Ακρόαση άρθρου......

Το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού και παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική, ψυχοσυναισθηματική, κοινωνική και γνωστική του ανάπτυξη. Μέσα στο παιχνίδι το παιδί έχει τη δυνατότητα να δράσει ελεύθερα, να αναπτύξει τις σωματικές του ικανότητες όπως την ισορροπία και τον οπτικοκινητικό συντονισμό, την κρίση του, να ερευνήσει τον υλικό κόσμο, να εκφράσει τα συναισθήματα του, να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του και να μάθει να κοινωνικοποιείται και να συνεργάζεται.

Η Ψυχολογική Θεραπευτική Παρέμβαση της παιγνιοθεραπείας

Μία λοιπόν ψυχολογική θεραπευτική παρέμβαση είναι η παιγνιοθεραπεία, στην οποία ο ειδικός παιδοψυχολόγος πρέπει να εξειδικευτεί. Η παιγνιοθεραπεία είναι μια δομημένη προσέγγιση βασισμένη στις ψυχολογικές θεωρίες και έρευνες με βάση τις κανονικές διαδικασίες της επικοινωνίας και της μάθησης των παιδιών σε σχέση με τα στάδια ανάπτυξης του παιχνιδιού στη ζωή του παιδιού.

Το παιχνίδι επιτρέπει τη δημιουργία μιας καθησυχαστικής ψυχικής απόστασης που επιτρέπει στα παιδιά να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Η παιγνιοθεραπεία επιτρέπει στα παιδιά να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται, που αισθάνονται και να επιλύσει τις ανησυχίες τους δομώντας αφηγήσεις και προσαρμοστικές στρατηγικές, που τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Για παράδειγμα, ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα playmobil για να ερευνήσει και να θεραπεύσει δυσλειτουργικές σκέψεις του παιδιού κατά τη διάρκεια του διαζυγίου των γονέων του. Ο τρόπος που θα αναπαραστήσει τις φιγούρες με τη παράλληλη συμμετοχή του θεραπευτή, οδηγούν στον εντοπισμό δυσλειτουργιών που με τη χρήση του λόγου δε θα μπορούσαν να εντοπιστούν.

Έτσι ο θεραπευτής με τη χρήση των κοινωνικών ιστοριών μέσω των playmobil μπορεί να θεραπεύσει τυχόν πληγές της ψυχής του παιδιού και να επουλώσει τα τυχόν τραύματά του ή τις ανησυχίες και τα άγχη του για το μέλλον.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Αγγελίδου Ασημίνα - Ψυχολόγος

Αγγελίδου Ασημίνα: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, Εξειδικευμένη σε πρόγραμμα ψυχοθεραπείας - Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία, μεταπτυχιακά στη Ψυχολογία Υγείας και Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων.