Σχετικά άρθρα x

 

studentsΤα σωστά όρια και κανόνες όταν τεθούν στα παιδιά τότε αποτρέπουν τα ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα και βοηθούν την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους, γιατί τα βοηθούν να νιώθουν ασφαλή,  να έχουν αυτοπεποίθηση και σκοπό, να συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους, να προστατεύουν τον εαυτό τους, καθώς και του μαθαίνουν εμπρακτα αξίες όπως η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

Ένας από τους λόγους που τα παιδιά παραβιάζουν τα όρια που τους τίθονται είναι για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους με τους μεγάλους συχνά για κάποια αδικία.

Γιαυτό τα όρια που βάζουμε πρέπει να είναι σαφή, ξεκάθαρα, χωρίς αντιφάσεις, δίκαια και σταθερά, ώστε το παιδί να να τα κατανοήσει, να τα δεχτεί και να μπορεί να τα εφαρμόσει και να συμβαδίζουν με την εξέλιξη του παιδιού τις ανάγκες της ηλικίας του.

Δηλαδή το ναι μας να ειναι ναι, και το όχι μας να είναι όχι. Αυτό σημαίνει πως όταν λέμε είτε ναι είτε όχι, πρέπει να το πιστεόυμε και τα εφαρμόζουμε και εμείς οι ίδιοι,  αλλίως το παιδί θα λάβει διπλό μήνυμα από την συμπεριφορά μας και θα μπερδευτεί.

Είναι πολύ σημαντικό τα όρια να είναι δίκαια, δηλαδή να μην αδικούμε ή υπερεκτιμούμε το παιδί σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Τα όρια είναι να μην είναι ελλειπή ή υπερβολικά (δηλαδή να μην απαγορέουμε ή επιτρέπουμε τα παντα) ή πολύ στενά ή πολύ χαλαρά, για να μην αντιδράσει υπερβολικά εναντίον μας,  να μην δείξει απείθια ή συναισθηματικά προβλήματα.

Επίσης είναι ευεργετικό για το παιδί να εκδηλώνουμε και ποιά όρια ?σηκώνουν? διαπραγμάτευση και ποιά όχι και όταν τιμωρούμε ή επιβραβέουμε το παιδί πάντα να δίνουμε και σαφή εξήγηση με λίγα, απλά και κατανοητά λόγια γιατί δίκαια το τιμωρίσαμε ή το επιβραβέυσαμε.

Υπομονή, και αφιέρωση χρόνου χρειάζεται λοιπόν για να εγκαθυδρίσουμε τα θεμέλια της αγωγής και ανάπτυξης των παιδιών που είναι τα όρια.

Δημήτρης Τσουκάλης
Ψυχολογος,
Msc εφηρμοσμενη παιδοψυχολογια,
Msc  Υπαρξιακη ψυχοθεραπεια


Συγγραφή Άρθρου

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Παιδί και Όρια
  • Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016
  • Από: Κασσιανή Τρικαλιώτη

Τα όρια είναι ένα θέμα, που συχνά απασχολεί  και πολλές φορές προβληματίζει τους γονείς. Είναι αλήθεια πως τα όρια είναι εξαιρετικά σημαντικά στο μεγάλωμα του παιδιού και στη...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Ιχνογράφημα
  • Παρασκευή, 07 Οκτώβριος 2016
  • Από: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Το ιχνογράφημα των παιδιών δεν είναι μόνο μια ευχάριστη και δημιουργική δραστηριότητα, αλλά και αντικείμενο μελέτης από ειδικούς.  Τα σχέδια των παιδιών μας παρέχουν πληροφορίες για:

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Τα σαφή όρια χτίζουν υγιείς προσωπικότητες
  • Παρασκευή, 23 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Τετώρου Γεωργία

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ανθρώπους που βίωσαν ως παιδιά έντονη αυστηρότητα από τους γονείς τους, ακούγοντας πιο συχνά το ΟΧΙ και το ΜΗ και μια σκανταλιά τους οδηγούσε γρήγορα σε τιμωρία, να...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.