής μου δεν αποκαλύπτει προσωπικές του πληροφορίες; Γιατί δε μπορώ να κάλώ τον θεραπευτή μου όσο συχνά θέλω; αναρωτιούνται συχνά.

Οριακή διαταραχή προσωπικότητας (αιτιολογία)
Οριακή διαταραχή προσωπικότητας

Η αιτιολογία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι μόνο εν μέρει γνωστή, ωστόσο ως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη και εξέλιξη της διαταραχής εμφανίζονται τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως είναι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.