children- Μονάχα τα παιδιά ξέρουν τι ψάχνουν να βρουν, είπε ο μικρός πρίγκιπας. Σπαταλάνε τον καιρό τους με μια κούκλα από κουρέλια κι αυτή τους γίνεται πολύ σημαντική, κι αν κάποιος τους την πάρει, κλαίνε ...
- Τα παιδιά είναι τυχερά, είπε ο κλειδούχος. 
 «Ο μικρός Πρίγκιπας»,  Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ.

 

 

 Το παιχνίδι προηγείται της ανάπτυξης, καθώς το παιδί, μέσα από το παιχνίδι αποκτά δεξιότητες, κίνητρα και στάσεις, απαραίτητα για την κοινωνική του προσαρμογή και συμμετοχή, στοιχεία.

Hδη από τη βρεφική ηλικία, η διερεύνηση του άμεσου περιβάλλοντος ξεκινάει από το παιχνίδι. H αφή μαλακών παιχνιδιών και οι ελκυστικοί ήχοι από τα παιχνίδια είναι τα πρώτα ερεθίσματα που προκαλούν το ενδιαφέρον, ενώ έννοιες όπως τα χρώματα και τα σχήματα, βοηθούν στον προσανατολισμό του βρέφους και στην ανάπτυξη των αισθήσεών του.
Aξίζει να σημειωθεί η σημαντικότητα που έχουν για τα παιδιά, οι κούκλες και τα ομοιώματα μικρών ζώων, στη διαμόρφωση της ηθικής και συναισθηματικής πλευράς της προσωπικότητάς τους. H σχέση με τις κούκλες και τα ζωάκια είναι η πρώτη σχέση του παιδιού με φανταστικούς φίλους. Τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να παίζουν με μικρογραφίες αληθινών αντικειμένων, ζώων, σπιτιών, οχημάτων, αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, ενώ σε μετέπειτα ηλικίες προτιμούν τα επιτραπέζια και τα ομαδικά παιχνίδια. Σε όλες τις ηλικίες, το παιχνίδι, αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα του παιδιού. Μέσα από τη φυσική έκφραση ενός παιδιού που παίζει, μας  γίνεται γνωστός ο εσωτερικός του κόσμος, ενώ αναπαριστώνται οι πραγματικές σχέσεις που υφίστανται στο περιβάλλον στο οποίο διαβιώνει. Μέσα από τη δραστηριότητα του στο παιχνίδι, ένα παιδί μπορεί να προβάλλει μελλοντικούς ρόλους και αξίες όπως το ίδιο τις κατανοεί και αντιλαμβάνεται, μέσα από τις δραστηριότητες και τις σχέσεις των ενηλίκων.
Συνεπώς, το παιχνίδι αποτελεί ένα ισχυρό μέσο διάγνωσης, μέσα από το οποίο το παιδί μπορεί να εκφράσει τα δικά του συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες του.

 

Ως αντικείμενο, το παιχνίδι, αποκαλείται «μεταβατικό», καθώς συνοδεύει ένα παιδί από την ηλικία που ακόμα αισθάνεται πλήρως εξαρτημένο από τους γονείς του και έως την ηλικία που θα συνειδητοποιήσει ότι αποτελεί ένα ξεχωριστό άτομο και θα αποκτήσει αίσθηση εαυτού. Ως μεταβατικά αντικείμενα, τα παιχνίδια αποτελούν σταθερή πηγή ασφάλειας, κάθε φορά που ένα γεγονός ή μία κατάσταση δεν τους είναι πλήρως κατανοητή (πχ άγχος αποχωρισμού, απώλεια, σημαντική αλλαγή) για τα παιδιά.
Η θεραπευτική ικανότητα του παραστατικού παιχνιδιού, στηρίζεται στη μιμητική ικανότητα της μικρής ηλικίας, καθώς παρέχει στο παιδί τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αγχώδεις εμπειρίες, με έναν συμβολικό τρόπο και το βοηθά να εκφράσει έμμεσα ή συμβολικά τις ανησυχίες, τους φόβους, τις επιθυμίες του. Με τον τρόπο αυτό, το παιχνίδι χρησιμοποιείται ως μέσον ενεργητικής προσαρμογής σε μία υπάρχουσα κατάσταση, ενώ συγχρόνως γίνεται μία εξαιρετική διαγνωστική/αναλυτική μέθοδος, προκειμένου να πλησιάσουμε την τρυφερή ψυχή των μικρών παιδιών, για τα οποία η γλώσσα είναι ακόμα ατελές μέσο επικοινωνίας.
Στη «μη κατευθυντική παιχνιδοθεραπεία» υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει ως διορθωτική συναισθηματική εμπειρία για το παιδί,  όπου ο ειδικός δρα με ενσυναίσθηση, επιδεικνύοντας άνευ όρων αποδοχή, επιτρέποντας στο παιδί να αναπτύξει αυτοπεποίθηση, αποκτώντας ορθή αντίληψη εαυτού και έκφρασης του.

Χαρίκλεια Μανουσάκη
Επαγγελματίας Ψυχικής Υγείας - Συστημική Σύμβουλος, NLP, Marte Meo, EFT, Play Therapy, Coaching
Επικοινωνία: 697 44 77 556

 

 

 

Συγγραφή Άρθρου

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συστέγαση με ψυχολόγο

Δημοσίευση: 10 Δεκεμβρίου 2014

Ζητείται ψυχολόγος για συστέγαση με παιδιατρική λογοθεραπεύτρια στο Νέο

Ηράκλειο. Εμπειρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και συμβουλευτική γονέων,

επιθυμητή. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945059702.

Ζητείται ψυχολόγος

Δημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2014

Ζητείται ψυχολόγος ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης από το κέντρο ψυχανάλυσης Margaret Mahler. Αποστείλατε βιογραφικό στο email: paterakismichael@yahoo.gr 

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με ευρεία συμμετοχή Ακαδημαϊκών και Φοιτητών

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με ευρεία συμμετοχή Ακαδημαϊκών και Φοιτητών 

Ενεργή ήταν η συμμετοχή του Mediterranean College στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Ένα συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 6-9 Νοεμβρίου στην Πάτρα με σκοπό την αξιοποίηση της ιστορικής εξέλιξης της Συμβουλευτικής, στην αναζήτηση σύγχρονων τάσεων, αλλά και μελλοντικών προοπτικών του κλάδου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τη θεωρία, την έρευνα και την πράξη. 

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τις έρευνες τους καθηγητές από το ακαδημαϊκό προσωπικό του Κολλεγίου καθώς και φοιτητές των Σχολών του. Η εντυπωσιακή  συμμετοχή των εννέα (9) συνολικά ομιλητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση, έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση, που διαθέτει το Mediterranean College σε αυτόν τον τομέα.  

Η Δρ. Παπαγγελή, επικεφαλής της Σχολής Εκπαίδευσης και η Δρ. Λουκά, επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας του Mediterranean College, παρουσίασαν έρευνα με τίτλο: «Η Επαγγελματική Εξουθένωση στους Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα». 

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εξετάσει την επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: στο τέλος και στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Η παρούσα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με περισσότερα χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σημείωσαν μεγαλύτερη ΕΕ στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Κατά συνέπεια φαίνεται ότι τα χρόνια προϋπηρεσίας αυξάνουν την επαγγελματική εξουθένωση. Δεν υπήρχε διαφορά στην μέτρηση της ΕΕ στην αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς, καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα των διακοπών στον εκπαιδευτικό κλάδο. 

Ενδιαφέρουσες ήταν και οι υπόλοιπες θεματολογίες των συμμετεχόντων ομιλητών:

Συμπόσιο με θέμα « Η ταυτότητα του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου: Που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε» - Με ομιλητές την Κα Αποστολοπούλου Αγγέλικα (καθηγήτρια του Mediterranean Professional Studies), τον Κο Στεφάνου Γιώργο (καθηγητή του Mediterranean Professional Studies), την Δρ Σκουρτέλη Μαρίνα, την  Δρ Σταμογιάννου Ηλιάνα και την Δρ Μαραγκού Λία (υπεύθυνη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ψυχολογίας του Mediterranean College).    

Έρευνα με θέμα «Η επίδραση της θεωρίας δεσμού στην ανάπτυξη του σχολικού εκφοβισμού» - Με ομιλητές την Κα  Νίκη Δρακούλη, τον Κο Καπρουσιούτη  Κωνσταντίνο  και τη Κα  Μιντζαρίδη Μαρία (τελειόφοιτους MSc ICP)

«Καλλιεργώντας μια θετική στάση σε περίοδο κρίσης: Η σχέση της βίωσης θετικών συναισθημάτων και της ύπαρξης νοήματος με την υποκειμενική ευτυχία του ατόμου»- Με ομιλητή την Κα Ζαπανδιώτου Λεμονιά (καθηγήτρια του Mediterranean College)

«Ο κινηματογράφος ως εργαλείο στην ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική»- Από την Κα Παντελέων Ελίνα (εισηγήτρια Cinematherapy)

«Περιγραφή ατομικής περίπτωσης έλληνα άνδρα με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό και στυτική δυσλειτουργία» - Με ομιλητή την Κα Αθανασοπούλου-Κυπρίου Σπυριδούλα (φοιτήτρια 3ου έτους MSc ICP).

Μετά το πέρας της ομιλιών και των ενοτήτων, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις. 

Συστέγαση με ψυχολόγο

Δημοσίευση: 30 Οκτωβρίου 2014

Ζητείται θεραπευτής για συστέγαση με ψυχολόγο σε έτοιμο γραφείο στους Αμπελόκηπους (πλησίον μετρό Αμπελοκήπων).Πολύ όμορφος χώρος, λίγα λειτουργικά έξοδα.

Τηλεφωνική Επικοινωνία: 6983382746

Συνάντηση με θέμα την αλαζονεία από την ψυχολόγο κ. Νέλη Βυζαντιάδου

Αφού ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το δεύτερο ραντεβού της Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα με το κοινό της Θεσσαλονίκης αναμένεται η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση με θέμα την αλαζονεία. 

Ερωτήματα όπως ‘Πότε είναι δικαίωμα κάποιου να είναι περήφανος για τον εαυτό του και πότε γίνεται αλαζόνας;’, ‘Τι σημαίνει τελικά αλαζονεία και από πού πηγάζει;’, ‘Τι κρύβεται πίσω από την αλαζονεία αλλά και γιατί επιτρέπουμε σε κάποιον να φέρεται αλαζονικά απέναντί μας;’ είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα, που θα κυριαρχήσουν στην ομιλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου και ώρα 12.00.  

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια 

Η Νέλη Βυζαντιάδου – Παρίντα είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια, επόπτρια και ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων. Εφαρμόζει το ψυχοδυναμικό ψυχόδραμα και τη Συστημική Συμβουλευτική Ζεύγους αλλά, ως ομιλήτρια, βάζει πάντα το πολύ δικό της χρώμα στις βιωματικές και διαδραστικές ομιλίες της. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώντας ιδιωτικό γραφείο στο κέντρο της πόλης μας και παράλληλα συνεργάζεται με διάφορους φορείς ως συντονίστρια ομάδων ή ομιλήτρια. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων ενώ άλλα δύο πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Αγαπά πολύ αυτό, που κάνει και, όπως η ίδια τονίζει, φιλοδοξεί να προβληματίσει και να ‘αναστατώσει’ δημιουργικά και ουσιαστικά το κοινό των ομιλιών της. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Χώρος διεξαγωγής: αίθουσα εκδηλώσεων ιερού ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου (Παναγούδας), Εγνατίας 138 – Π.Π.Γερμανού 41 

Πληροφορίες: 2310 223009, 2310 209777 

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).