άγχος πανελλήνιων

Η διαχείριση του άγχους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται να φροντίσουμε το άγχος των παιδιών-μαθητών έγκαιρα και να μην αφήνουμε τη διαχείριση της κατάστασης την τελευταία στιγμή, ένα μήνα πριν τις εξετάσεις. Αυτό που συνιστώ, είναι οι έφηβοι από τη Β Λυκείου να παρακολουθήσουν ένα βραχυπρόθεσμο ατομικό πρόγραμμα γνωστικής-συμπεριφορικής θεραπείας.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία στοχεύει στην τροποποίηση των δυσλειτουργικών σκέψεων με αποτέλεσμα τη τροποποίηση του συναισθήματος και της συμπεριφοράς.

Αναφορικά λοιπόν με την γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, ο έφηβος μαθαίνει να αναγνωρίζει τις λανθασμένες σκέψεις που περνάνε αυτόματα από το μυαλό του (αυτόματες σκέψεις) και τις γνωστικές διαστρεβλώσεις που μπορεί να εμπεριέχονται σε αυτές, για παράδειγμα, η καταστροφοποίηση: 

Σκέψη: δε θα γράψω τίποτα».
Συναίσθημα: είμαι άχρηστος».
Παραγόμενη συμπεριφορά: τα παρατάω
όπου αυτή η συμπεριφορά οδηγεί σε εντονότερες αρνητικές σκέψεις , αρνητικό συναίσθημα και μεγαλύτερη παραίτηση.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιεί μια πληθώρα τεχνικών, τις οποίες ο έφηβος  έχει στην διάθεσή του, προκειμένου να τροποποιήσει την συμπεριφορά του και το συναίσθημά του. Έτσι, ο φαύλος κύκλος διακόπτεται και η συμπεριφορά, το συναίσθημα και οι σωματικές αντιδράσεις τροποποιούνται. Το άτομο λοιπόν, ανακουφίζεται άμεσα από τα συμπτώματά του. Η θεραπεία, επιπρόσθετα, στοχεύει και στην αναγνώριση και τροποποίηση των βαθύτερων πεποιθήσεων του παιδιού τα οποία οδηγούν σε αρνητικές αυτόματες σκέψεις.

Ορισμένες συμβουλές προς τους γονείς:

Είναι σκόπιμο οι γονείς να προετοιμάσουν τον μαθητή για κάθε ενδεχόμενο, να τονίσουν στο παιδί πως η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής. Εξάλλου, με τις αποτυχίες κάνουμε μια παύση να σκεφτούμε, ανακαλούμε που σκοντάψαμε, τι δεν ξέραμε, πότε πέσαμε, τι μας έκανε να σηκωθούμε. Μας προσφέρουν πολύτιμη γνώση για την ίδια την λειτουργικότητά μας.

Οι γονείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον την περίοδο της προετοιμασίας των παιδιών για τις εξετάσεις. Είναι σημαντικό να αποφεύγουν τις συγκρούσεις.

Αν υπάρχουν μικρότερα αδέρφια καλό θα ήταν να γίνει μια συζήτηση για την σπουδαιότητα της ηρεμίας στο σπίτι από θορύβους και αν τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία και δεν το αντιλαμβάνονται καλό θα ήταν να βρίσκονται σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού.

Επίσης, θα πρέπει οι γονείς να οπλιστούν με αρκετά αποθέματα υπομονής γιατί οι έφηβοι στη περίοδο των εξετάσεων μπορεί να γίνουν νευρικοί και ειρωνικοί.

Περαιτέρω, οι γονείς δεν πρέπει να κάνουν δηλώσεις όπως "μην αγχώνεσαι, δε χάθηκε και ο κόσμος". Το παιδί έχει ανάγκη από ψυχική υποστήριξη και ο γονιός θα πρέπει να του δίνει κουράγιο χρησιμοποιώντας φράσεις όπως "έχεις κάνει τόσο καλή προετοιμασία άρα θα τα πας μια χαρά".

Οι πανελλήνιες δεν πρέπει να συνδέονται με την αξία των εφήβων ως άτομα. Οι πανελλήνιες είναι θεσμός του ελληνικού κράτους για την εισαγωγή των μαθητών στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κρίνουν τις γνώσεις και μόνο των μαθητών.

Σε περίπτωση αποτυχίας είναι πολύ σημαντικό να μην αποδοκιμάσετε τον μαθητή αλλά να παραμείνετε κοντά του, να του δείξετε την αγάπη σας και να τον βοηθήσετε να βρει εναλλακτικές λύσεις βασισμένες στις ικανότητες και στις δεξιότητες που διαθέτει.

Ορισμένες συμβουλές προς τους μαθητές:

Δέξου το γεγονός ότι έχεις άγχος. Λίγο άγχος είναι βοηθητικό!

Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές (αντί για φράσεις "θα γράψω χάλια", "δεν θα θυμάμαι τίποτα ", κάντε δηλώσεις με θετικό περιεχόμενο όπως "θα τα καταφέρω".

Είναι σημαντικό να σκέφτεστε ρεαλιστικά, να μη λέτε «τα ξέρω όλα» αλλά «έχω προετοιμαστεί καλά».

Οργανώστε όσο μπορείτε καλύτερα την ύλη για διάβασμα.

Οργάνωσε το γραφείο και το χώρο διαβάσματος. 

Καταναλώστε πολλά φρούτα, φυσικούς χυμούς και λαχανικά που σας δίνουν ενέργεια, πνευματική διαύγεια και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Χρειάζονται τακτικά διαλείμματα. Τα διαλείμματά σας να είναι παραγωγικά.

Η άσκηση βοηθάει να χαλαρώσετε. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας ευχαριστούν.

Η έλλειψη φίλων και κοινωνικών συναναστροφών αυξάνει το άγχος.

Καλό είναι να οριοθετείτε τους άλλους λέγοντας «όχι» και εκφράζοντας αυτό που θέλετε. Δεν μπορείτε να τους ευχαριστείτε όλους.

Πρέπει να κρατηθείτε μακριά από τους ανθρώπους που μπορούν να σας ταράξουν.

Μια άλλη ιδέα είναι να κάνουμε νοητική αναπαράσταση των πραγματικών συνθηκών. Όσο πιο συχνά δηλαδή φανταζόμαστε με λεπτομέρειες τις εξετάσεις, τόσο πιο πολύ εξοικειωνόμαστε με αυτές.

Φροντίστε να έχετε τελειώσει την επανάληψη αρκετή ώρα προτού πέσετε για ύπνο. Η έντονη εργασία πριν από τον ύπνο προκαλεί υπερένταση. Ο καλός και άφθονος ύπνος, αποφορτίζει το άγχος.

Αποφύγετε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής και μην συζητάτε τελευταία στιγμή με άλλους τι γνωρίζετε καλά και τι όχι γιατί είναι ψυχοφθόρο.

Την ώρα των εξετάσεων εφαρμόστε τις τεχνικές χαλάρωσης: πάρτε βαθιές αναπνοές, συγκεντρωθείτε, αν δεν γνωρίζετε κάποια ερώτηση μην σαν πιάνει πανικός αλλά να απαντήσετε πρώτα στα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα, φέρτε στο νου σας την εικόνα που σας ηρεμεί και πείτε θετικά λόγια στον εαυτό σας.

Συγγραφή Άρθρου

Ασημίνα Αγγελίδου

ashmina angelidouΨυχολόγος (Α.Π.Θ.), Παιδοψυχολόγος (Msc, NL), Ψυχολόγος Υγείας (Msc., NL)
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT., NL), Συμβουλευτική (ER., UB), Μαθησιακές Δυσκολίες (Co., UK)

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Maziboroume.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τα λάθη των γονέων στον αθλητισμό των παιδιών τους
παιδικός αθλητισμός

Οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Τα οφέλη ενασχόλησης με τον αθλητισμό είναι πολλά. Αρχικά, ο αθλητισμός είναι ευκαιρία για κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση. Τα παιδιά μαθαίνουν να υπακούν στους κανόνες και μαθαίνουν να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων.

Γιατί το παιδί μου κλέβει; Τι μπορώ να κάνω;
παιδί που κλέβει

Στην προσχολική ηλικία τα παιδιά είναι εγωκεντρικά. Μπορεί να πάρουν ένα αντικείμενο που δεν τους ανήκει είτε επειδή τους άρεσε ή τους έκανε εντύπωση. Αισθάνονται ότι μπορούν να πάρουν οτιδήποτε θέλουν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι κακό. Τα παιδιά του δημοτικού γνωρίζουν πως δεν επιτρέπεται να πάρουν κάτι χωρίς να ενημερώσουν αλλά προβαίνουν στην πράξη γιατί δεν έχουν μάθει αυτοέλεγχο, δηλαδή να συγκρατούν τον εαυτό τους όταν θέλουν κάτι.

Υπναγωγικός Σπασμός
Υπναγωγικός Σπασμός

Ο υπναγωγικοί σπασμοί βιώνονται από πολλούς ανθρώπους όταν κοιμούνται κουρασμένοι ή όταν κάνουν ανήσυχο ύπνο. Είναι σπασμοί, που μπορεί να κάνουν τον άνθρωπο να νιώθει σαν να “πέφτει από ψηλά”, ή σαν να τον ξυπνούν ξαφνικά μέσα σε κατάσταση σοκ. Είναι πραγματικά ανακουφιστικό όταν ξυπνάει ο άνθρωπος ενώ αισθάνεται ότι πέφτει και αυτό δε σταματάει ποτέ.

Εγκόπριση - Διαταραχές ελέγχου των σφιγκτήρων στα παιδιά
Διαταραχές ελέγχου σφιγκτήρων

Συνήθως, τα περισσότερα παιδιά αρχικά κατακρατούν τα κόπρανά τους. Εγκόπριση είναι η επαναλαμβανόμενη ακούσια απώλεια κοπράνων, χωρίς την ύπαρξη οργανικού παράγοντα σε μια ηλικία που νοητικά και χρονολογικά θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί ο εκούσιος έλεγχος του εντέρου. Μετά το 4° έτος το 95% των παιδιών έχει έλεγχο του εντέρου και μετά το 5° έτος το ποσοστό ανέρχεται στο 99%.

Παιδοψυχολογία
Παιδοψυχολογία

Ως παιδοψυχολογία ορίζεται ο κλάδος της ψυχολογίας που έχει ως στόχο την μελέτη της πιο ευαίσθητης και σημαντικής ηλικιακής περιόδου της ζωής του ανθρώπου από την εμβρυική μέχρι τη μετεφηβική ηλικία. Έμφαση δίνεται στο γνωστικό, ψυχοσυναισθηματικό και συμπεριφορικό τομέα, στην εξέλιξη της σκέψης, της γλώσσας, της αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης, στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και τη σχολική ζωή, στο ρόλο του παιχνιδιού, στις αποκλίνουσες συμπεριφορές, στην ανάπτυξη της ηθικότητας και του λόγου.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).