μητρότητα

«Πολλές φορές ένιωθα να πέφτω και να νιώθω ότι δεν μπορώ να το κάνω όλο αυτό. Είναι η ίδια αρνητική συμπεριφορά που έχω και στο γήπεδο ορισμένες φορές. Μάλλον αυτή είμαι εγώ... Κανείς δεν μιλάει για τις δυσκολίες  της μητρότητας, την πίεση που αισθάνεσαι, την απίστευτη απογοήτευση που νιώθεις κάθε φορά που ακούς το μωρό να κλαίει.

Κατέρρευσα, δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές. Θα θυμώσω με το κλάμα του μωρού, μετά θα λυπηθώ που θύμωσα, μετά θα νιώσω ενοχές γιατί για παράδειγμα θα σκεφτώ : Γιατί νιώθω τόσο λυπημένη όταν έχω ένα τόσο όμορφο μωρό; Τα συναισθήματα για τις νέες μητέρες είναι τρελά..» Serena Williams (τενίστρια)

Και αυτή είναι η αλήθεια... Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι μία μεγάλη αντιφατικότητα στα συναισθήματα της νέας μητέρας, η οποία νιώθει αγάπη για το μωρό της, αίσθημα ευθύνης και ανάγκη να το προστατεύσει αλλά ταυτόχρονα έντονο άγχος, ανασφάλεια για αμφισβήτηση των ικανοτήτων της, ενοχές για το αν είναι καλή μητέρα.

«Υπάρχουν μέρες που είμαι εξουθενωμένη σε σημείο που δεν μπορώ να κουνηθώ. Ως παιδί φανταζόμουν τον εαυτό μου να έχω παιδιά και να έχω έναν εκπληκτικό σύντροφο. Αυτό είναι ένα άλλο πράγμα που πραγματικά δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί». Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια  Alanis Morisette έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του γιου της, που τώρα είναι σχεδόν 7 ετών. Αμέσως μετά την γέννησή του άρχισε να νιώθει συμπτωματολογία όπως έντονο φυσικό πόνο, διαταραχές ύπνου, λήθαργο και «φρικιαστικές τρομακτικές» εικόνες με το γιο της και τον σύζυγό της να τραυματίζονται.

Με αφορμή την γέννηση της κόρης της η τραγουδίστρια μίλησε για τη μάχη που δίνει με την επιλόχειο κατάθλιψη στο περιοδικό People. «Με έκανε να αναρωτιέμαι για τα πάντα και να τα αμφισβητώ. Ήξερα τον εαυτό μου σαν έναν εξαιρετικό άνθρωπο που παίρνει αποφάσεις και έναν ηγέτη που οι άλλοι μπορούν να βασιστούν πάνω του. Τώρα με δυσκολία μπορώ να αποφασίσω τι θα φάω για δείπνο. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται που είναι η παλιά Alanis και σκέφτομαι.. Λοιπόν εδώ είμαι, κάνει ένα διάλειμμα, απλά γνωρίζω ότι υπάρχει ένα φως στο τούνελ και προσπαθώ να το φτάσω».

Συμπτωματολογία στην κατάθλιψη

Στη συμπτωματολογία της κατάθλιψης εντάσσονται διαταραχές στο συναίσθημα όπως φόβος ότι μπορεί να κάνετε κακό στο μωρό σας, ενοχές και ντροπή, αίσθημα εξάντλησης, σύγχυση αλλά και διαταραχές σκέψης όπως είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης και αντίληψης, οι διαταραχές στη συμπεριφορά, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου και όρεξης, η εσωστρέφεια και η απουσία ενασχόλησης με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Η μητρότητα είναι μία περίοδος γεμάτη προσδοκίες για την γυναίκα, προσδοκίες που χτίζονται από τον εαυτό της για τον νέο ρόλο της αλλά και προσδοκίες που δημιουργούνται από τους άλλους. 

Οι προσδοκίες όμως γεννούν άγχος, συχνά πιο έντονο από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί κάποιος. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επιδεινωθούν και από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι μία απώλεια, οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η γρήγορη επιστροφή στην εργασία, η οικονομική ανασφάλεια, προβλήματα στην σχέση του ζευγαριού.

Για την Morisetteο τρόπος διαχείρισης της κατάθλιψης ήταν η ψυχοθεραπεία, η σωματική εκτόνωση και η έντονη ενασχόλησή της με την μουσική..

«Έγραψα πολλά, πολλά τραγούδια το τελευταίο τρίμηνο, έπρεπε να ξεκινήσω να γράφω γιατί διαφορετικά επρόκειτο να εκραγώ».

Ο τρόπος για να διαχειριστούμε έντονα στρεσογόνα γεγονότα και δύσκολες στιγμές της ζωής μας ποικίλλει. Αυτό όμως που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι η μητρότητα είναι μία μοναδική περίοδος, δύσκολη στην αρχή, με την απουσία του ύπνου και τις ενοχές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Υπάρχουν όμως λύσεις. Μην φοβηθείτε να τις αναζητήσετε και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να απολαύσει τον νέο σας ρόλο.

 

Πηγές πληροφοριών

www.ebony.com | www.people.com 

 

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έχει αποφοιτήσει με άριστα από το τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο της Διοίκησης Υγείας. Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

10 ερωτήσεις & απαντήσεις για το θυμό

Ερώτηση 1: Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα. Μία συναισθηματική κατάσταση, την οποία συχνά μπαίνουμε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να καταπιέσουμε.. Αυτό έχει σαν συνέπεια να λειτουργεί συσσωρευτικά και να είναι αδύνατο σε κάποιον να τον ελέγξει.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα & Πρακτικές Συμβουλές διαχείρισης άγχους
Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Το άγχος είναι ένας ύπουλος εχθρός μας. Για τον εγκέφαλό μας είναι μία απειλή την οποία πρέπει να διαχειριστεί και γι’ αυτό το λόγο το άγχος οδηγεί σε υπερδιέγερση του οργανισμού μας και αύξηση της κορτιζόλης.

Συνήθως η αφορμή για την εκδήλωση ενός ψυχοσωματικού συμπτώματος είναι ένα αθώο γεγονός. Ένα γεγονός που απλά λειτουργεί σαν πυροδοτικός μηχανισμός μέσα μας για να ξεσπάσουν συσσωρευμένες αντιδράσεις ετών.

Μήπως χρειάζομαι ψυχοθεραπεία; Δέκα απλές ερωτήσεις και απαντήσεις.
ψυχοθεραπεία

1) Ερώτηση: Γιατί μου λένε όλοι ότι χρειάζομαι ψυχοθεραπεία και εγώ δεν το καταλαβαίνω;

Η αλήθεια είναι ότι συχνά είμαστε σε άρνηση όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση μόνοι μας, με άμεση συνέπεια να καταπονούμε πολύ τον εαυτό μας, να κατακλυζόμαστε από σκέψεις και να νιώθουμε πολύ κουρασμένοι. Εάν όμως σας λένε το ίδιοι πολλοί άνθρωποι, μήπως σημαίνει ότι βλέπουν κάτι που μπορεί να αρνείστε να δείτε;

Η αγάπη για τον εαυτό μας και ο φόβος της αποτυχίας
φόβος αποτυχίας

Πώς μπορεί ο φόβος της αποτυχίας να σχετίζεται με την αγάπη για τον εαυτό μας; Μήπως όμως πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας καλύτερα την ερώτηση: Πώς μπορεί να ζητάμε από τον εαυτό μας να διαχειρίζεται τους φόβους του και να πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει, αν δεν πιστεύει στον εαυτό του και αν δεν τον αγαπά;

Πετυχαίνοντας την ουσιαστική επικοινωνία μέσα σε μία σχέση
ουσιαστική επικοινωνία

Επικοινωνώ… Μιλάω..; Ακούω..; Μιλάω και ακούω..; Μιλάω αφού ακούσω..; Και τι γίνεται αν σε μία σχέση νιώθω ότι ο σύντροφός μου δεν με ακούει ή απλά κουράστηκα να μιλάω..;
Η αλήθεια είναι ότι σε μία σχέση υπάρχουν κάποιοι βασικοί πυλώνες για να διαρκέσει περισσότερο, για να είναι ουσιαστική και ποιοτική, για να μας βοηθήσει να είμαστε ευτυχισμένοι.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.