μητρότητα

«Πολλές φορές ένιωθα να πέφτω και να νιώθω ότι δεν μπορώ να το κάνω όλο αυτό. Είναι η ίδια αρνητική συμπεριφορά που έχω και στο γήπεδο ορισμένες φορές. Μάλλον αυτή είμαι εγώ... Κανείς δεν μιλάει για τις δυσκολίες  της μητρότητας, την πίεση που αισθάνεσαι, την απίστευτη απογοήτευση που νιώθεις κάθε φορά που ακούς το μωρό να κλαίει.

Κατέρρευσα, δεν ξέρω και εγώ πόσες φορές. Θα θυμώσω με το κλάμα του μωρού, μετά θα λυπηθώ που θύμωσα, μετά θα νιώσω ενοχές γιατί για παράδειγμα θα σκεφτώ : Γιατί νιώθω τόσο λυπημένη όταν έχω ένα τόσο όμορφο μωρό; Τα συναισθήματα για τις νέες μητέρες είναι τρελά..» Serena Williams (τενίστρια)

Και αυτή είναι η αλήθεια... Αυτό που συνήθως παρατηρείται είναι μία μεγάλη αντιφατικότητα στα συναισθήματα της νέας μητέρας, η οποία νιώθει αγάπη για το μωρό της, αίσθημα ευθύνης και ανάγκη να το προστατεύσει αλλά ταυτόχρονα έντονο άγχος, ανασφάλεια για αμφισβήτηση των ικανοτήτων της, ενοχές για το αν είναι καλή μητέρα.

«Υπάρχουν μέρες που είμαι εξουθενωμένη σε σημείο που δεν μπορώ να κουνηθώ. Ως παιδί φανταζόμουν τον εαυτό μου να έχω παιδιά και να έχω έναν εκπληκτικό σύντροφο. Αυτό είναι ένα άλλο πράγμα που πραγματικά δεν περίμενα ποτέ να μου συμβεί». Η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια  Alanis Morisette έπασχε από επιλόχειο κατάθλιψη μετά τη γέννηση του γιου της, που τώρα είναι σχεδόν 7 ετών. Αμέσως μετά την γέννησή του άρχισε να νιώθει συμπτωματολογία όπως έντονο φυσικό πόνο, διαταραχές ύπνου, λήθαργο και «φρικιαστικές τρομακτικές» εικόνες με το γιο της και τον σύζυγό της να τραυματίζονται.

Με αφορμή την γέννηση της κόρης της η τραγουδίστρια μίλησε για τη μάχη που δίνει με την επιλόχειο κατάθλιψη στο περιοδικό People. «Με έκανε να αναρωτιέμαι για τα πάντα και να τα αμφισβητώ. Ήξερα τον εαυτό μου σαν έναν εξαιρετικό άνθρωπο που παίρνει αποφάσεις και έναν ηγέτη που οι άλλοι μπορούν να βασιστούν πάνω του. Τώρα με δυσκολία μπορώ να αποφασίσω τι θα φάω για δείπνο. Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται που είναι η παλιά Alanis και σκέφτομαι.. Λοιπόν εδώ είμαι, κάνει ένα διάλειμμα, απλά γνωρίζω ότι υπάρχει ένα φως στο τούνελ και προσπαθώ να το φτάσω».

Συμπτωματολογία στην κατάθλιψη

Στη συμπτωματολογία της κατάθλιψης εντάσσονται διαταραχές στο συναίσθημα όπως φόβος ότι μπορεί να κάνετε κακό στο μωρό σας, ενοχές και ντροπή, αίσθημα εξάντλησης, σύγχυση αλλά και διαταραχές σκέψης όπως είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης και αντίληψης, οι διαταραχές στη συμπεριφορά, όπως είναι οι διαταραχές ύπνου και όρεξης, η εσωστρέφεια και η απουσία ενασχόλησης με τον εαυτό σας και τους άλλους.

Η μητρότητα είναι μία περίοδος γεμάτη προσδοκίες για την γυναίκα, προσδοκίες που χτίζονται από τον εαυτό της για τον νέο ρόλο της αλλά και προσδοκίες που δημιουργούνται από τους άλλους. 

Οι προσδοκίες όμως γεννούν άγχος, συχνά πιο έντονο από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί κάποιος. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να επιδεινωθούν και από εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι μία απώλεια, οι έντονοι ρυθμοί ζωής, η γρήγορη επιστροφή στην εργασία, η οικονομική ανασφάλεια, προβλήματα στην σχέση του ζευγαριού.

Για την Morisetteο τρόπος διαχείρισης της κατάθλιψης ήταν η ψυχοθεραπεία, η σωματική εκτόνωση και η έντονη ενασχόλησή της με την μουσική..

«Έγραψα πολλά, πολλά τραγούδια το τελευταίο τρίμηνο, έπρεπε να ξεκινήσω να γράφω γιατί διαφορετικά επρόκειτο να εκραγώ».

Ο τρόπος για να διαχειριστούμε έντονα στρεσογόνα γεγονότα και δύσκολες στιγμές της ζωής μας ποικίλλει. Αυτό όμως που θα πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι η μητρότητα είναι μία μοναδική περίοδος, δύσκολη στην αρχή, με την απουσία του ύπνου και τις ενοχές να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Υπάρχουν όμως λύσεις. Μην φοβηθείτε να τις αναζητήσετε και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να απολαύσει τον νέο σας ρόλο.

 

Πηγές πληροφοριών

www.ebony.com | www.people.com 

 

Συγγραφή Άρθρου

Σολταρίδου Ελένη - Ψυχολόγος

Σολταρίδου Ελένη: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.
Ψυχολόγος, Msc, με γραφείο σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.  Υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εξειδίκευση στη Διαχείριση Αγχωδών Διαταραχών και στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Η θεωρία της κατσαρίδας
θεωρία κατσαρίδας

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί θα προβληματιστούνε με τον τίτλο του άρθρου μου. Η θεωρία της κατσαρίδας; Της κατσαρίδας; Μία εξαιρετική, όμως, ομιλία του SundarPichai, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Google, βασίστηκε σε μία κατσαρίδα και είναι μία μοναδική ευκαιρία, για να δούμε πώς μπορούν οι σκέψεις να προκαλέσουν τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις μας. 

10 απλές ερωτήσεις και απαντήσεις για την κρίση πανικού
κρίση πανικού

Ερώτηση 1: Τι είναι στην πραγματικότητα η κρίση πανικού;

Είναι έντονα συμπτώματα που παρατηρούνται σε κάποιον και κλιμακώνονται συνήθως μέσα σε ένα δεκάλεπτο. Είναι σωματικά συμπτώματα που συνοδεύονται από καταστροφοποιητικές σκέψεις και αρνητικά συναισθήματα.

 

Μήπως αποφεύγω την ψυχοθεραπεία; 10 συχνές δικαιολογίες
ψυχοθεραπεία, δικαιολογίες

Η αλήθεια είναι ότι συχνά δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την ψυχοθεραπεία και την αναγκαιότητά της. Νομίζω ότι, μάλλον, τη φοβόμαστε. Τη φοβόμαστε, γιατί έχουμε συνηθίσει σε συγκεκριμένες καταστάσεις, τη φοβόμαστε, γιατί την αλλαγή όλοι τη θέλουμε, αλλά δύσκολα την αποφασίζουμε, τη φοβόμαστε, γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με τα λάθη μας, με τα άγχη μας, με πράγματα με τα οποία έχουμε μάθει να συμπορευόμαστε και να συμβιώνουμε. Άλλοτε αρμονικά και άλλοτε όχι. Δε σημαίνει ότι δε βασανιζόμαστε, όταν συμβιώνουμε με αρνητικά πράγματα, απλά συχνά κυριαρχεί ο φόβος της αλλαγής

Διεκδίκησε να είσαι καλά!
συμβουλές ευημερίας

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν είμαστε καλά εμείς, δεν μπορούμε να είμαστε καλά στη σχέση μας με τα παιδιά μας, στη σχέση μας με το σύντροφό μας, στη σχέση μας με την οικογένειά μας και με τους φίλους μας. 

10 ερωτήσεις & απαντήσεις για το θυμό

Ερώτηση 1: Τι είναι ο θυμός;

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα. Μία συναισθηματική κατάσταση, την οποία συχνά μπαίνουμε στη διαδικασία να προσπαθήσουμε να καταπιέσουμε.. Αυτό έχει σαν συνέπεια να λειτουργεί συσσωρευτικά και να είναι αδύνατο σε κάποιον να τον ελέγξει.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).