Σχετικά άρθρα x
Άγχος/Φοβίες
 • 06 Σεπτέμβριος 2016
 • Από: Γρηγόρης Βασιλειάδης
Όταν το άγχος επιλέγει αντί για σένα...

...

 

Το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοτροφοδοτούνται. Η κατάθλιψη θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον 21ο αιώνα. Οι άνδρες συνήθως είναι επιρρεπείς στην κατάθλιψη σε ποσοστό διπλάσιο από αυτό των γυναικών.

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι οι άνδρες έχουν μάθει να αγνοούν και να παγώνουν τα συναισθήματά τους και αυτό περιλαμβάνει και το αίσθημα κατάθλιψης.

Τα ευρήματα των νευροεπιστημών μας δείχνουν ότι υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να εκδηλώσουμε κατάθλιψη. Ο ένας είναι όταν έχουμε κατάθλιψη ως συνεχιζόμενο σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος, που μπορεί να είναι κάποια μορφή τραύματος που δεν έχει διαγνωστεί ή αντιμετωπιστεί θεραπευτικά.

Το τραύμα είναι ένα πολύπλοκο θέμα που έχει υποτιμηθεί και παρεξηγηθεί από την κοινωνία μέχρι πολύ πρόσφατα. Ο αντίκτυπος από ένα συνταρακτικό βίωμα για το νευρικό μας σύστημα, όπως ένα σοβαρό ατύχημα ή μια αισθητή επίδραση στη ζωή μας, μπορεί να μας αφήσει κάποιο τραύμα. Ομοίως, ένα συνεχιζόμενο βίωμα μιας οδυνηρής, ανασφαλούς, κακοποιητικής ή συνταρακτικής κατάστασης που δεν μπορεί να επιλυθεί, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα υπόβαθρο τραύματος. Το ίδιο το τραύμα έχει ως συμπτώματα, άγχος ή/και κατάθλιψη ως δευτερογενές ζήτημα.

Στην κοινωνία μας οι άνδρες οφείλουν να είναι «σκληροί». Οι «αδύναμοι» απορρίπτονται, απολύονται, δέχονται εκφοβισμό, ετικέτες και χαρακτηρισμούς και θεωρούν ότι μπορεί να μπουν σε νέα προβλήματα, αν παραδεχτούν, ή μιλήσουν για τα προβλήματα που έχουν ή για τα συναισθήματα που έχουν γι’ αυτά τα προβλήματα.

Οι άνδρες ζουν σε σιωπηλή επαγρύπνηση και άγχος. Συγκρατούν, υποτιμούν, εκλογικεύουν, αντισταθμίζουν με αστεία και χιούμορ και αποσύρονται όταν τα πράγματα σοβαρεύουν αλλά δεν εκφράζονται. Πολλοί υποφέρουν σιωπηλά και εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά με τον εαυτό τους, πέρα από το τραύμα ή την κατάθλιψή τους.

Πολλοί άνδρες αισθάνονται αδύναμοι, ένοχοι, αμήχανοι ή λιγότερο αρσενικοί αν δεν βρίσκονται στην κορυφή. Ένα μεγάλο ποσοστό είναι τελειομανείς που κλειδώνουν μέσα τους τόση αυτοκριτική, απογοήτευση, μίσος για τον εαυτό και οργή επειδή δεν πετυχαίνουν τους ανέφικτους στόχους τους, ώστε έχουν τον χειρότερο εχθρό συνεχώς μέσα στο κεφάλι τους.

Ο δεύτερος τρόπος που αναπτύσσεται η κατάθλιψη είναι ότι, κατά τα άλλα, υγιείς άνδρες και γυναίκες συνθλίβονται από τη ζωή που ζουν. Στην εποχή μας, ο καθένας μας «πρέπει να γίνει κάποιος», να εργαστούμε σκληρότερα, να γίνουμε πλουσιότεροι.

Για ένα διάστημα, εργαζόμαστε σκληρότερα και τρέχουμε περισσότερο σε αυτό το μαραθώνιο. Χρησιμοποιούμε περισσότερη ενέργεια, αλλά αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι παραμένουμε στο ίδιο σημείο.

Συνήθως το άγχος του να ζεις τρέχοντας όλο και περισσότερο χάριν της επιτυχίας και ενός καλού επιπέδου ζωής, έχει το τίμημά του. Χάνουμε ενέργεια για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουμε αλλά μια νέα ξέφρενη ενέργεια εμφανίζεται στα κεφάλια μας με αγχώδεις και αναμασώμενες σκέψεις που είναι πάντα αρνητικές.

Στις σχέσεις, οι άνδρες αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να είναι ισχυροί, να φέρνουν αποτέλεσμα, να είναι πιο οικείοι, να παίρνουν τον έλεγχο, να είναι ο βράχος για το άλλο πρόσωπο στη ζωή τους. Η κοινωνία θεωρεί ότι ένας άντρας πρέπει να ξέρει τι να κάνει σε κάθε περίσταση.

Σύντομα, η πίεση που συσσωρεύεται από τους άνδρες όταν εσωτερικεύουν σιωπηλά τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους αντί να τα εκφράσουν στις συντρόφους τους, οδηγεί σε κατάθλιψη. Αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στη σωματική και ψυχονοητική κατάσταση του άντρα.

Οι γυναίκες συνήθως έχουν πιο κοινωνικοποιημένες διεξόδους για να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους με άλλες γυναίκες, αφού γνωρίζουν πώς να σχετίζονται και να μοιράζονται τους προβληματισμούς τους καλύτερα από ό, τι οι άνδρες. Για τους περισσότερους άνδρες, η τέχνη της επικοινωνίας σκέψεων και συναισθημάτων είναι κάτι ξένο προς αυτούς.

Από κλινική άποψη, στη συμβουλευτική ζεύγους διαπιστώνουμε ότι τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα σε ένα ζευγάρι, μπορούν να αποκτήσουν μεγάλη επίγνωση και νέους τρόπους να συνδεθούν μεταξύ τους, αν καθίσουν μαζί να το διερευνήσουν. Το μοίρασμα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την πραγματικότητα και την κατάσταση όπου βρίσκεται ο καθένας και για να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση των αναγκών που ο καθένας τους έχει για να προχωρήσουν μαζί ως ένα ενιαίο και υποστηρικτικό ζευγάρι.

Μερικές φορές χρειάζεται μόνο εκπαίδευση, επίδειξη και εξάσκηση στους άνδρες για να αποκτήσουν νέες δεξιότητες που μειώνουν τη συσσώρευση των εσωτερικών πιέσεων, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα τους οδηγούσαν σε μια καθοδική τροχιά άγχους και κατάθλιψης. Σε μια καθοδική τροχιά, αρχίζουμε να συσπόμαστε, να βλέπουμε φόβο γύρω μας, πέφτει η θετικότητά μας και γινόμαστε πιο αρνητικοί, περισσότερο φοβισμένοι, καθώς έχουμε φτάσει στην κατάσταση του άγχους.

Ο δρόμος για την κατάθλιψη έχει συνήθως δύο ορόσημα. Το πρώτο είναι το στρες ή ένα τραυματικό γεγονός και το δεύτερο είναι το άγχος.

Όταν είμαστε αγχωμένοι, όλες αυτές οι ορμόνες και βιοχημικοί παράγοντες που παράγουμε στην κατάσταση «πάλης ή φυγής» και μας κρατούν σε επαγρύπνιση, υπερ-εγρήγορση, ένταση και ενεργητικότητα, αρχίζουν να επιταχύνουν το σύμπλεγμα συνεχούς σκέψης, ανησυχίας, στρες και αϋπνίας.

Ωστόσο, οι ίδιες αυτές χημικές ουσίες που μας προκαλούν βλάβη καθώς και οι αντίστοιχες θετικές χημικές ουσίες καλής υγείας που απενεργοποιούνται σε μας όταν είμαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι, κάνουν κάποια πραγματική ζημιά τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα μας.

Εμείς έχουμε ένα είδος κανόνα «80 προς 20» στο σωματο-ψυχο-νοητικό μας σχεδιασμό ως άνθρωποι. Δηλαδή, είμαστε σχεδιασμένοι για να ζούμε το 80% του χρόνου μας σε χαλαρή κατάσταση ύπαρξης (γνωστή ως παρασυμπαθητική κατάσταση ή παρασυμπαθητικοτονία) και το 20% του χρόνου μας σε κατάσταση «πάλης ή φυγής» (γνωστή ως συμπαθητική κατάσταση ή συμπαθητικοτονία). Στη σύγχρονη εποχή μας όπου οι πραγματικές φυσικές απειλές είναι ανύπαρκτες, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην ζούμε πραγματικά σε μια κατάσταση ύπαρξης «90 προς 10».

Ωστόσο, το στρες και στη συνέχεια το άγχος, μας βάζει σε έναν τρόπο ζωής όπου είμαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι το 80% του χρόνου και μπορούμε να βρούμε ανακούφιση, παρηγοριά και χαλάρωση, συχνά μόνο μέσα από εθισμούς, φάρμακα, φαγητό και ποτό, το υπόλοιπο 20% του χρόνου.

Ο λόγος που υφίσταται η «ασθένεια» είναι επειδή νιώθουμε άβολα ή αποσυνδεδεμένοι από την κατάσταση ηρεμίας, άνεσης και χαλάρωσης (παρασυμπαθητικοτονία) και γι’ αυτό αρρωσταίνουμε. Στο στάδιο άγχους μπορεί να αρρωστήσουμε στο σώμα καθώς δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει η σωματο-ψυχονοητική μας κατάσταση σε ένα μοτίβο «20 προς 80», ενώ είμαστε σχεδιασμένοι για να ζούμε σε μοτίβο «80 προς 20».

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα σε αυτό το στάδιο. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια κόπωση, ινομυαλγία, ημικρανίες, ρινίτιδα, βρογχίτιδα, λοιμώξεις, υπερ-θυροειδισμός, υπο-θυροειδισμός, υπο-μεταβολισμός, σύνδρομο κόπωσης των επινεφριδίων, τριγμός των οδόντων, διαταραχές ύπνου, Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, είναι μερικά απ’ αυτά. Το σώμα αρχίζει να παραιτείται.

Μερικοί άνθρωποι καταρρέουν σε αυτή τη φάση και ζητούν βοήθεια, καθώς δεν μπορούν πλέον να συνεχίσουν σ’ αυτούς τους ρυθμούς. Άλλοι είναι πιο ανθεκτικοί ή πιο πεισματάρηδες και συνεχίζουν αλλά σε κάποια φάση πέφτουν σε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη στην τυπική της μορφή είναι μια αίσθηση βάρους, ένας λήθαργος, μια κατάρρευση, μια βαριά νωθρότητα και «κόλλημα», χρωματισμένα με άγχος που ακόμα εκδραματίζει τα συμπτώματά του μέσα σε όλα τα νέα πράγματα που η κατάθλιψη φέρνει στην εμπειρία. Όταν έρχεται η κατάθλιψη, δεν υπάρχει πουθενά να τρέξεις και να κρυφτείς ή να παραμείνεις στην άρνηση.

Η κατάθλιψη είναι ένα απειλητικό για τη ζωή θέμα εάν δεν ελεγχθεί και δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά μακροπρόθεσμα. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στην σωματική και ψυχονοητική υγεία, στο νόημα και στην αξία της ζωής για το άτομο και στη σχέση του με άλλους ανθρώπους.

Η κατάθλιψη δεν πρέπει ποτέ να μένει απλά ως ένα θέμα από το οποίο πρέπει διαχωρίζεις τη θέση σου, να σκληρύνεις και να προσπαθήσεις να το ξεπεράσεις. Το στρες και το άγχος μας δείχνουν ξεκάθαρα τα μηνύματα για το πού μπορούμε να καταλήξουμε προσπαθώντας να τα αντέξουμε ή να τα συγκαλύψουμε με αλκοόλ, ναρκωτικά ή αποσπώντας την προσοχή μας μέσα από την εργασία.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στο στρες, στο άγχος και στην κατάθλιψη, που ο καθένας μας πρέπει να μάθει και να υιοθετήσει στη σύγχρονη κοινωνία μας. Ωστόσο, για τους πάσχοντες από τραύμα και κάποιους άλλους, αυτό δεν θα αποτρέψει την εμφάνιση ενός σημαντικού στρες, άγχους και επεισοδίου κατάθλιψης.

Η λήψη βοήθειας είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις αυτό το θέμα ζωής που ο καθένας από εμάς μπορεί να το αντιμετωπίσει κάποτε. Χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς και να έχουμε επίγνωση για το που πραγματικά βρισκόμαστε στη ζωή μας και να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε βοήθεια αν καταλάβουμε ότι έχουμε συμπτώματα κατάθλιψης.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

 • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
 • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
 • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Ανακαλύπτοντας την Φωτεινή Πλευρά του Εαυτού μας
 • Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2016
 • Από: Μίνα Μπουλέκου

Η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται κανείς την φωτεινή πλευρά στην ζωή των ανθρώπων καθώς και των καταστάσεων που δημιουργούνται όταν εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα που καθιστούν αδύνατη την...

Προσωπικότητα
Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας - Ορισμός και συμπτώματα
 • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
 • Από: Άννα Αλβανού

Η Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο αστάθειας σε βασικούς τομείς της ζωής...

Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
Διαταραχές της Διάθεσης
 • Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2016
 • Από: Άννα Αλβανού

Όλοι οι άνθρωποι, κατά καιρούς, εκδηλώνουμε κάποια αλλαγή στο συναίσθημά μας ως αποτέλεσμα ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός κ.ά....

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τραύμα ταπείνωσης - ντροπής
Τραύμα ταπείνωσης ντροπής

Εάν έχετε κάποιο σχετικό τραύμα ταπείνωσης/ντροπής, τότε πιθανότατα, σε ένα βαθύ επίπεδο αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι κάτι δεν πάει καλά με σας, ότι έχετε ένα βασικό ελάττωμα -τουλάχιστον υπό ορισμένες συνθήκες. Ίσως πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά. Όταν κάποιος σας επικρίνει, μπορεί να το ενστερνίζεστε και να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας χωρίς να εξετάζετε κατά πόσο πιστεύετε ότι είναι αλήθεια.

Πως μπορούμε να απελευθερώσουμε μπλοκαρισμένες περιοχές του σώματος

Παραθέτουμε μερικές βασικές περιοχές του σώματος που μπορεί να «κλειδώσουν» λόγω χρόνιων μυϊκών συσπάσεων που προκαλούνται για παράδειγμα, από αίσθηση φόβου, απειλής, πανικού, καταπιεσμένες παρορμήσεις και συναισθήματα. Επίσης προτείνουμε ασκήσεις που απελευθερώνουν περιοχές του σώματος που έχουν κλειδώσει, βοηθώντας μας να ελευθερωθούμε από τα αποτυπώματα και τα εμπόδια που συγκρατούνται στο σώμα μας.

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.